Warehouse Management Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Warehouse Management Interview Questions & Answers

Want to shift your career to Warehouse Management? Then there is no need to go and search for Warehouse Management Interview Questions and Answers all over. We in the Wisdomjobs have provided all the Warehouse Management Interview Question and Answers and different job role in Warehouse Management in our page. There are various leading companies that offer jobs in various roles are Sr. Executive - Warehouse, Logistics & Supply Chain Management, Warehouse Manager, Assistant Warehouse Manager and many other roles too. To clear any Interview, one must prepare well for the interview to clear it in the very first attempt. To clear Warehouse Management jobs, you should have the basic concepts of Warehouse Management. For more details visit our site www.wisdomjobs.com.

Warehouse Management Interview Questions

Warehouse Management Interview Questions
    1. Question 1. What Is Meant By Data Analytics?

      Answer :

      Data analytics (DA) is the science of examining raw data with the purpose of drawing conclusions about that information. A data warehouse is often built to enable Data Analytics

    2. Question 2. What Is Conformed Fact?

      Answer :

      Conformed fact is a table which can be used across multiple data marts in combined with the multiple fact tables.

    3. Question 3. What Is Called Data Cleaning?

      Answer :

      Name itself implies that it is a self explanatory term. Cleaning of Orphan records, Data breaching business rules, Inconsistent data and missing information in a database.

    4. Question 4. What Is Real-time Data Warehousing?

      Answer :

      Real-time datawarehousing captures the business data whenever it occurs. When there is business activity gets completed, that data will be available in the flow and become available for use instantly.

    5. Question 5. Explain Any Five Applications Of Data Warehouse?

      Answer :

      Some applications include:

      • financial services.
      • banking services.
      • customer goods. 
      • retail sectors.
      • controlled manufacturing.

    6. Question 6. What Are The Key Columns In Fact And Dimension Tables?

      Answer :

      Foreign keys of dimension tables are primary keys of entity tables. Foreign keys of fact tables are the primary keys of the dimension tables.

    7. Question 7. Explain What Is Dimensional Modelling?

      Answer :

      Dimensional model consists of dimension and fact tables. Fact tables store different transactional measurements and the foreign keys from dimension tables that qualifies the data. The goal of Dimensional model is not to achieve high degree of normalization but to facilitate easy and faster data retrieval.

      Ralph Kimball is one of the strongest proponents of this very popular data modeling technique which is often used in many enterprise level data warehouses.

    8. Question 8. What Are Aggregate Tables?

      Answer :

      Aggregate tables are the tables which contain the existing warehouse data which has been grouped to certain level of dimensions. It is easy to retrieve data from the aggregated tables than the original table which has more number of records.

      This table reduces the load in the database server and increases the performance of the query.

    9. Question 9. What Needs To Be Done When The Database Is Shut Down?

      Answer :

      Following needs to be done when the database is shutdown:

      • Close the database.
      • Dismount the database.
      • Shutdown the Instance.

    10. Question 10. What Is Vldb?

      Answer :

      VLDB is abbreviated as Very Large Database and its size is set to be more than one terabyte database. These are decision support systems which is used to server large number of users.

    11. Question 11. What Is Called Dimensional Modelling?

      Answer :

      Dimensional Modeling is a concept which can be used by dataware house designers to build their own datawarehouse. This model can be stored in two types of tables – Facts and Dimension table.

      Fact table has facts and measurements of the business and dimension table contains the context of measurements.

    12. Question 12. What Are The Functions Of A Load Manager?

      Answer :

      A load manager extracts data from the source system. Fast load the extracted data into temporary data store. Perform simple transformations into structure similar to the one in the data warehouse.

    13. Question 13. What Are The Different Types Of Data Warehousing?

      Answer :

      Following are the different types of Datawarehousing:

      • Enterprise Datawarehousing.
      • Operational Data Store.
      • Data Mart.

    14. Question 14. What Is Snowflake Schema?

      Answer :

      Snowflake schema which has primary dimension table to which one or more dimensions can be joined. The primary dimension table is the only table that can be joined with the fact table.

    15. Question 15. What Is Ods?

      Answer :

      ODS is abbreviated as Operational Data Store and it is a repository of real time operational data rather than long term trend data.

    16. Question 16. What Is Er Diagram?

      Answer :

      ER diagram is abbreviated as Entity-Relationship diagram which illustrates the interrelationships between the entities in the database. This diagram shows the structure of each tables and the links between the tables.

    17. Question 17. What Are The Benefits Of Data Warehouse?

      Answer :

      A data warehouse helps to integrate data and store them historically so that we can analyze different aspects of business including, performance analysis, trend, prediction etc. over a given time frame and use the result of our analysis to improve the efficiency of business processes.

    18. Question 18. What Are The Tools Available For Etl?

      Answer :

      Following are the ETL tools available:

      1. Informatica.
      2. Data Stage.
      3. Oracle.
      4. Warehouse Builder.
      5. Ab Initio.
      6. Data Junction

    19. Question 19. What Are Loops In Data Warehousing?

      Answer :

      In datawarehousing, loops are existing between the tables. If there is a loop between the tables, then the query generation will take more time and it creates ambiguity. It is advised to avoid loop between the tables.

    20. Question 20. How Can We Load The Time Dimension?

      Answer :

      Time dimensions are usually loaded through all possible dates in a year and it can be done through a program. Here, 100 years can be represented with one row per day.

    21. Question 21. What Needs To Be Done While Starting The Database?

      Answer :

      Following need to be done to start the database:

      1. Start an Instance.
      2. Mount the database.
      3. Open the database.

    22. Question 22. Explain Load Manager?

      Answer :

      A load manager performs the operations required to extract and load the process. The size and complexity of load manager varies between specific solutions from data warehouse to data warehouse.

    23. Question 23. What Is A Core Dimension?

      Answer :

      Core dimension is nothing but a Dimension table which is used as dedicated for single fact table or datamart.

    24. Question 24. What Is The Difference Between Oltp And Olap?

      Answer :

      Following are the differences between OLTP and OLAP:

      OLTP:

      • Data is from original data source.
      • Simple queries by users.
      • Normalized small database.
      • Fundamental business tasks.

      OLAP:

      • Data is from various data sources.
      • Complex queries by system.
      • De-normalized Large Database.
      • Multi-dimensional business tasks.

    25. Question 25. Why Facts Table Is Useful In Representing The Data?

      Answer :

      Fact table allows the measurement and the values of the facts of the data to be contained inside the table. This table consists of the foreign keys and primary keys of the dimension tables. It is located in between the star schema or snowflake schema. It provides values that are additive and independent variables through which the dimensional attributes are analyzed.

      This table consists of the grains, which consist of atomic level of data and through which the facts in the tables are defined. Each record defines the independent facts that provide higher level of data to be given to the user. It is useful in representing the data due to easy storage and less memory to be taken to the facts of the data that are associated with it.

    26. Question 26. What Are The Reasons For Partitioning?

      Answer :

      Partitioning is done for various reasons such as easy management, to assist backup recovery, to enhance performance.

    27. Question 27. What Is Etl?

      Answer :

      ETL is abbreviated as Extract, Transform and Load. ETL is a software which is used to reads the data from the specified data source and extracts a desired subset of data. Next, it transform the data using rules and lookup tables and convert it to a desired state.

    28. Question 28. What Is The Benefit Of Normalization?

      Answer :

      Normalization helps in reducing data redundancy.

    29. Question 29. What Are The Key Features Of Chameleon That Separates It From Other Algorithms?

      Answer :

      The key features that are in the chameleon are:

      1. The chameleon method determines the pair of similar sub-clusters that can be connected with other clusters. It also finds the closeness of the clusters from one another. 
      2. The chameleon with the above property overcomes the limitation that is present in agglomerative hierarchical model. 
      3. It uses different methods to take the internal characteristics of the clusters and matches with those which are already present. 
      4. It doesn't depend on static model that is supplied by the user and uses automated functions to perform the merging of the clusters that are already associated in the cluster.

    30. Question 30. What Is The Difference Between Data Warehouse And Operational Systems?

      Answer :

      Operational systems are optimized to preserve the data integrity of the system, whereas data warehouse are optimized to speed up the process of data analysis. 

      Operational system increases the speed of the business transactions through the use of normalization of the database and using the entity relationship models, whereas data warehouse uses de-normalization and dimension based model to speed the data retrieval. 

      Operational system uses relational databases to maintain the relationship between the tables. It also consists of insert and update process that takes very less time hence increment in the performance of the system to create the transaction. Whereas, data warehouse store the same data multiple times to keep the aggregation of the data and gather the data from the operational systems.

    31. Question 31. What Is Business Intelligence?

      Answer :

      Business Intelligence is also known as DSS – Decision support system which refers to the technologies, application and practices for the collection, integration and analysis of the business related information or data. Even, it helps to see the data on the information itself.

    32. Question 32. Explain What Is Olap?

      Answer :

      OLAP is abbreviated as Online Analytical Processing, and it is set to be a system which collects, manages, processes multi-dimensional data for analysis and management purposes.

    33. Question 33. What Are Non-additive Facts?

      Answer :

      Non-Addictive facts are said to be facts that cannot be summed up for any of the dimensions present in the fact table. If there are changes in the dimensions, same facts can be useful.

    34. Question 34. What Are The Types Of Scd?

      Answer :

      There are three types of SCD and they are as follows:

      1. SCD 1 – The new record replaces the original record.
      2. SCD 2 – A new record is added to the existing customer dimension table.
      3. SCD 3 – A original data is modified to include new data.

    35. Question 35. What Is Metadata?

      Answer :

      Metadata is defined as data about the data. The metadata contains information like number of columns used, fix width and limited width, ordering of fields and data types of the fields.

Sap Wm Tutorial

Warehouse Management Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP WM Tutorial