Marketing Research Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Marketing Research Interview Questions & Answers

Do you have a bachelor’s degree in Marketing or Business administration? Are you holding a course work in marketing, psychology, social sciences, math and statistics then log on to www.wisdomjobs.com. Marketing research is the process or set of process that links the producers, customers and end users to the marketer through information used to identify and define marketing opportunities and problems. It generates, refine and evaluate marketing actions, monitor marketing performance and improve understanding of marketing as a process. Marketing research specifies the information required to address there issues, designs the method for collecting information, manages and implements the data collection process, analysis the result and communicate the findings and their implications. So explore yourself as Marketing Research Analyst, Marketing Strategy Leader, Associate Project Manager,Marketing Research Associate and so on by looking into Marketing research job interview question and answers given.

Marketing Research Interview Questions

Marketing Research Interview Questions
    1. Question 1. What Is Marketing Research?

      Answer :

      Marketing research is the systematic gathering, recording, and analysis of data about issues relating to marketing products and services.

    2. Question 2. Why Is Marketing Research Important?

      Answer :

      Marketing research is important simply because we--web marketers-- need such information to make our marketing decisions. The more accurate the information we have, the less likely we are to make mistakes in our decisions.

    3. Question 3. What Exactly Is Web Marketing Research?

      Answer :

      Web marketing research is about conducting research (usually statistical analyses) to understand web marketing issues. The process of a research project includes: finding a market issue, translate it into a marketing research project, design survey questionnaire, collect information from a survey, conduct analyses and report the findings and marketing implementations.

      Web marketing research focuses on web marketing issues only.

    4. Question 4. What Is The Difference Between Marketing And Advertising?

      Answer :

      Advertising is paid, public, non-personal announcement of a persuasive message by an identified sponsor the non-personal presentation or promotion by a firm of its products to its existing and potential customers.

      Marketing: The systematic planning, implementation and control of a mix of business activities intended to bring together buyers and sellers for the mutually advantageous exchange or transfer of products.

    5. Question 5. What Is A Press Release?

      Answer :

      Press release also known as a news release is a written or recorded communication for news media for announcing something claimed as having news value.

    6. Question 6. What Is A News Article?

      Answer :

      A news article is a gathering of facts written by journalist published in the news or the print media.

    7. Question 7. What Is Photo Editing?

      Answer :

      The photographs affecting negatively to the public sentiment and psychology should be avoided. Thus before publishing a photograph in any media it needs to be edited, whether the photo has some massage to public and should consider the public interest.

    8. Question 8. What Is The Purpose Of Vrrp?

      Answer :

      Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) is a non-proprietary redundancy protocol described in RFC 3768 designed to increase the availability of the default gateway servicing hosts on the same subnet. This increased reliability is achieved by advertising a "virtual router" (an abstract representation of master and backup routers acting as a group) as a default gateway to the host(s) instead of one physical router. Two or more physical routers are then configured to stand for the virtual router, with only one doing the actual routing at any given time.

      If the current physical router that is routing the data on behalf of the virtual router fails, an arrangement is made for another physical router to automatically replace it. The physical router that is currently forwarding data on behalf of the virtual router is called the master router. Physical routers standing by to take over from the master router in case something goes wrong are called backup routers.

    9. Question 9. How Does One Come Up With Professionally Made Marketing Materials?

      Answer :

      Have a clear vision of your target market and carefully assess the products you are offering. The advertising materials have to communicate effectively who you are and what you offer.

    10. Question 10. How Can You Launch A Marketing Campaign On A Shoestring Budget?

      Answer :

      Word-of-mouth is the key.

    11. Question 11. How Can You Use Word-of-mouth As A Marketing Tool?

      Answer :

      You can generate it by offering a new, good quality and unique product or service that is reasonably prices.

    12. Question 12. List The Applications Of Bluetooth?

      Answer :

      ► Bluetooth is wireless control of communication between a cell phone and a hands free headset or car kit. This is the most popular use.
      ► Wireless networking between PCs in a confined space and where little bandwidth is required.
      ► Wireless communications with PC input devices such as mouse and keyboards and output devices such as printers.
      ► Transfer of files between devices via OBEX.
      ► Transfer of contact details, calendar appointments, and reminders between devices via OBEX.
      ► Replacement of traditional wired serial communications in test equipment, GPS receivers and medical equipment.
      ► For remote controls where infrared was traditionally used.
      ► Sending small advertisements from Bluetooth enabled advertising hoardings to other, discoverable, Bluetooth devices.
      ► Wireless control of a games console, Nintendo's Wii and Sony's PlayStation 3 will both use Bluetooth technology for their wireless controllers.
      ► Ending commands and software to the upcoming LEGO Mindstorms NXT instead of infrared

    13. Question 13. What Is Different Between Advertisements And Sales?

      Answer :

      Advertisement-means creating awareness about the product to the world.
      Sales-means make available that product in the market for using it by the consumers for an exchange of monitory value.

    14. Question 14. What Is The Truth Involved In Advertising Rules Which Applies To Advertisers?

      Answer :

      • Advertisers should always ensure the following is kept in mind before advertising.
      • Advertising must always be highly truthful non-deceptive.
      • Ads should be a fair deal.
      • Advertisers should always keep backups on the claims and have evidence for their advertising.

    15. Question 15. What Are The Evidences One Should Hold For The Claims They Get On The Ads They Put Up?

      Answer :

      Whenever company runs an ad it should have a reasonable basis for the claims they get, which is the evidences for the claims that they receive. These claims must be healthy and safe claims and which has a competent and scientific evidences that is evaluated by qualified people and can be reviewed, modified, and can make additions to it.

    16. Question 16. What Do You If You Run Out Of Ideas For New Ad?

      Answer :

      One should always be creative when you are in advertising field. When you are running out of ideas refer internet, forums, open source ad sense, and blogs, advanced search engine options, use various communication groups, and approach them for to get ideas.

    17. Question 17. What Is The Main Cause For Advertisement To Be Deceptive?

      Answer :

      An ad is deceptive when it omits any information or contains any wrong statement. As it is likely to mislead the customers who will be reacting reasonably under various circumstances and which will help the customer to analyze and decide whether to buy or use the product.

    18. Question 18. Letter From Satisfied Customers Are Enough To Substantiate Claims.

      Answer :

      No, these letters usually signifies as a healthy and safely claims which required objective claims and evaluations.

    19. Question 19. What Kinds Of Penalties Are Involved Against A Company That Runs A Deceptive Ad?

      Answer :

      Penalties are considered on the nature of violation the company has done by using a deceptive ad.
      Usually penalties could be as follow:

      • Civil penalties
      • Cease and desist orders
      • Consumer redress
      • Monetary compensation

    20. Question 20. What Makes An Advertisement Unfair?

      Answer :

      If it is likely to cause a substantial injury to the customer, which consumer cannot avoid. If it not beneficial to the customer

    21. Question 21. Whichever Company Has Offered A Money Back Guarantee, Very Few People In The Market Claim Back. Should We Still Have The Proof To Support Companies Advertising Claims?

      Answer :

      Yes, Company should have the records and the proofs to support their company’s advertising claims, as it is not a substitute for substantiation.

    22. Question 22. Are There Any Limits On Ads For Alcoholic Beverages Can Run And How They Can Exhibit?

      Answer :

      The ads shown for alcoholic beverages should be very truthful to the best of the knowledge unlike other ads. In addition to these alcohol ads, contents or placement may not be directed to underage customers. Few broadcasters place additional restrictions as to when and where these alcohol ads should run.

    23. Question 23. When A Company Distributes The Catalog Of Products Manufactured By Other Companies, What Will Be The Main Responsibility To Ensure The Accuracy Of The Content Mentioned In The Catalog?

      Answer :

      Usually people tend to repeat what other companies say about their product, which also includes the companies, which has online catalog. One should have the proper material back up the claims. Hence once should ensure that the company ad catalog is not a duplicate of the other company’s ad and the same content is not mentioned.

    24. Question 24. What Do You Know About Internet Advertising?

      Answer :

      Today Internet is one of the easiest means to advertise which in turn helps marketers to consume. There are certain rules, which have to be followed and applied as similar to other forms of advertising. Those rules will help business and consumers to maintain the internet credibility, which is a highly effective advertising medium.

    25. Question 25. How Important Disclaimer Or Disclosure Does Should Be In Ads?

      Answer :

      The information should be presented very clearly and conspicuously so that the same will be noticed by the customer and understand the same. A very neat fine print is very important on the bottom of the print ad.

    26. Question 26. How Disclaimer And Disclosure Does Work Online?

      Answer :

      Regardless of the means of the advertisement whether printing ads or mail or online the policy of disclaimer and disclosure remains same. It must be clear and conspicuous though online advertising special guidance, which has to be followed as also few issues like popup windows, hyperlinks, scrolling and banner ads should be looked.

    27. Question 27. What Responsibility Does A Company Have To Make Sure That Advertising Prices Are Accurate?

      Answer :

      In many jurisdictions, companies are legally required to charge no more than the advertised or shelf price for a product, so good pricing practices are important for both customer satisfaction and a company's bottom line.

    28. Question 28. How Much Of An Advertised Product Is A Retail Store Required To Stock?

      Answer :

      According to the FTC's Retail Food Store Rule, grocers must offer rain checks or product substitutes of comparable value when they run out of advertised items. They also can comply by ordering quantities of the item sufficient to meet reasonably anticipated demand or by disclosing in ads that items are available only in limited quantities or only at some stores. Although the specific terms of the Rule apply only to retail food stores, other companies advertising products available in limited quantity or only at some stores may want to make similar disclosures to reduce the risk of deception.

    29. Question 29. How Does The Ftc Regulate Ads For Cigarettes And Smokeless Tobacco?

      Answer :

      The FTC can take action if an ad for cigarettes or a smokeless tobacco product is deceptive or unfair. The FTC also enforces various federal laws requiring health warnings on print ads for cigarettes and smokeless tobacco, as well as on packaging. In addition, federal law prohibits the advertising of cigarettes, smokeless tobacco, and little cigars on radio, TV, or other form of electronic media regulated by the Federal Communications Commission.

    30. Question 30. Who Can Advertise On Any Site?

      Answer :

      Anyone who offers a product or service that saves time, corrals clutter, helps people be more productive, and makes life Easier -- either at work or at home. We also welcome companies that offer innovative business development solutions for Entrepreneurs -- both Professional Organizers and other business owners who visit our site looking for tools that will help them be more effective.

    31. Question 31. How Does The Ftc Decide What Cases To Bring?

      Answer :

      The FTC weighs several factors, including FTC jurisdiction. Although, the FTC has jurisdiction over ads for most products and services, Congress has given other government agencies the authority to investigate advertising by airlines, banks, insurance companies, telephone and cable companies, and companies that sell securities and commodities.

      With the geographic scope of the advertising campaign, the FTC concentrates on national advertising and refers local matters to state, county or city agencies. The extent to which, an ad represents a pattern of deception, rather than an individual dispute between a consumer and a business or a dispute between two competitors.

    32. Question 32. What Kind Of Advertising Claims Does The Ftc Focus On?

      Answer :

      The FTC pays closest attention to ads that make claims about health or safety, Such as "ABC Sunscreen will reduce the risk of skin cancer”. "ABC Water Filters remove harmful chemicals from tap water”. "ABC Chainsaw's safety latch reduces the risk of injury”. Ads that make claims that consumers would have trouble evaluating for them, such as "ABC Refrigerators will reduce your energy costs by 25%”. "ABC Gasoline decreases engine wear". "ABC Hairspray is safe for the ozone layer”. Ads that make subjective claims or claims that consumers can judge for them (for example, "ABC Cola tastes great") receive less attention from the FTC.

    33. Question 33. My Company Offers A Money-back Guarantee. Very Few People Have Ever Asked For Their Money Back. Must We Still Have Proof To Support Our Advertising Claims?

      Answer :

      Yes. Offering a money-back guarantee is not a substitute for substantiation. Advertisers still must have proof to support their claims.

    34. Question 34. What Kind Of Evidence Must A Company Have To Support The Claims In Its Ads?

      Answer :

      Before a company runs an ad, it has to have a "reasonable basis" for the claims. A "reasonable basis" means objective evidence that supports the claim. The kind of evidence depends on the claim. At a minimum, an advertiser must have the level of evidence that it says that it has. For example, the statement "Two out of three doctors recommend ABC Pain Reliever" which should be supported by a reliable survey to that effect.

      If the ad is not specific, the FTC looks at several factors to determine what level of proof is necessary; including what experts in the field think is needed to support the claim. In most cases, ads that make health or safety claims must be supported by "competent and reliable scientific evidence" -- tests, studies, or other scientific evidence that has been evaluated by people qualified to review it. In addition, any tests or studies must be conducted using methods those experts in the field accept as accurate.

    35. Question 35. What Makes An Advertisement Deceptive?

      Answer :

      According to the FTC's Deception Policy Statement, an ad is deceptive if it contains a statement -- or omits information – that is likely to mislead consumers acting reasonably under the circumstances; and is "material" -- that is, important to a consumer's decision to buy or use the product.

    36. Question 36. How Do I Know I Am Reaching My Target Audience?

      Answer :

      To improve your ability to reach your target audience, consider using demographic, geographic, or psychographic profiles.

    37. Question 37. What Factors Should Be Considered When Choosing A Media Vehicle?

      Answer :

      There are six factors to consider when choosing a media plan. The factors like budget, target audience, and sales objectives.

    38. Question 38. What Is More Important: Reach Or Frequency?

      Answer :

      Both are important, you are marketing plan and sales objectives should dictate the level of each.

    39. Question 39. How To Make Certain That My Ad Will Pull?

      Answer :

      While there are creative factors that influence ad effectiveness, marketing considerations, should also be considered.

    40. Question 40. How Can We Evaluate The Efficiency Of Different Media?

      Answer :

      The true evaluative tool to compare the efficiency of one medium to another is cost per thousand or CPM.

    41. Question 41. How Can We Learn More About, Target Audience?

      Answer :

      Understanding the target customer guides us in making the right advertising decisions, from what to say to which medium to use.

    42. Question 42. How Can We Evaluate The Effectiveness Of Advertising?

      Answer :

      In order to determine the success of advertising, we must have measures in place that can determine the return of advertising investment

    43. Question 43. How Can We Know How Much To Spend On Advertising?

      Answer :

      To know how much to spend on Advertising, first we need to establish our advertising budget, and then we should set our monthly expenditures accordingly.

    44. Question 44. Can You Tell Me How To Test The Effectiveness Of Banners?

      Answer :

      To test the effectiveness of your banners, divide the number of exposures by the number of click through.

      Example Formula:
       100 exposures divided by 25 click through = 4:1 ratio
      A 4:1 ratio specifies that the banner is clicked on once for every four exposures. The lower the number of exposures compared to the click through, the better.

    45. Question 45. When Designing Advertising Banners, Is There A Size Used On The Internet?

      Answer :

      Yes, here are the standard banner and button sizes used on the Internet.

      • Standard Banner Sizes: 468x60, 234x60, 120x240
      • Standard Button Sizes: 125x125, 120x60, 88x31

    46. Question 46. What, In Your Opinion, Is The Most Effective Form Of Internet Advertising?

      Answer :

      In my opinion, ezine advertising is the most effective form of advertising used on the Internet. Not only is it cost-effective, but it also provides a great way to reach your target audience.

      The key to using ezine advertising effectively is to target your audience and track your response. You must test the effectiveness of both your ad and the publication in which you are advertising. This will enable you to determine which ads are pulling the most response, and which publications are providing you with the highest response rates.

    47. Question 47. What Is Involved In Producing A Commercial?

      Answer :

      There are as many approaches to producing commercials, as there are commercials, so the sky is the limit Production of a typical: 30 commercial involves planning, copy writing, shooting time, editing time, design, and production of graphics, an announcer, and more. The value of production varies greatly depending on your concept, and the technical manipulations necessary to produce it.

    48. Question 48. How Would You Involve In Yourself In A Book Club?

      Answer :

      Get together in a core group - It is much easier to get involved in a book club with two or three people who already have some connection. Sometimes you might find people to joining book club right away.

      Set a regular meeting time - As you can imagine, it is often difficult to coordinate that many schedules. Go ahead and set a regular meeting time and date for your book club with your core group. By setting the time, you avoid playing favorites when working around schedules and are up front about what commitment is required.

      Look for Advertisement a book clubs- The best advertising is often word of mouth. You could also look for a book club in other print media.

      Learning about Establish ground rules - Get together with your potential book club members and learn about ground rules should include how books are chosen, who hosts, who leads discussions, and what kind of commitment is expected. 

    49. Question 49. What Is Disadvantages Of Advertising?

      Answer :

      Disadvantages of advertisings are:-

      • Effect on children which advertise depends upon underwear, & such all things.
      • As well as money wasting.

    50. Question 50. Why In All Watch/clock Advertisement, Time Is Shown Approx 10:10 Only?

      Answer :

      It was to remember one of the famous scientist's anniversary, who was closely related to the making of watch/clocks.

    51. Question 51. What Is Advertising?

      Answer :

      advertising is we are knowing new products.

    52. Question 52. How To Deny To Receive Mail From Some Email Address?

      Answer :

      select the mail as spam then we can't receive mail from the same email id

    53. Question 53. Who Has The Full Authority To Control Over Media?

      Answer :

      media planner

    54. Question 54. Why Do Online Advertising?

      Answer :

      Because this is economical and 24hours in show the client

    55. Question 55. What Is Development Communication?

      Answer :

      Use of communication technology, mass media and different channels/media of communication for promotion of health, social development/rural development issues is coined as development communication.

    56. Question 56. Can A Mba Graduate Become A Journalist?

      Answer :

      yes one should have a passion for good creative writing and a way of presentation start with small news channel or papers as part time writers or join the company as sales professional learn the necessary skills from people in the organization and make your way in the department and remember journalism is and art and not a science all u need is passion and a skill.

    57. Question 57. What Is Grapevine?

      Answer :

      Grapevine is an informal communication spread through a rumor made by a person or a group of people. It spreads very rapidly in a random way.

    58. Question 58. Explain Advertising?

      Answer :

      Advertising is the non-personal communication of information usually paid for and usually persuasive in nature about products, services or ideas by identified sponsors through the various media.

    59. Question 59. What Is Yellow Journalism? What Are Its Effects?

      Answer :

      Yellow journalism means sensationalizing news items and other facts to increase circulation. They are generally not backed by verifiable data. With the separation of editorial team from financiers yellow journalism has become widespread

    60. Question 60. Explain Photo Editing?

      Answer :

      Photo editing is to remove blamishes, errors or unwanted elements using tools such as PhotoShop, Painter or others. One of the most common uses of photo editing/retouching is to prepare photos for catalogues, magazines and newspapers. Some of the best photo editors/retouchers produce posters and post cards. Self employment in this area is usually associated with event photography such as weddings, class pictures, boudoir photos and so on.

    61. Question 61. What Is Search Engine Marketing?

      Answer :

      Search engine marketing is an umbrella term referring to all activities utilized to generate visibility in search engine results in order to increase revenue. Common strategies and tactics include search engine optimization (SEO), search engine and directory submission, link development, pay-per-click (PPC) management, shopping feeds, affiliate marketing and online public relations (promotion via blogs, ezines, threaded forums, newsgroups, discussion lists and chat).

    62. Question 62. Why Should I Care About Search Engine Marketing?

      Answer :

      Research indicates that a high percentage of the developed world is online, so the odds your potential customers, partners, employees and shareholders are also online is very high. Not only is search engine marketing one of the fastest growing and popular new marketing channels available, it’s also the most cost-effective (as compared with both online and offline channels like email, direct mail and broadcast). Search engine marketing both an excellent avenue for brand-building and cost-effective at generating leads and online sales. If your company doesn’t currently have a search engine marketing strategy, you’re behind the curve. Do a search for your own company, competitors and industry terms and see for yourself.

    63. Question 63. How Do I Determine If Search Engine Marketing Is Right For My Company?

      Answer :

      Unless your company is headquartered in a cave and your customers are other cavemen, it’s very likely that your company will benefit from some aspect of search engine marketing, whether it be search engine optimization (SEO) or pay-per-click (PPC) advertising. Regardless of whether you are interested in generating awareness, new recruits, strategic partners, investors, leads or sales, search engine marketing offers an opportunity to improve your bottom line. 

    64. Question 64. How Do We Measure The Success Of Search Engine Marketing Efforts?

      Answer :

      Search engine marketing efforts are highly measurable. If your objective is to generate awareness, you can track “impressions” and “clicks” on organic and paid search engine listings. If your objective is to measure brand preference or performance of text ad creative, you can measure “click through” and “conversion” rates. If your objective is to generate qualified leads, you can track online registrations (for newsletters, events or white papers), downloads (trials or demos) or email inquiries. If your objective is sales, you can track ecommerce sales or offline sales via printable coupons or phone call tracking.

    65. Question 65. How Do We Determine If We Should Manage Search Engine Marketing Activities In-house Or Outsource To An Sem Vendor?

      Answer :

      Generally speaking, most companies prefer to outsource their search engine marketing efforts to SEM professionals to ensure their programs are properly managed and remain cutting-edge. Larger companies tend to have an in-house resource like a Webmaster or Internet Marketing Manager who is responsible for implementing search engine marketing programs, but often times, this person outsources the day-to-day SEM activities to a trusted vendor to free up their time educate and manage internal resources, develop long-term strategies and to create optimized content. Factors influencing the decision process include objectives, timeline, available marketing budget and internal resources.

    66. Question 66. What Criteria Should We Use To Evaluate An Sem Vendor?

      Answer :

      There are a few key criteria utilized to evaluate search engine marketing vendors. The following are just a few of the most important: length of time in business, collective industry experience, number of employees, number of clients, size of clients, client and employee turnover, depth and breadth of service offering, pricing, proprietary services, industry credibility, client testimonials, success stories, strategic partners, philosophy and process. Look at their client’s visibility versus their own, as “search engine marketing” is a highly competitive term, and those that perform well probably have a little too much time and not enough client work to keep them busy. 

    67. Question 67. What Is The Search Engine Optimization?

      Answer :

      Search engine optimization (SEO) is designing, writing, and coding (in HTML) your entire web site so that there is a good chance that your web pages will appear at the top of search engine queries for your selected keywords and key phrases.

    68. Question 68. What Does A Search Engine Optimization Campaign Involve?

      Answer :

      There are 3 essential components of a search engine campaign: 

      1. Text component- A web site must contain the words that your target audience is typing into search queries. 
      2. Link component- Placing keywords on a web page is useless if the search engines do not have a means to index that text. Therefore, your site design must be "spider friendly."
      3. Popularity component. All of the major search engines measure popularity. Therefore, before beginning a search engine campaign, we often have a corresponding directory submission and link development campaign as well to assist with popularity.

    69. Question 69. How Important Is Web Site Traffic Vs Web Design?

      Answer :

      No amount of web design will overcome the lack of traffic for a website, or lack of content on pages. With web analytics, we can determine how many visitors you've had and what they looked at, and for how long. What you find is, the real challenge is getting relevant visitor traffic to begin with. And then even within the web site, the next challenge is to appear credible

    70. Question 70. What Is The Difference Between Email Marketing And Search Engine Marketing?

      Answer :

      Email marketing is used much differently than search marketing. Email can be used for demand creation, and as a friendly notification of the products and services you provide. Search marketing is more efficient for acquiring visitors, and is based on the premise that the visitor is looking for what you offer.

    71. Question 71. What Is The Difference Between Pay-per-click (ppc) And Pay-for-inclusion (pfi)?

      Answer :

      PPC is much like advertising, and are those links that come up when you enter a keyword in a search field. Also known as sponsored links or recommended links, the advertiser pays a fee to the search engine every time it is clicked on. PFI is more like paying for a web site to immediately be considered for indexing. Using PPC and PFI can significantly increase the number of visitor you get. You can help you with both.

    72. Question 72. What Is A Natural Search?

      Answer :

      Also known as an organic search, these are the search results that most people think of when they use a search engine. Unlike a sponsored link or a paid for placement, natural search results get presented as a direct result of the search engine's indexing and search algorithms. Usually you do not pay for a natural search listing.

    73. Question 73. What Is The Return On Investment (roi) Justification?

      Answer :

      When using professional consultants, the justification is abundantly clear - without properly executed online marketing, your web site will only be a marketing expense rather than a marketing weapon. With professional online marketing services, we have seen return on investment payback in as little as 3-6 months.

    74. Question 74. Why Is Search Engine Optimization And Marketing So Important?

      Answer :

      For return on investment, search engine optimization and marketing is unsurpassed - it will deliver much larger numbers of new, qualified and targeted traffic to your website over the long term than any other marketing strategy. You can expect traffic to grow anywhere from 50% to 1000% after an implementation. One thing is for sure - without it done right, expect little traffic except from spiders attempting to index your pages.

    75. Question 75. What Exactly Is Search Engine Optimization?

      Answer :

      Search engine optimization is the practice of guiding the development or redevelopment of a website so that it will naturally attract visitors by winning top ranking on the major search engines for selected search terms and phrases.

    76. Question 76. What Is Search Engine Spam, Or Seo Spam?

      Answer :

      In the search engine world, spam is defined as the manipulation of a web page to give it an artificial boost in the search engine rankings. Generally, spam is what the search engines say it is. I.e., it is defined by the search engines themselves. Each of the major search engines provide specific guidelines describing what webmasters should and should not do to their web pages in order to achieve a better search engine ranking, though that has not always been the case.

    77. Question 77. What Is Hidden Text?

      Answer :

      Hidden text is textual content which your visitors cannot see, but which is still readable by the search engines. The idea is to load a Web page with keywords and keyword phrases that would be unsightly to visitors but that would improve the page's rankings in the search engine results, and to do so without letting your visitors see the text. Hidden text is identified as search spam by each of the major search engines.

    78. Question 78. What Are Meta Tags?

      Answer :

      Meta tags are HTML codes that are inserted into the header on a web page, after the title tag. They take a variety of forms and serve a variety of purposes, but in the context of search engine optimization when people refer to meta tags, they are usually referring to the meta description tag and the meta keywords tag.

    79. Question 79. What Are Meta Keywords? What Is The Meta Keywords Tag?

      Answer :

      Though meta keywords tags are not a major factor search engines consider when ranking sites, they should not be left off the page. Both the meta keywords tag and the meta description tag contribute to your search engine ranking. A meta keywords tag is supposed to be a brief and concise list of the most important themes of your page. The meta keywords tag takes the following form:

      <meta name="keywords" content="keywords,keyword,keyword phrase,etc.">

    80. Question 80. Do Search Engines Index Alt Text Descriptions For Jpeg And Other Image Files?

      Answer :

      Yes, most search engines, including Google, look at your ALT tags when indexing your Web page. For many sites, particularly image-heavy sites, ALT text is one of the few elements available for the search engines to index. If your page has no text at all on it, it can still get a high search engine placement by using ALT text.

    81. Question 81. What Are Meta Descriptions? What Is The Meta Description Tag?

      Answer :

      Though meta description tags are not a major factor search engines consider when ranking sites, they should not be left off the page. Both the meta keywords tag and the meta description tag contribute to your search engine ranking, and the meta description tag influences the likelihood that a person will actually click on the search engine results page and visit your site.

      The meta description tag is intended to be a brief and concise summary of your page's content. Think of the Yahoo! directory. You see your site title followed by a brief description of your site or business. The meta description tag is designed to provide a brief description of your site which can be used by search engines or directories. The meta description tag takes the following form:

      <meta name="description" content="Brief description of the contents of your page.">

    82. Question 82. What Are Meta Re-direct Tags Or Meta Refresh Tags?

      Answer :

      The meta redirect (meta refresh) tag is a meta http-equiv tag which, when inserted into the header of an HTML document, will cause the visitor's browser to load a new web page after a specified number of seconds have passed after the initial document has loaded, basically redirecting the visitor to the new page. The webmaster specifies the new page to be loaded and the number of seconds that must pass before the new page is loaded. The meta redirect or refresh tag takes the following form:

      <meta http-equiv="Refresh" content="4;url=http://www.yourdomain.com/yourlink.html">

    83. Question 83. How Important Are Meta Tags Now?

      Answer :

      Though meta keywords tag and meta description tags are not the main factor search engines consider when ranking sites, they should not be left off the page. A meta description tag is supposed to be a brief and concise summary of your page's content. A meta keyword tag is supposed to be a summary list of the most important words on your page. They were both proposed in order to make using the web easier. Unfortunately, webmasters over the years have abused meta tags so much that search engine creators have had to de-emphasize their importance in their algorithms.

    84. Question 84. What Exactly Is A Spider?

      Answer :

      A spider is a piece of software that follows links throughout the Internet, grabbing content from sites and adding it to search engine databases.

      Spiders follow links from one page to another and from one site to another. That is the primary reason why links to your site are so critical. Getting links to your website from other websites will give the search engine spiders more opportunities to find and re-index your site. The more times they find links to your site, the more times they will stop by and visit. This has been true since spiders began. Recently there has been an incredible amount of attention paid to links. That's because Google came clean and said in public that the number and quality of links to your site will directly impact its rankings in the search results.

    85. Question 85. Does The Spider Program Run Through All Links On A Web Page?

      Answer :

      No spider ever has indexed every link on the Internet. The Internet is growing so fast that it is difficult for any to keep up. There is a strong chance that every page on YOUR website will be indexed, and that every link on each of your Web pages will be followed.

      Generally, when a new site is launched, a search engine spider will index the home page only. On subsequent visits, the spider will go deeper and deeper into your site, over a period of time that is determined by the number and quality of links from other websites that point to your website. Getting your site listed in the major directories will accelerate the time it takes to have your site fully spidered. Remember, links from directories are links to your website. Google specifically recommends submitting your site to Yahoo and to The Open Directory if you're having trouble getting indexed by the Google spider.

    86. Question 86. Is There Any Way To Prevent A Spider From Grabbing Urls That You Want To Keep Off Search Engines?

      Answer :

      Absolutely - there are many ways, and you should use them all. For a quick overview, search for robots or spiders on Google, visit The Web Robots Page, or visit B.4 Notes on helping search engines index your website from the World Wide Web Consortium. The most fool-proof method to block spidders is to password protect any files that you don't want indexed by the search engines. 

      In general, you should create a robots.txt file for the root folder on your site, use the robots meta tag on pages you don't want indexed, and password protect any files you're serious about protecting.

      Here is a robots meta tag:
      <meta name="robots" content="noindex, nofollow">

    87. Question 87. Which Is The Most Used Search Engine?

      Answer :

      Google is by far the most used search engine today. In addition to providing Web search at its home page, Google.com, Google also provides web search results to several of the most popular Internet destinations, including Yahoo! [Note: As of 02/18/2004, Yahoo! no longer uses Google as its default search engine.] and AOL. Google does far more than 200 million (>200,000,000) searches every day through Google.com. That number was reported by Google all the way back in 2001, and they have consistently refused to update it, but you can be assured that Google does substantially more than 200,000,000 searches every day through Google.com.

    88. Question 88. Once You Begin Using Seo, How Long Until You See Improvement In Your Search Engine Placement?

      Answer :

      The amount of time you will have to wait will depend on which techniques are employed in your efforts to optimize your website. Assuming you've rebuilt your site and loaded it onto your server, replacing the old files, you need to be prepared to wait anywhere from a few days (if you use a pay-for-inclusion service) to a few months.

      If your site has already been on the Web for some time, and is already listed in all of the major directories, then you will probably begin to see improvements in your search engine rankings within 4-6 weeks.

    89. Question 89. How Can Telemarketing Be Monitored?

      Answer :

      There are various ways of tracking results. Anderson Stockley Associates can provide a manual lead sheet for future use or a computerized spread sheet could be designed to suit the needs of the client and project. Either is an excellent way of tracking future leads and results.

    90. Question 90. What Results Can Be Expected From Telemarketing?

      Answer :

      Telemarketing is not an instant short term fix or solution for solving business revenue problems and all results vary according to the product or service. We always offer our advice and recommendations to ensure that any project is formulated to produce the best results. This may be concentrated phoning in a very short period or short periods of phoning, but a longer project and will depend on project strategy. We recommend what we believe is the best way of achieving results.

    91. Question 91. Do Asa Offer Help To Companies Wishing To Set Up Their Own Teams?

      Answer :

      Yes. ASA are specialists in the Tele business sector and offer comprehensive services which include Recruitment, Training and Analytical Diagnostic Consultancy.

    92. Question 92. How Large Is Marketing Connections?

      Answer :

      By design, Marketing Connections maintains a call center operation consisting of 75 workstations with room for controlled expansion.

    93. Question 93. What Types Of Clients Do You Work With?

      Answer :

      Our clients range from venture-backed start-ups to global 50 organizations. Our services are most beneficial to businesses with high-end products and services that need to focus their sales resources on face-to-face contact, proposals, and closing business.

    94. Question 94. Do Asa Work On Commission Or Per Appointment Payment?

      Answer :

      No. There is no doubt that pressure selling over the telephone can achieve numerous unqualified leads, appointments or sales. We are not that kind of business. We offer a quality service using experienced staff who represent companies professionally when working on their behalf. The leads, appointments, information or sales generated are qualified and productive.

    95. Question 95. What Is The Difference Between Telemarketing And Telesales?

      Answer :

      Telesales is the use of the telephone for selling and promoting products or services to a business or consumer base.

      The modern use of the word "Telemarketing" refers to anything related with the use of the telephone, including Telesales.

      For example research, event confirmation or database building and cleaning.

    96. Question 96. How Do The Results Of Telemarketing Compare With Mail Shots?

      Answer :

      Mail shots are a cheap way of achieving few results.Usually about a 1-3% response is achieved in any area where mail shots are used. Often, mail shots are not seen by the real decision maker. Compare this to Telemarketing or mail shot that is followed with Telemarketing and which focuses on the decision maker.This ensures that a response is achieved from each call and produces positive results ranging from 15-50% in many projects, depending on the product or service.

      If these result percentages are compared financially, telemarketing achieves the best returns on investment when used to promote the right products or services.

    97. Question 97. Do Asa Give Added Value When Delivering A Project On Behalf Of Clients?

      Answer :

      Yes, always. We believe that every company should offer added value.This enhances the results of any project and allows for a true evaluation of results. Often spin off or additional enquiries provide valuable additional revenue from telemarketing activity.

      In addition we always offer our recommendations to our clients before and after any project to ensure that there is a constant improvement in all aspects of any phoning.

       

    98. Question 98. What Other Sales And Marketing Services Do You Provide?

      Answer :

      We can develop marketing research programs and customer satisfaction surveys designed specifically to meet your information requirements.

    99. Question 99. How Does The Telezapper Zap Telemarketers?

      Answer :

      The TeleZapper uses the technology of telemarketers automatic dialing equipment against them. When  your answering machine picks up a call, the TeleZapper emits a special tone that "fools" the computer into thinking your number is disconnected. Instead of connecting you to a salesperson, the computer stores your number as disconnected in its database. Over time, as your number is removed from more and more databases, you'll see a dramatic decrease in the number of annoying telemarketing calls you receive.

    100. Question 100. How Do I Know When I Have Zapped Someone?

      Answer :

      If you answer your telephone and there's no one there, the odds are that you just "zapped" a telemarketer. After a few weeks, you'll notice that you are receiving fewer and fewer of these calls.

    101. Question 101. Is Unwanted Telemarketing A Crime?

      Answer :

      Yes. Vermont law also imposes criminal penalties on telemarketers who call a Vermont telephone number without having first registered with the Vermont Secretary of State, unless the company is a federally-regulated financial institution (e.g. a federal bank), or is already regulated by, or registered or licensed with, one of the following Vermont governmental agencies: Secretary of State, Public Service Board, Department of Banking, Insurance, Securities and Health Care Administration, or Department of Taxes.

    102. Question 102. What Is Webcmo? What Is Your Role?

      Answer :

      WebCMO is a web site dedicated to web marketing research. WebCMO stands for Web Chief Marketing Officer.

      We named our web site by defining our customers. WebCMO is for Web marketers.

      I have two hats at WebCMO. As director of research, I am responsible for identifying web marketers' needs and conducting research studies to provide useful marketing information. As the Editor of Journal of Web Marketing Research, I am responsible for creating an online community.

    103. Question 103. What Is Market Research? How Can A Company Benefit From It?

      Answer :

      The systematic design, collection, analysis and reporting of data relevant to a specific marketing situation facing an organization is marketing research. Marketing research is an input for making better and informed decisions.

    104. Question 104. What Are The Various Steps Involved In Market Research?

      Answer :

      The steps involved in the market research process include: defining the problem and research objectives; developing the research plan; implementing the research plan and interpreting and reporting the findings.

    105. Question 105. What Tools Do You Use For Market Research?

      Answer :

      Tools of market research include commercial data sources, online databases and Internet data sources, observational research, survey research, experimental research, focus group interviewing, and in-depth interviewing.

    106. Question 106. What Do You Know About Market Intelligence?

      Answer :

      Marketing intelligence is the systematic collection and analysis of publicly available information about competitors and developments in the marketing environment. A marketing intelligence system gathers, analyzes and distributes information about the company’s competitive technological, customer, economic, social, political and regulatory environments. Its goal is to improve strategic decision-making, assess and track competitors’ actions and provide early warning of opportunities and threats.

    107. Question 107. Differentiate Between Primary And Secondary Data?

      Answer :

      • Primary data is the information collected for the specific purpose at hand whereas, Secondary data is the information that already exists somewhere, having been collected for another purpose.
      • primary data is comparatively more reliable as the information collected for the problem in hand is relevant, accurate and sufficient.

    108. Question 108. What Are The Ingredients Of Secondary Research?

      Answer :

      Secondary data consist of information that already exists somewhere, having been collected for another purpose. Secondary research is a good starting point and often helps to define problems and research objectives. In most cases the company must also collect primary data.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Marketing Research Tutorial