Joomla Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Joomla Interview Questions & Answers

Joomla is a platform to develop mobile friendly and also user- friendly website. Joomla expert not only have to know the basics and along with this, the interviewer will be interested in knowing your knowledge in CSS, PHP, firebug, javascript to handle front end looks of the website. You may also need to have knowledge of things like website planning, Google analytics, and website optimization. Joomla interview questions and answers at Wisdom jobs portal help you gain the knowledge about all these aspects before you attended the interview. The job interview questions and answers are framed in a way to expose your ability to showcase your knowledge in the right way when seeking by the interviewer and get the placement in the desired corporate company.

Joomla Interview Questions

Joomla Interview Questions
    1. Question 1. What Are Positions?

      Answer :

      Site templates divides the "pages" displayed on a site into a series of positions, each with a different name.

      You can view the location of positions in your default template from the administrator

      go to Site =>Preview=>Inline with Positions.

      You can annotate your positions through the administrator (backend).

      Go to Site=>Template Manage=>Module Positions.

      You can add or remove positions by modifying your template html.

      You assign a module to a position using the module manager.

      Modules=>Site Modules

      On the left side of the page, on the third line, there is a drop down menu that lets you select the position.

    2. Question 2. How Do I Change The Favicon?

      Answer :

      The joomla favicon is stored in the /images folder. The file is called favicon.ico. By definition a favicon must be 16x16 pixels. If you wish to use your own favicon, rename the default joomla favicon.ico file and put your file with that name in the images directory.

      Alternatively, you can change the favicon in the Joomla! global configuration Site tab (on the bottom).

      Depending on your browser, you may not see the icon immediately. This is because the favicons are cached, which is why they can appear in your bookmark list. So, to see your favicon, you will need to clear your browser cache.

    3. Question 3. What Determines What Is Shown On My Frontpage?

      Answer :

      Frontpage is a component that is part of the core of Joomla!, like the front page of a newspaper, it shows (usually) multiple pieces of content arranged in some way.

      When you install Joomla! the front page component is by default set as the homepage of your site (that is it is the first link on your Main Menu) but front page does not have to be your "home" page.

      What exactly appears on the front page and how it is laid out is controlled in two ways. First, if you open the menu link in your menu manager in the backend there are numerous parameters that control the number of items shown, the number of columns etc.

      To control which items are shown you must also indicate that an item should be placed on the front page by editing the parameters for the content item. In the backend this will be indicated by a check mark in the front page column of the list of content items.

      In addition, you can use the front page manager (in the content menu of the backend) to control the publication dates and other variables for content items that are on the front page.

    4. Question 4. How Do I Change The Image(s) In My Template?

      Answer :

      One common template change is to use your own graphic/image. Simple graphics (not banners) are linked in the html file. Simply change the reference to the image of your choice in the html file of your template. In the administrative interface do this by going to Site =>Template manager and then selecting your template. Click the icon for html.

      Keep in mind that it if it is a different size than the original image this may change the appearance of the site in unexpected ways.

      Additional information: The images for a given template are generally located in this folder: /templates /templatename /images (Substitute the name of the template you are using in place of "templatename").

      A trick for finding the name of the image is to put your cursor over it and click right. Select view image. This will display the image and give its full url. Sometimes the images are background images. This is viewable in Firefox or you can look for the background tag in your page source.

      How to upload an image: There are many ways to upload images. Which one you use will depend on your host and server.

      1. You can use an ftp client.
      2. You can use a cpanel file manager.
      3. You can use the media manager.
      4. You can use various extensions that allow uploading, including joomlaexplorer and galleries.

    5. Question 5. How Do I Remove The Page Title From The Front Page Of My Site?

      Answer :

      • First log into the administrative back end.
      • On the top menu click "Menu"->"mainmenu"
      • Click "Home".
      • On the right side of the screen in the parameters section, locate the “Page Title” parameter that is next to the radio buttons “Show” and “Hide”.
      • Click the “Hide” radio button.
      • Click the “Save” button to make your change permanent.

    6. Question 6. How Do I Eliminate The Pathway Or Breadcrumbs?

      Answer :

      In this case the breadcrumb for that page would look like: "Home >> Books >> Pages >> New Page".

      If you wish to eliminate the pathway entirely, edit your template html (index) file. Usually it will look like this:

      If you wish to eliminate it on a specific page, such as just the home page, you can modify the template in this way:

      New line:if($option != "" && $option != "com_frontpage")
      New line:{
      New line:?>
      Existing:
      Existing:
      Existing:
      New line:}
      New line:?>

      Understanding: The first line says that if the option in the url does not equal com_frontpage (!="com_frontpage") display the pathway. In php ! means not.

    7. Question 7. What Are Components?

      Answer :

      Content elements or applications that are usually displayed in the center of the main content area of a template. This depends on the design of the template in use.

      Components are core elements of Joomla!’s functionality. These core elements include Content, Banners, Contact, News Feeds, Polls and Web Links.

    8. Question 8. What Are Modules?

      Answer :

      Modules extend the capabilities of Joomla! giving the software new functionality. Modules are small content items that can be displayed anywhere that your template allows it to be displayed by assigning them to positions and pages through the module manager in the administrative interface.

      Modules are installed in the Admin Section. Joomla! modules may include: Main Menu, Top menu, Template Chooser, Polls, Newsflash, Hit Counter, etc.

    9. Question 9. What Is The Difference Between Joomla And Drupal?

      Answer :

      • Drupal use smarty template where as on the other hand. Joomla dose not
      • Joomla uses plugin and modules whereas Drupl has module only
      • In drupal php code can be written directly whereas in
      • Joomla you need to install plugin for php support
      • Drupal is SEO Friendly whereas in Joomla you need to buy a plugin.
      • Drupal use smarty where as Joomla use his own code format.
      • In Druapl we can create multiple website with single installation.

      Joomla! Features: Completely database driven site engines

      • News, products or services sections fully editable and manageable
      • Topics sections can be added to by contributing authors
      • Fully customizable layouts including left, center and right menu boxes
      • Browser upload of images to your own library for use anywhere in the site
      • Dynamic Forum/Poll/Voting booth for on-the-spot results
      • Runs on Linux, FreeBSD, MacOSX server, Solaris and AIX

    10. Question 10. What Are Some Real World Examples Of What Joomla Can Do?

      Answer :

      Joomla is used all over the world to power Web sites of all shapes and sizes.

      For example:

      • Corporate Web sites or portals
      • Corporate intranets and extranets
      • Online magazines, newspapers, and publications
      • E-commerce and online reservations
      • Government applications
      • Small business Web sites
      • Non-profit and organizational Web sites
      • Community-based portals
      • School and church Web sites
      • Personal or family homepages

    11. Question 11. What Is The Default Super Administrator Account For Joomla Called?

      Answer :

      Administrator

    12. Question 12. Which Of The Following Php Directives Are Important To Joomla Execution To Define An Alternate Compression Library If The Standard Library Is Not Available?

      Answer :

      extension_dir

    13. Question 13. Which Of The Following Files Is Archive And Contains The Actual Cb Component That You Must Install Into Joomla While Downloading Cb?

      Answer :

      com_comprofiler

    14. Question 14. Which Option Will You Choose To Set The Site Metadata For The Installed Website?

      Answer :

      Global Configuration

    15. Question 15. What Will Happen If We Set The Ssl Enabled Option To On?

      Answer :

      This option will make the link from the menu begin with an https://

    16. Question 16. The Core Editor Events Apply To Plug-ins That Provide Editor Functionality Such As Tinymce Or Xstandard Lite?

      Answer :Yes.

    17. Question 17. Which Php File Does The Index.php File Load To Provide The Menu Bar To The Administrator Interface?

      Answer :

      Toolbar.php

    18. Question 18. Which Of The Given Database Systems Is Supported By Joomla?

      Answer :

      Mysql

    19. Question 19. Joomla Is Released Under Which License?

      Answer :

      Joomla is released under the Gnu General Public License 2 (GPL).

    20. Question 20. What Are Mambots?

      Answer :

      Mambots are small codes or mini-programs, which when given, either activate a program, script or conduct a function on a database.

      For example, there are mambots WYSIWYG editors. There are mambots for several other specific taks like this.

    21. Question 21. What Are Plug-ins?

      Answer :

      In the new version of Joomla 1.5, mambots are called plug-ins. In some 3rd party components, mambots and modules themselves have plug-ins. Hence, plug-ins can be given the same definition as a mambot, that they are small codes or mini-programs, which when given, activate a program or script or conduct a function on the database.

    22. Question 22. How Do I Make A Non-clickable Menu Link?

      Answer :

      Use a link type Separator or Placeholder to make a menu link that is non-clickable. We can also remove the link from the administrator panel, which is in the “menu” option.

    23. Question 23. How To Link Inside Content And Another Content Item?

      Answer :

      Get the URL for the particular page you want to link this to. Create a link using a specific editor or with html, if you have no wysiwyg.

    24. Question 24. What Are Pathways Or Breadcrumbs?

      Answer :

      If you are on a particular page and to get to that page you had to go through several folders to find that particular page, then that series of links will be your pathway or breadcrumb. For example: Home >> Books >> Pages >> New Page.

    25. Question 25. How To Remove The Pathway Or Breadcrumbs?

      Answer :

      If you want to eliminate your pathway permanently, you have to edit your html (index) file, which will normally look like this:

      <div id="pathway">
      <?php mospathway(): ?>
      </div>

    26. Question 26. How To Control The Contents Of The Newsflashes?

      Answer :

      In the newsflash, one can display any content in specific sections.

      • In the administrative back end of top menu select “modules”>>”site modules”
      • To edit the module, click on “newsflash”.
      • Beside the “Category” parameter, click on the drop down menu and select the category of the content that should be displayed on the page.
      • Click on “Save” to save your changes.

    27. Question 27. How To Remove Page Title On The Front Page Of The Site Page?

      Answer :

      The procedure will be as follows:

      • In the administrative back end of the top menu, click on “menu” > “main menu”
      • Select “Home”. In the parameters select “Page Title”.
      • Next to it, select the “Hide” radio button.
      • Click on “Save” to save your changes.

    28. Question 28. Can Content Items Be In Multiple Sections Or Categories?

      Answer :

      No.

    29. Question 29. How To Exit Wrapper?

      Answer :

      To remove the wrapper, click on any of the links on the menu of the parent page.

    30. Question 30. What Do The Locks On The Screen Mean?

      Answer :

      The locks on any specific area on the screen mean that the item is being edited currently.

    31. Question 31. How To Remove The Locks?

      Answer :

      The locks can be removed simply by saving the edited items.

    32. Question 32. What Are Contents?

      Answer :

      Contents are the elements that are displayed in the center of the main content area of the page. They include vital functions like content, banner, newsfeed, contact, web links and polls.

    33. Question 33. What Do The Locks Mean? How Do I Get Rid Of Them?

      Answer :

      At any given time you may see a padlock next to a specific item in Joomla!'s administrative backend. These padlocks may be displayed next to any of the following (Content Items, Menu Items, Modules, etc).

      The Joomla! system places these padlocks next an item to indicate that a user is currently editing (checked out) the item. The lock is removed by the sytem when the user clicks on the "Save" button for that item.

      If the user never clicks save and instead hits the "Back" button or naviagtes to another page, then the item stays locked. If another user needs to work with the item he or she must have the item checked back in before the can work.

      There are two ways of checking items back in. One way is to contact the person that has the module checked out to see if they are done with the item.

      The other option utilizes the administrative back end;

      Click on "System => Global check in"

      This option should be used very carefully, especially in multi-user environments. This single action checks in all previously checked out items, whether they were checked out by you or not. Possible undesirable side effects may be that multiple editors end up working on the same document.

      In this case who ever clicks the save button last has their version saved as the final copy.

    34. Question 34. What License Is Joomla Released Under?

      Answer :

      Joomla! is released under the GPL (Gnu General Public License 2).

    35. Question 35. What Are Mambots And Plugins?

      Answer :

      A Mambot is a small, task-oriented function that intercepts content before it is displayed and manipulates it in some way. Joomla! provides a number of Mambots in the core distribution, e.g. WYSIWYG editors, but there are many other mambots available for specific tasks.

      Some 3rd Party developer components have their own mambots which need to be installed in order to make the component work properly. In Joomla! 1.5 mambots will be renamed plugins.

      Plugins: The new name for mambots. In addition, some 3rd party components, modules and mambots themselves have plugins.

    36. Question 36. How Do I Exit The Wrapper?

      Answer :

      The page that contains the link you click on to load the wrapped content is the parent page.

      You can get out of the wrapper by clicking on anyone of the links in the menu of the parent page.

      If there are no other menu items visible then the wrapper may have been loaded directly into the parent page, replacing the content that was initially there.

      This however defeats the purpose of having a wrapper which is a means of simply enclosing content from another site within the parent site.

    37. Question 37. What Determines My Homepage?

      Answer :

       Your "homepage" in a traditional html site--the page that shows when you type mydomain.com for example-- would be the page displaying that is in the index.html file.

      Jooma! is a database driven CMS so it does not have html pages, but rather pulls up the pieces of pages from a mysql database.

      The "page" that shows when a user navigates to mydomain.com is the page created by clicking on the first link on the Main Menu. The link can be called anything (Home, Bob it does not matter), that is the page that will show.

      This menu can be displayed anywhere and can be displayed vertically or horizontally or not at all. The menu does not even need to be published.

      When you installl Joomla! by default it has a menu link to the frontpage component as the home page. However, any content or component or other link can be used as the "home" page.

    38. Question 38. Why Do The Pop Ups In My Wysiwyg Editor Not Work Or Show Gibberish?

      Answer :

      Depending on the editor, this problem may occur when trying to edit the html, insert tables or perform a similar function that requires javascript.

      Most likely the problem with the livesite.

      You look in your site configuration (General Configuration, select the Server tab) you will see that the livesite is given. Usually it is either www.mydomain.com or mydomain.com.

      When you log into your site, you must log in from the exact livesite. if you don't the javascript in your editor will not work.

      One way to deal with this is to put a redirect from, for example, mydomain.com to www.mydomain.com so that you and your users always login from the correct url. You can do this with .htaccess.

    39. Question 39. How Do You Install An Extension?

      Answer :

      From the backend of your joomla site (adminsitration) select Installers and then the type of extension (module, component, mambot/plugin, site template, administrative template, language

      • Browse for the package file
      • Click the install icon
      • Follow any instructions

      Sometimes you cannot use the automated installer. For example, very large extensions may exceed the maximum upload size allowed by your host.

      In this case, unzip all of the files locally. Then transfer the files to a folder in the the install directory(for example administrator/components/com_installer/components) for the type of extension you are installing (using FTP). Then use the installer, but select "install from directory" indicating the correct folder name.

    40. Question 40. What Are Positions In Joomla?

      Answer :

      Site templates divides the "pages" displayed on a site into a series of positions, each with a different name.

      You can view the location of positions in your default template from the administrator

      go to Site =>Preview=>Inline with Positions.

      You can annotate your positions through the administrator (backend).

      Go to Site=>Template
      Manage=>Module Positions.

      You can add or remove positions by modifying your template html.

      You assign a module to a position using the module manager.

      Modules=>Site Modules

      On the left side of the page, on the third line, there is a drop down menu that lets you select the position.

    41. Question 41. What Are Section, Categories And Content Items?

      Answer :

      The basic structure is: Sections include Categories. Categories include content items.

      Section A
      Category A1
      content items
      Category A2
      content items
      Category A3
      content items

      Section B
      Category B1
      content items
      Category B2
      content items
      Category B3
      content items

      Section C
      Category C1
      content items
      Category C2
      content items
      Category C3
      content items

      The content items are what you would think of as web pages in a traditional html site.

      Both section and category "pages" can be created to serve (more or less) as the home pages for the categories and sections, respectively.

    42. Question 42. What Determines What Is Shown On My Front Page?

      Answer :

      Frontpage is a component that is part of the core of Joomla!, like the front page of a newspaper, it shows (usually) multiple pieces of content arranged in some way.

      When you install Joomla! the front page component is by default set as the homepage of your site (that is it is the first link on your Main Menu) but front page does not have to be your "home" page.

      What exactly appears on the front page and how it is laid out is controlled in two ways. First, if you open the menu link in your menu manager in the backend there are numerous parameters that control the number of items shown, the number of columns etc.

      To control which items are shown you must also indicate that an item should be placed on the front page by editing the parameters for the content item. In the backend this will be indicated by a check mark in the front page column of the list of content items.

      In addition, you can use the front page manager (in the content menu of the backend) to control the publication dates and other variables for content items that are on the front page.

    43. Question 43. How Do I Link From Inside Content To Another Content Item?

      Answer :

      The simple answer is that you get the URL for the page you want to link to. Then you make a link using whatever editor you are using or with html if you have no WYSIWYG.

      The more complicated answer is that some editors have fancier links managers. For example with the JCE editor you can add the advanced linking plugin and it will give you nice lists of static and other content types to pick from.

    44. Question 44. How Do I Control What Items Appear In My Newsflashes?

      Answer :

      Newsflash is a module that displays content from specific sections and/or categories.

      • In the administrative back end from the top menu select “Modules => Site Modules”.
      • Click on “Newsflash” to edit the module.
      • Go to the parameters section of the page.
      • Next to the “Category” parameter click on the drop down menu to select which category of content items will be displayed by this module. (In older versions of Joomla! You need to manually enter the section and/or category id numbers).
      • Click the save button to make your changes permanent.

    45. Question 45. Can Content Items Be Assigned To Multiple Categories Or Sections?

      Answer :

      No, content items cannot be assigned to multiple categories or sections.

    46. Question 46. How Do I Eliminate The Pathway Or Breadcrumbs?

      Answer :

      An example is as follows; You are currently reading a content item "New Page". This content item is a member of the "Pages " category. In the turn the pages category is a member of the "Books" section. In this case the breadcrumb for that page would look like: "Home >> Books >> Pages >> New Page".

      If you wish to eliminate the pathway entirely, edit your template html (index) file. Usually it will look like this:

      <div id="pathway">
      <?php mosPathWay(); ?>
      </div>

    47. Question 47. What Are Joomla Components?

      Answer :

      Content elements or applications that are usually displayed in the center of the main content area of a template. This depends on the design of the template in use.

      Components are core elements of Joomla!’s functionality. These core elements include Content, Banners, Contact, News Feeds, Polls and Web Links.

    48. Question 48. What Are Joomla Modules?

      Answer :

      Modules extend the capabilities of Joomla! giving the software new functionality. Modules are small content items that can be displayed anywhere that your template allows it to be displayed by assigning them to positions and pages through the module manager in the administrative interface.

      Modules are installed in the Admin Section. Joomla! modules may include: Main Menu, Top menu, Template Chooser, Polls, Newsflash, Hit Counter, etc..

    49. Question 49. What Are Plugins?

      Answer :

      In Joomla 1.5 mambots will be renamed plugins.

      Plugins: The new name for mambots. In addition, some 3rd party components, modules and mambots themselves have plugins. is a small, task-oriented function that intercepts content before it is displayed and manipulates it in some way.

    50. Question 50. How Do I Make A Menu Link That Is Not Clickable?

      Answer :

      To make a menu link that does not connect to anything (is not clickable) use the link type Separator/Placeholder.


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Joomla Tutorial