Social Media Marketing Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Social Media Marketing Interview Questions & Answers

Are you an active participant in social network sites? Do you want to set up career in social media marketing? Then our site wisdom job is the right choice for you to get prepared for the interview. Social media marketing is a type of internet marketing that avail social networking websites as marketing tool. The main aim of social media marketing is to increase the company’s brand and to reach out easily to the customer. As various companies are looking forward to social media sites for their product campaigning and this media plays an effective role in promoting business, job positions are available in the market. So, please start your preparation by social media job interview questions and answers offered by our site wisdom jobs and attend the interview.

Social Media Marketing Interview Questions

Social Media Marketing Interview Questions
    1. Question 1. Can Social Media Marketing Really Help My Business?

      Answer :

      Most definitely! It’s been proven again and again by business after business. In fact, not utilizing social media marketing can actually harm your business, since having an online presence on social media is simply expected of any reputable firm these days.

    2. Question 2. What Are The Benefits Of Social Media Marketing For My Company?

      Answer :

      Whether your business is taking advantage of it or not, social media has forever changed the way that consumers communicate with businesses, and vice versa. Being accessible to your customers – and your prospective clients – via social media is a vital means of developing relationships with them and helping them through the sales funnel.

    3. Question 3. How Should Companies Measure Their Social Media Marketing Success?

      Answer :

      Success is measured using the same metrics you use for any other marketing activity: traffic, leads, and customers. Counting the number of fans or followers you have can help you understand your social media reach, but the bottom line that determines its success is how many people it drives to your site, how many of them are qualified leads, and how many of them actually become customers.

    4. Question 4. How Much Does Social Media Marketing Cost? What’s The Roi?

      Answer :

      One thing is for certain – social media marketing is never free. Whether you’re spending your own valuable time on it, asking an employee to add it to their workload, hiring a social media employee, or outsourcing to a marketing firm, there is always a cost. The key is to get the maximum ROI out of the time or money you put into it. It’s important to remember, however, that ROI doesn’t have to mean revenue. It can, but it can also mean meeting other objectives, such as getting new leads, increasing email subscriptions, or even boosting customer satisfaction. The ROI you end up with is the direct result of how focused your social media marketing strategy is.

    5. Question 5. Does My Company Really Need A Blog For Social Media Marketing?

      Answer :

      Yes! A blog is one of those non-negotiables. Apart from all of the benefits it provides on its own, such as increasing your credibility as an industry expert, and providing fresh, keyword-rich content on a regular basis to please the search engines, a blog is a vital component of social media marketing. One of the most effective types of content to post on social media is a link to a blog post. Without fresh blog posts being shared on a regular basis, you won’t have nearly as much to talk about with your fans, and you won’t be driving as much traffic to your site, either.

    6. Question 6. Is Social Media Marketing Better For B2c Or B2b Businesses?

      Answer :

      It’s important for both, but in different ways. While B2C businesses can focus on more light-hearted, fun social media posts, B2B businesses need to use social media to share valuable industry content. As a tool for connecting a business with its customers, however, social media is vital to both.

    7. Question 7. How Should We Be Using Facebook For Marketing?

      Answer :

      Facebook is the social media platform of choice for over a billion people worldwide. Use it to connect and interact with your audience, and to share your content in a way that encourages your fans to share it as well.

    8. Question 8. How Should We Be Using Twitter For Marketing?

      Answer :

      Twitter has over 313 million users, and is ideal for sharing your content and connecting with other influencers in your industry.

    9. Question 9. How Should We Be Using Linkedin For Marketing?

      Answer :

      LinkedIn has over 467 million users. It is a great place to share your credentials with the world, but more importantly, it’s the perfect place to interact with your audience online. Using LinkedIn Groups, you can answer questions and contribute to discussions in order to demonstrate your industry thought leadership as well as your willingness to help others generously.

    10. Question 10. Should We Be Using Google+ For Marketing?

      Answer :

      Though it started out looking promising, Google+ is one platform we don’t recommend using for marketing purposes anymore.

    11. Question 11. Is Youtube Important For Marketing?

      Answer :

      Videos are becoming more and more important in the world of social media marketing. YouTube gets over 4 billion views per day! Promote your brand image through a video, let your audience have a peek behind the scenes at your business, or make a how-to video.

    12. Question 12. Is Outreach An Important Part Of Social Media Marketing?

      Answer :

      Guest blogging is one of the most effective and widely discussed methods of outreach, but social media can help your outreach efforts significantly, as well. Connect with other influencers in your industry via social media, and then build relationships with them through conversations and helping them to promote their content. Building a relationship in this way before reaching out to ask for a guest blogging opportunity can boost your chances of success greatly – and when your audience sees that you regularly converse with other experts via social media, they’ll see you as an expert, too.

    13. Question 13. How Can I Take Control Of My Brand Online Through Social Media Marketing?

      Answer :

      Taking “control” of your brand isn't really possible anymore, thanks to social media. Whether you’re in the conversation or not, people will talk about you online, and there’s no way for you to “control” what they say. But what you can do is join in those conversations, and influence them by being a part of them. From negative reviews on Yelp to customer complaints on Twitter, the way to influence your audience’s perception of your brand is to participate in the conversations, and steer them in a direction you’re happy with.

    14. Question 14. Should Each Department In My Company Have Its Own Social Media Initiatives?

      Answer :

      A company’s social media activities don’t have to all come from the same place – but they do need to be coordinated, and that can be hard to do when each department is doing their own thing. Sending differing messages causes more confusion to customers than anything else – consistency is key.

    15. Question 15. What Type Of Social Media Content Converts Best?

      Answer :

      Just like question #5, this one depends on your audience. The best way to find out what type of content converts most effectively for you is to test, tweak, and test again until you find the right fit.

    16. Question 16. How Much Time Should Social Media Marketing Take Each Week?

      Answer :

      Timing is everything in social media marketing. The good news is, by using social media you have the opportunity to reach your specific audience in real-time. But even though there are many tools you can use to schedule and automate posts to save some time, you’ll also want to keep track of the activity on your social media accounts throughout the day, so that you can provide timely responses to audience questions and comments. Between strategizing, creating and posting content and images, responding to your audience, and checking analytics, social media done right can be a full-time job.

    17. Question 17. How Long Does It Take Before I’ll Start Seeing Results From Social Media Marketing?

      Answer :

      With social media constantly evolving, this depends on variables such as the time and effort you’re putting into social media marketing management, your budget, your audience, your strategy, and whether you’re using paid ads or not. Regardless, it’s important to remember that social media is a marathon and not a race.

    18. Question 18. What Are Some Common Social Media Marketing Mistakes Business Make?

      Answer :

      One of the worst mistakes is inconsistency – only posting sporadically, and not responding when consumers reach out to engage. Another biggie is using social media as a place to announce your own content and nothing more, without ever engaging in discussions or adding comments to the post that make your audience want to click or like or share.

    19. Question 19. What Are Some General Tips For Social Media Success?

      Answer :

      Post consistently. Let your passion and personality shine through. Engage in conversations. Answer questions. Encourage audience engagement. Provide valuable content freely, without getting salesy. And be creative.

    20. Question 20. Importance Of Social Media?

      Answer :

      Be very thorough with one of the most commonly asked social media questions. Since Social Media is highly customizable in nature with social media ads, it is important for every business, be it small or large. For instance, Facebook ads allow you to target users by things like industry, education level, location, history of purchases, and the pages they have liked.

    21. Question 21. Do You Know What Facebook Edgerank Is? Why Is It Important?

      Answer :

      Facebook Edgerank is the algorithm used by Facebook to determine whether your posts should be put up or not in the news feed of your page as well as your follower’s page and what should be their position.

      Edgerank measures:

      • The affinity between you and your followers
      • How links, video, images, and content engages the reader
      • And the time of the post.

      All these aspects impact the marketing strategy of your Facebook Business page which makes it so important to understand Edgerank.

    22. Question 22. What Are The Social Media Success Tracking Tools?

      Answer :

      It is important to track the social media success to know if you are on the right track or not and if not, then what could be done to improvise the performance. The relevant metrics that could be used to track social media success are:

      Google Analytics:

      To measure how much traffic is being directed to your website from different social media channels.

      Quality and relevancy of content:

      By monitoring the unique page views, total pages viewed, and the time spent on a page can be used to review the quality of content.

      Observe the conversations about your company:

      The share of voice is nothing against conversations about your company vs that of your competitor’s. You can observe this by a simple yet effective formula i.e., company’s mentions on social media platforms and the mentions of your competitor’s name on the same.

      You can use SocialMention, a free tool to track the names.

      Tracking with Social CRM tool:

      You can track the total size of community and engagement with the help of a social CRM tool.

      Tracking overall Social Media Returns:

      By adding up the total of your positive, negative, or neutral mentions, you can measure the social media returns over time.

    23. Question 23. What Kpis (key Performance Indicators) Would You Recommend To Report On Social Media Efforts?

      Answer :

      There are various key performance indicators like Video or SlideShare views, Social Connections, Traffic Data, Mentions, Comments, Likes, Shares, Demographics and Location, the number of active followers, and more.

      One should identify to determine the reach and engagement of the company on social platforms. By tracking the right KPIs, the company will be able to make adjustments to your social media budget and strategy.

    24. Question 24. Is Google+ Worth For Using In A Business?

      Answer :

      • Google+ provides a unique tool ‘Hangouts’ which helps a business to have video conversations with its followers at zero cost. If you regularly share high-quality content on Google+, it will get indexed instantly and thus, it becomes easier for one to rank their website on target keywords.
      • With +1s on Google+, the company will have a greater chance to have a higher ranking on Google.
      • It is also advisable to integrate the Google+ page with other platforms like LinkedIn, Facebook, YouTube, and company’s website.

    25. Question 25. What Is Rss Feed And Why It Is Crucial?

      Answer :

      The full form of RSS is Rich Site Summary. RSS is an XML file. These feeds push content to company’s site and allow readers to subscribe to their feed.

      Benefits of generating RSS Feed:

      • Helps you get wider audiences for the content.
      • It enables you in email subscriptions, feeding content to readers, and live bookmarking.

    26. Question 26. What Are The Elements Of A Viral Video?

      Answer :

      Some of the elements necessary to make a video viral are:

      • Deciding the audience before creating the content of the video.
      • Making the first 20 seconds of a video compelling. These 20 seconds will influence the viewers whether to watch it further or not.
      • Time relevance should be observed as it encourages the campaign’s viral potential.
      • The video must be entertaining to the masses as well as universal.
      • A catchy line or phrase must be there to hit the viewers’ thought process positively.
      • Create attention grabbing and compelling title with relevant tags to include widely searched key terms. An interest description will act as a teaser to the audience.
      • Seed the video to journalists, influencers, and bloggers for whom it is most relevant to.

    27. Question 27. In What Ways Can You Measure Social Return On Investment (roi)?

      Answer :

      You should know the company’s goals and objectives before starting to track and measure their social ROI.

      There are various ways in which it could be measured:

      • Customer Acquisition
      • Reach
      • Traffic
      • Lead Generation
      • Revenue
      • clicks
      • Contest Entries

      These are some factors you can use to measure social ROI. After establishing what is the marketing goal of the company, you shall then assign financial values to each goal.

    28. Question 28. What Are The Best Practices On Twitter?

      Answer :

      Some of the best ways to use Twitter are:

      • Using not more than 2 hashtags every tweet.
      • Keeping the tweets around 100 characters. Make your tweets crisp and hitting.
      • Schedule and plan your tweets with the help of Buffer or TweetDeck.
      • With the help of Twitter Advanced search, you can manage your Twitter Marketing activities.
      • Keeping a check on Twitter Analytics to know what could be done to improvise the strategy.

    29. Question 29. How Can You Boost Facebook Reach?

      Answer :

      Some of the tips to increase your reach on Facebook are:

      • Buy some ads
      • Stop using 3rd party tools
      • Improve your Facebook EdgeRank
      • Keep building your own Website and Email list.

    30. Question 30. Do You Know Our Competitors? What Social Media Strategies Are Adopted By Them?

      Answer :

      Be prepared for this question. Don’t forget to do your homework. You should learn about the company you have applied to, know their background, what are their key areas, their competitors and what strategies are adopted by them.

    31. Question 31. What Are The Tricks That Can Drive More Traffic To Our Blogs?

      Answer :

      Few of the ways for driving traffic to your blog are:

      • Promotion of content across platforms like Tumblr.com, Pinterest.com, Facebook.com, and more.
      • Use Instagram to share the title of your blog post or image. Post images to platforms like Twitter, Flickr, Foursquare, Facebook, and Tumblr.
      • Giving short presentation of content on SlideShare and providing link to the content or blog from SlideShare.
      • Pin your post to Pinterest contributors by using an attractive title of the blog, image, hashtags, and adding keywords.
      • Create a few seconds preview of your post like Vine or video which could be posted on Twitter and Instagram with a link to the blog post.

    32. Question 32. What Are Top Social Media Marketing Tools To Consider?

      Answer :

      Here are some of the best social media tools to leverage:

      Sproutsocial:

      This tool manages multiple pages, brands, and searches. It assigns the task to team members, post analytics, competitor research, and reporting.

      HootSuite:

      It is used for search or monitoring, reporting, social media dashboard, and team management.

      Radian 6:

      Enterprise social media management application for post analytics, research, listening, and campaigns.

      Zendesk:

      For collecting messages from social into one collaborative inbox, customer engagement platform, e-mail voice etc.

      TweetDeck:

      Similar to HootSuite, TweetDeck helps to manage multiple social media platforms like LinkedIn, Foursquare, Twitter, Facebook, and MySpace.

      Crowdbooster:

      This tool is used to measure user engagement over time across various social media networks. It also gives clue on what kind of content will suit your business the best.

    33. Question 33. What Is The Difference Between Social Customer Service Environment And Social Marketing Environment?

      Answer :

      Social Marketing Environment:

      It calls for a more conversational approach. Since most social media conversation doesn’t revolve around sales, the best candidate will be able to recognize where someone is in their purchase journey and thereby, will guide them to their destination.

      Social Customer Service Environment:

      This requires the ability to resolve conflict, patience, and empathy. The candidate must be able to recognize situations that call for an escalation to management. As a social media expert, you should know that you are not responding just one customer but the audience of future customers.

    34. Question 34. What Are The Marketing Strategies To Generate Leads?

      Answer :

      • They will hire you only if you know how to generate leads!
      • Here you need to know how social media is giving you an something quantifiable for the investment you are putting in.
      • Social Media ROI = No. of Leads
      • Be ready to talk about social media advertising. Know the strengths of each social media platforms. Remember that Facebook ads offer a pool of opportunities for businesses.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Social Media Marketing Tutorial