Jenkins Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 3 votes

Jenkins Interview Questions & Answers

Jenkins is an automation server written in Java. The application helps in automating non-human part of software development. It allows continuous integration as it will be installed on the server where the central build will take place. There are good chances that you will be asked many questions related to Jenkins if you are attending DevOps job interview. Wisdomjobs.com brings out some Jenkins Interview questions and answers on the portal to help you build knowledge on the subject to crack the interview process. The Jenkins job interview questions and answers are framed after through research and consulting the professionals that have already attended the interviews so that the job seeker can confidently base this knowledge check in the interview to address the expertise required by the interviewer while applying for the job.

Jenkins Interview Questions

Jenkins Interview Questions
    1. Question 1. What Is Jenkins?

      Answer :

      Jenkins is an open source continuous integration tool written in Java. It keeps a track on version control system and to initiate and monitor a build system if changes occur.

    2. Question 2. What Is The Difference Between Maven, Ant And Jenkins?

      Answer :

      The most basic difference is:

      Maven and Ant are Build Technologies whereas Jenkins is a continuous integration tool.

    3. Question 3. Which Scm Tools Does Jenkins Support?

      Answer :

      Jenkins supports the following SCM tools:

      • AccuRev
      • CVS
      • Subversion
      • Git
      • Mercurial
      • Perforce
      • Clearcase
      • RTC

    4. Question 4. What Is Continuous Integration In Jenkins?

      Answer :

      In software development, multiple developers or teams work on different segments of same web application so you have to perform integration test by integrating all modules. In order to do that an automated process for each piece of code is performed on daily bases so that all your codes get tested. This process is known as continuous integration.

    5. Question 5. What Is The Relation Between Hudson And Jenkins?

      Answer :

      Hudson was the earlier name and version of current Jenkins. After some issue, the project name was changed from Hudson to Jenkins.

    6. Question 6. What Is The Requirement For Using Jenkins?

      Answer :

      For using Jenkins, you have to need a source code repository which is accessible. For example, a Git repository and a working build script, e.g., a Maven script, checked into the repository.

    7. Question 7. What Are The Advantages Of Jenkins?

      Answer :

      Advantage of Jenkins includes:

      1. Bugs tracking are easy at early stage in development environment.
      2. Provides a large numbers of plugin support.
      3. Iterative improvement to the code.
      4. Build failures are cached at integration stage.
      5. For each code commit changes an automatic build report notification generates.
      6. To notify developers about build report success or failure, it is integrated with LDAP mail server.
      7. Achieves continuous integration agile development and test driven development.
      8. With simple steps, maven release project is automated.

    8. Question 8. How To Make Sure That Your Project Builds Doesn’t Break In Jenkins?

      Answer :

      You must follow these steps to make sure that your project builds doesn’t break in Jenkins:

      • First, perform successful clean install on your local machine with all unit tests.
      • Check all your code changes.
      • Synchronize with repository to make sure that all required config and POM changes and any difference is checked into the repository.

    9. Question 9. How Can You Move Or Copy Jenkins From One Server To Another?

      Answer :

      Follow these steps to move or copy Jenkins from one server to another:

      • First, copy the related job directory and slide a job from one installation of Jenkins to another.
      • Make a copy of an already existing job by making clone of a job directory by a different name.
      • Renaming an existing job by rename a directory.

    10. Question 10. Which Commands Can Be Used To Start Jenkins Manually?

      Answer :

      You can use any one of the following commands to start Jenkins manually:

      (Jenkins_url)/restart: Forces a restart without waiting for builds to complete.

      (Jenkin_url)/safeRestart: Allows all running builds to complete.

    11. Question 11. What Are The Most Useful Plugins In Jenkins?

      Answer :

      Some most useful plugins in Jenkins:

      • Maven 2 project
      • Amazon EC2
      • HTML publisher
      • Copy artifact
      • Join
      • Green Balls

    12. Question 12. How To Create A Backup And Copy Files In Jenkins?

      Answer :

      If you want to create a back-up of your Jenkins setup, just copy the directory that saves all the setting, build artifacts and logs of Jenkins in its home directory. You can also copy a job directory to clone or replicate a job or rename the directory.

    13. Question 13. How You Can Clone A Git Repository Via Jenkins?

      Answer :

      To clone a Git repository via Jenkins, you have to enter the e-mail and user name for your Jenkins system. For that, you have to switch into your job directory and execute the “git config” command.

    14. Question 14. How You Can Set Up Jenkins Job?

      Answer :

      To create a project that is handled via jobs in Jenkins. Select New item from the menu, once this done enter a name for the job and select free-style job. Then click OK to create new job in Jenkins. The next page enables you to configure your job.

    15. Question 15. What Are The Two Components Jenkins Is Mainly Integrated With?

      Answer :

      Jenkins is integrated with these two components:

      1. Version Control system like GIT,SVN
      2. And build tools like Apache Maven.

    16. Question 16. What You Do To Make Sure That Your Project Build Doesn’t Break In Jenkins?

      Answer :

      I make sure that I perform successful clean install on my local machine with all unit tests.

      Then I make sure that I check in all code changes.

      Then I do a Synchronize with repository to make sure that all required config and POM changes and any difference is checked into the repository.

    17. Question 17. What You Do When You See A Broken Build For Your Project In Jenkins?

      Answer :

      I will open the console output for the build and will try to see if any file changes were missed.

      If not able to find the issue that way, Will clean and update my local workspace to replicate the problem on my local and will try to solve it.

    18. Question 18. How Can Create A Backup And Copy Files In Jenkins?

      Answer :

      Jenkins saves all the setting, build artifacts and logs in its home directory, to create a back-up of your Jenkins setup, just copy this directory. You can also copy a job directory to clone or replicate a job or rename the directory.

    19. Question 19. How Can You Clone A Git Repository Via Jenkins?

      Answer :

      If you want to clone a Git repository via Jenkins, you have to enter the e-mail and user name for your Jenkins system. Switch into your job directory and execute the “git config” command for that.

    20. Question 20. How Can You Setup Jenkins Jobs?

      Answer :

      Follow these steps:

      1. Select new item from the menu.
      2. After that enter a name for the job and select free-style job.
      3. Then click OK to create new job in Jenkins.
      4. The next page enables you to configure your job.

    21. Question 21. Tell Me Jenkins Installation Requirements?

      Answer :

      • Jenkins requires Java7 or above and Servlet 3.1 to function.
      • Java8 is recommended.
      • Jenkins requires a fair amount of memory to operate well.
      • Smaller installations should start around 256MB1GB.

    22. Question 22. Define Few Plugins Of Jenkins?

      Answer :

      Here are some plugins that can be used with Jenkins:

      • Delivery Pipeline
      • Join Plugin
      • Copy Artifact
      • Git
      • Android Emulator
      • Cobertura
      • Email-ext
      • Docker
      • Amazon EC2
      • Openstack Cloud
      • CloudBees Folders

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Jenkins Tutorial