Scaffolding Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Scaffolding Interview Questions & Answers

If you are an expert in Scaffolding technology then this is for you. Let us know if you looking for a job change? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for Scaffolding job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. Scaffolding is a structure used in creating support to work mostly in construction places to help the workers to carry the materials to the destination. It is used everywhere. Even in house hold work for cleaning purpose it is used. One should know how to create it and there is huge requirement in this. Below are the Scaffolding interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

Scaffolding Interview Questions

Scaffolding Interview Questions
    1. Question 1. What Is A Putlog In Scaffolding?

      Answer :

      Putlog holes or putlock holes are small holes in the walls of structures to receive the ends of poles (small round logs) or beams, called putlogs or putlocks, to form scaffolding. Putlog holes may extend through a wall to provide staging on both sides of the wall.

    2. Question 2. What Is A Scaffold Builder?

      Answer :

      If you enjoy working outdoors and at high elevations, a job as a scaffold builder, also known as a scaffold erector, may be a good fit. Scaffold builders are responsible for building and taking down scaffolds and temporary structures for buildings and ship structures.

    3. Question 3. What Is Scaffolding In Construction Work?

      Answer :

      Scaffolding, also called scaffold or staging, is a temporary structure used to support a work crew and materials to aid in the construction, maintenance and repair of buildings, bridges and all other man made structures.

    4. Question 4. What Is The Purpose Of Scaffolding In Construction?

      Answer :

      Scaffold, in building construction, temporary platform used to elevate and support workers and materials during the construction, repair, or cleaning of a structure or machine; it consists of one or more planks of convenient size and length, with various methods of support, depending on the form and use.

    5. Question 5. What Are The Types Of Scaffolding?

      Answer :

      Following are types of Scaffolding in construction:

      1. Single scaffolding.
      2. Double scaffolding.
      3. Cantilever scaffolding.
      4. Suspended scaffolding.
      5. Trestle scaffolding.
      6. Steel scaffolding.
      7. Patented scaffolding.

    6. Question 6. What Is The Scaffolding?

      Answer :

      Scaffolding is a temporary structure to support the original structure as well as workmen used it as a platform to carry on the construction works. Types of scaffolding varies with the type of construction work. Scaffolding is made up of timber or steel. It should be stable and strong to support workmen and other construction material placed on it.

    7. Question 7. What Is Single Scaffolding?

      Answer :

      Single scaffolding is generally used for brick masonry and is also called as brick layer’s scaffolding. Single scaffolding consists of standards, ledgers, putlogs etc., which is parallel to the wall at a distance of about 1.2 m. Distance between the standards is about 2 to 2.5 m. Ledgers connect the standards at vertical interval of 1.2 to 1.5 m. Putlogs are taken out from the hole left in the wall to one end of the ledgers. Putlogs are placed at an interval of 1.2 to 1.5 m.

    8. Question 8. What Is Double Scaffolding?

      Answer :

      Double Scaffolding:

      Double Scaffolding is generally used for stone masonry so, it is also called as mason’s scaffolding. In stone walls, it is hard to make holes in the wall to support putlogs. So, two rows of scaffolding is constructed to make it strong. The first row is 20 – 30 cm away from the wall and the other one is 1m away from the first row. Then putlogs are placed which are supported by the both frames. To make it more strong rakers and cross braces are provided. This is also called as independent scaffolding.

    9. Question 9. What Is Cantilever Scaffolding?

      Answer :

      This a type of scaffolding in which the standards are supported on series of needles and these needles are taken out through holes in the wall. This is called single frame type scaffolding. In the other type needles are strutted inside the floors through the openings and this is called independent or double frame type scaffolding. Care should be taken while construction of cantilever scaffolding.

      Generally cantilever scaffoldings are used under conditions such as

      • When the ground does not having the capacity to support standards,
      • When the Ground near the wall is to be free from traffic,
      • When upper part of the wall is under construction.

    10. Question 10. What Is Suspended Scaffolding?

      Answer :

      Suspended Scaffolding: In suspended scaffolding, the working platform is suspended from roofs with the help of wire ropes or chains etc., it can be raised or lowered to our required level. This type of scaffolding is used for repair works, pointing, paintings etc..

    11. Question 11. What Is Trestle Scaffolding?

      Answer :

      Trestle Scaffolding: In Trestle scaffolding, the working platform is supported on movable tripods or ladders. This is generally used for work inside the room, such as paintings, repairs etc., up to a height of 5m.

    12. Question 12. What Is Steel Scaffolding?

      Answer :

      Steel Scaffolding: Steel scaffolding is constructed by steel tubes which are fixed together by steel couplers or fittings. It is very easy to construct or dismantle. It has greater strength, greater durability and higher fire resistance. It is not economical but will give more safety for workers. So, it is used extensively nowadays.

    13. Question 13. What Is Patented Scaffolding?

      Answer :

      Patented Scaffolding: Patented scaffoldings are made up of steel but these are equipped with special couplings and frames etc., these are readymade scaffoldings which are available in the market. In this type of scaffolding working platform is arranged on brackets which can be adjustable to our required level.

    14. Question 14. What Does A Scaffolder Do?

      Answer :

      Scaffolders plan, build and erect scaffolding and working platforms for construction projects, as well as building stands and tiered seating for public events such as concerts or sporting events.

    15. Question 15. What Is A Cisrs Card?

      Answer :

      Workers in the Scaffolding sector require The Construction Industry Scaffolders Record Scheme Card, or the CISRS. The CISRS Card proves that you are competent to the level specified by the card and that you have passed the relevant CSCS Health, Safety & Environment Test.

    16. Question 16. What Is The Meaning Of Scaffold?

      Answer :

      scaffold. n. 1 a temporary metal or wooden framework that is used to support workmen and materials during the erection, repair, etc., of a building or other construction. 2 a raised wooden platform on which plays are performed, tobacco, etc., is dried, or (esp. formerly) criminals are executed.

    17. Question 17. How Can A Scaffold Built Alongside A Road Be Protected From Traffic Damage?

      Answer :

      1. Re-route traffic.
      2. Provide guards (or fenders).
      3. Use a person to direct traffic (or flagman).

    18. Question 18. How Close To Live Unprotected Power Lines Would You Construct A Metal Scaffold?

      Answer :

      4m (national guideline. Consult local supply authority for state regulations).

    19. Question 19. What Is The Minimum Thickness Of A Hardwood Solid Timber Scaffold Plank?

      Answer :

      32mm.

    20. Question 20. What Is The Minimum Width Of A Scaffold Plank?

      Answer :

      220mm (or 225mm) .

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Scaffolding Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial