SAS Programming,SQL server Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

SAS Programming,SQL server Interview Questions & Answers

Getting prepared for SAS Programming,SQL server job interview? Do not panic, we will guide you how and what to answer in your interview. If you are preparing for SAS Programming,SQL server interview then go through Wisdomjobs SAS Programming,SQL server interview questions and answers page. SQL Server can be integrated with SAS Programming. By integrating it, data is retrieved from databases. Connection to database is done by ODBC connections. SQL language is used to work with the queries related to database. SAS developers use sql server for working with databases. Having god knowledge on sql server concepts and programming language will keep you front in interview. Please have a look at our SAS Programming,SQL server job interview questions and answers page to win your interview.

SAS Programming,SQL Server Interview Questions

SAS Programming,SQL server Interview Questions
    1. Question 1. Which Tcp/ip Port Does Sql Server Run On? How Can It Be Changed?

      Answer :

      SQL Server runs on port 1433. It can be changed from the Network Utility TCP/IP properties.

    2. Question 2. What Are The Difference Between Clustered And A Non-clustered Index?

      Answer :

      A clustered index is a special type of index that reorders the way records in the table are physically stored. Therefore table can have only one clustered index. The leaf nodes of a clustered index contain the data pages.
      A non clustered index is a special type of index in which the logical order of the index does not match the physical stored order of the rows on disk. The leaf node of a non clustered index does not consist of the data pages. Instead, the leaf nodes contain index rows.

    3. Question 3. What Are The Different Index Configurations A Table Can Have?

      Answer :

      A table can have one of the following index configurations:

      • No indexes
      • A clustered index
      • A clustered index and many nonclustered indexes
      • A nonclustered index
      • Many nonclustered indexes

    4. Question 4. What Are Different Types Of Collation Sensitivity?

      Answer :

      1. Case sensitivity - A and a, B and b, etc.
      2. Accent sensitivity
      3. Kana Sensitivity - When Japanese kana characters Hiragana and Katakana are treated differently, it is called Kana sensitive.
      4. Width sensitivity - A single-byte character (half-width) and the same character represented as a double-byte character (full-width) are treated differently than it is width sensitive.

    5. Question 5. What Is Oltp (online Transaction Processing)?

      Answer :

      In OLTP - online transaction processing systems relational database design use the discipline of data modeling and generally follow the Codd rules of data normalization in order to ensure absolute data integrity. Using these rules complex information is broken down into its most simple structures (a table) where all of the individual atomic level elements relate to each other and satisfy the normalization rules.

    6. Question 6. What's The Difference Between A Primary Key And A Unique Key?

      Answer :

      Both primary key and unique key enforces uniqueness of the column on which they are defined. But by default primary key creates a clustered index on the column, where are unique creates a nonclustered index by default. Another major difference is that, primary key doesn't allow NULLs, but unique key allows one NULL only.

    7. Question 7. What Is Difference Between Delete And Truncate Commands?

      Answer :

      Delete command removes the rows from a table based on the condition that we provide with a WHERE clause. Truncate will actually remove all the rows from a table and there will be no data in the table after we run the truncate command.
      TRUNCATE:

      1. TRUNCATE is faster and uses fewer system and transaction log resources than DELETE.
      2. TRUNCATE removes the data by deallocating the data pages used to store the table's data, and only the page deallocations are recorded in the transaction log.
      3. TRUNCATE removes all rows from a table, but the table structure, its columns, constraints, indexes and so on, remains. The counter used by an identity for new rows is reset to the seed for the column.
      4. You cannot use TRUNCATE TABLE on a table referenced by a FOREIGN KEY constraint. Because TRUNCATE TABLE is not logged, it cannot activate a trigger.
      5. TRUNCATE cannot be rolled back.
      6. TRUNCATE is DDL Command.
      7. TRUNCATE Resets identity of the table

      DELETE:

      1. DELETE removes rows one at a time and records an entry in the transaction log for each deleted row.
      2. If you want to retain the identity counter, use DELETE instead. If you want to remove table definition and its data, use the DROP TABLE statement.
      3. DELETE Can be used with or without a WHERE clause
      4. DELETE Activates Triggers.
      5. DELETE can be rolled back.
      6. DELETE is DML Command.
      7. DELETE does not reset identity of the table.

      Note: DELETE and TRUNCATE both can be rolled back when surrounded by TRANSACTION if the current session is not closed. If TRUNCATE is written in Query Editor surrounded by TRANSACTION and if session is closed, it can not be rolled back but DELETE can be rolled back.

       

    8. Question 8. When Is The Use Of Update_statistics Command?

      Answer :

      This command is basically used when a large processing of data has occurred. If a large amount of deletions any modification or Bulk Copy into the tables has occurred, it has to update the indexes to take these changes into account. UPDATE_STATISTICS updates the indexes on these tables accordingly.

    9. Question 9. What Is The Difference Between A Having Clause And A Where Clause?

      Answer :

      They specify a search condition for a group or an aggregate. But the difference is that HAVING can be used only with the SELECT statement. HAVING is typically used in a GROUP BY clause. When GROUP BY is not used, HAVING behaves like a WHERE clause. Having Clause is basically used only with the GROUP BY function in a query whereas WHERE Clause is applied to each row before they are part of the GROUP BY function in a query.

    10. Question 10. What Are The Properties And Different Types Of Sub-queries?

      Answer :

      Properties of Sub-Query

      • A sub-query must be enclosed in the parenthesis.
      • A sub-query must be put in the right hand of the comparison operator, and
      • A sub-query cannot contain an ORDER-BY clause.
      • A query can contain more than one sub-query.

      Types of Sub-Query

      • Single-row sub-query, where the sub-query returns only one row.
      • Multiple-row sub-query, where the sub-query returns multiple rows,. and
      • Multiple column sub-query, where the sub-query returns multiple columns

    11. Question 11. What Is Sql Profiler?

      Answer :

      SQL Profiler is a graphical tool that allows system administrators to monitor events in an instance of Microsoft SQL Server. You can capture and save data about each event to a file or SQL Server table to analyze later. For example, you can monitor a production environment to see which stored procedures are hampering performances by executing too slowly.
      Use SQL Profiler to monitor only the events in which you are interested. If traces are becoming too large, you can filter them based on the information you want, so that only a subset of the event data is collected. Monitoring too many events adds overhead to the server and the monitoring process and can cause the trace file or trace table to grow very large, especially when the monitoring process takes place over a long period of time.

    12. Question 12. What Are The Authentication Modes In Sql Server? How Can It Be Changed?

      Answer :

      Windows mode and Mixed Mode - SQL and Windows. To change authentication mode in SQL Server click Start, Programs, Microsoft SQL Server and click SQL Enterprise Manager to run SQL Enterprise Manager from the Microsoft SQL Server program group. Select the server then from the Tools menu select SQL Server Configuration Properties, and choose the Security page.

    13. Question 13. Which Command Using Query Analyzer Will Give You The Version Of Sql Server And Operating System?

      Answer :

      SELECT SERVERPROPERTY ('productversion'), SERVERPROPERTY ('productlevel'), SERVERPROPERTY ('edition').

    14. Question 14. What Is Sql Server Agent?

      Answer :

      SQL Server agent plays an important role in the day-to-day tasks of a database administrator (DBA). It is often overlooked as one of the main tools for SQL Server management. Its purpose is to ease the implementation of tasks for the DBA, with its full- function scheduling engine, which allows you to schedule your own jobs and scripts.

    15. Question 15. Can A Stored Procedure Call Itself Or Recursive Stored Procedure? How Much Level Sp Nesting Is Possible?

      Answer :

      Yes. Because Transact-SQL supports recursion, you can write stored procedures that call themselves. Recursion can be defined as a method of problem solving wherein the solution is arrived at by repetitively applying it to subsets of the problem. A common application of recursive logic is to perform numeric computations that lend themselves to repetitive evaluation by the same processing steps. Stored procedures are nested when one stored procedure calls another or executes managed code by referencing a CLR routine, type, or aggregate. You can nest stored procedures and managed code references up to 32 levels.

    16. Question 16. What Is Log Shipping?

      Answer :

      Log shipping is the process of automating the backup of database and transaction log files on a production SQL server, and then restoring them onto a standby server. Enterprise Editions only supports log shipping. In log shipping the transactional log file from one server is automatically updated into the backup database on the other server. If one server fails, the other server will have the same db and can be used this as the Disaster Recovery plan. The key feature of log shipping is that it will automatically backup transaction logs throughout the day and automatically restore them on the standby server at defined interval.

    17. Question 17. Name 3 Ways To Get An Accurate Count Of The Number Of Records In A Table?

      Answer :

      1. SELECT * FROM table1 
      2. SELECT COUNT(*) FROM table1 
      3. SELECT rows FROM sysindexes WHERE id = OBJECT_ID(table1) AND indid < 2

    18. Question 18. What Does It Mean To Have Quoted_identifier On? What Are The Implications Of Having It Off?

      Answer :

      When SET QUOTED_IDENTIFIER is ON, identifiers can be delimited by double quotation marks, and literals must be delimited by single quotation marks. When SET QUOTED_IDENTIFIER is OFF, identifiers cannot be quoted and must follow all Transact-SQL rules for identifiers.

    19. Question 19. What Is The Difference Between A Local And A Global Temporary Table?

      Answer :

      A local temporary table exists only for the duration of a connection or, if defined inside a compound statement, for the duration of the compound statement.
      A global temporary table remains in the database permanently, but the rows exist only within a given connection. When connection is closed, the data in the global temporary table disappears. However, the table definition remains with the database for access when database is opened next time.

    20. Question 20. What Is The Stuff Function And How Does It Differ From The Replace Function?

      Answer :

      STUFF function is used to overwrite existing characters. Using this syntax, STUFF (string_expression, start, length, replacement_characters), string_expression is the string that will have characters substituted, start is the starting position, length is the number of characters in the string that are substituted, and replacement_characters are the new characters interjected into the string. REPLACE function to replace existing characters of all occurrences. Using the syntax REPLACE (string_expression, search_string, replacement_string), where every incidence of search_string found in the string_expression will be replaced with replacement_string.

    21. Question 21. What Is Primary Key?

      Answer :

      A PRIMARY KEY constraint is a unique identifier for a row within a database table. Every table should have a primary key constraint to uniquely identify each row and only one primary key constraint can be created for each table. The primary key constraints are used to enforce entity integrity.

    22. Question 22. What Is Unique Key Constraint?

      Answer :

      A UNIQUE constraint enforces the uniqueness of the values in a set of columns, so no duplicate values are entered. The unique key constraints are used to enforce entity integrity as the primary key constraints.

    23. Question 23. What Is Foreign Key?

      Answer :

      A FOREIGN KEY constraint prevents any actions that would destroy links between tables with the corresponding data values. A foreign key in one table points to a primary key in another table. Foreign keys prevent actions that would leave rows with foreign key values when there are no primary keys with that value. The foreign key constraints are used to enforce referential integrity.

    24. Question 24. What Is Check Constraint?

      Answer :

      A CHECK constraint is used to limit the values that can be placed in a column. The check constraints are used to enforce domain integrity.

    25. Question 25. What Is Not Null Constraint?

      Answer :

      A NOT NULL constraint enforces that the column will not accept null values. The not null constraints are used to enforce domain integrity, as the check constraints.

    26. Question 26. How To Get @@error And @@rowcount At The Same Time?

      Answer :

      If @@Rowcount is checked after Error checking statement then it will have 0 as the value of @@Recordcount as it would have been reset. And if @@Recordcount is checked before the error-checking statement then @@Error would get reset. To get @@error and @@rowcount at the same time do both in same statement and store them in local variable.
      SELECT @RC = @@ROWCOUNT, @ER = @@ERROR

    27. Question 27. What Is A Scheduled Jobs Or What Is A Scheduled Tasks?

      Answer :

      Scheduled tasks let user automate processes that run on regular or predictable cycles. User can schedule administrative tasks, such as cube processing, to run during times of slow business activity. User can also determine the order in which tasks run by creating job steps within a SQL Server Agent job. E.g. back up database, Update Stats of Tables. Job steps give user control over flow of execution. If one job fails, user can configure SQL Server Agent to continue to run the remaining tasks or to stop execution.

    28. Question 28. What Are The Advantages Of Using Stored Procedures?

      Answer :

      • Stored procedure can reduced network traffic and latency, boosting application performance.
      • Stored procedure execution plans can be reused, staying cached in SQL Server's memory, reducing server overhead.
      • Stored procedures help promote code reuse.
      • Stored procedures can encapsulate logic. You can change stored procedure code without affecting clients.
      • Stored procedures provide better security to your data.

    29. Question 29. What Is A Table Called, If It Has Neither Cluster Nor Non-cluster Index? What Is It Used For?

      Answer :

      Unindexed table or Heap. Microsoft Press Books and Book on Line (BOL) refers it as Heap. A heap is a table that does not have a clustered index and, therefore, the pages are not linked by pointers. The IAM pages are the only structures that link the pages in a table together. Unindexed tables are good for fast storing of data. Many times it is better to drop all indexes from table and then do bulk of inserts and to restore those indexes after that.

    30. Question 30. Can Sql Servers Linked To Other Servers Like Oracle?

      Answer :

      SQL Server can be linked to any server provided it has OLE-DB provider from Microsoft to allow a link. E.g. Oracle has an OLE-DB provider for oracle that Microsoft provides to add it as linked server to SQL Server group.

    31. Question 31. What Is Bcp? When Does It Used?

      Answer :

      BulkCopy is a tool used to copy huge amount of data from tables and views. BCP does not copy the structures same as source to destination. BULK INSERT command helps to import a data file into a database table or view in a user-specified format.

    32. Question 32. How To Implement One-to-one, One-to-many And Many-to-many Relationships While Designing Tables?

      Answer :

      One-to-One relationship can be implemented as a single table and rarely as two tables with primary and foreign key relationships. One-to-Many relationships are implemented by splitting the data into two tables with primary key and foreign key relationships. Many-to-Many relationships are implemented using a junction table with the keys from both the tables forming the composite primary key of the junction table.

    33. Question 33. What Is An Execution Plan? When Would You Use It? How Would You View The Execution Plan?

      Answer :

      An execution plan is basically a road map that graphically or textually shows the data retrieval methods chosen by the SQL Server query optimizer for a stored procedure or ad- hoc query and is a very useful tool for a developer to understand the performance characteristics of a query or stored procedure since the plan is the one that SQL Server will place in its cache and use to execute the stored procedure or query. From within Query Analyzer is an option called "Show Execution Plan" (located on the Query drop-down menu). If this option is turned on it will display query execution plan in separate window when query is ran again.

    34. Question 34. What Sas Statements Would You Code To Read An External Raw Data File To A Data Step?

      Answer :

      INFILE statement.

    35. Question 35. How Do You Read In The Variables That You Need?

      Answer :

      Using Input statement with the column pointers like @5/12-17 etc.

    36. Question 36. Are You Familiar With Special Input Delimiters? How Are They Used?

      Answer :

      DLM and DSD are the delimiters that I’ve used. They should be included in the infile statement. Comma separated values files or CSV files are a common type of file that can be used to read with the DSD option. DSD option treats two delimiters in a row as MISSING value.
      DSD also ignores the delimiters enclosed in quotation marks.

    37. Question 37. If Reading A Variable Length File With Fixed Input, How Would You Prevent Sas From Reading The Next Record If The Last Variable Didn't Have A Value?

      Answer :

      By using the option MISSOVER in the infile statement.If the input of some data lines are shorter than others then we use TRUNCOVER option in the infile statement.

    38. Question 38. What Do The Put And Input Functions Do?

      Answer :

      • INPUT function converts character data values to numeric values.
      • PUT function converts numeric values to character values.EX: for INPUT: INPUT (source, informat)
      • For PUT: PUT (source, format)
      • Note that INPUT function requires INFORMAT and PUT function requires FORMAT.
      • If we omit the INPUT or the PUT function during the data conversion, SAS will detect the mismatched variables and will try an automatic character-to-numeric or numeric-to-character conversion. But sometimes this doesn’t work because $ sign prevents such conversion. Therefore it is always advisable to include INPUT and PUT functions in your programs when conversions occur.

    39. Question 39. What Is The Significance Of The 'of' In X=sum (of A1-a4, A6, A9);

      Answer :

      If don’t use the OF function it might not be interpreted as we expect. For example the function above calculates the sum of a1 minus a4 plus a6 and a9 and not the whole sum of a1 to a4 & a6 and a9. It is true for mean option also.

       

    40. Question 40. What Other Sas Products Have You Used And Consider Yourself Proficient In Using?

      Answer :

      Data _NULL_ statement, Proc Means, Proc Report, Proc tabulate, Proc freq and Proc print, Proc Univariate etc.

       

    41. Question 41. Name Several Ways To Achieve Efficiency In Your Program.

      Answer :

      Efficiency and performance strategies can be classified into 5 different areas.
      ·CPU time
      ·Data Storage
      · Elapsed time
      · Input/Output
      · Memory CPU Time and Elapsed Time- Base line measurements

    42. Question 42. What Has Been Your Most Common Programming Mistake?

      Answer :

      Missing semicolon and not checking log after submitting program, Not using debugging techniques and not using Fsview option vigorously.

    43. Question 43. Explain What Is Sas? What Are The Functions Does It Performs?

      Answer :

      SAS means Statistical Analysis System, which is an integrated set of software products.
      • Information retrieval and data management
      • Writing reports and graphics
      • Statistical analysis, econometrics and data mining
      • Business planning, forecasting and decision support
      • Operation research and Project management
      • Quality Improvement
      • Data Warehousing
      • Application Development

    44. Question 44. Explain What Is The Basic Structure Of Sas Programming?

      Answer :

      The basic structure of SAS are
      • Program Editor
      • Explorer Window
      • Log Window

    45. Question 45. What Is The Basic Syntax Style In Sas?

      Answer :

      To run program successfully, and you have following basic elements:
      • There should be a semi-colon at the end of every line
      • A data statement that defines your data set
      • Input statement
      • There should be at least one space between each word or statement
      • A run statement

      For example: Infile ‘H: StatHWyourfilename.dat’;

    46. Question 46. Explain What Is Data Step?

      Answer :

      The Data step creates an SAS dataset which carries the data along with a “data dictionary.” The data dictionary holds the information about the variables and their properties.

    47. Question 47. Explain What Is Pdv?

      Answer :

      The logical area in the memory is represented by PDV or Program Data Vector. At the time, SAS creates a database of one observation at a time. An input buffer is created at the time of compilation which holds a record from an external file. The PDV is created following the input buffer creation 

       

    48. Question 48. Mention What Are The Data Types Does Sas Contain?

      Answer :

      The data types in SAS are Numeric and Character.

    49. Question 49. In Sas Explain Which Statement Does Not Perform Automatic Conversions In Comparisons?

      Answer :

      In SAS, the “where” statement does not perform automatic conversions in comparisons.

       

    50. Question 50. Explain How You Can Debug And Test Your Sas Program?

      Answer :

      You can debug and test your SAS program by using Obs=0 and systems options to trace the program execution in log

    51. Question 51. Mention What Is The Difference Between Nodupkey And Nodup Options?

      Answer :

      The difference between the NODUP and NODUPKEY is that, NODUP compares all the variables in our dataset while NODUPKEY compares just the BY variables

    52. Question 52. Mention The Validation Tools Used In Sas?

      Answer :

      For DataSet : Data set name/ debug Data set: Name/stmtchk
      For Macros: Options: mprint mlogic symbolgen

    53. Question 53. Explain What Does Proc Print, And Proc Contents Are Used For?

      Answer :

      To display the contents of the SAS dataset PROC print is used and also to assure that the data were read into SAS correctly. While, PROC CONTENTS display information about an SAS dataset.

    54. Question 54. Explain What Is The Use Of Function Proc Summary?

      Answer :

      The syntax of proc summary is same as that of proc means, it computes descriptive statistics on numeric variables in the SAS dataset.

       

    55. Question 55. Explain What Proc Glm Does?

      Answer :

      Proc glm performs simple and multiple regression, analysis of variance (ANOVAL), analysis of covariance, multivariate analysis of variance and repeated measure analysis of variance.

    56. Question 56. Explain What Is Sas Informats?

      Answer :

      SAS INFORMATS are used to read, or input data from external files known as Flat Files ASCII files, text files or sequential files). The informat will tell SAS on how to read data into SAS variables.

    57. Question 57. Mention The Category In Which Sas Informats Are Placed?

      Answer :

      SAS informats are placed in three categories,
      • Character Informats : $INFORMATw
      • Numeric Informats : INFORMAT w.d
      • Date/Time Informats: INFORMAT w.

    58. Question 58. What Function Catx Syntax Does?

      Answer :

      CATX syntax concatenate character strings remove trailing and leading blanks and inserts separators.

    59. Question 59. Explain What Is The Use Of Proc Gplot?

      Answer :

      PROC gplot has more options and can create more colorful and fancier graphics.

    60. Question 60. What Are The Scrubbing Procedures In Sas?

      Answer :

      Proc Sort with nodupkey option, because it will eliminate the duplicate values.

Sas Programming Tutorial

Sas Programming,sql Server Interview Questions

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAS Programming Tutorial