Political science Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Political science Interview Questions & Answers

Are you preparing for Political Science interview?. Political Science is a study of politics that deals with governance. This includes analyzing several aspects related to politics like the activities, thoughts, behavior. It entails understanding political ideas, ideologies, institutions, policies, processes, and behavior, as well as groups, classes, government, diplomacy, law, strategy, and war. Studying Political Science is not only useful but also valuable. Politics is much more than simply voting in an election or working in government. There are number of people applying to Political Science jobs. Wisdomjobs focus on providing interview questions and answers to help you in clearing the interview with ease. Political Science interview questions and answers are useful to attend job interviews and get shortlisted for position. Check out interview questions page to get more information.

Political Science Interview Questions

Political science Interview Questions
    1. Question 1. What Are Motives For Imperialism?

      Answer :

      1. Economic motives included the desire to make money, to expand and control foreign trade, to create new markets for products, to acquire raw materials and cheap labor, to compete for investments and resources, and to export industrial technology and transportation methods.
      2. Politicalmotives were based on a nation's desire to gain power, to compete with other European countries, to expand territory, to exercise military force, to gain prestige by winning colonies, and to boost national pride and security.
      3. Religiousmotives included the desire to spread Christianity, to protect European missionaries in other lands, to spread European values and moral beliefs, to educate peoples of other cultures, and to end slave trade in Africa.
      4. Exploratorymotives were based on the desire to explore "unknown" or uncharted territory, to conduct scientific research, to conduct medical searches for the causes and treatment of diseases, to go on an adventure, and to investigate "unknown" lands and cultures.

    2. Question 2. Does The Department Offer Dual Majors With Other Departments?

      Answer :

      Yes, the department offers a number of dual majors.

    3. Question 3. Can Ap Credit Substitute For A Core Course, Or Otherwise Count Toward The Major?

      Answer :

      No. AP grades of 4 or 5 in Politics count as electives and toward overall distribution requirements, but do not count toward the major. Any AP credit will appear as an elective in your degree progress report. (If you are missing a credit you have earned, see the Registrars Office.)

    4. Question 4. What Type Of Career Does A Political Science Major Prepare One For?

      Answer :

      Political science courses emphasize critical thinking, a skill that can be transferred to any chosen career. The American Political Science Association notes that political science majors generally find jobs in business, the law, state, local and federal government, journalism, marketing, international organizations and finance, political campaigns, interest groups and civic associations, communications, policy analysis, and precollege and college teaching.

    5. Question 5. What Is The Importance Of Political Science Meaning Of State What Is Nature?

      Answer :

      Political science, as currently conceived, is a relatively new concept that dates to the nineteenthcentury United States. Prior to this time, the study of politics in the West remained a part of natural philosophy, and it tended to focus on philosophical, historical, and institutional approaches. The ancient Greek philosopher Aristotle is often named as the first "political scientist," but his approach differs markedly from what is currently understood to be "political science." Aristotle primarily occupied himself with addressing what sort of political system would best enable the highest human life of eudaimonia (happiness).

      In the Politics, Aristotle surveys an array of constitutions, separating them into six categories based on how many rule the system and whether or not they rule well. This may be considered an empirical study of sorts and perhaps the first "typology," but his method of study falls well short of what is currently considered to be scientific.

    6. Question 6. How Minimum Recruitment Age Limit For A Candidature For Prime Minister Of India?

      Answer :

      minimum Recruitment age limit is 25 years.

    7. Question 7. On Which Basis The States Has Representation In Rajya Sabha?

      Answer :

      On the basis of population.

    8. Question 8. Where Is The Objective Of Social Justice Included In The Constitution Of India?

      Answer :

      It is prescribed under Directive Principles of State Policy.

    9. Question 9. Who Removes The Judges Of Supreme Court And High Court?

      Answer :

      president

    10. Question 10. What Is Political Science?

      Answer :

      Political Science is an academic field in the social sciences that explores political processes, political systems, political behavior and the structure and purpose of government and public policy.

      Political Science encompasses dozens of smaller areas, such as political theory, political economy and international relations.

    11. Question 11. How Do I Minor In Political Science?

      Answer :

      There are five minor programs in Political Science, outlined in the catalog: a general minor, and four others built around each of the four subfields. Each requires five courses. You declare the minor AFTER you have taken the courses. When you are ready, fill out the necessary form, available at the office of the Dean of Arts and Sciences, and have the form signed by the department chair.

    12. Question 12. Does Law School Require A Political Science/international Studies Major?

      Answer :

      While most of our prelaw students are Political Science and International Studies majors, it is not a requirement for admission to law school. McDaniel has many prelaw students who major in Economics, Sociology, English, Biology, and History among others.

    13. Question 13. Who Is Amicus Curiae?

      Answer :

      Friend of the court that mean The name for a brief filed with the court by someone who is not a party to the case.

    14. Question 14. Can I Meet Major Requirements With Courses Taken Off Campus?

      Answer :

      Yes, though no more than two courses can transfer as major credits, and both will need to be approved by the department chair. If, however, the courses were taken at one of the Bucknellin programs (in London, Grenada, Tours, Barbados, or Northern Ireland), they count as regular Bucknell credits, and do not count against the twocourse limit. For those studying abroad, it is strongly recommended that the core courses be completed before leaving campus. These courses cannot be taken as part of the studyabroad program.

    15. Question 15. Can A Capstone Count As My Seminar?

      Answer :

      It can, but rarely does. Only capstones specifically designated as carrying POLS credit, and crosslisted with Political Science, count though when they do, they satisfy both requirements at once.

    16. Question 16. What Do The Course Numbers Mean?

      Answer :

      The political science department offers courses at the 100 and 200 level. The 100level courses are the same political science courses one would take at the freshman level at a university, such as Political Science 103.

      The 200level political science courses are the same political science courses one would take at the sophomore level at a university. You do not have to take the courses in numerical order, although the 100level courses usually provide a background in political science that you might find helpful in a 200level course.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial