Oracle Apps ERP Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Oracle Apps ERP Interview Questions & Answers

Why our jobs site is easy for any one to learn and to crack interview in the first attempt? These is because we the Wisdomjobs will provide you with the complete details about the interview question and answers and also, we will provide the different jobs roles to apply easily. Oracle Apps ERP jobs are much in demand. There are various leading companies that offer jobs in various roles like Oracle Apps Techno-functional, Oracle Fusion Financial Consultant, Oracle ERP Technical, Oracle Apps Supply Chain Management Techno Functional, Applications Developer 3, Oracle SCM Consultant - Cloud/ERP/EBS Modules and many other roles too. To clear any interview, one must work hard to clear it in first attempt. So simply to save your time we have provided all the necessary details about Oracle Apps ERP Interview Questions and Answers at one place.

Oracle Apps ERP Interview Questions

Oracle Apps ERP Interview Questions
    1. Question 1. How Many Key Flexfields Are There In Oracle Financials?

      Answer :

      General Ledger

      • Accounting Flexfield

      Assets

      • Asset Key Flexfield
      • Location Flexfield
      • Category Flexfield

      Service

      • Service Item Flexfield

      Receivables

      • Territory Flexfield
      • Sales Tax Location Flexfield

      Inventory

      • Item Categories
      • System Items
      • Sales Orders
      • Item Catalogs

    2. Question 2. What Are The Benefits Of Flexfields?

      Answer :

      • Configure applications to support your own accounting, product and other codes.
      • Enable the construction of intelligent keys.
      • Configure application to capture additional data.
      • Use the application to validate values and value combinations entered by the user.
      • Support multiple flexfield structures depending on data context.

    3. Question 3. What Are The Types Of Flexfields?

      Answer :

      • Key flexfield
      • Descriptive flexfield

    4. Question 4. Key And Dexcriptive Flexfield Comparison?

      Answer :

      KEY FLEXFIELD

      • Owned by one application; used by many
      • Required to set up; not always required to use
      • Intelligent keys
      • Identifies entities

      DESCRIPTIVE FLEXFIELD

      • Associated with tables in a specific application
      • Setup is optional
      • No intelligence; only stores additional information
      • Captures additional information only

    5. Question 5. What Is A Key Flexfield Qualifier?

      Answer :

      A qualifier is a label attached to a particular key flexfield segment so it can be located by the application requiring its information. A key flexfield qualifier can be of 2 types:

      • Flexfield qualifiers identify a segment in a flexfield.
      • Segment qualifiers identify a value set in a segment.

    6. Question 6. Types Of Flexfield Qualifier?

      Answer :

      NATURAL ACCOUNT: Each Accounting Flexfield structure must contain only one natural account segment. When setting up the values, you will indicate the type of account as Asset, Liability, Owner’s Equity, Revenue, or Expense.

      • BALANCING ACCOUNT: Each Structure must contain only one balancing segment. Oracle GL ensures that all journals balance for each balancing segment.
      • COST CENTER: This segment is required for Oracle Assets. The Cost center segment is used in many Oracle Assets reports and by Oracle Workflow to generate account numbers. In addition, Oracle Projects and Oracle Purchasing also utilize the cost center segment.
      • INTERCOMPANY: GL automatically uses the intercompany segment in the account code combination to track intercompany transactions within a single set of books. This segment has the same value set and the same values as the balancing segment.

    7. Question 7. Segment Qualifiers?

      Answer :

      • ACCOUNT TYPE: Asset, Liability, Owner’s Equity, Revenue, Expense, Budgetary Dr, and Budgetary Cr.
      • Budget entry allowed (Yes/No).
      • Posting allowed (Yes/No).
      • Control Account Reconciliation Flag: Available for specific countries.

    8. Question 8. What Is The Implication Of Dynamic Insert?

      Answer :

      Dynamic Insertion is a feature which controls whether the user can enter new account code combinations from any form/window. If this feature is disabled, then the user cannot input new account code combinations from any window/form.

      Oracle applications use a particular form (called a Combination form) for directly entering the new code combinations. Users can enter new account code combinations only through this form if Dynamic Insertion is disabled.

    9. Question 9. Cross Validating Values?

      Answer :

      For key flexfields with multiple segments, we can define rules to cross check value combinations entered with in the key flexfield segments. This option is referred as Cross Validation rules.

    10. Question 10. What Is Value Set?

      Answer :

      A value set is a definition of the values approved for entry or display by a particular flexfield segment. A value set may also contain a list of actual approved values although this is not required.

      • Some value sets permit a limited range of values; others permit only certain values; others have minimal restrictions.
      • Different flexfields can share the same value set. For example, a value set containing the names of regional offices could be used by many different flexfields.
      • Different segments of the same flexfield can use the same value set, for example a date value set. Segments defined to different structures of the same flexfield can share value set. Many of the report parameters used with Standard Request Submission (SRS) forms are tied to shared value sets.
      • Value sets do not have to have the same actual values defined for them.

    11. Question 11. What Are Value Set List Types?

      Answer :

      • List of values (10 to 200)
      • Long list of values (> 200)
      • Poplist (> 10)

    12. Question 12. What Is Value Set Security Type?

      Answer :

      • No Security: All security is disabled for this value set.
      • Hierarchical Security: With Hierarchical security, the features of the value security and value hierarchies are combined. With this feature any security that applies to a parent value also applies to its child values.
      • Non-Hierarchical Security: Security is enabled, but the rules of the hierarchical security do not apply. That is, a security rule that applies to a parent value does not “cascade down” to its child values.

    13. Question 13. What Types Of Value Sets?

      Answer :

      • NONE: A value set of the type None has no list of approved values associated with it. A None value set performs only minimal checking of, for example, data type and length.
      • INDEPENDENT: Independent type value sets perform basic checking but also check a value entered against the list of approved values you define.
      • DEPENDENT: A dependent value set is associated with an independent value set. Dependent value sets ensure that all dependent value are associated with a value in the related independent value set.
      • TABLE: Table value sets obtain their lists of approved values from existing applications tables. When defining your table value set, you specify a SQL query to retrieve all the approved values from the table.
      • SPECIAL: This specialized value set provides another flexfield as a value set for a single segment.
      • PAIR: This specialized value set provides a range flexfield as a value set for a pair of segments.
      • TRANSLATED INDEPENDENT: This works similar to Independent type. However, a Translated Independent value set can contain display values that are translated into different languages.
      • TRANSLATED DEPENDENT: This works similar to Dependent type. However, a Translated Dependent value set can contain display values that are translated into different languages.

    14. Question 14. How Many Segments Are There In The Key Flexfield(s) In Oracle General Ledger?

      Answer :

      Oracle GL Key flexfield can have 15 columns each representing a segment. However, the segments type can be:

      • Cost Center segment
      • Balancing segment
      • Account segment
      • Intercompany segment

    15. Question 15. On Which Entity Is The Cross-validation Rule Applicable?

      Answer :

      It’s a feature of Key flexfield, applicable on Value Sets.

    16. Question 16. What Is A Period In Oracle Gl?

      Answer :

      A Period corresponds to a time span within which transactions are entered prior to finalizing, otherwise called as close of the period.

    17. Question 17. What Are The Period Types?

      Answer :

      Predefined period types in Oracle GL are:

      • Month
      • Quarter
      • Year

    18. Question 18. Different Statuses Of An Accounting Period?

      Answer :

      • NEVER OPENED: Cannot enter or post journals.
      • FUTURE ENTERABLE: Enter journal, but cannot post. The number of future enterable periods is a fixed number defined in the set of books window. The number of future enterable period can be changed at any time.
      • OPEN: Enter and port journals to any open period. An unlimited number of periods can be open, but doing so may slow the posting process and can confuse users entering journals.
      • CLOSED: Cannot post journals in a closed period. Must reopen closed periods before posting journals. Should manually close periods after finishing month/quarter/year-end processing.
      • PERMANENTLY CLOSED: Permanently closed periods cannot be reopened. This status is required to Archive and Purge data.

    19. Question 19. What Is An Adjusting Period And It’s Implications?

      Answer :

      Typically, the last day of the fiscal year is used to perform adjusting and closing journals entries. This period is referred to as Adjusting Period.

      Choosing whether to include an adjusting period or not in a calendar is a very important decision. There can be unlimited number of adjusting periods. Once the accounting calendar is used, changes to its structure to remove or add an adjusting period cannot be done.

    20. Question 20. How Many Types Of Conversion Rates Are There In Oracle Gl?

      Answer :

      There are 5 basic types of conversion rate types predefined in Oracle GL:

      • SPOT: An exchange rate based on the rate for a specific date. It applies to the immediate delivery of a currency.
      • CORPORATE: An exchange rate that standardize rates for your company. This rate is generally a standard market rate determined by senior financial management for use throughout the organization.
      • USER: An exchange rate that you enter during foreign currency journal entry.
      • EMU FIXED: An exchange rate that is used by countries joining the EU during the transition period to the Euro currency.
      • USER DEFINED: A rate type defined by your company to meet specific needs.

    21. Question 21. What Are The Three Essential Components Of A Gl Set Of Book?

      Answer :

      CHART OF ACCOUNTS

      • Your chart of accounts is the account structure you define to fit the specific needs of your organization.
      • You can choose the number of account segments as well as the length, name, and order of each segment.

      ACCOUNTING CALENDAR

      • An accounting calendar defines an accounting year and the periods it contains.
      • You can define multiple calendars and assign a different calendar to each set of books.

      CURRENCIES

      • You select the functional currency for your set of books as well as other currencies that you use to transact business and report in.
      • GL converts monetary amounts entered in a foreign currency to functional currency equivalents using supplied rates.

    22. Question 22. What Is The Implication Of The ‘future Period” Field In The Set Of Book Definition Form?

      Answer :

      The value mentioned in the Future Period field represents the number of future enterable periods that users can use to input journal entries (provided those future periods are opened). However, consideration must be given to minimize the number of future enterable periods to prevent users from accidentally entering journal entries in an incorrect period.

    23. Question 23. How Many Tabbed Regions Are There In The Set Of Book Definition Form? What Are The Names Of These Tabbed Regions?

      Answer :

      There are 5 tabbed regions in the set of books definition form.

      • Closing
      • Journaling
      • Average Balances
      • Budgetary Control
      • Multiple Reporting Currencies

    24. Question 24. What Is Retained Earnings Account?

      Answer :

      Retained earnings refer to the percentage of net earnings not paid out as dividends, but retained by the company to be reinvested in its core business, or to pay debt. It is recorded under shareholders' equity on the balance sheet.

    25. Question 25. What Should Be The Characteristic (segment Qualifier) Of The Natural Segment Of The Retained Earnings Segment?

      Answer :

      • Parent – Do no enable.
      • Budget – Yes.
      • Posting – Yes.
      • Account Type – Ownership/Stock.

    26. Question 26. What Is The Purpose Of Translation Adjustment Account?

      Answer :

      If you translate your functional currency balances into another currency for reporting, or if you revalue foreign currency-dominated balances, you must specify a translation adjustment account.

      • Parent – Do no enable.
      • Budget – Yes.
      • Posting – Yes.
      • Account Type – Ownership/Stock.

    27. Question 27. What Is The Purpose Of/unique Feature Of The Net Income Account?

      Answer :

      Net income (NI) is a company's total earnings (or profit); net income is calculated by taking revenues and subtracting the costs of doing business such as depreciation, interest, taxes and other expenses. Net income also refers to an individual's income after taking taxes and deductions into account.

    28. Question 28. What Is The Purpose Of The Transaction Calendar?

      Answer :

      Transaction calendar is defined for the purpose of enabling average balance processing. Transaction calendar is created optionally with valid business days mentioned.

    29. Question 29. In Order To Allow Unbalances Juurnal Posting What Action Is Required At Set Of Book Definition Level / What Is A Suspense Account And Its Purpose?

      Answer :

      If you choose to allow posting of out-of-balance/unbalanced journal entries, GL automatically posts the difference to Suspense Account. However, the Suspense Account check box should be checked and an Account to be provided for this feature to work during the creation of set of books.

      If you have multiple companies or balancing entities within a set of books, GL automatically creates a suspense account for each balancing entity.

Oracle 11g Tutorial

Oracle Apps Erp Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Oracle 11g Tutorial