Operations Manager Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

Operations Manager Interview Questions & Answers

Looking for operations manager job? Do you have great management skills? Then prepare well for the job interview. An operations manager's job is a senior role which involves overseeing the production of goods and/or provision of services. It's to make sure an organization is running as well as it possibly can, with a smooth efficient service that meets the expectations and needs of customers and clients. There are many jobs related to operations manager, some of its examples are networking operations manager, bank operations manager, branch manager, business operations manager, manager sales, retail operator, manager, assistant manager, operations executive, general manager and city launch manager on wisdom jobs. Please have a look at our operations manager jobs interview questions and answers page to find the right job.

Operations Manager Interview Questions

Operations Manager Interview Questions
    1. Question 1. Tell Me It Is Said That Smile And Patience Are Two Vital Aspects Of A Sales Job. What Is Your Opinion?

      Answer :

      Yes, it is absolutely right. 

      You should have a pleasant personality in order to impress your customer. Make sure that you talk to them with a smile on your face. It will create a friendly atmosphere between you and your client. Your one smile can make them feel comfortable. 

      Having patience is another important aspect of a sales job. You meet customers with different attitude each day. Attend to their queries patiently. Do not express any sort of dissatisfaction. Always remember, having patience will give good results at the end.

    2. Question 2. List Some Activities Of Operations Manager?

      Answer :

      Activities of operations manager:

      • Getting Information
      • Communicating with Supervisors
      • Establishing and Maintaining Interpersonal Relationships
      • Resolving Conflicts and Negotiating with Others
      • Evaluating Information to Determine Compliance with Standards
      • Making Decisions and Solving Problems

    3. Question 3. What Are The Duties Of Operations Manager?

      Answer :

      Duties and tasks of operations manager:

      • Direct and coordinate activities of businesses or departments concerned with the production, pricing, sales, and/or distribution of products.
      • Manage staff, preparing work schedules and assigning specific duties.
      • Review financial statements, sales and activity reports, and other performance data to measure productivity and goal achievement and to determine areas needing cost reduction and program improvement.
      • Establish and implement departmental policies, goals, objectives, and procedures, conferring with board members, organization officials, and staff members as necessary.
      • Determine staffing requirements, and interview, hire and train new employees, or oversee those personnel processes.
      • Monitor businesses and agencies to ensure that they efficiently and effectively provide needed services while staying within budgetary limits.

    4. Question 4. What Are The Skills Of An Operations Manager?

      Answer :

      Here are the skills needed to be operations manager:

      • Active Listening
      • Management of Personnel Resources
      • Time Management
      • Monitoring
      • Judgment and Decision Making
      • Reading Comprehension
      • Speaking
      • Management of Financial Resources
      • Active Learning
      • Persuasion
      • Coordination
      • Negotiation
      • Critical Thinking
      • Writing
      • Instructing
      • Management of Material Resources
      • Learning Strategies
      • Service Orientation
      • Social Perceptiveness
      • Mathematics
      • Quality Control Analysis

    5. Question 5. What Are The Abilities Of Operations Manager?

      Answer :

      Here are the abilities needed to be operations manager:

      • Oral Expression
      • Oral Comprehension
      • Problem Sensitivity
      • Written Comprehension
      • Speech Recognition
      • Speech Clarity
      • Deductive Reasoning
      • Inductive Reasoning
      • Near Vision
      • Written Expression
      • Originality
      • Fluency of Ideas
      • Information Ordering
      • Category Flexibility
      • Mathematical Reasoning
      • Flexibility of Closure
      • Time Sharing
      • Selective Attention

    6. Question 6. What Are The Knowledge And Experience Required For Operations Manager?

      Answer :

      Knowledge and experience needed to be operations manager:

      • Administration and Management
      • Customer and Personal Service
      • English Language
      • Law and Government
      • Personnel and Human Resources
      • Sales and Marketing
      • Mathematics
      • Public Safety and Security
      • Economics and Accounting
      • Production and Processing
      • Communications and Media
      • Computers and Electronics
      • Education and Training

    7. Question 7. List Some Skills Needed To Handle A Difficult Employee?

      Answer :

      The following are some important skills and abilities required by operations managers in handling problem employees:

      • The strength to deal with the situation in a direct manner as soon as it is realized. Ignoring a problem is never the solution.
      • The ability to separate personal feelings from the behaviors. There may be mutual dislike between you and the problem employee, but the focus should always remain on the employee's behavior as it relates to achieving the goals of the company.
      • The ability to thoroughly investigate the situation and not rely on gossip and hearsay.
      • The effort to clearly communicate and provide specific feedback to this employee on how his behavior is impacting others by providing specific examples.
      • The desire to work to coach the employee in displaying more appropriate behaviors.
      • The awareness of the importance of actively documenting situations in the employee's record and consulting with HR as necessary.
      • The understanding of when termination may be appropriate and how to follow through within the law.

    8. Question 8. How To Make Decisions And Solve Problems?

      Answer :

      By analyzing information and evaluating results to choose the best solution and solve problems.

    9. Question 9. How Operations Managers Establish And Maintain Interpersonal Relationships?

      Answer :

      By developing constructive and cooperative working relationships with others, and maintaining them over time.

    10. Question 10. How To Evaluate Information To Determine Compliance With Standards?

      Answer :

      By using relevant information and individual judgment to determine whether events or processes comply with laws, regulations, or standards.

    11. Question 11. How Do Operations Managers Resolve Conflicts And Negotiate With Others?

      Answer :

      By handling complaints, settling disputes, and resolving grievances and conflicts, or otherwise negotiating with others.

    12. Question 12. How To Observe, Receive And Otherwise Obtain Information From All Relevant Sources?

      Answer :

      Providing information to supervisors, co-workers, and subordinates by telephone, in written form, e-mail, or in person.

    13. Question 13. What Is Getting Information?

      Answer :

      Observing, receiving, and otherwise obtaining information from all relevant sources.

    14. Question 14. What Are Some Skills That You Bring To The Table As An Operations Manager?

      Answer :

      A few of the needed skills in operations management include excellent communication skills, leadership skills, problem solving ability, and quick learning/thinking. Rather than spew out key phrases that you think people want to hear, make these relevant to your experience. One example might be that you managed changes and communicated said changes to all levels of personnel using your communication skills and leadership abilities.

    15. Question 15. What Do You Know About Managing Budgets?

      Answer :

      Operations managers are typically involved in budget planning. Their goal is to learn how much has already been spent, how much will be spent, and how to spend the remaining budget so as to acquire necessary resources within budget limits. Operations managers may be even involved in financial issues such as loans for the company.

    16. Question 16. What Do You Consider To Be The Most Challenging Thing About Being An Operations Manager?

      Answer :

      The manager interview questions are a good guide of what to expect in manager or supervisor job interview. Preparation and confidence will stand out as the right candidate for the job.

    17. Question 17. What Steps You Took To Establish Rapport With A New Staff Member?

      Answer :

      Show how you communicate information effectively to an individual or group, adjusting your approach according to the situation. Include your ability to see the other person's perspective and establish a constructive relationship.

    18. Question 18. What Methods Did You Use To Prioritize Work Assignments?

      Answer :

      Describe your ability to establish objectives, set priorities, plan proper assignment of tasks, allocate resources effectively, use appropriate organizational tools and follow up on work status.

    19. Question 19. Describe A Time You Had To Provide Training Or Coaching To Different Staff Members On The Same Tasks?

      Answer :

      Show how you have facilitated the development of knowledge and skills, how you adjust your approach according to the individual and provide support where needed. Discuss how you are able to assess the needs of your staff, establish a plan for improvement considering available resources and the individual requirements and gain agreement to this plan.

    20. Question 20. When Delegating A Recent Assignment, How You Showed Your Confidence In The Person's Ability To Do The Job?

      Answer :

      Show how you assign tasks and responsibility to the appropriate people, how you clarify exactly what is expected, communicate confidence and ensure adequate resources are available for successful completion of the task. Include followup procedures and setting deadlines.

    21. Question 21. Describe A Problem You Recently Experienced With An Employee Who Reported To You, How Did You Solve It?

      Answer :

      Show how you are able to review the relevant facts, consider alternatives and decide on the most appropriate action. Discuss how you take into consideration the available resources and any possible constraints.

    22. Question 22. How Do You Motivate Your Staff?

      Answer :

      During this last year in my current position, the company was experiencing a problem with absenteeism and a large project was behind schedule. I decided that rather than blindly attempting to throw solutions out there, I should first find out what the problem really was: I asked the employees why it seemed morale was low and folks were taking off more time than usual. I found out that a lot of the workers felt disconnected from the company. We had grown quite a bit in a short time and the core group that had been with us from the beginning had enjoyed a true family atmosphere during the early years.

    23. Question 23. What Aspects Of Your Previous Management Roles Have You Excelled Within?

      Answer :

      It is not enough just to mention that you were responsible for a particular task, employers want to know that you excelled at it. It is also not enough to merely recite your relevant areas of expertise, you will want to share examples of success stories from your work experience.

    24. Question 24. How Would Your Subordinates Describe Your Management Style?

      Answer :

      The ideal answer would incorporate an example of how you have worked with a team you have managed to solve a problem.

      Example:

      I believe my team would say I respect their talents and provide open communication and clear direction, while also allowing them enough space to get their work done without constant check-ins. I have a vested interest in understanding what motivates each person to do his or her best work. For example, my company was working on revising a marketing campaign for a big client who was unhappy with the initial pitch meeting

    25. Question 25. What Experience Do You Have With Presentations?

      Answer :

      Operations managers are required to communicate effectively inside and outside the organization. They often represent companies in conferences and meetings because they are highly qualified to present the details of expansion and growth, plans and prospects, and discuss any current projects.

    26. Question 26. How Might An Operations Manager Be Involved With Individual Employees?

      Answer :

      The operations manager's scope is broad, but he/she deals with office regulations, discipline and small scale conflicts as well.

      It is often the operations manager's role to allay personal conflicts or grievances by being attentive and communicating effectively with individual employees.

    27. Question 27. What Skills Do You Consider Crucial For Success In This Position?

      Answer :

      Some obvious examples include quick learning/thinking and problem solving agility, leadership and communication skills. Describe how you really have a background in these.

      For example:

      You have used your communication skills and leadership abilities to manage changes and to deal with all levels of personnel.

    28. Question 28. What Are The Tasks You Have Handled Daily As An Operation Manager?

      Answer :

      The tasks are numerous, so give a few specific examples.

      Example:

      Preparing budgets for programs, arranging facilities and ensuring coordinated movement from site to site, making inventory control and logistics, being an employees' supervisor, conducting job interviews etc.

    29. Question 29. What Does An Operations Manager Do?

      Answer :

      Operations Managers monitor the work of the different departments within a company, or of different companies and organizations. They are highly trained, highly qualified professionals with great and complex responsibilities.

      Operations managers design policies, plan human and technical resources, manage day to day tasks. They are involved in almost all aspect of company operations at once, but their overall goal is to provide and support the most effective methods of operation.

    30. Question 30. What Is The Aim Of Operations Manager?

      Answer :

      An operations manager's aim is to ensure that the organization is running as smoothly and efficiently as possible and that the goods and/or services produced meet client or customer needs.

    31. Question 31. What Is An Operations Manager?

      Answer :

      An operations manager is a senior-level employee who oversees the production of goods and/or providing of services.

Production And Operations Management Tutorial

Operations Manager Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Production and Operations Management Tutorial