Nursing Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 3 votes

Nursing Interview Questions & Answers

Looking for Nursing jobs? Are you passionate to work in the medical field to serve the patients? Then Wisdom jobs is the right site that you find all the details right from various jobs, subject material, interview tips, which come under one tree for easy access. Nursing jobs for both freshers and experienced individuals who have strong desire to work in hospitals for the patients with good time management skills are required for corporate hospitals across the country. Nurses play a vital role in health care industry as they need to take care of the patients. Candidates should work in various speciality hospitals to help improve patient’s health and to prevent and heal illnesses and injuries. So, explore and get well trained with the Nursing job interview questions and answers displayed at our page and make your interview successful.

Nursing Interview Questions

Nursing Interview Questions
    1. Question 1. How Do You Handle Pressure In Nursing?

      Answer :

      ★ I actually work better under pressure and I've found that I enjoy working in a challenging environment.

      ★ From a personal perspective, I manage stress by visiting the gym every evening. It's a great stress reducer.

      ★ Prioritizing my responsibilities so I have a clear idea of what needs to be done when, has helped me effectively manage pressure on the job.

      ★ If the people I am managing are contributing to my stress level, I discuss options for better handling difficult situations with them.

      ★ I find that when I'm under the pressure of a deadline, I can do some of my most creative work.

      ★ I am not a person who has a difficult time with stress. When I'm under pressure, I focus and get the job done.

    2. Question 2. Describe A Difficult Work Situation And How You Overcame It In Nursing?

      Answer :

      Give concrete examples of difficult situations that actually happened at work. Then discuss what you did to solve the problem.

      Keep your answers positive (Even though it was difficult when Jane Doe quit without notice, we were able to rearrange the department workload to cover the position until a replacement was hired.) and be specific. Itemize what you did and how you did it.

    3. Question 3. Give Some Examples Of Teamwork In Nursing?

      Answer :

      I was part of team responsible for evaluating and selecting a new vendor for our office equipment and supplies. The inter-departmental team reviewed options, compared pricing and service, chose a vendor and implemented the transition to the new vendor.

    4. Question 4. If You Know Your Boss Is 100% Wrong About Something How Would You Handle It?

      Answer :

      An answer that works well is:

      It depends on the situation and the personality of the supervisor.

      To elaborate, give examples:

      My prior supervisor was more easy-going and if I told her "You know, I think it might work better if I do what you asked in such and such a way," she would say "Okay, try it."

    5. Question 5. How Do You Evaluate Success In Nursing?

      Answer :

      In your answer, you should be cognizant of the type of job you are applying for. Whereas a large corporation might place all their emphasis on the bottom line, a non-profit would measure success not in money but in social impact.

    6. Question 6. What Type Of Work Environment Do You Prefer In Nursing?

      Answer :

      I can be flexible when it comes to my work environment in nursing.

    7. Question 7. Do You Prefer To Work Independently Or On A Team In Nursing Field?

      Answer :

      I am equally comfortable working as a member of a team and independently. In researching the company, your mission statement and the job description, I could see similarities to my previous position where there were some assignments that required a great deal of independent work and research and others where the team effort was most effective. As I said, I'm comfortable with both.

    8. Question 8. If The People Who Know You Were Asked Why You Should Be Hired As A Nurse, What Would They Say?

      Answer :

      I am sure if you asked my friends that question they would say you should hire me because I have the skills outlined in the job description and I bring 10+ years of expertise to this position.

      Words they have used to describe me are:

      ★ Hard working

      ★ Professional

      ★ Trusted and a team player.

    9. Question 9. Why Did You Choose Your Major In Nursing?

      Answer :

      You might reference a fascination with how groups function or the dynamics of effective communication.

      Example: Think about projects you have completed or specific courses which you have taken in your major that have the closest connections to the job. Use them as examples during the interviewer.

    10. Question 10. Would You Rather Be Liked Or Respected As A Nurse?

      Answer :

      In most work roles, being respected should be given greater emphasis, since it is typically linked more closely to competence and productivity. However, a significant factor to consider is the nature of your relationship with your colleagues.

    11. Question 11. What Won't You Miss About Your Last Job As A Nurse?

      Answer :

      Finally, pick three aspects of your past or current job that held the least interest to you. Make sure that any tasks you mention are not likely to be prioritized by your target employer nor should they be frequently performed or highly important aspects of the position.

    12. Question 12. What Strategies Would You Use To Motivate Your Team As A Nurse?

      Answer :

      One important dimension of your interpersonal style is how you motivate others, especially if you will be supervising staff, managing projects or leading teams of co-workers. In addition, you may also encounter this type of questioning while interviewing for jobs in sales and public relations, where you need to motivate customers and clients.

    13. Question 13. What Makes You Angry In Nursing?

      Answer :

      Your answer should contain two components, first a description of the situation that angered you and then a reference to how you processed the event and handled your anger.

    14. Question 14. What Is The Worst Thing That You Have Ever Gotten Away With In Nursing?

      Answer :

      The thing to remember with the tricky questions is that it is fine to take a moment or two to frame a response. Then be honest, relatively speaking, so you are answering the question but not in a way that would make the interviewer not want to hire you. Keep it positive as much as you can.

    15. Question 15. What Is The Biggest Criticism You Received From Your Boss In Nursing?

      Answer :

      You should be ready to share an issue or two that has surfaced over time. Pick a performance area that is not central to the job you're applying for. If possible, pick an issue that you have addressed and improved upon. 

      Example: If in your past job, your supervisor critiqued your public speaking skills, leading you to take steps to enhance your skills, you might share that story. This approach would work best if excellent public speaking skills are not crucial in the new position.

    16. Question 16. What Do People Most Often Criticize About You As A Nurse?

      Answer :

      There is no on-going criticism. I'm open to personal and professional growth and welcome the opportunity to improve. One of the things that I am sometimes criticized for is being too much of a perfectionist. I tend to expect very high standards of work from myself.

    17. Question 17. What Are Your Pet Peeves?

      Answer :

      If something is bothering me, I step back, analyze "why" and find a good solution. If you asked my teenage daughter she would tell you my pet peeve is the volume of her music and the mess in her room.

    18. Question 18. How Much You Are Passionate About Nursing?

      Answer :

      Your response doesn't need to be work focused but do be sure that what you share isn't something that could potential cut in to your working hours.

    19. Question 19. What Has Been The Greatest Disappointment In Your Life As A Nurse?

      Answer :

      If possible, tell about a personal disappointment i.e. the early death of a parent, child or school friend. Believe it or not, it is okay to have not had a "greatest" disappointment.

    20. Question 20. What Do You Find Are The Most Difficult Decisions To Make In Nursing?

      Answer :

      Give concrete examples of difficult situations that actually happened at work. Then discuss what you did to solve the problem. Keep your answers positive (Even though it was difficult when Jane Doe quit without notice, we were able to rearrange the department workload to cover the position until a replacement was hired) and be specific. Itemize what you did and how you did it.

    21. Question 21. How Do You Handle Stress As A Nurse?

      Answer :

      Stress is very important to me. With stress, I do the best possible job. The appropriate way to deal with stress is to make sure I have the correct balance between good stress and bad stress. I need good stress to stay motivated and productive. I react to situations, rather than to stress. That way, the situation is handled and doesn't become stressful.

    22. Question 22. Describe Your Work Style As A Nurse?

      Answer :

      ★ I am very focused on my work and consequently, I am able to work quickly.

      ★ I keep a steady pace and check my work as I go along to prevent mistakes from snowballing.

      ★ Because I am very organized, I am able to accomplish a lot in a limited amount of time.

      ★ I am organized and efficient and I'm able to multi-task very well.

    23. Question 23. Do You Work Well With Other People In Nursing?

      Answer :

      Companies want to know how you work well with other people and you will need to say more than you enjoy working with others, which is the standard response.

    24. Question 24. Please Tell Me How Do You Handle Failure As A Nurse?

      Answer :

      Recruiters will also want to determine if you have the confidence to admit your failings and learn from your mistakes. In addition, this type of question is another device for uncovering your weaknesses to determine whether you have the right stuff to get the job done.

    25. Question 25. What Is Your Greatest Weakness As A Nurse?

      Answer :

      One approach to answering this question is to analyze the key skills and strengths required for the position you are interviewing for and then come up with an honest shortcoming which is not essential.

    26. Question 26. How Would You Handle A Patient Who Complains About Everything?

      Answer :

      I would first be sure that the patient had no valid complaints and then just be patient and reassure them that we were doing our very best for them. I understand that some patients will complain about everything, just because they are unhappy about what brought them to our care. I just reassure them that everything possible is being done to make them comfortable.

    27. Question 27. What Would You Do If Your Replacement Did Not Arrive As A Nurse?

      Answer :

      ★ I would wait until she arrived or until someone else was called in.

      ★ I would notify the supervisor and offer to stay until my replacement arrived.

      ★ Try calling her to see if she were on the way or if she needed help making arrangements for someone to take her shift.

    28. Question 28. Are You A Self Motivator As A Nurse?

      Answer :

      Absolutely, I can always find something productive that needs doing. I am very motivated to do a good job at what I take on and I like to stay busy. I am a self motivator and I take great pride in my job as a nurse.

    29. Question 29. Would You Describe Yourself As Organized As In Nursing Field?

      Answer :

      Absolutely. I like to have a check list and make sure that each item gets the attention it needs. Sometimes a little too much so. I make sure that everything is neat and in order. I am a very organized and thorough person, which I think contributes to my success as a nurse. I use several online and desktop tools to stay organized. I like to carefully plan my daily, weekly and long term work project. That helps me stay organized.

    30. Question 30. What Do You Find Most Rewarding About Being A Nurse?

      Answer :

      ★ The most rewarding thing for me as a nurse is seeing the joy when a family first holds their baby.

      ★ Interacting with the patients and their families is what I find most rewarding.

      ★ I find helping patients through recovery after surgery, which is often one of their greatest challenges, to be most rewarding.

    31. Question 31. Would You Become A Doctor If You Had The Opportunity As Nurse?

      Answer :

      No, I enjoy the personal contact with my patients and the comradeship with my colleagues unique to nursing. I chose to become a nurse because I find the field fascinating. I plan on advancing my career as a nurse, not a doctor.

    32. Question 32. How Has Your Training Prepared You For The Challenges You Will Face As A Practical Nurse?

      Answer :

      I had an internship position at a center after graduating last year, which gave me hands on experience with patients and I am anxious to pursue my career specializing in cancer treatment.

    33. Question 33. Do You Have Any Professional Affiliations As A Practical Nurse?

      Answer :

      Absolutely, I feel it's important to stay informed about the nursing profession. I'm a member of the hospitals and associations.

    34. Question 34. What Do You Find Difficult About Being A Nurse?

      Answer :

      ★ Sometimes I find it difficult to leave work at work, as I tend to become very involved with my patients.

      ★ I think the most difficult part of being a nurse is when I have a patient that is very unhappy or in a lot of pain and I can not comfort them to the degree I would like.

      ★ I prefer to look at difficulties as challenges, and I enjoy conquering challenges.

    35. Question 35. What Do You Feel When You Contribute To Your Patients As Practical Nurse?

      Answer :

      ★ I offer my patients the very best care and advocacy I can.

      ★ I believe that I offer my patients comfort and confidence that they are being well cared for.

      ★ I feel that my patients know that I am there to provide comfort and understanding, that I will listen to their concerns and that I will act as their advocate if necessary.

    36. Question 36. How Would You Handle A Patient Who Constantly Complains About Pain As Practical Nurse?

      Answer :

      ★ I would confer with the attending doctor to make sure that the patient's pain was being managed in the most effective way.

      ★ I would reassure the patient that everything possible was being done to alleviate their discomfort.

      ★ I would listen sympathetically to their complaint, reassure them that their concerns were being heard and that we were doing everything possible to help them.

    37. Question 37. How Would You Deal With A Doctor Who Was Rude?

      Answer :

      ★ I would bring the question to my supervisor. If the doctor was displeased with me in some way, I would want to find out so I could take action to rectify the situation.

      ★ I would ask the doctor if there was something in my care of the patient that she felt needed discussion.

      ★ If it were a one time occurrence, I would figure that she was just having a bad day. If it happened repeatedly, I would notify my supervisor.

    38. Question 38. How Do You Handle Stress On The Job As Licensed Practical Nurse?

      Answer :

      ★ By focusing on the most important thing, the care of the patient. I feel I owe it to my patients to stay calm and focused on them.

      ★ There are often stressful situations that arise. I just make sure that the stresses of the job don't interfere with the care of the patient.

      ★ I am generally an easy going person and I don't allow on the job stress to interfere with my work.

    39. Question 39. What Do You Do To Keep Current With Medical Findings And Practices As Licensed Practical Nurse?

      Answer :

      ★ I offer my patients the very best care and advocacy I can.

      ★ I believe that I offer my patients comfort and confidence that they are being well cared for.

      ★ I feel that my patients know that I am there to provide comfort and understanding that I will listen to their concerns and that I will act as their advocate if necessary.

    40. Question 40. Please Tell Me How Would You Handle A Family Who Is Displeased With Your Patient's Care As Practical Nurse?

      Answer :

      ★ I offer my patients the very best care and advocacy I can.

      ★ I believe that I offer my patients comfort and confidence that they are being well cared for.

      ★ I feel that my patients know that I am there to provide comfort and understanding, that I will listen to their concerns and that I will act as their advocate if necessary.

Medical Terminology(adaptive*) Tutorial

Nursing Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial