Lubricants Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Lubricants Interview Questions & Answers

Chemical engineering is the most reliable field with exponential growth rate. Are you searching for a job opportunity in the chemical field? Have a look at wisdom jobs to take on an interview that challenges your strengths. A Lubricant is a fluid type substance that is used to reduce friction and also reduces heat between surfaces in mutual contact and functions as heating and cooling surfaces. Lubricant jobs need candidates with excellent marketing skills along with verbal communication skills and the ability to self-motivate. Various placements for lubricants jobs such as zonal sales manager, marketing executive, production manager and territory sales manager etc in many reputed chemical companies. Wisdomjobs.com has prepared Lubricants job interview questions and answers page to build-up your confidence levels and increase your abilities. For latest job information, register at our jobs portal without delay.

Lubricants Interview Questions

Lubricants Interview Questions
    1. Question 1. Why Is An Engine Oil’s Ability To Cleanse Important?

      Answer :

      Keeping engine components clean is essential as it keeps them in good condition. If your engine components are dirty, oil may not be lubricating and protecting the engine properly. Dirt build-up can also lead to premature engine damage. Shell Helix engine oils are designed to clean and protect engines for improved performance. 

    2. Question 2. What Springs To Mind When It Comes To Viscosity?

      Answer :

      Viscosity is the resistance of fluids against flowing and is the most distinct and important quality of fluids. Viscosity is a vital factor to be taken into consideration by the consumer at every stage of lubrication.

    3. Question 3. Why Is The Choice Of Engine Oil So Important?

      Answer :

      Oil is the lifeblood of your car. If the wrong kind is used, the engine is at risk of increased wear and corrosion. Formation of blockages can also lead to engine seizure. By putting Shell Helix oil in the engine, you can carry on motoring with confidence and experience the feeling that your car has just been serviced – all for less than the cost of a tank of fuel.

    4. Question 4. What Issues Should Be Considered When Changing Engine Oil?

      Answer :

      Attention should be paid to issues whether engine oil is hot or not, that the vehicle is in stop position and on a flat surface, whether used oil in engine pan is empty and whether pan bung is mounted properly.

    5. Question 5. How Does Oil Protect My Engine?

      Answer :

      In many ways:

      By cleaning the engine – Shell Helix oils are designed to clear away dirt, debris and deposits from engine components and to prevent blockages in important oil ways. The oil helps to lock up the dirt and render it harmless until it is removed at the next oil change.

      By reducing friction and minimising wear – Shell Helix oils form a protective film over your engine components and have special additives that act between the moving surfaces to prevent contact and reduce drag. This helps your engine to operate as quietly and effectively as the designers intended.

      By removing heat – Shell Helix oils carry heat away from hot areas, such as around the piston rings where the temperature can reach up to 320°C, and redistribute it around the engine.

      By preventing corrosion and rust – Shell Helix oils help to protect your hard-working engine components from corrosion beyond the normal oil-change interval. Benchmarking studies show that Shell Helix oils provide best-in-class protection and help to extend your engine’s life and avoid some expensive repairs.

    6. Question 6. Reasons For Motor Oil Consumption?

      Answer :

      The main reason is the technology used in the engine. In new engines, metals are designed more closely to provide higher performance. This leads to oil loss. Further, using oil with inappropriate viscosity in vehicle oil pan, using oil with inappropriate performance in vehicle and operating the vehicle at high speed constantly could be counted as reasons for oil loss in an engine.

    7. Question 7. What Is Engine Oil Made From?

      Answer :

      Engine oils are made up from three important ingredients – base oils, viscosity modifiers and performance additives. These are carefully selected and skillfully blended to enable the oil to provide maximum engine protection.

    8. Question 8. What Does It Mean If Oil Used In An Engine Turns Black?

      Answer :

      One of the duties of engine oil is to clean. A qualified engine oil incorporates soot particles in engine after separating them and prevent them from sticking on metal surfaces due to the additives in its content. It cleans soot particles adherent on metal surfaces with cleaning agent. Therefore, engine oil becomes dirty and its color turns black. If the motor oil is dirty, it is doing its job well.

    9. Question 9. Is It Important To Change Oil And How Often Should I Do This?

      Answer :

      You should change your oil and filter at or before the end of oil-change intervals indicated by your vehicle manufacturer. These are based on distance travelled or time. Regular oil changing helps to keep your engine oil in good condition and provide the best protection for all of your engine components.

    10. Question 10. How Is It Possible To Tell If Motor Oil Has Perished?

      Answer :

      To understand for certain whether motor oil has perished, the oil should be analyzed physically and chemically under laboratory conditions.

    11. Question 11. How Should I Dispose Of Used Oil?

      Answer :

      Used oil can pollute the environment and should never be poured down the drain. In many markets it is also illegal to do this. Instead, take your waste to an official oil-disposal or recycling bank (these are often located at local refuse collection points). Alternatively, ask your local authority recycling officer for guidance.

    12. Question 12. In Case Of Oil Loss, Is It Possible To Add Oil To Another Brand?

      Answer :

      Firstly, the oil to be added should not exceed normal oil level. If it exceeds, froth and heating in the system can occur. Oil to be added should have the same viscosity grade and be in the same API class; mineral oil and synthetic oil should not be mixed.

    13. Question 13. Why Is Shell Helix Any Better Than Other Leading Brands?

      Answer :

      We have put Shell’s years of know-how in oil development into every aspect of the Shell Helix formula – from the base-oil technology through to the additives’ selection and blending. We have also channelled the experience we have gained in supporting leading racing teams, such as Scuderia Ferrari, into the Shell Helix formula. It is designed to meet challenges, so no matter how stressful your driving conditions, Shell Helix will help to clean and protect your engine.

    14. Question 14. What Is The Difference Between Synthetic Oil And Mineral Oil?

      Answer :

      Synthetic based oils are oils produced with chemical methods. They are produced to lubricate under conditions where other oils with natural structure cannot function. Synthetic based oils are resistant to higher or lower temperatures and higher pressure compared to minerals.

    15. Question 15. Why Are Synthetic Oils More Expensive?

      Answer :

      As raw material of synthetic oil is produced through very complex processes with advanced technology, it costs higher than mineral oils. That influences the price of the product.

    16. Question 16. What Is Oil Performance And How Can We Observe It?

      Answer :

      Performance of an oil can be figured out by API and ACEA values on its package. In oils developed up to today, SL (July 2001) in gasoline class and CI - 4 (2002) in diesel class indicate the highest API performance level. ACEA performance classes are indicated for passenger car by A3, for diesel light commercial vehicles by B3 and for heavy commercial vehicles by E4.

    17. Question 17. Why Not Just Keep Topping Up The Engine Oil?

      Answer :

      If you simply keep on topping up your oil, you put more stress on the older oil that remains in the engine. And this stress issue has become worse in recent years as lighter, modern engines now run with about 25% less oil in their sumps. Shell Helix oil has a powerful ability to clean up your engine components and goes on keeping engines clean through to the next oil change.

    18. Question 18. What Does Api Sj / Cf Mean?

      Answer :

      API (American Petroleum Institute) expresses the performance of oil. ' S ' means it will be used in vehicles with spark plug ignition and the letter ' C ' means it will be used in vehicles with pressure ignition.

      In API SJ / CF example, as ' S ' is the prominent letter, this means it is recommended to use that oil in gasoline-powered vehicles. ' J ' letter after ' S ' indicates that the oil is for gasoline-powered vehicle class. This oil can conveniently be used as CF class oil in diesel vehicles.

    19. Question 19. Do Most People Drive Under Severe Driving Conditions?

      Answer :

      A recent study in Europe showed that 75% of car journeys involved trips shorter than 10 km. These trips often incorporate a high level of stop-start driving, which can result in greatly increased engine wear if oil is not changed on a regular basis.

    20. Question 20. What Does 0w Mean?

      Answer :

      'W' comes from the word 'winter'. 0W means a very thin oil carrying the qualities of 'zero' number oil under winter conditions.

    21. Question 21. What Does Gl - 5 On Gear Oil Packages Mean?

      Answer :

      It is the API classification used for gear oils. In GL-5, there are more overpressure additives and it is generally used under heavy work conditions. Unless otherwise specified, GL-5 should not be used in places where GL-4 is recommended. Because the sulphide in overpressure additive which is present excessively in GL-5 corrodes yellow metals.

    22. Question 22. What Causes Foaming, How Does It Harm The Engine?

      Answer :

      Foaming occurs due to surge in oil pan and the oil hitting surfaces within engine as the vehicle constantly moves. Should there be no defoaming additives or an insufficient quantity, bubbles in the foam blow out during any contact. Therefore, metal friction and corrosion begins.

      The type of foaming known generally is the image resembling to cream or mayonnaise. This is not foaming. If water is mixed with oil or as it was in vehicles with old technology, if oil vapour cannot move out and then condense due to day-night temperature difference and mixes in oil, this image emerges.

      It is important to separate foaming from creaming, that does no harm to engine.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial