IBM AIX Interview Questions & Answers

IBM AIX Interview Questions & Answers
  1. How Do I Know If My Volume Group Is Normal, Big, Or Scalable?

    Answer :

    Run the lsvg command on the volume group and look at the value for MAX PVs. The value is 32 for normal, 128 for big and 1,024 for scalable volume group.

  2. How Do I Create A Volume Group?

    Answer :

    Use the following command, where s partition_size sets the number of megabytes (MB) in each physical partition where the partition_size is expressed in units of MB from one through 1,024. (It’s one through 131,072 for AIX 5.3.)

    mkvg -y name_of_volume_group -s partition_size list_of_hard_disks

    The partition_size variable must be equal to a power of two (for example: one, two, four or eight). The default value for standard and big volume groups is the lowest value to remain within the limitation of 1,016 physical partitions per physical volume. The default value for scalable volume groups is the lowest value to accommodate 2,040 physical partitions per physical volume.

  3. How Can I Change The Characteristics Of A Volume Group?

    Answer :

    You use the chvg command to change the characteristics of a volume group.

  4. How Do I Create A Logical Volume?

    Answer :

    #mklv -y name_of_logical_volume name_of_volume_group number_of_partition

  5. How Do I Increase The Size Of A Logical Volume?

    Answer :

    To increase the size of the logical volume represented by the lv05 directory by three logical partitions, for example, type extendlv lv05 3.

  6. How Do I Display All Logical Volumes That Are Part Of A Volume Group (e,g, Rootvg)?

    Answer :

    You can display all logical volumes that are part of rootvg by typing the following command: #lsvg -l rootvg/

  7. How Do I List Information About Logical Volumes?

    Answer :

    Run the following command to display information about the logical volume #lv1: lslv lv1.

  8. How Can I Clone The Rootvg?

    Answer :

    You can run the alt_disk_copy command to copy the current rootvg to an alternate disk. The following example shows how to clone the rootvg to hdisk1: alt_disk_copy -d hdisk1.]

  9. How Do I Replace A Disk?

    Answer :

    extendvg VolumeGroupName hdisk_new
    migratepv hdisk_bad hdisk_new
    reducevg -d VolumeGroupName hdisk_bad

  10. How Do I Mirror A Logical Volume?

    Answer :

    • mklvcopy LogicalVolumeName Numberofcopies
    • syncvg VolumeGroupName


  11. How Can I Display Or Set Values For Network Parameters?

    Answer :

    The no command sets or displays current or next boot values for network tuning parameters.

  12. How Do I Get The Ip Address Of My Machine?

    Answer :

    Type one of the following: ifconfig -a or host Fully_Qualified_Host_Name. For example, host cyclop.austin.ibm.com.

  13. How Do I Identify The Network Interfaces On My Server?

    Answer :

    Either of the following two commands will display the network interfaces: lsdev -Cc if or ifconfig -a. To get information about one specific network interface, for eaxample tr0, run the command ifconfig tr0.

  14. How Do I Activate A Network Interface?

    Answer :

    To activate the network interface tr0, run the command ifconfig tr0 up.

  15. How Do I Display Routing Table, Interface And Protocol Information?

    Answer :

    To display routing table information for an Internet interface, type netstat -r -f inet. To display interface information for an Internet interface, type netstat -i -f inet. To display statistics for each protocol, type netstat -s -f inet.

  16. How Will You Create A File If A Disk Is Given To You?

    Answer :

    #mkvg –y datavg –s 128 hdisk1 (pv name)
    #mklv -y datalv –t jfs2 datavg 1
    #crfs –v jfs2 –d datalv –g datavg –a size=10M –m /fs1

  17. Difference Between Jfs & Jfs2?

    Answer :

    JFS: JFS is normal filesystem. We cannot create large files in JFS.

    Files can be access dynamically.
    Max file system size=1TB
    Max file size=64GB
    Inode size=128b

    JFS2: Can create a large size filesystems.

    Files can be access accordingly as required. (not randomly or sequentially)
    Max files system size=4PB
    Max file size=4PB
    Inode size=512

  18. How Will You Find The Inode Number?

    Answer :

    # ls –li
    # istat /etc/passwd

  19. How Will You Find Ltg Size?

    Answer :

    #lsvg vgname
    #lquerypv –M hdiskname


  20. How Will You Change Ltg Size?

    Answer :

    #rmdev -l hdiskx
    #chdev -l hdiskx -a max_transfer=0*80000
    #mkdev -l hdiskx

Vsam Basics A Brief Description Of Vsam Vsam Functions By Release Level What Is Vsam Major Vsam Parts Vsam Terminology And Concepts Vsam Data Set Organizations Comparing Vsam Data Set Organizations Choosing A Vsam Data Set Type Extended Format Data Set Extended Addressability Data Striping Processing A Vsam Cluster Vsam Exploiters Performance Introduction Service Level Agreement Transaction Performance Performance Management Vsam Performance Management Vsam Rule-of-thumb Mode Parameters Affecting Performance Vsam Performance By Scenarios Vsam And Ess Controllers Performance Monitors Vsam Problem Determination And Recovery Vsam Problem Determination Hints And Tips Some Common Vsam Problems What Documentation To Collect How To Recover A Damaged Vsam Data Set Prevention Is Better Than Cure Idc3009i Message Idcams Listcat Output Fields Smf Record Types Related To Vsam Data Sets Rrms And Vsam Managing Your Vsam Data Sets Reorganization Considerations New Index Ci Size Calculation Algorithm Sharing Vsam Data Sets Extended Addressability (ea) Catalog Search Interface Major Sources Of Vsam Processing Options Media Manager, Open, Close, Eov In Vsam Vsam And 64 Bits Special Considerations For Cobol Users And Smb Vsam Record Level Sharing Introducing Vsam Rls Rls Terminology Planning For Rls Implementing Vsam Rls Rls Problem Determination And Recovery Rls Enhancements Rls Performance Dfsmstvs Introducing Dfsmstvs Why Dfsmstvs? Some Definitions Cics Support For Recoverable Vsam Dfsmstvs Overview Our Experiences With Implementation Dfsmstvs Problem Determination Tips Ibm Aix Interview Questions Ibm Aix Practice Tests