Google Glass Development Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Google Glass Development Interview Questions & Answers

The Glass Development Kit (GDK) is an add-on to the Android SDK that permits you to build Glassware that runs openly on Glass. If you are familiar with the Glass Development Kit (GDK) then there are many leading companies that offer job roles like Field Data Collection Technician, Senior Digital Specialist, Community Manager, Planner/Scheduler, DreamWorks Feature - Post Production Assistant, Grader Foreperson, Quality Control Technician, FLOXAL Reliability Specialist along with that there are many other roles too. One must work hard to clear any type of interview in the very first attempt. To make it clear and easy for you regarding the Google Glass Development Kit (GDK) Interview Question and Answers and on Google Glass Development Kit (GDK) jobs we have provided you all types of Interview question and answers covering all topics on our Wisdomjobs site Glass Development Kit (GDK) page.

Google Glass Development Interview Questions

Google Glass Development Interview Questions
    1. Question 1. What Is Google Glass?

      Answer :

      Google Glass was an optical head-mounted display designed in the shape of a pair of eyeglasses. Google Glass displayed information in a smartphone-like hands-free format. Wearers communicated with the Internet via natural language voice commands.

    2. Question 2. What Is Google Glass Made Out Of?

      Answer :

      All frame styles are made of durable titanium, designed by the Google Glass team specifically for Glass. New frames are shipped with non-prescription lenses, but can be replaced with prescription lenses with the help of an eyecare provider.

    3. Question 3. How Do You Control Google Glasses?

      Answer :

      Activate Glass: Tap the touchpad to turn the display on. Swipe forward and back: Swipe forward to move right on your timeline, swipe backwards to move left through items on your timeline. To quickly navigate your timeline, swipe with two fingers, and you'll see a zoomed out view of the timeline.

    4. Question 4. Who Is The Founder Of Google Glass?

      Answer :

      In April 2013, the Explorer Edition was made available to Google I/O developers in the United States for $1,500. The product was publicly announced in April 2012. Sergey Brin wore a prototype of the Glass to an April 5, 2012, Foundation Fighting Blindness event in San Francisco.

    5. Question 5. What Are The Google Glass Specifications?

      Answer :

       For the developer Explorer units version 1:

      • Android 4.4.
      • 640×360 Himax HX7309 LCoS display.
      • 5-megapixel camera, capable of 720p video recording.
      • Wi-Fi 802.11b/g.
      • Bluetooth.
      • 16 GB storage (12 GB available).
      • Texas Instruments OMAP 4430 SoC 1.2Ghz Dual(ARMv7).
      • 1 GiB RAM.
      • 3 axis gyroscope.  
      • 3 axis accelerometer. 
      • 3 axis magnetometer (compass).
      • Ambient light sensing and proximity sensor.
      • Bone conduction audio transducer.

    6. Question 6. How Does Google Glass Work With Iphone?

      Answer :

      Using Glass, from the Home screen, swipe back repeatedly until you see the Settings card.

      Tap the Settings card and then swipe forward until you see Bluetooth settings. Swipe to find your phone type, either Android or iPhone, and select it to watch the tutorial.

    7. Question 7. What Can You Do With Google Glasses?

      Answer :

      Google Glass is an optical head-mounted display designed in the shape of a pair of eyeglasses. It was developed by X (previously Google X) with the mission of producing a ubiquitous computer. Google Glass displayed information in a smartphone-like hands-free format.

    8. Question 8. What Are The Features Of Google Glass?

      Answer :

      KEY FEATURES OF GOOGLE GLASS : 

      • Display: The display shows you all the information that’s available on your Glass, including e-mails, pictures, videos, and any other content.
      • Camera button: Press and release this button to take a photo. If you hold the button down, Glass starts to record a video.
      • Touchpad: On the right side of Glass is a flat surface called the touchpad, which allows you to navigate among the screens you see in the display. Swipe forward and backward to navigate the Glass timeline, which displays your current and past activities, or swipe down to return to the previous screen.
      • USB/power connector: The USB/power connector is on the bottom of the Glass unit, near the end of the touchpad. Attach the USB cable to charge Glass, or attach the power connector to connect your Glass with your computer to exchange files.
      • Power button: On the inner right side, near the end of the touchpad, is a button that turns your Glass on and off. Press the button to power your device on or shut it down.
      • LED: The LED, located on the back of the touchpad, displays white light when Glass is charging, starting up, or shutting down. The LED also blinks slowly while you’re charging the device.
      • Speaker: This oval speaker, engraved with the Glass logo, delivers all the sounds from the device.
      • Battery: At the bottom-left side of the frame is the battery that powers your device.
      • Frame: The Glass frame is extremely durable and can be bent to fit any face. Try it.
      • Nose pads: Those little things in the middle of the frame are there to keep your Glass from falling off your head. Feel free to adjust the pads to suit your needs.

    9. Question 9. What Are The Advantages And Dis Advantages Of Google Glass?

      Answer :

      Advantages of Google Glasses :

      1. The first and the foremost advantage of Google Glasses is that it offers convenience. Users can easily send messages without using their hands.
      2. Google Glass will show you text messages as well as emails you receive and allow you to reply to them via voice commands.
      3. Multiple options are made available which allows the user to use either voice commands or small hand gestures for operating this amazing device.
      4. Another main advantage of Google Glasses is that you can capture those amazing moments of your life in a very simple and easy way. The video and camera capabilities that offered are hi-class.
      5. This user friendliness and freedom is one of the USPs of this project.
      6. This is a neat feature that may come in handy when you travel abroad. You simply need to ask Google Glass to translate a phrase or sentence from one language to another and it will speak that out.
      7. The sound creation takes place with the help of vibrations which is considered as less abrasive as compared to headphones. This is also called as Bone-Induction concept. The clarity of the sound is also pretty good as compared to normal headphones or speakers.

      Disadvantages of Google Glasses :

      1. Google Glass cannot be used by those people who already having some issue with their eyes and wears glasses in their daily routine.
      2. You cannot use these Google Glass while driving, as the picture, video or data will be in front of the eyes of the user, which can distract them.
      3. Google Glass can be easily broken as it is a sensitive device, after all it’s a glass not a bullet proof glass.
      4. The face recognition technology can be easily misused and it might turn out to be offensive for that person.
      5. One of the main disadvantages of Google Glasses is that there is chance of breach in the privacy of the person who is using this device. The video and camera can be misused and anybody can capture anything without letting the other person know about it.
      6. Common glass are even not wearable while Running, Dancing or similar activities. So would you expect that you can wear these sensitive glasses.
      7. Google glasses that are of consumers concerns are the cost of the glasses, the track pad, social interactions, privacy and recording issues, and more.

    10. Question 10. What Do Google Glass Do?

      Answer :

      Google Glass is effectively a wearable computer with an optical head-mounted display. The heads-up display coupled with voice activation allows users to see and interact with information in a smartphone-like hands-free format.

    11. Question 11. How Robust Is Google Glass?

      Answer :

      Google Glass are lightweight and extremely robust. They come with adjustable nose pads in different sizes for added comfort and security.  Whether they would put up with the worst excesses of your dog, or your toddler's attentions remains to be seen, but Google's publicity suggests that they will certainly put up with day to day wear and tear, whilst being light and comfortable to use.

    12. Question 12. What Is Project Glass?

      Answer :

      The Project Glass team at Google are the engineers, developers, programmers and all round geniuses responsible for the design and development of Google Glass technology. (Part of the so called secretive Google X Team)

    13. Question 13. What About Navigation Apps?

      Answer :

      Google Glass can offer directions, find businesses, addresses - you say the name of the business you want to travel to, or the address you want, and Google Glass will show you the way, using a blue line superimposed and scrolling over a map. It is possible to pair your Google Glass with your smartphone - both Android and I-Phone are supported, but developers testing Glass report that using Android is far simpler and more successful.

      Using this option you can choose to use the Maps app on your phone, but choose to have the map showing on your Glass, rather than the phone. You can chose whether you want to use a car, bike or go on foot and the routes will be amended accordingly, just like it does on your phone.  Currently, bloggers like Tim Stevens report that the Glass isn't responding fully to head movements, but with the technology on-board this can only be a matter of time.

    14. Question 14. Why Did Google Create Google Glass?

      Answer :

      Google Glass was developed with the idea that rather than us all walking around with our heads down fiddling with our phones, Google Glass would be a way of incorporating technology into our everyday lives, and removing the block on communication that can be put in place with mobiles.  Numerous studies have shown that mobile phones, tablets and other pieces of tech which involve looking downwards block communication and make the other party in a conversation feel cut off.

      If you take out your phone you are suggesting that you're not really that interested in what's being said, its a way of closing the conversation - Google Glass gets around that problem. When you use Google Glass you are looking up, you're facing the world, not looking down. Sergey Brin discussed at TED 2013 how Google felt that smart phones are, in some ways, emasculating, that they hold us back, but Google Glass helps us to look outward, and enables better communication and interaction. 

    15. Question 15. Can I Develop My Own Application In Google Glass?

      Answer :

      Yes, Google is actively encouraging developers to work on apps for Google Glass. One of the primary purposes of the beta testing and the release of Explorers to developers has been to show developers what Google Glass can do, and to enable them to begin developing purpose built applications.

       Google is hoping that there will, very rapidly, be a huge development in Glass applications - this is going to be important as the suggestion is that current Android apps won't work with Glass.

    16. Question 16. Is Google Glass A New Name For Google Googles?

      Answer :

      No, Google Goggles is an app developed by Google using visual search techniques to identify locations and buildings and isn't related in any way to Google Glass.

    17. Question 17. What Applications Are Envisaged?

      Answer :

      The range of applications which are currently envisaged are only the tip of the iceberg of what might be possible.  If Google lives up to its promises then Glass will offer a means of seamlessly integrating your life and your tech, the augmented reality of Glass aiding and abetting your every move.

      Whether Glass can live up to that remains to be seen and there are, as always, doubters with very real concerns regarding the interactivity of Glass, and the possibilities for apps.  Google is quick to point out that Explorers are a Beta product, they are not yet a marketable product, and the data and feedback gained from the Explorers being out in the real world will aid Google in developing Glass to be better still.

    18. Question 18. Can Google Glass Be Used For Gaming Apps?

      Answer :

      Bloggers are divided on this one - some say it is the obvious step forward, others suggest that there is no practical way of gaming with Google Glass, certainly not with current technology - there simply isn't the level of connectivity and interaction necessary for the more advanced, modern games.

      Programming and game production moves fast though, and there really is no reason to think that by the second or third generation of Google Glass, the capability will be there to interact in a gaming environment with purpose built apps.

      The way in which Google Glass works would suggest that it would be great for multi-player games - it is, after all, possible to see on your screen, what someone else sees on theirs. For now though, most of the Glass testers are suggesting that maybe the gamer would be limited to Solitaire - even Pacman would be likely to give you headache!

    19. Question 19. What Software Is Google Glass Running?

      Answer :

      Glass runs a very modified version of Android 4.0, Google’s mobile operating system for smartphones and tablets. Unlike traditional Android, the user interface is all about “cards” which you can select and interact with, primarily by scrolling through them to the left or right. 

    20. Question 20. Can You Really Take Pictures And Video Of People Without Them Noticing?

      Answer :

      Totally. There is a button that lets you snap a quick photo with Glass. From my experience, no one ever notices the gesture or hears the noise, which is louder in your ear than for anyone around you. People can see the Glass display light up, but that’s the best warning they’re going to get. You can also say “OK Glass, take a picture,” which is a little more obvious.

    21. Question 21. How About Google Glass In Social And Informative Apps?

      Answer :

      This is where Google Glass can really come into its own.  Already Glass can display the weather, the time, delays to flights, traffic updates - really the possibilities would appear limitless if there is sufficient investment in new apps to work alongside My Glass App.  It is this type of 'quick info' data that Glass will excel at.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Google Glass Development Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial