ECMAScript 6 Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

ECMAScript 6 Interview Questions & Answers

Are you a trained programmer in ECMAScript, who works on the client-side scripting on the internet? If yes, then a further training in ECMAScript 6 will definitely help you to enhance your career and open doors to more opportunities for you. As a ECMAScript 6 developer, you will be able to use new syntax for writing more complex applications which includes different classes and modules. With features such as arrow functions, typed arrays and math enhancements, you can train yourself in creating larger applications as well as libraries. Wisdomjobs gives you all the details about where you can receive training in ECMAScript 6 and what are the various job opportunities related to it. We have also written some ECMAScript 6 job interview questions and answers which will help you to make your job interview easy.

ECMAScript 6 Interview Questions

ECMAScript 6 Interview Questions
    1. Question 1. What Is Es6?

      Answer :

      Es6 or ECMASCRIPT 2015 is sixth major release of ECMAScript language which comes with a lot of new features and syntax for writing web applications in javascript. As currently, not all browsers support ES6, they support pre-versions of ES6.SO to write web applications in ES6 that will support all Browsers we needed tools like Babel and Webpack.

    2. Question 2. List Some New Features Of Es6?

      Answer :

      New Features in ES6:

      1. Support for constants (also known as “immutable variables”)
      2. Block-Scope support for both variables, constants, functions
      3. Arrow Functions
      4. Extended Parameter Handling
      5. Template Literals
      6. Extended Literals
      7. Enhanced Regular Expression
      8. Enhanced Object Properties
      9. Destructuring Assignment
      10. Modules, Classes, Iterators, Generators
      11. Support for Map/Set & Weak Map/Weak Set
      12. Promises, Meta-Programming, Internationalization & Localization.

    3. Question 3. What Is Babel?

      Answer :

      Babel is the one of the most popular javascript transpiler and becomes the industry standard. It allows us to write ES6 code and convert it back in pre-Es6 javascript that browser supports.

      For example look the below code snippet.

      In ES6 (ECMASCRIPT 2015)

      const PI = 3.141593;

      PI > 3.0;

      export {PI};

      In ES5 after conversion

      "use strict";

      Object.defineProperty (exports, "__esModule", {

        Value: true

      });

      var PI = 3.141593;

      PI > 3.0;

      exports. I = PI;

    4. Question 4. List Steps To Install Babel?

      Answer :

      Installation

      In order to install Babel, you require node.js and NPM. Make sure Node.js is installed on your server.

      To check node installed or not run below commands on your terminal.

      node -v

      npm -v

      Installing Babel

      We can install Babel CLI locally by running below command on terminal.

      npm install --save-dev babel-cli

    5. Question 5. What Is Webpack?

      Answer :

      Webpack allow you to run an environment that hosts babel.Webpack is open source javascript module bundler which takes modules with dependencies and generates static assets representing those modules.

    6. Question 6. List Benefits Of Using Webpack?

      Answer :

      Benefits of using Webpack:

      1. It bundles your multiple modules and packs it into a single .js file.
      2. It comes with integrated dev server. A small express app for local development.You simply include one Javascript tag pointed to the server, like localhost:8080/assets/bundle.js, and get live code updating and asset management for free.

    7. Question 7. Explain Constants In Es6?

      Answer :

      Constants also are known as immutable variables are a special type of variables whose content is not changed. In Es6 a constant is defined using const keyword. Constants in Es6 enable protection to overwrite a variable value, improve performance and helps programmers to write readable and cleaner code.

      Example:

      In Es6

      const WEBSITE_URL = "http://www.abc.com";

      WEBSITE_URL="new url"; // generate an error;

      console.log (WEBSITE_URL);

      In prior version of Es6

      // and only in global context and not in a block scope

      Object.defineProperty(type of global === "object" ? global : window, "WEBSITE_URL", {

      value: "http://www.abc.com", enumerable: true,

      writable:     false,

      configurable: false

      });

      console.log (WEBSITE_URL);

    8. Question 8. What Are Template Literals In Es6?

      Answer :

      Template literals are the string with embedded code and variables inside. Template literal allows concatenation and interpolation in much more comprehensive and clear in comparison with prior versions of Ecma script.

      Let see an example of concatenating a string in javascript.

      var a="Hello";

      var b="John";

      var c = a+ " " + b;

      Console.log(c); //outputs Hello John;

      In ES6 concatenation and interpolation is done by back tick “ in a single line. To interpolate a variable simply put in to {} braces forwarded by $ sign.>/p>

      // In ES6

      let a="Hello";

      let b="John";

      let c=`${a} ${b}`;

      console.log(c); //outputs Hello John;

    9. Question 9. What Is Spread Operator In Es6?

      Answer :

      Spread Operator provides a new way to manipulate array and objects in Es6.A Spread operator is represented by … followed by the variable name.

      Example:

      let a =[7,8,9];

      let b=[1,2,3,...a,10];

      console.log(b); // [1,2,3,7,8,9,10]

      So spread operator spreads the contents of variable a and concatenates it in b.

      Another Example

      function print(...z){

       console.log (z);

      }

      print(1,2,3,4);//[1,2,3,4]

    10. Question 10. Explain Destructuring Assignment In Es6?

      Answer :

      Destructing assignment in another improvement in Es6. It allows us to extract data from array and objects into separate variables.

      Example:

      let full name =['John','Deo'];

      let [first_name,last_name]=full name;

      console.log (first_name,last_name);

      // outputs John Deo

      Another example

      let c=[100,200,330,400];

      let [a,...b]=c;

      console.log (a,b);

      // outputs 100 [200, 330, 400]

    11. Question 11. How To Create A Javascript Class In Es6?

      Answer :

      In Es6 you can create a class using the Class keyword. Below is sample javascript class in ES6.

      class User{

          constructor(name, age) {

              this.name  = name;

              this. age = age;

          }

         get Data() {

              console.log(this.name + " is " + this. age + " years old !");

          }

      }

      var user = new User("foo", 7);

      s1.getData();

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial