Digital Marketing Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 4 votes

Digital Marketing Interview Questions & Answers

Are you preparing for Digital Marketing interview? Digital Marketing is a advertising through online channels such as search engines, websites, social media, email, and mobile apps.The promotion of products or brands is done via one or more forms of electronic media. Candidates should have minimum knowledge on how Digital Marketing function in order to get the interview cracked. Many certifications are available to make oneself comfortable in this specification. Every organization has opportunities in Digital Marketing field. There is huge demand for this technology in the market. Opportunities are everywhere for this technology. Good knowledge on how the process is done will fetch you the job. Wisdomjobs framed Digital Marketing interview questions and answers to make it easier for your interview preparation.

Digital Marketing Interview Questions

Digital Marketing Interview Questions
    1. Question 1. What Is Digital Marketing?

      Answer :

      Digital marketing is an umbrella term for the targeted, measurable, and interactive marketing of products or services using digital technologies to reach and convert leads into customers.The key objective is to promote brands, build preference and increase sales through variousdigital marketing techniques.

    2. Question 2. Name Some Areas Where Keyword Optimization Is Done?

      Answer :

      For a better page ranking, keywords placement is important.

      The areas are:

      • Website Title
      • Website URL
      • Meta tag
      • Headings
      • Web page content

    3. Question 3. Explain What Is Seo?

      Answer :

      Search Engine Optimization widely known as SEO is the process of improving the structure, content and organization of your site, so that the Search engines can index them correctly. It also involves doing promotional activities to boost your search engine rank.

    4. Question 4. Explain What Is A Keyword In Digital Marketing ? How Important Is It From The Point Of Seo?

      Answer :

      “Keyword” in digital marketing is the word that a user’s or person enters into a search engine to find specific information.

      From SEO point of view, for better page ranking keywords are very crucial. How and where you have used the keywords will reflect your site ranking.

    5. Question 5. Mention What Are The Key Areas Where You Can Use Keywords To Optimize The Site Ranking?

      Answer :

      For better page ranking, you must use the keywords in following areas:

      • Keyword in Website URL
      • Keyword in Website Title
      • Keyword in Meta tag
      • Keyword in Web page content
      • Keyword density in body text
      • Keywords in Headlines

    6. Question 6. Do You Know About The Concept Of Ppc And The Models For Designing Ppc Campaigns?

      Answer :

      PPC means Pay per click. It is an advertising system, where the marketer uses the space of an advertising platform to place an ad. The advertiser pays the owner of the platform whenever a visitor clicks on the ad. One can go in for a flat rate PPC, where a specific amount is paid any time the ad is clicked. The publisher may have different rates for different positions on the website.  In a bid-based model, the advertiser competes with others by placing a bid. He specifies a budget and accordingly his ad is given a rank.

    7. Question 7. How Are Bad Links Characterized?

      Answer :

      Bad links have some characteristics like:

      • Website links that are not related to your sites
      • Low Page rank and Low traffic links
      • Links from link exchanges
      • Link from the same anchor texts coming from multiple websites.
      • Links from those sites that are not in Google index.
      • Blogs or articles spam my links
      • Paid links

    8. Question 8. Explain What Is Google Adwords?

      Answer :

      Google Adwords is the single most popular PPC advertising system in the world.   It works on Pay per click model. The AdWords platform enables the business to create ads that appear on Google search engine and their other properties.

    9. Question 9. What Is Keyword Streaming?

      Answer :

      Keyword streaming means analyzing the relevant keywords and choose the best keyword for the website based on its target, in order to get organic traffics and leads through the keywords.

    10. Question 10. Why Is Online Marketing Preferred More Than Offline Marketing?

      Answer :

      • Most people today go for digital marketing as it comes with numerous benefits. SEO, web development, and hosting are some of the most useful platforms for online marketing.
      • The range of leads is extraordinary. It is capable for one to reach a huge number of individuals quite easily via online marketing.
      • On the other hand, with technological development, a number of people reading newspapers, listening to the radio or watching TV goes down.

    11. Question 11. How Do You Think Your Experience Of Digital Marketing Will Benefit Our Business?

      Answer :

      With this question, it’s all going to come down to your own personal experience – so think about what you’ve done in the past and what skills you’ve picked up which they might not necessarily have in-house which could benefit the business overall. Also consider any particular digital marketing campaigns that you learnt a lot from – and how this particular knowledge could help the business or one of the business’ existing clients.

      In this instance, the employer is really asking what differentiates you from the rest of the applicants – so think carefully about what makes you unique (in terms of your digital marketing skills, knowledge, experience and contacts) and how this could have a positive effect on the business.

    12. Question 12. How Important Are Keywords From The Online Marketing Perspective?

      Answer :

      Keywords determine how to drive organic traffic. Keyword research helps in optimizing the structure and content of the website. By including the right keywords in website’s URL, Meta descriptions, title tags and website content one can ensure a higher ranking of the webpage. But it isn’t just about SEO. Keyword research forms the basis of all digital marketing strategies.

    13. Question 13. How Would You Classify The Digital Marketing?

      Answer :

      The digital marketing is divided into two segments, which are inbound marketing and outbound marketing. In inbound marketing, you can take help of social media in terms of content, e-books to get the maximum traffic on links. Whereas, outbound marketing encompassing emails, cold calls, placing ads or reach out targeted audience via digital mediums.

    14. Question 14. Which Are The Most Useful Online Marketing Tools?

      Answer :

      Some of the most common tools that help in the Digital marketing effort include:

      • MailChimp–A powerful tool for email marketing campaigns.
      • Buzzsumo- An effective tool used in Content Marketing that assists in finding the most shared content on certain topics.
      • Canva- A simple to use graphic design software.
      • Ahrefs- An all in 1 SEO tool used to track keyword performance, measure social metrics, perform backlink analysis, analyze content, and do keyword research.
      • Buffer and HootSuite -social media automation tools that help in fully automating the postings on Facebook, Twitter, Google+, Facebook and LinkedIn.
      • GoogleAnalytics and Kissmetrics to track your digital marketing performance.

    15. Question 15. Why Do You Think Online Marketing Has Taken Over The Traditional Marketing Strategies?

      Answer :

      Online marketing is a targeted and interactive way of reaching out to customers. Through various digital marketing platforms like Social media, LinkedIn, Blogs, PPC one can promote and advertise the brand in a cost-effective manner. Tools like Google Analytics help in keeping track of the efforts and calculate the return on investment and measure the results of the digital marketing efforts. Real-time information regarding a number of visitors, conversion rates enables the marketer to tweak the campaign so as to achieve the desired result effectively. Most of this is not possible with traditional marketing techniques.

    16. Question 16. Can Social Media Marketing Really Help My Business?

      Answer :

      Most definitely! It’s been proven again and again by business after business. In fact, not utilizing social media marketing can actually harm your business, since having an online presence on social media is simply expected of any reputable firm these days.

    17. Question 17. What Are The Benefits Of Social Media Marketing For My Company?

      Answer :

      Whether your business is taking advantage of it or not, social media has forever changed the way that consumers communicate with businesses, and vice versa. Being accessible to your customers – and your prospective clients – via social media is a vital means of developing relationships with them and helping them through the sales funnel.

    18. Question 18. How Should Companies Measure Their Social Media Marketing Success?

      Answer :

      Success is measured using the same metrics you use for any other marketing activity: traffic, leads, and customers. Counting the number of fans or followers you have can help you understand your social media reach, but the bottom line that determines its success is how many people it drives to your site, how many of them are qualified leads, and how many of them actually become customers.

    19. Question 19. How Much Does Social Media Marketing Cost? What’s The Roi?

      Answer :

      One thing is for certain – social media marketing is never free. Whether you’re spending your own valuable time on it, asking an employee to add it to their workload, hiring a social media employee, or outsourcing to a marketing firm, there is always a cost. The key is to get the maximum ROI out of the time or money you put into it. It’s important to remember, however, that ROI doesn’t have to mean revenue. It can, but it can also mean meeting other objectives, such as getting new leads, increasing email subscriptions, or even boosting customer satisfaction. The ROI you end up with is the direct result of how focused your social media marketing strategy is.

    20. Question 20. Does My Company Really Need A Blog For Social Media Marketing?

      Answer :

      Yes! A blog is one of those non-negotiables. Apart from all of the benefits it provides on its own, such as increasing your credibility as an industry expert, and providing fresh, keyword-rich content on a regular basis to please the search engines, a blog is a vital component of social media marketing.

      One of the most effective types of content to post on social media is a link to a blog post. Without fresh blog posts being shared on a regular basis, you won’t have nearly as much to talk about with your fans, and you won’t be driving as much traffic to your site, either.

    21. Question 21. Is Social Media Marketing Better For B2c Or B2b Businesses?

      Answer :

      It’s important for both, but in different ways. While B2C businesses can focus on more light-hearted, fun social media posts, B2B businesses need to use social media to share valuable industry content. As a tool for connecting a business with its customers, however, social media is vital to both.

    22. Question 22. How Should We Be Using Facebook For Marketing?

      Answer :

      Facebook is the social media platform of choice for over a billion people worldwide. Use it to connect and interact with your audience, and to share your content in a way that encourages your fans to share it as well.

    23. Question 23. How Should We Be Using Twitter For Marketing?

      Answer :

      Twitter has over 313 million users, and is ideal for sharing your content and connecting with other influencers in your industry.

    24. Question 24. How Should We Be Using Linkedin For Marketing?

      Answer :

      LinkedIn has over 467 million users. It is a great place to share your credentials with the world, but more importantly, it’s the perfect place to interact with your audience online. Using LinkedIn Groups, you can answer questions and contribute to discussions in order to demonstrate your industry thought leadership as well as your willingness to help others generously.

    25. Question 25. Should We Be Using Google+ For Marketing?

      Answer :

      Though it started out looking promising, Google+ is one platform we don’t recommend using for marketing purposes anymore.

    26. Question 26. Is Youtube Important For Marketing?

      Answer :

      Videos are becoming more and more important in the world of social media marketing. YouTube gets over 4 billion views per day! Promote your brand’s image through a video, let your audience have a peek behind the scenes at your business, or make a how-to video.

    27. Question 27. Is Outreach An Important Part Of Social Media Marketing?

      Answer :

      Guest blogging is one of the most effective and widely discussed methods of outreach, but social media can help your outreach efforts significantly, as well. Connect with other influencers in your industry via social media, and then build relationships with them through conversations and helping them to promote their content. Building a relationship in this way before reaching out to ask for a guest blogging opportunity can boost your chances of success greatly – and when your audience sees that you regularly converse with other experts via social media, they’ll see you as an expert, too!

    28. Question 28. How Can I Take Control Of My Brand Online Through Social Media Marketing?

      Answer :

      Taking “control” of your brand isn’t really possible anymore, thanks to social media. Whether you’re in the conversation or not, people will talk about you online, and there’s no way for you to “control” what they say. But what you can do is join in those conversations, and influence them by being a part of them. From negative reviews on Yelp to customer complaints on Twitter, the way to influence your audience’s perception of your brand is to participate in the conversations, and steer them in a direction you’re happy with.

    29. Question 29. Should Each Department In My Company Have Its Own Social Media Initiatives?

      Answer :

      A company’s social media activities don’t have to all come from the same place – but they do need to be coordinated, and that can be hard to do when each department is doing their own thing. Sending differing messages causes more confusion to customers than anything else – consistency is key.

    30. Question 30. How Much Time Should Social Media Marketing Take Each Week?

      Answer :

      Timing is everything in social media marketing. The good news is, by using social media you have the opportunity to reach your specific audience in real-time. But even though there are many tools you can use to schedule and automate posts to save some time, you’ll also want to keep track of the activity on your social media accounts throughout the day, so that you can provide timely responses to audience questions and comments. Between strategizing, creating and posting content and images, responding to your audience, and checking analytics, social media done right can be a full-time job.

    31. Question 31. What Are Some Common Social Media Marketing Mistakes Business Make?

      Answer :

      One of the worst mistakes is inconsistency – only posting sporadically, and not responding when consumers reach out to engage. Another biggie is using social media as a place to announce your own content and nothing more, without ever engaging in discussions or adding comments to the post that make your audience want to click or like or share.

    32. Question 32. Do I Need To Send An Email Newsletter?

      Answer :

      For some businesses, a newsletter is the way to go. For others, a different approach works better. Newsletters usually feature several different pieces of content, such as recent blog posts and current specials. But it’s also perfectly fine to send an email featuring only one piece of content, or an individual marketing message. Tailor your email structure to your unique audience, and see what works best through experimentation.

    33. Question 33. How Long Should My Emails Be?

      Answer :

      The average person will only spend about 20 seconds reading an email, so use that as a guideline. If your email will take longer than 20 seconds to read, make sure that the most important information, as well as your call to action and links, are located near the top, where they can be seen without having to scroll down.

    34. Question 34. How Do I Write A Great Marketing Email?

      Answer :

      The single best piece of advice we can give when it comes to writing a marketing email is to keep the following in mind: The purpose of every email you write is to deepen your relationship with each individual subscriber. That means writing to them as if they were a friend, or at least a real-life person, rather than sounding like a used car salesman.

    35. Question 35. How Can I Get Subscribers To Open My Emails?

      Answer :

      The key to getting subscribers to open your emails is by writing a stellar subject line every time. Other than your company name, that’s all they have to help them make that split-second decision when they see your email in their inbox.

    36. Question 36. Should I Segment My Email Lists?

      Answer :

      If you have the resources to write that extra content, and the flexibility within your niche to divvy your subject matter up into segments, then by all means, yes! Segmenting your email list is a great way to personalize marketing messages according to subscribers’ individual interests, making them that much more effective.

    37. Question 37. How Can I Increase My Click-through Rate?

      Answer :

      Amazingly, people are much more likely to do something if you simply ask them to. By placing a call to action in your email, specifically asking subscribers to “click here” or “shop now,” you’ll see a boost in your click-through rate.

    38. Question 38. How Do I Write A Great Call To Action?

      Answer :

      Your call to action should be very clear, and very simple. It should be somewhere towards the top of your email for those who won’t finish reading the whole email, and then repeated again at the end for those who do read all the way through. It should spell out exactly what you want subscribers to do, such as, “Click here to download our report.”

    39. Question 39. What Does The Can-spam Law Say?

      Answer :

      This law requires anyone sending commercial emails to include an unsubscribe link within each one, include the company’s physical address or P.O. Box as well, and to honor any subscriber’s request to unsubscribe by never emailing them again. Noncompliance with this law can be as high as $300 per email recipient.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Digital Marketing Tutorial