Channel Management Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Channel Management Interview Questions & Answers

Looking for Channel Management job interview preparation questions? Prepare by practicing Channel Management job interview questions and answers page designed by wisdomjobs professional experts. Channel management is the method of managing online sharing channels in order to trade hotel inventory to different agents across the world. Channel management permits you to associate with large agents, such as OTAs, as well as minor retail agents in different markets. Channel management is the method by which suppliers or manufacturers create official programs and relationships to get their products to end customers. There are many Channel management jobs listed by top companies for several positions like Channel Manager, Area Sales Manager, Regional Sales Manager, Business Development Manager, Sales Officer, Dealer, Sales Executive, Zonal Sales Manager etc.

Channel Management Interview Questions

Channel Management Interview Questions
    1. Question 1. What Is Channel Management?

      Answer :

      Channel management is the process by which manufacturers or suppliers create formalized relationships and programs to get their products to end customers. Distribution channels take many forms and can include many of the following channel partners: ODMs (original design manufacturers), contract manufacturers, distributors, wholesalers, manufacturer's reps, resellers, VARs and traditional retailers. 

    2. Question 2. What Is The Definition Of Channel Sales?

      Answer :

      A method of distribution used by a business to sell its products, usually by dividing its sales force into groups that focus on different selling conduits. For example, a company might implement a channel sales strategy to sell its product via an in house sales force, dealers, retailers or by direct marketing.

    3. Question 3. What Is A Channel Account Manager Do?

      Answer :

      A channel account manager is responsible for identifying, developing, and expanding relationships with distributors, resellers, and retailers.

    4. Question 4. What Is The Channel In Business?

      Answer :

      A distribution channel is a chain of businesses or intermediaries through which a good or service passes until it reaches the end consumer. It can include wholesalers, retailers, distributors and even the internet itself.

    5. Question 5. What Is The Meaning Of Channel Partner?

      Answer :

      A channel partner is a company that partners with a manufacturer or producer to market and sell the manufacturer's products, services, or technologies. This is usually done through a co-branding relationship.

    6. Question 6. What Is The Marketing Channel?

      Answer :

      A marketing channel is a set of practices or activities necessary to transfer the ownership of goods, from the point of production to the point of consumption. It is the way products and services get to the end-user, the consumer; also known as a distribution channel.

    7. Question 7. What Are The Applications That Channel Management Include?

      Answer :

      Channel-management application areas include:

      • Channel Data Management - collection, cleansing, enrichment, and normalization of data.
      • Channel Revenue Management - valuation, channel incentives, inventory reconciliation, and revenue recognition activities.
      • Sales Performance Management - payment for sales performance, sales credit assignments and commission splits.
      • Partner Relationship Management - partner opportunity tracking, collaboration, and scorecards.
      • Channel Business Intelligence and Business Discovery - insights and analysis for reporting and strategic planning.

    8. Question 8. What Are The Core Tenets Of Channel Management?

      Answer :

      Core tenets include: Aggregate and transform complex multitier channel data into actionable information that can be used by channel sales, marketing and finance to increase revenues and gain channel insight.

      Streamline online partner collaboration and eliminate ineffective and error-prone manual processes, making it easier for your channel partners to do business with you.

      Ensure compliance at all levels, from channel partner contracts and licensing agreements to revenue recognition and regulatory requirements from the SEC or the FASB.

    9. Question 9. What Is A Channel Design?

      Answer :

      Channel design refers to those decisions involving the development of new marketing channels where none had existed before or to the modification of existing channels.

    10. Question 10. What Are The Channels Of Distribution?

      Answer :

      A distribution channel is the chain of businesses or intermediaries through which a good or service passes until it reaches the end consumer. A distribution channel can include wholesalers, retailers, distributors and even the internet.

    11. Question 11. What Is A Channel Marketing Strategy?

      Answer :

      A channel strategy is a vendor's plan for moving a product or a service through the chain of commerce to the end customer. Product manufacturers and service providers face a number of channel options. The simplest approach is the direct channel in which the vendor sells directly to the customer.

    12. Question 12. What Are The Channels Of Sales?

      Answer :

      A way of bringing products or services to market so that they can be purchased by consumers. A sales channel can be direct if it involves a business selling directly to its customers, or it can be indirect if an intermediary such as a retailer or dealer is involved in selling the product to customers.

    13. Question 13. What Is A Channel Partner In Marketing?

      Answer :

      A channel partner is a company that partners with a manufacturer or producer to market and sell the manufacturer's products, services, or technologies. This is usually done through a co-branding relationship.

    14. Question 14. What Are The Benefits Of A Channel Manager?

      Answer :

      The benefits of a Channel Manager :

      1. Your channel manager allows you to maximize your bookings and increase your revenue.
      2. By giving a diverse range of agents the ability to sell your rooms, you will be able to sell all of your available inventory at any given moment. This is the most reliable way to continue to increase your revenue over time.
      3. Your channel manager allows you to connect with markets that can be challenging to reach.
      4. Different agents work with different types of travelers. By using a channel manager, you can partner with a wide variety of agents and begin introducing your property to travelers from every corner of the world.

    15. Question 15. What To Look For In A Channel Manager?

      Answer :

      You don’t want to invest in just any channel manager. You need one suited to your small accommodation needs.

      Make sure you consider these two often overlooked items:

      Number of channels. The more OTAs your channel manager connects you to, the more markets you can tap into. Make sure there’s no additional fee based on how many channels you use.

      Support and training. Invest in a channel manager that will have support staff available in order to help you navigate the system and connect with the maximum amount of agents.

      Solid reporting. A good channel manager will allow you to easily track and measure which online sales channels are working. This gives you the knowledge you need to negotiate commissions and end partnerships that aren’t working for you.

    16. Question 16. What Are The Job Responsibilities Of Channel Manager?

      Answer :

      • Establishes productive, professional relationships with key personnel in assigned partner accounts. 
      • Coordinates the involvement of company personnel, including support, service, and management resources, in order to meet partner performance objectives and partners’ expectations.
      • Meets assigned targets for profitable sales volume and strategic objectives in assigned partner accounts.
      • Proactively leads a joint partner planning process that develops mutual performance objectives, financial targets, and critical milestones associated with a productive partner relationship.
      • Proactively assesses, clarifies, and validates partner needs on an ongoing basis.
      • Sells through partner organizations to end users in coordination with partner sales resources.
      • Manages potential channel conflict with other firm sales channels by fostering excellent communication internally and externally, and through strict adherence to channel rules of engagement. 
      • Leads solution development efforts that best address enduser needs, while coordinating the involvement of all necessary company and partner personnel.
      • Ensures partner compliance with partner agreements.
      • Drives adoption of company programs among assigned partners. 

    17. Question 17. What Are The Channels Of Direct Marketing?

      Answer :

      Direct marketing is a channel-agnostic form of advertising which allows businesses and nonprofit organizations to communicate straight to the customer, with advertising techniques that can include cell phone text messaging, email, interactive consumer websites, online display ads, database marketing, fliers, catalog.

    18. Question 18. What Is The Role Of Channel Manager?

      Answer :

      The Channel Manager wins, maintains, and expands relationships with assigned channel partners. Assigned to channel partners based on geography, channel, or market, the Channel Manager is responsible for achieving sales, profitability, and partner recruitment objectives

    19. Question 19. What Is A Channel Member?

      Answer :

      Type of Channel Members. Channel activities may be carried out by the marketer or the marketer may seek specialist organizations to assist with certain functions. We can classify specialist organizations into two broad categories: resellers and specialty service firms.

    20. Question 20. What Is A Channel Intermediary?

      Answer :

      Distribution of goods takes place by means of channels, and the intermediaries are the independent groups or organizations within the channel that make the product available for consumption. There are four main types of intermediary: agents, wholesalers, distributors, and retailers.

Principles Of Management Tutorial

Channel Management Practice Tests


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Principles of Management Tutorial