XMLHttpRequest (XHR) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

XMLHttpRequest (XHR) Interview Questions & Answers

Are you looking for XMLHttpRequest (XHR) job? Searching for the relevant interview questions. Here’s the site provides instant interview questions on any skill set that you are looking for. XMLHttpRequest (XHR) is an API that can be utilized by JavaScript, JScript, VBScript, and other internet browser scripting dialects to exchange and control XML information to and from a web server utilizing HTTP, building up a free association channel between a site page's Client-Side and Server-Side. Search for the XMLHttpRequest (XHR) interview questions for better results in any interview and instant success. Wisdom jobs provided XMLHttpRequest (XHR) job interview questions and answers is the best platform for your interview preparation. Go through this page to make sure of your interview success in single attempt.

XMLHttpRequest (XHR) Interview Questions

XMLHttpRequest (XHR) Interview Questions
    1. Question 1. Explain Getallresponseheaders ()?

      Answer :

      getAllResponseHeaders ():- Returns a collection of HTTP headers as string. If you want a specific header value, you can use getResponseHeader ("header name")

    2. Question 2. Explain Onreadystatechange?

      Answer :

      Onreadystatechange: - This is a event handler, which fires at every state change.

    3. Question 3. What Is Response?

      Answer :

      Response: - Returns the response as XML. Therefore, this gives us DOM object model, which can then be traversed.

    4. Question 4. What Is Setrequestheader ("label"," Value")?

      Answer :

      SetRequestHeader ("label"," value"):- Sets label value pair for a HTTP header.

    5. Question 5. What Is Response Text?

      Answer :

      Response Text: - Returns the response in plain string.

    6. Question 6. How Do We Do Asynchronous Processing Using Ajax?

      Answer :

      xmlHttpObj.onreadystatechange = function1();

      Above is the code snippet, which will help us to do asynchronous processing. So function1 () will be called when the XMLHTTP request object goes to on ready state change.

    7. Question 7. What Is Send(content)?

      Answer :

      The send(content) method transmits the request, optionally with postable string or the data of DOM object.

    8. Question 8. What Is Open(arg, Arg,arg,arg,arg) Function?

      Answer :

      The open("method", "URL"[, asyncFlag[, "userName"[, "password"]]]) is used to assign the destination URL, method, and other optional attributes of a request.

    9. Question 9. What Is Getresponseheader("headerlabel")?

      Answer :

      The getResponseHeader("headerLabel") method is used to return the string value of a single header label.

    10. Question 10. Explain Abort() Function?

      Answer :

      The abort() is used to stop the current request.

    11. Question 11. What Is Statustext?

      Answer :

      The 'statusText' property is used for string messages that accompany the status code.

    12. Question 12. What Is Responsexml?

      Answer :

      The 'responseXML' property is DOM-compatible document object of data returned from server process.

    13. Question 13. How Can We Consume Data Directly In Web Services?

      Answer :

      We can consume data directly using 'Sys.Data' controls. We know this is a very short answer for such an important question, but the bandwidth of this book does not allow for the same. We suggest the readers to practice some sample using the 'Sys.Data' control.

      Note: - We have left important controls like Data controls, Login controls, Web part controls, mobile controls and profilescriptservice control. These controls will be rarely asked during interviews, but from project aspects they are very important.

    14. Question 14. What Is The Fundamental Behind Ajax?

      Answer :

      XmlHttpRequest is the fundamental behind Ajax. This allows the browser to communicate to a back end server asynchronously.XmlHttpRequest object allows the browser to communicate with server with out posting the whole page and only sending the necessary data asynchronously.

    15. Question 15. What Is Cors? How Does It Work?

      Answer :

      Cross-origin resource sharing (CORS) is a mechanism that allows many resources (e.g., fonts, JavaScript, etc.) on a web page to be requested from another domain outside the domain from which the resource originated. It's a mechanism supported in HTML5 that manages XMLHttpRequest access to a domain different.

      CORS adds new HTTP headers that provide access to permitted origin domains. For HTTP methods other than GET (or POST with certain MIME types), the specification mandates that browsers first use an HTTP OPTIONS request header to solicit a list of supported (and available) methods from the server. The actual request can then be submitted. Servers can also notify clients whether "credentials" (including Cookies and HTTP Authentication data) should be sent with requests.

    16. Question 16. Explain What Is Json?

      Answer :

      JSON is a very lightweight data format based on a subset of the JavaScript syntax, namely array and object literals. JSON allows communicating with server in a standard way. JSON is used as communication notation instead of XML.

      Hide Copy Code

      var oBike = 
      {
      "color" : "Green",
      "Speed": 200,
      };

      alert(oBike.color); //outputs "Green"

      alert(oBike.Speed); //outputs 200

      The above code creates an javascript object bike with two properties Color and Speed.

    17. Question 17. How Do I Get The Xmlhttprequest Object?

      Answer :

      Depending upon the browser.

      if (window.ActiveXObject) { 
      // Internet Explorer 
      http_request = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); 

      else if...
      if(window.XMLHttpRequest)
      {
      xmlhttpobj=new XMLHttpRequest();
      return xmlhttpobj;
      }
      else
      {
      try
      {
      xmlhttpobj=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
      }catch(e)
      {
      xmlhttpobj=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
      }
      }
      }

    18. Question 18. What Is Ready State?

      Answer :

      Ready State: - Returns the current state of the object.

      0 = uninitialized

      1 = loading

      2 = loaded

      3 = interactive

      4 = complete

    19. Question 19. Explain Open ("method", "url", "async", "uname", "pswd")?

      Answer :

      Open ("method", "URL", "async", "uname", "pswd"):- This method takes a URL and other values needed for a request. You can also specify how the request is sent by GET, POST, or PUT. One of the important values is how this request will be sent asynchronously or synchronously. True means that processing is carried after the send () method, without waiting for a response. False means that processing is waits for a response before continuing.

    20. Question 20. Can You Explain Scriptmanager Control In Ajax?

      Answer :

      Scriptmanager control is the central heart of Ajax. They manage all the Ajax related objects on the page.

      Some of the core objectives of scriptmanager control are as follows:-

      • Helps load core Ajax related script and library.
      • Provides access to web services.
      • ASP.NET authentication, role and profile services are loaded by scriptmanager control.
      • Provided registration of server controls and behaviors.
      • Enable full or partial rendering of a web page.
      • Provide localization features.

      In short , any Ajax enable page should have this control.

    21. Question 21. Explain The Purpose Of Each Of The Http Request Types When Used With A Restful Web Service?

      Answer :

      The purpose of each of the HTTP request types when used with a RESTful web service is as follows:

      • GET: Retrieves data from the server (should only retrieve data and should have no other effect).
      • POST: Sends data to the server for a new entity. It is often used when uploading a file or submitting a completed web form.
      • PUT: Similar to POST, but used to replace an existing entity.
      • PATCH: Similar to PUT, but used to update only certain fields within an existing entity.
      • DELETE: Removes data from the server.
      • TRACE: Provides a means to test what a machine along the network path receives when a request is made. As such, it simply returns what was sent.
      • OPTIONS: Allows a client to request information about the request methods supported by a service. The relevant response header is Allow and it simply lists the supported methods. (It can also be used to request information about the request methods supported for the server where the service resides by using a * wildcard in the URI.)
      • HEAD: Same as the GET method for a resource, but returns only the response headers (i.e., with no entity-body).
      • CONNECT: Primarily used to establish a network connection to a resource (usually via some proxy that can be requested to forward an HTTP request as TCP and maintain the connection). Once established, the response sends a 200 status code and a "Connection Established" message.

    22. Question 22. How Do We Pass Parameters To The Server?

      Answer :

      Below are the two ways of passing data to server. The first one shows by using GET and the second by POST.

      xmlHttpObj.open("GET","http://" + location.host + 

      "/XmlHttpExample1/WebForm1.aspx?value=123", true);

      xmlHttpObj.open("POST","http://" + location.host + 

      "/XmlHttpExample1/WebForm1.aspx?value=123", true);

    23. Question 23. Explain Setrequestheader("label", "value")?

      Answer :

      The setRequestHeader("label", "value") method is used to assign a label/value pair to the header to be sent with a request.

    24. Question 24. What Is Status?

      Answer :

      The 'status' property is for returning numeric codes from the server like error codes, etc.

    25. Question 25. What Is Getallresponseheaders()?

      Answer :

      The getAllResponseHeaders() method is used to return the full set of headers as a string.

    26. Question 26. What Is Readystate?

      Answer :

      The 'readyState' property is an object status integer. It uses the integers 0 to 4 for uninitialized, loading, loaded, interactive and complete states.

    27. Question 27. What Is Onreadystatechange?

      Answer :

      The 'onreadystatechange' property fires at every state change event.

    28. Question 28. What Is Responsetext?

      Answer :

      The 'responseText' property is a string version of data returned from server process.

Ajax Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

AJAX Tutorial