WinRunner Interview Questions & Answers

WinRunner Interview Questions

Ready to face interview for Winrunner? Do not worry, we are here to help you with job interview preparation. If you are preparing Winrunner interview and not sure which questions are likely asked in interview, we suggest you to go through Wisdomjobs interview questions and answers page to crack your job interview. Winrunner is the testing tool used to test the applications. Testers used it along with soapUI, loadrunner and other. Test cases are run and bugs are reported to the development team. Important feature is record and play back of testscripts. Strong technical skills are needed as there is huge competition. Below is the list of frequently asked Winrunner interview questions and answers which gets you ready to face the interviews:

WinRunner Interview Questions And Answers

WinRunner Interview Questions
    1. Question 1. How You Used Winrunner In Your Project?

      Answer :

      Yes, I have been WinRunner for creating automates scripts for GUI, functional and regression testing of the AUT.

    2. Question 2. Explain Winrunner Testing Process?

      Answer :

      WinRunner testing process involves six main stages:
      i. Create GUI Map File so that WinRunner can recognize the GUI objects in the application being tested
      ii. Create test scripts by recording, programming, or a combination of both. While recording tests, insert checkpoints where you want to check the response of the application being tested.
      iii. Debug Test: run tests in Debug mode to make sure they run smoothly
      iv. Run Tests: run tests in Verify mode to test your application.
      v. View Results: determines the success or failure of the tests.
      vi. Report Defects: If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window.

    3. Question 3. What In Contained In The Gui Map?

      Answer :

      WinRunner stores information it learns about a window or object in a GUI Map. When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an object’s description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested. Each of these objects in the GUI Map file will be having a logical name and a physical description. There are 2 types of GUI Map files.
      i. Global GUI Map file: a single GUI Map file for the entire application
      ii. GUI Map File per Test: WinRunner automatically creates a GUI Map file for each test created.

    4. Question 4. How Does Winrunner Recognize Objects On The Application?

      Answer :

      WinRunner uses the GUI Map file to recognize objects on the application. When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an object’s description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested.

    5. Question 5. Have You Created Test Scripts And What Is Contained In The Test Scripts?

      Answer :

      Yes I have created test scripts. It contains the statement in Mercury Interactive’s Test Script Language (TSL). These statements appear as a test script in a test window. You can then enhance your recorded test script, either by typing in additional TSL functions and programming elements or by using WinRunner’s visual programming tool, the Function Generator.

    6. Question 6. How Does Winrunner Evaluates Test Results?

      Answer :

      Following each test run, WinRunner displays the results in a report. The report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. If mismatches are detected at checkpoints during the test run, you can view the expected results and the actual results from the Test Results window.

    7. Question 7. Have You Performed Debugging Of The Scripts?

      Answer :

      Yes, I have performed debugging of scripts. We can debug the script by executing the script in the debug mode. We can also debug script using the Step, Step Into, Step out functionalities provided by the WinRunner.

    8. Question 8. How Do You Run Your Test Scripts?

      Answer :

      We run tests in Verify mode to test your application. Each time WinRunner encounters a checkpoint in the test script, it compares the current data of the application being tested to the expected data captured earlier. If any mismatches are found, WinRunner captures them as actual results.

    9. Question 9. How Do You Analyze Results And Report The Defects?

      Answer :

      Following each test run, WinRunner displays the results in a report. The report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. If mismatches are detected at checkpoints during the test run, you can view the expected results and the actual results from the Test Results window. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window. This information is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect until it is fixed.

    10. Question 10. What Is The Use Of Test Director Software?

      Answer :

      TestDirector is Mercury Interactive’s software test management tool. It helps quality assurance personnel plan and organize the testing process. With TestDirector you can create a database of manual and automated tests, build test cycles, run tests, and report and track defects. You can also create reports and graphs to help review the progress of planning tests, running tests, and tracking defects before a software release.

    11. Question 11. How You Integrated Your Automated Scripts From Testdirector?

      Answer :

      When you work with WinRunner, you can choose to save your tests directly to your TestDirector database or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual. And if it is automated script then TestDirector will build a skeleton for the script that can be later modified into one which could be used to test the AUT.

    12. Question 12. What Are The Different Modes Of Recording?

      Answer :

      There are two type of recording in WinRunner.
      i. Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects.
      ii. Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen.

    13. Question 13. What Is The Purpose Of Loading Winrunner Add-ins?

      Answer :

      Add-Ins are used in WinRunner to load functions specific to the particular add-in to the memory. While creating a script only those functions in the add-in selected will be listed in the function generator and while executing the script only those functions in the loaded add-in will be executed else WinRunner will give an error message saying it does not recognize the function.

    14. Question 14. What Are The Reasons That Winrunner Fails To Identify An Object On The Gui?

      Answer :

      WinRunner fails to identify an object in a GUI due to various reasons.
      i. The object is not a standard windows object.
      ii. If the browser used is not compatible with the WinRunner version, GUI Map Editor will not be able to learn any of the objects displayed in the browser window.

    15. Question 15. What Do You Mean By The Logical Name Of The Object.

      Answer :

      An object’s logical name is determined by its class. In most cases, the logical name is the label that appears on an object.

    16. Question 16. If The Object Does Not Have A Name Then What Will Be The Logical Name?

      Answer :

      If the object does not have a name then the logical name could be the attached text.

    17. Question 17. What Is The Different Between Gui Map And Gui Map Files?

      Answer :

      The GUI map is actually the sum of one or more GUI map files. There are two modes for organizing GUI map files.
      i. Global GUI Map file: a single GUI Map file for the entire application
      ii. GUI Map File per Test: WinRunner automatically creates a GUI Map file for each test created. GUI Map file is a file which contains the windows and the objects learned by the WinRunner with its logical name and their physical description.

    18. Question 18. How Do You View The Contents Of The Gui Map?

      Answer :

      GUI Map editor displays the content of a GUI Map. We can invoke GUI Map Editor from the Tools Menu in WinRunner. The GUI Map Editor displays the various GUI Map files created and the windows and objects learned in to them with their logical name and physical description.

    19. Question 19. When You Create Gui Map Do You Record All The Objects Of Specific Objects?

      Answer :

      If we are learning a window then WinRunner automatically learns all the objects in the window else we will we identifying those object, which are to be learned in a window, since we will be working with only those objects while creating scripts.

    20. Question 20. What Is The Purpose Of Set_window Command?

      Answer :

      Set_Window command sets the focus to the specified window. We use this command to set the focus to the required window before executing tests on a particular window.
      Syntax: set_window(, time); The logical name is the logical name of the window and time is the time the execution has to wait till it gets the given window into focus.

    21. Question 21. How Do You Load Gui Map?

      Answer :

      We can load a GUI Map by using the GUI_load command.
      Syntax: GUI_load();

    22. Question 22. What Is The Disadvantage Of Loading The Gui Maps Through Start Up Scripts?

      Answer :

      1.If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.
      2.If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

    23. Question 23. How Do You Unload The Gui Map?

      Answer :

      We can use GUI_close to unload a specific GUI Map file or else we call use GUI_close_all command to unload all the GUI Map files loaded in the memory.
      Syntax: GUI_close(); or GUI_close_all;

    24. Question 24. What Actually Happens When You Load Gui Map?

      Answer :

      When we load a GUI Map file, the information about the windows and the objects with their logical names and physical description are loaded into memory. So when the WinRunner executes a script on a particular window, it can identify the objects using this information loaded in the memory.

    25. Question 25. What Is The Purpose Of The Temp Gui Map File?

      Answer :

      While recording a script, WinRunner learns objects and windows by itself. This is actually stored into the temporary GUI Map file. We can specify whether we have to load this temporary GUI Map file should be loaded each time in the General Options.

    26. Question 26. What Is The Extension Of Gui Map File?

      Answer :

      The extension for a GUI Map file is “.gui”.

    27. Question 27. How Do You Find An Object In An Gui Map.

      Answer :

      The GUI Map Editor is been provided with a Find and Show Buttons.
      i. To find a particular object in the GUI Map file in the application, select the object and click the Show window. This blinks the selected object.
      ii. To find a particular object in a GUI Map file click the Find button, which gives the option to select the object. When the object is selected, if the object has been learned to the GUI Map file it will be focused in the GUI Map file.

    28. Question 28. What Different Actions Are Performed By Find And Show Button?

      Answer :

      1.To find a particular object in the GUI Map file in the application, select the object and click the Show window. This blinks the selected object.
      2.To find a particular object in a GUI Map file click the Find button, which gives the option to select the object. When the object is selected, if the object has been learned to the GUI Map file it will be focused in the GUI Map file.

    29. Question 29. How Do You Identify Which Files Are Loaded In The Gui Map?

      Answer :

      The GUI Map Editor has a drop down “GUI File” displaying all the GUI Map files loaded into the memory.

    30. Question 30. How Do You Modify The Logical Name Or The Physical Description Of The Objects In Gui Map?

      Answer :

      You can modify the logical name or the physical description of an object in a GUI map file using the GUI Map Editor.

    31. Question 31. When Do You Feel You Need To Modify The Logical Name?

      Answer :

      Changing the logical name of an object is useful when the assigned logical name is not sufficiently descriptive or is too long.

    32. Question 32. When It Is Appropriate To Change Physical Description?

      Answer :

      Changing the physical description is necessary when the property value of an object changes.

    33. Question 33. How Winrunner Handles Varying Window Labels?

      Answer :

      We can handle varying window labels using regular expressions. WinRunner uses two “hidden” properties in order to use regular expression in an object’s physical description. These properties are regexp_label and regexp_MSW_class.
      i. The regexp_label property is used for windows only. It operates “behind the scenes” to insert a regular expression into a window’s label description.
      ii. The regexp_MSW_class property inserts a regular expression into an object’s MSW_class. It is obligatory for all types of windows and for the object class object.

    34. Question 34. What Is The Purpose Of Regexp_label Property And Regexp_msw_class Property?

      Answer :

      The regexp_label property is used for windows only. It operates “behind the scenes” to insert a regular expression into a window’s label description.
      The regexp_MSW_class property inserts a regular expression into an object’s MSW_class. It is obligatory for all types of windows and for the object class object.

    35. Question 35. How Do You Suppress A Regular Expression?

      Answer :

      We can suppress the regular expression of a window by replacing the regexp_label property with label property.

    36. Question 36. How Do You Copy And Move Objects Between Different Gui Map Files?

      Answer :

      We can copy and move objects between different GUI files using the GUI Map Editor. The steps to be followed are: i. Choose Tools > GUI Map Editor to open the GUI Map Editor.
      ii. Choose View > GUI Files.
      iii. Click Expand in the GUI Map Editor. The dialog box expands to display two GUI map files simultaneously.
      iv. View a different GUI map file on each side of the dialog box by clicking the file names in the GUI File lists.
      v. In one file, select the objects you want to copy or move. Use the Shift key and/or Control key to select multiple objects. To select all objects in a GUI map file, choose Edit > Select All.
      vi. Click Copy or Move.
      vii. To restore the GUI Map Editor to its original size, click Collapse.

    37. Question 37. How Do You Select Multiple Objects During Merging The Files?

      Answer :

      Use the Shift key and/or Control key to select multiple objects. To select all objects in a GUI map file, choose Edit > Select All.

    38. Question 38. How Do You Clear A Gui Map Files?

      Answer :

      We can clear a GUI Map file using the “Clear All” option in the GUI Map Editor.

    39. Question 39. How Do You Filter The Objects In The Gui Map?

      Answer :

      GUI Map Editor has a Filter option. This provides for filtering with 3 different types of options.
      i. Logical name displays only objects with the specified logical name.
      ii. Physical description displays only objects matching the specified physical description. Use any substring belonging to the physical description.
      iii. Class displays only objects of the specified class, such as all the push buttons.

    40. Question 40. How Do You Configure Gui Map?

      Answer :

      a. When WinRunner learns the description of a GUI object, it does not learn all its properties. Instead, it learns the minimum number of properties to provide a unique identification of the object.
      b. Many applications also contain custom GUI objects. A custom object is any object not belonging to one of the standard classes used by WinRunner. These objects are therefore assigned to the generic “object” class. When WinRunner records an operation on a custom object, it generates obj_mouse_ statements in the test script.
      c. If a custom object is similar to a standard object, you can map it to one of the standard . You can also configure the properties WinRunner uses to identify a custom object during Context Sensitive testing. The mapping and the configuration you set are valid only for the current WinRunner session. To make the mapping and the configuration permanent, you must add configuration statements to your startup test script.

    41. Question 41. What's The Purpose Of The Wrun.ini File?

      Answer :

      Configuration set up for WinRunner

    42. Question 42. Write A Short Compiled Module Which Selects Random Numbers; And What Function Is Used To Call Your Customized Compiled Module?

      Answer :

      Load or Reload function

    43. Question 43. Explain The Project Tree In Test Director.

      Answer :

      Used to coordinate and manage test cases.

    44. Question 44. Explain Data Parameterization In Winrunner.

      Answer :

      Data is written multiple times, while WinRunner has a repeated loop to process the data.

    45. Question 45. What Databases Can Test Director Reside On?

      Answer :

      Oracle, Access, Sybase, MsSQL

    46. Question 46. What Is Tsl? What 4gl Is It Similar Too?

      Answer :

      “Test Script Language, TSL C++”

    47. Question 47. Difference Between Winrunner And Test Director?

      Answer :

      “WinRunner handles automation test scripts
      TestDirector manages test scripts, defects and test plan”

    48. Question 48. Why Don't We Normally Load The Gui Maps Through Start Up Scripts?

      Answer :

      a) If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.
      b) If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

    49. Question 49. What Is The Purpose Of Different Record Methods 1) Record 2) Pass Up 3) As Object 4) Ignore.

      Answer :

      a) Record instructs WinRunner to record all operations performed on a GUI object. This is the default record method for all classes. (The only exception is the static class (static text), for which the default is Pass Up.)
      b) Pass Up instructs WinRunner to record an operation performed on this class as an operation performed on the element containing the object. Usually this element is a window, and the operation is recorded as win_mouse_click.
      c) As Object instructs WinRunner to record all operations performed on a GUI object as though its class were “object” class.
      d) Ignore instructs WinRunner to disregard all operations performed on the class.

    50. Question 50. What Are The Modes Of Script Recording In Winrunner ?

      Answer :

      There are 2 modes of recording in WinRunner
      • Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects.
      • Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen.

    51. Question 51. What Is A Checkpoint And What Are Different Types Of Checkpoints?

      Answer :

      Checkpoints allow you to compare the current behavior of the application being tested to its behavior in an earlier version.
      You can add four types of checkpoints to your test scripts:

      1. GUI checkpoints verify information about GUI objects. For example, you can check that a button is enabled or see which item is selected in a list.
      2. Bitmap checkpoints take a snapshot of a window or area of your application and compare this to an image captured in an earlier version.
      3. Text checkpoints read text in GUI objects and in bitmaps and enable you to verify their contents.
      4. Database checkpoints check the contents and the number of rows and columns of a result set, which is based on a query you create on your database.

    52. Question 52. How Do You Analyze Test Results In Winrunner Tool And Report The Defects?

      Answer :

      When you finish any test in WinRunner, WinRunner displays the results in a report format. The report logs the general information about the test run I.e date, operator mode and total run time. Also the report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. Mismatch can be found in the report panel by seeing the actual result and the expected result. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window. This information is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect until it is fixed.

    53. Question 53. What Is The Use Of Test Director Testing Tool?

      Answer :

      TestDirector is Mercury Interactive’s software test management tool. It helps quality assurance personnel plan and organize the testing process. With TestDirector you can create a database of manual and automated tests, build test cycles, run tests, and report and track defects. You can also create reports and graphs to help review the progress of planning tests, running tests, and tracking defects before a software release.

    54. Question 54. How To Integrate Automated Scripts From Testdirector To Winrunner Scripts?

      Answer :

      When you work in WinRunner and create any test script you have option to save it directly to Test Director test repository. Or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual. And if it is automated script then TestDirector will build a skeleton for the script like TSL(Test Script language) of winrunner that can be later modified into one which could be used to test the application.

    55. Question 55. What Are The Different Modes Of Recording In Winrunner?

      Answer :

      Two type of recording in WinRunner.
      1. Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects. Winrunner identifies all the objects in your window you click like menus, windows, lists, buttons and the type of operation you perform such as enable, move, select etc.
      2. Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen i.e Winrunner records exact co-ordinates traveled by mouse.

    56. Question 56. How Do You Handle Tsi. Exceptions?

      Answer :

      Suppose you are running a batch test on an unstable version of your application. If your application crashes, you want WinRunner to recover test execution. A TSL exception can instruct WinRunner to recover test execution by exiting the current test, restarting the application, and continuing with the next test in the batch.

      The handler function is responsible for recovering test execution. When WinRunner detects a specific error code, it calls the handler function. You implement this function to respond to the unexpected error in the way that meets your specific testing needs.

    57. Question 57. How Do You Handle Pop-up Exceptions?

      Answer :

      A pop-up exception Handler handles the pop-up messages that come up during the execution of the script in the AUT. TO handle this type of exception we make WinRunner learn the window and also specify a handler to the exception. It could be Default actions; Win Runner clicks the OK or Cancel button in the pop-up window, or presses Enter on the keyboard. To select a default handler, click the appropriate button in the dialog box.

      User-defined handler:If you prefer, specify the name of your own handler. Click User Defined Function Name and type in a name in the User Defined Function Name box.

    58. Question 58. How Do You Handle Unexpected Events And Errors?

      Answer :

      WinRunner uses exception handling to detect an unexpected event when it occurs and act to recover the test run.

      WinRunner enables you to handle the following types of exceptions:

      • Pop-up exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle the appearance of a specific window.
      • TSL exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle TSL functions that return a specific error code.
      • Object exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle a change in a property for a specific GUI object.
      • Web exceptions: When the WebTest add-in is loaded, you can instruct WinRunner to handle unexpected events and errors that occur in your web site during a test run.

    59. Question 59. What Are The Three Modes Of Running The Scripts?

      Answer :

      WinRunner provides three modes in which to run tests: Verify, Debug, and Update. You use each mode during a different phase of the testing process.

      Verify
      Use the Verify mode to check your application.

      Debug
      Use the Debug mode to help you identify bugs in a test script.

      Update
      Use the Update mode to update the expected results of a test or to create a new expected results folder.

    60. Question 60. Without The Gui Map, Use The Phy Desc Directly?

      Answer :

      It's easy, just take the description straight out of the GUI map squigglies and all, put it into a variable (or pass it as a string) and use that in place of the object name.

      button_press ( “btn_OK”);

      becomes

      button_press (“{class: push_button, label: OK}");

    61. Question 61. How To Get The Resolution Settings?

      Answer :

      Use get_screen_res(x,y) to get the screen resolution in WR7.5.

      or

      Use get_resolution (Vert_Pix_int, Horz_Pix_int, Frequency_int) in WR7.01

    62. Question 62. How To Have Winrunner Insert Yesterdays Date Into A Field In The Application?

      Answer :

      1. Use get-time to get the PC system time in seconds since 01/01/1970
      2. Subtract 86400 (no seconds in a day) from it.
      3. Use time_str to convert the result into a date format.
      4. If format of returned date is not correct use string manipulations to get the format you require.
      5. Insert the date into your application.

      Alternatively you could try the following:

      1. In an Excel datasheet create a column with an appropriate name, and in the first cell of the column use the excel formula 'today() - 1'.
      2. Format the cell to give you the required date format.
      3. Use the ddt- functions to read the date from the excel datasheet.
      4. insert the received date into your application.

    63. Question 63. How Can With Winrunner To Make Single Scripts Which Supports Multiple Languages?

      Answer :

      Actually, you can have scripts that run for different locales.I have a set of scripts that run for Japanese as well as English locales. Idea is to have objects recorded in GUI Map with a locale independent physical description. This can be achieved in two ways.

      • After recording the object in the GUI Map, inspect the description and ensure that no language specific properties are used. For ex: html_name property for an object of class: html text link could be based on the text. You can either remove these language dependent properties if it doesnt really affect your object recognition. If it does affect, you need to find another property for the object that is locale independent. This new property may be something thats already there or you need to create them, This leads to the next option.
      • Have developers assign a locale independent property like ‘objname’ or something to all objects that you use in your automated scripts. Now, modify your GUI Map description for the particular object to look for this property instead of the standard locale dependent properties recorded by WR (these default properties are in GUI Map Configuration).

    64. Question 64. How To Force Wr To Learn The Sub-items On A Menu?

      Answer :

      If WR is not learning sub-items then the easy way id to add manually those sub items in to GUI map. Of course you need to study the menu description and always add the PARENT menu name for that particular sub-menu.

    65. Question 65. How To Check Property Of Specific Icon Is Highlighted Or Not?

      Answer :

      set_window(“Name of the window”);
      obj_check_info("Name of the object“,“focused”,Out_value)

      Check for out_value & proceed further.

    66. Question 66. What Is Bitmap Or Gui Checkpoints?

      Answer :

      Do Not use BitMap or GUI Checkpoints for dynamic verification. These checkpoints are purely for static verifications. There are ofcourse, work-arounds, but mostly not worth the effort.

    67. Question 67. How To Get The Information From The Status Bar Without Doing Any Activity/click On The Hyperlink?

      Answer :

      You can use the

      “statusbar_get_text(”Status Bar”,O,text);”

      function “text” variable contains the status bar statement.
      or

      web_cursor_to_link (link, x, y);

      link the name of the link.
      x,y the x- and y-coordinates of the mouse pointer when moved to a link, relative to the upper left corner of the link.

    68. Question 68. What Are The Text Field Validations ?

      Answer :

      Need to validate text fields against

      1. Null
      2. Not Null
      3. whether it allows any Special Characters.
      4. whether it allows numeric contents.
      5. Maximum length of the field etc.

      From the requirements find Out what the behaviour of the text field in question should be. Things you need to know are: what should happen if field left blank what special characters are allowedvis it an alpha, numeric or alphanumeric field etc.

      Write manual tests for doing what you want. This will create a structure to form the basis of your WR tests.

      Now create your WR scripts. I suggest that you use data driven tests and use Excel spreadsheets for your inputs instead of having user input. For example the following structure will test whether the text field will accept special characters

    69. Question 69. How To Break Infinite Loop?

      Answer :

      set_window(” Browser Main Window”, 1); 
      text="",
      start = get_time();
      while(text!=”Done”)
      {
      statusbar_get_text("Status Bar”,O,text);
      now = get_time();
      if( (now-start) == 60)
      # Specify no of seconds after which you want
      break
      {
      break;
      }
      }

    70. Question 70. User-defined Function That Would Write To The Print-log As Well As Write To A File

      Answer :

      function writelog(in strMessage){ 
      file_open(”C:\FilePath\...”);
      file_printf(strMessage);
      printf(strMessage);
      }

    71. Question 71. How To Do Text Matching?

      Answer :

      You could try embedding it in an if statement. If/when it fails use a t1_step statement to indicate massage and then do a exit to leave the test. Another idea would be to use win_get text or web_frame_get_text to capture the text of the object and the do a comparison (using the match function) to determine it’s existance.

    72. Question 72. The Msw_id Value Sometimes Changes, Rendering The Gui Map Useless

      Answer :

      MSW_Id’s will continue to change as long as your developers are modifying your application. Having dealt with this, I determined that each MSW_Id shifted by the same amount and I was able to modify the entries in the gui map rather easily and continue testing.

      Instead of using the MSW_id use the “location”. If you use your GUI spy it will give you every detail it can. Then add or remove what you don’t want.

    73. Question 73. What Is Boundary Test?

      Answer :

      Boundary tests are designed to check a program’s response to extreme input values. Extreme output values are generated by the input values. It is important to check that a program handles input values and output results correctly at the lower and upper boundaries. Keep in mind that you can create extreme boundary results from non-extreme input values. It is essential to analyze how to generate extremes of both types. In addition sometime you know that there is an intermediate variable involved in processing. If so, it is useful to determine how to drive that one through the extremes and special conditions such as zero or overflow condition.

    74. Question 74. How Do You Find An Object In An Gui Map?

      Answer :

      The GUI Map Editor is been provided with a Find and Show Buttons.

      To find a particular object in the GUI Map file in the application, select the object and click the Show window. This blinks the selected object.

      To find a particular object in a GUI Map file click the Find button, which gives the option to select the object When the object is selected, if the object has been learned to the GUI Map file it will be focused in the GUI Map file.

    75. Question 75. How Do You Handle Dynamically Changing Area Of The Window In The Bitmap Checkpoints?

      Answer :

      The difference between bitmaps option in the Run Tab of the general options defines the minimum number of pixels that constitute a bitmap mismatch.

    76. Question 76. What Information Is Contained In The Checklist File And In Which File Expected Results Are Stored?

      Answer :

      The checklist file contains information about the objects and the properties of the object we are verifying.
      The gui*.chk file contains the expected results which is stored in the exp folder.

    77. Question 77. How Do You Find Out Which Is The Start Up File In Win Runner?

      Answer :

      The test script name in the Startup Test box in the Environment tab in the General Options dialog box is the start up file in WinRunner.

    78. Question 78. What Is The Purpose Of Return Statement?

      Answer :

      This statement passes control back to the calling function or test. It also returns the value of the evaluated expression to the calling function or test. If no expression is assigned to the return statement, an empty string is returned.
      Syntax: return [( expression )];

    79. Question 79. What Are The Disadvantages Of Compile Module In Winrunner?

      Answer :

      Disadvantages are :

      1. cannot use check points
      2. cannot use Sync Points
      3. Non Executable

    80. Question 80. What Is The Purpose Of Gui Spy?

      Answer :

      Using the GUI Spy, you can view the properties of any GUI object on your desktop. You use the Spy pointer to point to an object, and the GUI Spy displays the properties and their values in the GUI Spy dialog box. You can choose to view all the properties of an object, or only the selected set of properties that WinRunner learns.

    81. Question 81. What Is The Regular Expression In Winrunner?

      Answer :

      Regular Expression is normally used for the handled the run time changing object in the application.
      The Data Driver wizard finds all fixed values in selected checkpoints and recorded statements, but it does not check for things such as object labels that also may vary based on external input.

    82. Question 82. Could We Test Windows Calculator Through Winrunner. For E.g If I Have To Test 2+3=5

      Answer :

      yes we can test windows calculator through winrunner. Here below follow the navigation Steps:

      1. Open WinRunner
      2. open calculator, Make to WinRunner to see calculator.
      3. Click on create menu and select Record-Context Sensitive and do your operations on calculator.
      4. Click on create menu and select Stop Recording.
      5. Click on Run Menu and select Run from Top

    83. Question 83. What Are The Advantages And Disadvantages Of Waterfall Model?

      Answer :

      Advantages
      if our Requirements are constant means there is no chance of changing of requirement means before going to Development we can freeze the requirements then it is a best model. and as it is the simplest model so if we will use this model then it is cost saving also.
      Disadvantages
      If our Requirements are not constant means there is some chance of changing the requirements in between then it is not the better practice to use this one.

    84. Question 84. What Is The Use Of Virtual Object Wizard And How It Is Used?

      Answer :

      To define a virtual object using the Virtual Object wizard:

      1.  Choose Tools > Virtual Object Wizard. The Virtual Object wizard opens. Click Next.
      2.  In the Class list, select a class for the new virtual object. If rows that are displayed in the window. For a table class, select the number of visible rows and columns. Click Next.
      3.  Click Mark Object. Use the crosshairs pointer to select the area of the virtual object. You can use the arrow keys to make precise adjustments to the area you define with the crosshairs. Press Enter or click the right mouse button to display the virtual objects coordinates in the wizard. If the object marked is visible on the screen, you can click the Highlight button to view it. Click Next.
      4.  Assign a logical name to the virtual object. This is the name that appears in the test script when you record on the virtual object. If the object contains text that WinRunner can read, the wizard suggests using this text for the logical name. Otherwise, WinRunner suggests virtual_object, virtual_push_button, virtual_list, etc.
      5.  You can accept the wizards suggestion or type in a different name. WinRunner checks that there are no other objects in the GUI map with the same name before confirming your choice. Click Next.

    85. Question 85. Explain Database Checkpoints In Winrunner?

      Answer :

      Database Checkpoints:
      When you create database checkpoints, you define a query on your database, and your database checkpoint checks the values contained in the result set. The result set is a set of values retrieved from the results of the query.
      There are several ways to define the query that will be used in your database checkpoints:

      •  You can use Microsoft Query to create a query on a database. The results of a query on a database are known as a result set. You can install Microsoft Query from the custom installation of Microsoft Office.
      •  You can define an ODBC query manually, by creating its SQL statement.
      •  You can use Data Junction to create a conversion file that converts a database to a target text file. (For standard database checkpoints only). Note that Data Junction is not automatically included in your WinRunner package.

      There are 4 DB checkpoints:

      1. Runtime DB Checkpoint
      2. Default Checkpoint
      3. Custom Check
      4. Standard Check

    86. Question 86. What Is Batch Testing When We Are Using Batch Testing In Winrunner?

      Answer :

      The batch mode will use when we need continuous execution of the scripts without break if any errors in the script even though its continue the execution and at last the errors will display in the report.

    87. Question 87. What Does Auto, Static, Public And Extern Variables Means?

      Answer :

      • auto: An auto variable can be declared only within a function and is local to that function. It exists only for as long as the function is running. A new copy of the variable is created each time the function is called.
      •  static: A static variable is local to the function, test, or compiled module in which it is declared. The variable retains its value until the test is terminated by an Abort command. This variable is initialized each time the definition of the function is executed.
      •  public: A public variable can be declared only within a test or module, and is available for all functions, tests, and compiled modules.
      •  extern: An extern declaration indicates a reference to a public variable declared outside of the current test or module.

    88. Question 88. How To Check Data Base Connection Of Script In Winrunner?

      Answer :

      To connect to the database by using Winrunner script is, at first we have to find out the DSN name

      db_connect ("session name","data source name");
      db_execute_query("session name","query",count);
      generate for loop for(i=1;i<=count;i++)
      db_get_row("session name",variable);
      printf(variable);
      db_disconnect("session name");
      Through this script we can connect to the database and also we can fetch the records.

    89. Question 89. What Is The Difference Between Object Repository And Object Spy?

      Answer :

      Object Repository:
      It is a storage place which is used for storing the objects information and it also acts as an interface between the test script and application in order to identify the objects while execution or during execution.

      Object Spy:
      It is a handy feature Provided by QTP to display the complete object information like methods, properties, syntax for methods, description of methods of both text and runtime objects then and there immediately.

    90. Question 90. Without Using The Data Driven Test, How Can We Test The Application With Different Set Of Inputs?

      Answer :

      The major purpose of the data driven test is to test the application with different types of inputs which helps us in avoiding hectic and repetitive work that one should do in manual, which is time consuming task.

      If you want to know the alternative, in a for loop or any other loop that you are comfortable with, use create_input_dialog command and take the value every time from the user and then pass the value to the function.

    91. Question 91. What We Can't Test Using Winrunner?

      Answer :

      1. win runner support .net applications(QTP supports.net)
      2. Audio and video moving objects applications (Multimedia).
      3. we need to install approiated add in to test the application. For example (we need to have web adding to test web application) java adding for testing java applications.

    92. Question 92. Can We Call The Qtp Script Using Winrunner?

      Answer :

      QuickTest enables you to call WinRunner-based scripts, user-defined functions, and their parameters. You may access Call to WinRunner utility by selecting Insert > Call to WinRunner > and select either Call to WinRunner Test or Call to WinRunner Function from QTP tool bar.You may use Step Generator > Utility Objects and select appropriate method Alternatively, you can use QTP TSLTest object and its RunTestEx and RunFuncEx methods to call WinRunner scripts.

    93. Question 93. What Is The Advantage Of Toggle Break Point?

      Answer :

      The advantage of toggle break point is to identify the flaws (faults) in the Winrunner script during the debugging mode, the meaning toggle means "hold onto".
      By setting the break points in the script one can stop( suspend ) the test run at a specified place in the test script to inspect the state of the application under test.

    94. Question 94. Which Functional Testing Tool Is Cheap And Best For Buying The Product?

      Answer :

      You can go for Winrunner 7.5 because compare to other functional testing tools this is bit cheap.

    95. Question 95. What Is Meant By Session In Db_connect?

      Answer :

      db_connect();
      It is a database checkpoint function, which is used to connect a specified database.
      Syntax: db_connect(filename, DSN connection);
      db_connect("msqr1","DSN=Flight32");
      Here, msqr1 is the filename that has been created by you, during writing the sql query and Flight32 is the database on which you are working.

    96. Question 96. What Is The Use Of Gui Map And What Happens When Gui Map File Get Loaded?

      Answer :

      When we load a GUI Map file, the information about the windows and the objects with their logical names and physical description are loaded into memory. So when the WinRunner executes a script on a particular window, it can identify the objects using this information loaded in the memory.

    97. Question 97. What Is The Difference Between Wait And Synchronization?

      Answer :

      Wait : It is a general statement used to wait till the time is elapsed(wait(x)) --> x is the amount of time winrunner stops execution of the next statement against the default timeout of the winrunner between statement executions.
      Synchronization: an advanced form of wait that wait for the properties to be enabled or disabled etc. used mostly in order to avoid timing problems.

    98. Question 98. Can We Test A Mainframe Application Using Winrunner?

      Answer :

      Yes you can test As400 applications using Winrunner. I have used it for regression testing.

    99. Question 99. What Is The Command In Winrunner To Get Dos Prompt?

      Answer :

      The dos_system function executes a DOS system command from within a WinRunner test script.

      dos_system (expression);

    100. Question 100. Record A Data Driven Test Script Using Data Driver Wizard?

      Answer :

      You can use the Data Driver Wizard to convert your entire script or a part of your script into a data-driven test. For example, your test script may include recorded operations, checkpoints, and other statements that do not need to be repeated for multiple sets of data.

    101. Question 101. What Are The Limitations Of Winrunner In Testing?

      Answer :

      Limitations of winrunner in testing:

      1. It should not support Dot net applications.
      2. It should not support XML.
      3. It should not support Multimedia.

    102. Question 102. What Are The Steps Of Creating A Data Driven Test?

      Answer :

      The steps involved in data driven testing are:

      1.  Creating a test
      2.  Converting to a data-driven test and preparing a database
      3.  Running the test
      4.  Analyzing the test results.

    103. Question 103. Is That Possible To Test A Mobile Application Using Winrunner?

      Answer :

      We don't test the mobile application using WinRunner. Because it involves some protocols for data transmission. That is why we need some different type of tool for testing the protocols or we can do manually.

    104. Question 104. How Do I Run Unix Shell Scripts Using Winrunner Tool?

      Answer :

      You cannot run Unix shell scripts in Winrunner commands, because Winrunner is Windows based.

    105. Question 105. What Are The Differences Between The Win Runner And Qtp?

      Answer :

      There are lot of differences in winrunner and QTP.

      1. Winrunner does not support the runtime objects during recording, but QTP supports that thing.
      2. winrunner should not supports XML,.NET APPLICATIONS, but QTP supports.
      3. winrunner script is like c-language, but QTP is like VB.
      4. check points are more compared to QTP.

    106. Question 106. What Does Static And Public Class Of A Function Means?

      Answer :

      The class of a function can be either static or public.

      •  A static function is available only to the test or module within which the function was defined.
      •  Once you execute a public function, it is available to all tests, for as long as the test containing the function remains open. This is convenient when you want the function to be accessible from called tests. However, if you want to create a function that will be available to many tests, you should place it in a compiled module. The functions in a compiled module are available for the duration of the testing session.
      •  If no class is explicitly declared, the function is assigned the default class, public.

    107. Question 107. How Do You Call A Function From External Libraries (dll).

      Answer :

      If you want call dll file through Winrunner, you should use api controls it is a special functions.

    108. Question 108. Explain Get Text Checkpoint From Screen Area With Syntax?

      Answer :

      "To capture selected area value into variable for screen area option in text checkpoint (get text)."

      syntax: obj_get_text ("screen area name",variable,x1,y1,x2,y2);

    109. Question 109. What Is The Difference Between Set_window And Win_activate? When Would Use Set_window And When Would Use Win_activate?

      Answer :

      win_activate has the format win_activate(window);. The win_activate function makes the specified window the active window by bringing it into focus & raising it to the top of the display. (It is the equivalent to clicking on the window banner)

      Set_window has the following format: set_window(window,[time]); The set_window function directs input to the correct application window. This directs the GUI map to this window. It also sets the scope for object identification in the GUI map.

      The most important difference is that set_window has a timing option. WinRunner will wait a maximum of the number used in the function, PLUS the system set timeout, to wait for the window to appear. Win_activate assumes the window is already on the desktop and has no timing option.

    110. Question 110. What Is The New Feature Add In Qtp 8.0 Compare In Qtp 6.0?

      Answer :

      QuickTest Professional 8.2 contains the following new features: The new Business Component Keyword View helps you design your components quickly and easily, in a self-documenting tabular user interface that requires no programming knowledge. The Business Component Keyword View is similar in appearance and functionality to the Steps tab in the Business Components module in Quality Center. This enables both QuickTest and Quality Center users to see the same component content. The new Function Definition Generator enables you to quickly document and register new user-defined functions for tests and components. A new Documentation Only option in the Keyword View enables you to view and print the auto-documentation information for tests or components. For example, you may want to view and print the step descriptions displayed in the Documentation column as instructions for manual testing. QuickTest provides a new parameter type-local parameter. A local parameter enables you to parameterize an input value for a step, or to output a run-time value to a parameter. Local parameters are accessible only to the current business component. You can now create multiple application areas and use a different application area for each part of your application. Each application area specifies the resources and settings that can be used by a component. QuickTest provides you with a set of predefined resource files that you can associate with an application area or a specific component for additional functionality. You can find additional QTP 8x also makes easy of data driven for encrypted data

    111. Question 111. How Can We Remove The Data Driven Wizard Script From The Existing Script ? If There Any Settings Available For This Scenario? In Winrunner

      Answer :

      There is no Wizard to remove DDT, you need to remove manually the following statements

      ddt_open, ddt_get_row_count, ddt_set_row, ddt_val, ddt_close

    112. Question 112. What Is A Compile Module?

      Answer :

      • Compiled module is a script containing a library of user-defined functions that you want to call frequently from other tests. When you load a compiled module, its functions are automatically compiled and remain in memory. You can call them directly from within any test.
      • Compiled modules can improve the organization and performance of your tests. Since you debug compiled modules before using them, your tests will require less error-checking. In addition, calling a function that is already compiled is significantly faster than interpreting a function in a test script.

    113. Question 113. How To Test A Html Page Which Contains Objects By Using Winrunner.(i Need Objects Only Not Html Code)

      Answer :

      • During the WinRunner Launching, Click the check box "ON" for Web Test in addins manager.
      • A HTML page contains all objects and static text data in rows, columns, tables and grids which are not visible to users physically.
      • Then record the operations and create the check points in Winrunner and execute the test.

    114. Question 114. What Is The Difference Between Stop And Pause(in Toolbar) In Winrunner?

      Answer :

      Stop : stops the script from Execution
      Pause : pauses at that point in execution. Now one can use checkpoints to know the value of that parameter. But you have to use “pause" also. It’s like this : use CP and use Pause st.

    115. Question 115. Which Tsl Function You Will Use To Compare Two Files?

      Answer :

      The command used to compare two files in Win Runner is:

      file_compare(file1,file2,[String, string]);

    116. Question 116. What Is The Process Of Functionality Testing?

      Answer :

      When you do the testing in the project just we can check the functionality how to work the project here we can’t test the code just how it works this module.

    117. Question 117. How To Connect To Oracle Db Using Winrunner ?

      Answer :

      We can also connect using db_connect("ses", "dsn") to get complete control on DB.

    118. Question 118. How An Argument Is Passed In Winrunner?

      Answer :

      Select File menu / Test Properties, click on Test Parameters Tab then click on Add button to create a Parameter. You need to pass a value while calling this script.

    119. Question 119. What Do You Mean By The Logical Name Of The Object?

      Answer :

      An object’s logical name is determined by its class. In most cases, the logical name is the label that appears on an object.

    120. Question 120. What Is The Difference Between Report_message And Tl_step?

      Answer :

      tl_step will drive the script into sections & inserts a status message in the last report for previous section. In tl_step we can set whether the action is passed or failed.

      Report_msg is used to write a message in the test results.

    121. Question 121. What Is The Object Repository Size In Your Project?

      Answer :

      According to your project you can use the repository. i.e according to the oracle version you are using the repository is to be set.

    122. Question 122. What Is The Difference Between Main Test And Compile Module In Winrunner?

      Answer :

      In main test all the functions should be written in the script and in the compile module we will just give the functions in one script and compile that and whenever we want that functions we can call that by using call statement. This is very easy because no. of users can use this call statement without repeating the same function once again.

    123. Question 123. How Do You Check The Application For Different Web Services Like Internet Explorer Or Netscape And Others?

      Answer :

      Click on corresponding add in Manager (Web,....) at the time of enter to the winrunner then application and test.

    124. Question 124. How Do You Handle Unexpected Events And Errors?

      Answer :

      WinRunner uses exception handling to detect an unexpected event when it occurs and act to recover the test run. WinRunner enables you to handle the following types of exceptions:

      Pop-up exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle the appearance of a specific window.

      TSL exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle TSL functions that return a specific error code.

      Object exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle a change in a property for a specific GUI object.

      Web exceptions: When the WebTest add-in is loaded, you can instruct WinRunner to handle unexpected events and errors that occur in your Web site during a test run.

    125. Question 125. How Do You Convert A Database File To A Text File?

      Answer :

      You can use Data Junction to create a conversion file which converts a database to a target text file.

    126. Question 126. What Is The Purpose Of Step, Step Into, Step Out, Step To Cursor Commands For Debugging Your Script?

      Answer :

      The purpose of the commands is:

      • STEP--> Runs a single line of the TSL script.
      • STEP INTO--> Calls and displays another test/user-defined function.
      • STEP OUT-->Used in conjunction to STEP INTO and completes the execution of the called test/user defined function.
      • STEP TO CURSOR-->Runs a selected section of the script

    127. Question 127. How To Post A Bug Defect Report In Winrunner?

      Answer :

      When any bug has come then bug or defect in winrunner is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect.

    128. Question 128. What Is Main Difference Between Gui Map Configuration And Virtual Object Wizard In Winrunner?

      Answer :

      In Winrunner we use GUI Map configuration to map the Custom object to the Standard Object.

      Virtual Object Wizard: we use this when winrunner is unable to recognize as a Object we forcely instruct winrunner to Recognize it as an Object.

    129. Question 129. Winrunner Is Suitable For Which Type Of Applications?

      Answer :

      Generally Win Runner is suitable for the following applications:

      1. Web applications
      2. Power Builder applications
      3. Visual Basic applications
      4. ActiveX Control applications

    130. Question 130. What Are Gui Validations?

      Answer :

      • Back ground screen
      • tab order
      • Resolution
      • No.of Elements in the screen

    131. Question 131. How You Will Write Test Case In Winrunner?

      Answer :

      Nobody will write test cases in WinRunner. Just we will write the Test Script for a corresponding test case. Initially we write all manual test cases. We will write the test scripts for the corresponding test cases.

    132. Question 132. What Function You Use To Report Test Result?

      Answer :

      There are two functions which can be used for reporting the msg.

      1) report("msg");
      2)tl_step("total",1,"msg");
      where 1st arg is the name of the box, 2nd arg is the status 1 for fail and 0 for pass and 3rd is the msg which you would like to give.

    133. Question 133. What Is The Name Of Custom Class In Winrunner And What Methods It Applies On The Custom Objects?

      Answer :

      WinRunner learns custom class objects under the generic “object” class. WinRunner records operations on custom objects using obj_ statements.

    134. Question 134. In A Winrunner Script Let Say We Have Code Sleep(10); Set_window("main",5); What Will Be The Result?

      Answer :

      Synchronization Error will occur.

    135. Question 135. What Are The Disadvantages Of Recording And Playback?

      Answer :

      If we want to run the recorded script in win runner we should have store GUI map file if there is any changes in the object the win runner cannot recognize the object so we have to learn the object once again and update the gui file and reload the file.

    136. Question 136. What Is The Difference Between A Subroutine And A Function?

      Answer :

      There are two types of methods: subroutines and functions. Ideally, each function or subroutine will perform a distinct, logical task. Functions are very similar to subroutines their syntax is nearly identical, and they can both perform the same actions. Functions, however, return a value to the code that called it.

    137. Question 137. What Is Start And End Point Of Synchronization?

      Answer :

      • Synchronization is represented as "Intelligent Wait Statement"
      • It starts sequentially while TSL Script is executed.
      • Waits till the defined objects property is changed and ends accordingly.

    138. Question 138. What Are Batch Tests And How Do You Create And Run Batch Tests?

      Answer :

      • A batch test is a script that contains call statements to other tests. A batch test is created by selecting the "Run in batch mode" from the run tab in the Tools-->General Options.
      • A batch test runs as a regular test.
      • The only difference being that all messages like pause, wait...etc are suppressed in a batch test so that the test runs without interruption.
      • Winrunner opens and executes easc called test.

    139. Question 139. How Do You Execute Your Tests From Windows Run Command?

      Answer :

      you can execute your test in c compiler with window run command as tsl is c based language.

    140. Question 140. Why Do We Need Java Addins In Winrunner?

      Answer :

      • We need java addin in winrunner to recognize java UI objects as standard objects.
      • By default mercury winrunner only recognizes Microsoft’s UI objects.

    141. Question 141. How To Test The Stored Procedure?

      Answer :

      You first unit-test each procedure by feeding it appropriate test data, observing the outcome, and retesting as needed to make sure the bug fixes contain no new errors. Unit-testing a stored procedure involves a series of test-debug-retest cycles. The number of cycles will depend on your company's defect tolerance, your application's release date, and, of course, the "bugginess" of your code.

    142. Question 142. Why Choose Winrunner , Being It Is Costly Tool ?

      Answer :

      See again it depends on the choice of the end user. If the user feels that the AUT is extensive and could really benefit from using WR and if there are plenty of Versions/Data Driven Test/Regression cycles etc and it could be done with minimal user interaction through WR, they can go for it.

    143. Question 143. How Do You Test A Web Application Without Opening The Web Browser?

      Answer :

      Use Web_Browser_Invoke(IE, URL); to invoke the browser through the test script instead of opening the application.

    144. Question 144. What Is Difference Between Auto Merge And Manual Merge?

      Answer :

      • Auto merge:- winrunner automatically handle if there exist any problem...suppose we have to merge three GUI map file of an application. In that two GUI map are same then in automatic merge winrunner automatically handle this and take only one of them.user have no need to take pains for that.
      • Manual merge:-in manual merging it shows all the file and show target file having no file. We can manually select which file we want in manual file.
      • merging is only done in GUI map file.

    145. Question 145. How Do You Store And View Batch Test Results?

      Answer :

      To store Batch test result
      When you run a regular, interactive test, results are stored in a subfolder under the test. The same is true when a test is called by a batch test. WinRunner saves the results for each called test separately in a subfolder under the test. A subfolder is also created for the batch test that contains the overall results of the batch test run.

      To view Batch test result
      When a batch test run is completed, you can view information about the events that occurred during the run in the Test Results window. If one of the called tests fails, then the batch test is marked as failed.

      The test log section of the Test Results window lists all the events that occur red during the batch test run.
      Each time a test is called, a call_test entry is listed in the log. To view the results of the called test, double-click its call_test entry.

    146. Question 146. What Is A Parameterization In Load Runner And How It Handled?

      Answer :

      Parameterization is a concept in WR used to parameterize the data in AUT. Using parameterization, several data are provided to a single input value and tested. Parameterization leads to data driven test which in turn is used in doing stress testing.

    147. Question 147. How Do You Find Out Which Is The Start Up File In Winrunner?

      Answer :

      The test script name in the Startup Test box in the Environment tab in the General Options dialog box is the start up file in WinRunner.

    148. Question 148. When The Optional Properties Are Learned?

      Answer :

      An optional property is used only if the obligatory properties do not provide unique identification of an object.

    149. Question 149. What Is Candidate Release?

      Answer :

      When a tester has completed the testing of a project and the AUT has been moved to production environment and been accepted by the stakeholders then the tester is released or signed off from the project.

    150. Question 150. What Do You Verify With The Sync Point For Object/window Bitmap And What Command It Generates, Explain Syntax?

      Answer :

      You can create a bitmap synchronization point that waits for the bitmap of an object or a window to appear in the application being tested.
      During a test run, WinRunner suspends test execution until the specified bitmap is redrawn, and then compares the current bitmap with the expected one captured earlier. If the bitmaps match, then WinRunner continues the test.

      Syntax:
      obj_wait_bitmap ( object, image, time );
      win_wait_bitmap ( window, image, time );

    151. Question 151. What Are The Recording Methods In Winrunner?

      Answer :

      Two types of Recording method available in Win Runner

      1.  Analog Recording
      2. Context Sensitive

    152. Question 152. How Do You View And Evaluate Test Results For Various Check Points?

      Answer :

      Once the script is executed which has multiple checkpoints, the test results window shows detailed information of whether the checkpoint passed or failed. As we know, checkpoints compare the expected results with the actual results, we can evaluate the result.

    153. Question 153. Is The Wr Init File? Where Is It Stored? What Is The Path Of It In Wr?

      Answer :

      WR init file is WR initialization file. In this file you can define global variable. So whenever you invoke WR it loads init file and sets the global variable, provided you have to set the path of the init file in option section. The default of init file is "mercury winrunner data slint".

    154. Question 154. During Debugging How Do You Monitor The Value Of The Variables?

      Answer :

      During debug if you want to monitor the value of the variables you can use debug-->Add watch->declare all the variables you want to monitor.

    155. Question 155. Can You Tell Me About The Functions That Are Not Supported By Virtual Objects?

      Answer :

      Win runner is a tool which is used to create automated test scripts. winrunner doesn’t support all the technologies for EG-: .Net ,Oracle apps, so when some of the objects in the build are designed with the technologies that winrunner doesn’t support ,it doesn’t recognize those objects while recording .In order to forcefully recognize those objects we go for virtual recognizer in the tool. When the particular object is focused under this virtual option, then tool generates the script without any error.

    156. Question 156. How To Load A Function, If The Module Is Not In The Search Path?

      Answer :

      Use Load("path for the function", 0,0)

    157. Question 157. What Is The Dynamic Checkpoint In Winrunner?

      Answer :

      • WinRunner doesn't have dynamic check point.
      • You can use regular expression to capture the dynamic value.

    158. Question 158. How Do You Modify The Expected Results Of A Gui Checkpoint?

      Answer :

      We can modify the expected results of a GUI checkpoint be running the script containing the checkpoint in the update mode.

    159. Question 159. What Is The Use Of Framework?

      Answer :

      The Template test provides a basic framework of an automated test that navigates through your application. It opens and closes each window, leaving space for you to add code (through recording or programming) that checks the window.
      WinRunner, Mercury Interactive and the Mercury Interactive logo are registered trademarks or trademarks of Mercury Interactive Corporation in the United States and/or other countries.

    160. Question 160. Can We Have Same Logical Name For More Than One Object In Gui Map File?

      Answer :

      yes sometimes gui map file contains same logical name for more than one object(ex if there 2 ok buttons in the screen) During recording the test it wouldn't create any problems but at the time of running the test the first objects will be operated twice. so you need to configure the gui map file by adding mswid as a optional property in order to identify both the objects.

    161. Question 161. What Is Contained In The Gui Map?

      Answer :

      WinRunner stores information it learns about a window or object in a GUI Map. When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an objects description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested. Each of these objects in the GUI Map file will be having a logical name and a physical description.

    162. Question 162. What Is A Command To Invoke Application?

      Answer :

      Invoke_application is the function used to invoke an application.
      Syntax: invoke_application(file, command_option, working_dir, SHOW);

    163. Question 163. How Do You Load Default Comments Into Your New Script Like Ide's?

      Answer :

      By recording the script and by starting the script by #.

    164. Question 164. What Is The Silence Mood In Winrunner?

      Answer :

      Both batch test and silent mode are completely different Whenever you select a option silent mode option in Win Runner, While executing the test scripts it will not give any error (If it is problem in test script or a checkpoint failure whatever it may be) Finally in result window it will explain all the problems.

    165. Question 165. Have You Used Winrunner In Your Project?

      Answer :

      Yes, I have been WinRunner for creating automates scripts for GUI, functional and regression testing of the AUT.

    166. Question 166. What Is The Purpose Of Gui Map Configuration?

      Answer :

      GUI Map configuration is used to map a custom object to a standard object.
      GUI Map config is used to make the winrunner recognize the non standard objects...so by using this we can custom the non standard objects to standard objects...by giving them logical name, class, physical descriptions of that objects

    167. Question 167. What Is Object Repository?

      Answer :

      • Object Repository means not a collection of objects.
      • It's a common repository for all the people (Testing, Developers) for seeing all the data in single Login.
      • For example QA wants to see 5 testers works then he goes to each person login and see the data. It’s very difficult job. For this We can use Object Repository.

    168. Question 168. Difference Between Setwindow And Winactivate?

      Answer :

      • set_window is used to make the cursor focus to go to the window
      • win_activate is used to activate the window.

      first if you want to use some window you will activate it, so for that we use win_activate.but even then your cursor will not be on the window, so for making to move your cursor to that window we use set_window("window name", time);

    169. Question 169. Can You Tell Me The Bug Life Cycle?

      Answer :

      • New-when new bug has been found
      • Open-when developers are still working on the bug
      • fixed- when developer has fixed the bug he assigns this status
      • Closed-After retesting the bug and when there are no more issues QA assigns it as Closed status
      • Reopen- if the defect is not satisfied or defect is not fixed
      • Reject-developer may reject the defect with proper reasons attached if he thinks that this is not a defect

    170. Question 170. What Is Mainframe Testing And What Is Java Testing?

      Answer :

      • Testing mainframe applications is called mainframe testing and testing java applications is called java testing.
      • Testing can be performed on any type of applications. It depends on the type of project you are working with.

    171. Question 171. Write And Explain Compile Module?

      Answer :

      Complied module is libraries of frequently-used function. We can save the user-defined function in compiled module and then call them from our test script.

    172. Question 172. How Do You Declare Arrays?

      Answer :

      To declare arrays there are two options. They are as follows:

      1. Array of primitive
      2. Array of reference.

      Array of primitive: int[] test= new int[3]
      Array of reference: threads[] thread=new threads[5]

      we had mentioned the size of array on either declarations because JVM cannot allocate memory for objects of arrays until we give the size of an array.

    173. Question 173. What Is Tl Step? How Do You Use It In Winrunner?

      Answer :

      tl_step is a function with the help of which we can mention about the pass or fail status of a particular step or point in the test script.

      The syntax is tl_step(step_name,Description,0/1)

      • step_name: The name that we want to get appeared in the Test Result.
      • Description: The description of the step name.
      • 0/1: It tells whether the step gets passed or failed. 0 is used when the test step gets passed and 1 is used when it fails.

    174. Question 174. How Do You Parameterize Database Check Points?

      Answer :

      When you create a standard database checkpoint using ODBC (Microsoft Query), you can add parameters to an SQL statement to parameterize the checkpoint. This is useful if you want to create a database checkpoint with a query in which the SQL statement defining your query changes.

    175. Question 175. How Do You Record A Data Driven Test?

      Answer :

      We can create a data-driven testing using data from a flat file, data table or a database.

      1. Using Flat File: we actually store the data to be used in a required format in the file. We access the file using the File manipulation commands, reads data from the file and assign the variables with data.
      2. Data Table: It is an excel file. We can store test data in these files and manipulate them. We use the ‘ddt_*’ functions to manipulate data in the data table.
      3. Database: we store test data in the database and access these data using ‘db_*’ functions.

    176. Question 176. What Is A Watch List?

      Answer :

      watch list can be used in WR to be able to view the actual values of variables while the test is running. for this we have to select Addwatch under debug menu. then declare all the variables for which you want to know the value while the script is executing. Automatically winrunner will show a watch list in the left side of script with all the declared variables. While we will execute the script it will show all the values assigned to each variables in the watchlist. This is type of output report but the advantage of using this is we can see it while we are running the script.

    177. Question 177. What Is Virtual Wizard In Winrunner?

      Answer :

      If Win Runner is not able to identify a object as a specific object , we need to tell to WinRunner about that object whether it is a button or Text box. For that Virtual Wizard is useful. From the next time on words winRunner will identify as a specific object as we selected in virtual object wizard.
      Sometimes WR can’t identify the type of object if the objects are in grunp mode which is called nonstandard objects. Virtual Object Wizard can be used to convert those nonstandard objects to standard objects to be identified by WR.

    178. Question 178. How To Make Comments In Gui Map File?

      Answer :

      It’s not possible to make comments in GUI map file, but its possible to make comments in your script, the one which you have put is for commenting in script(ctrl + T).

    179. Question 179. What Is The Difference Between Writing A Function And Writing A Script?

      Answer :

      • A function goes into a compiled module, a script does not.
      • A function follows strict c syntax. For instance, you have to declare all variables created and used in the function. In a script you do not.

    180. Question 180. How Do You Connect To Test Director From Wr?

      Answer :

      In tools menu Testdirector connection available ,First click connect in server the it is connected to your server after click connect for your testdirector there first select the project name after select user name& password then press connect automatically it is connected to Test Director.

    181. Question 181. Which Type Of Gui File Is Preferable?

      Answer :

      If you are new to winrunner then GUI map file per test is preferable and for advanced users Global GUI map file is preferred.

    182. Question 182. How Do We Invoke Winrunner From Command Prompt?

      Answer :

      Go to the command prompt and go through the following path(Depends upon the winrunner installed path)
      "C:Program FilesMercury InteractiveWinRunnerarch"
      and type "wrun.exe" the winrunner should opened.

    183. Question 183. What Is A Build?

      Answer :

      • Build is nothing but a Completed Integrated System. Whole System.
      • We use to give the build numbers after completing the cycle 1 system testing.
      • Developer’s fixes for the bugs in the cycle one after fixing he will give the Build1 to the modified code.
      • Here we are using the build number for identifying the modified code from the previous for testing cycle2.

    184. Question 184. How Do You Write Messages To The Report?

      Answer :

      To write message to a report we use the report_msg statement
      Syntax: report_msg (message);

    185. Question 185. What Are The Stages In Winrunner?

      Answer :

      1. Create GUI map file
      2. Prepare the script by recording or by TSL
      3. Debugging the test
      4. Running the Script
      5. Examining

    186. Question 186. How Do You Load Compiled Module Inside A Compiled Module?

      Answer :

      load("path of the compile module", 0/1,0/1)
      0 - User Defined Module;
      1 - system defined module
      0 - Appearance of the path in WinRunner Window menu
      1 - Hide the path

    187. Question 187. Write And Explain Switch Command?

      Answer :

      A switch statement enables WinRunner to make a decision based on an expression that can have more than two values.
      It has the following syntax:
      switch (expression )
      {
      case case_1: statements
      case case_2: statements
      case case_n: statements
      default: statement(s)
      }

      The switch statement consecutively evaluates each case expression until one is found that equals the initial expression. If no case is equal to the expression, then the default statements are executed. The default statements are optional.

    188. Question 188. What Is The Extension For Winrunner Script?

      Answer :

      WinRunner uses TSL script (C like script but not C) and it will not have any extensions.

    189. Question 189. How To Recognize The Objects During Runtime In New Build Version (test Suite) Comparing With Old Guimap?

      Answer :

      If there are any changes in the new build, you can either manually change the expected results in the expected results folder or you can run the tests in update mode (this will automatically change the expected results).

    190. Question 190. When We Are Testing An Application Through Winrunner How Can We Handle The Exception Manually?

      Answer :

      Exception can be of following 5 types:

      1. Crash
      2. Pop Up
      3. TSL
      4. Object
      5. Web

    191. Question 191. How Do You Handle Activex And Visual Basic Objects?

      Answer :

      WinRunner provides with add-ins for ActiveX and Visual basic objects. When loading WinRunner, select that add-ins and this add-ins provide with a set of functions to work on ActiveX and VB objects.

    192. Question 192. Every Time You Run The Winrunner Application It Gives You Different Title Of The Window How Can You Handle This?

      Answer :

      This can be handle by regular expressions.

    193. Question 193. How Many Recording Methods In Winrunner 8.0?

      Answer :

      There are four recording methods in winrunner:

      • Record
      • Passup
      • As object
      • Ignore

    194. Question 194. Is It Possible To Use Winrunner For Unit Testing?

      Answer :

      • Mainly when we want to check the functionality of the product then we go for winrunner.
      • In unit testing mainly we will focus on the structure of the program not the functionality. So if we want to check the output of small unit then it is ok.
      • Normally unit testing developers only do.

    195. Question 195. How Many Types Of Exceptions Are There In Wr?

      Answer :

      There are 3 types of exceptions

      • POP UP
      • TSL
      • OBJECT

    196. Question 196. Why Don't We Normally Load The Gui Maps Through Start Up Scripts?

      Answer :

      • If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.
      • If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

    197. Question 197. What Are The Virtual Objects And How Do You Learn Them?

      Answer :

      • You can teach WinRunner to recognize any bitmap in a window as a GUI object by defining the bitmap as a virtual object.
      • You can create virtual push buttons, radio buttons, check buttons, lists, or tables, according to the bitmaps behavior in your application. If none of these is suitable, you can map a virtual object to the general object class.

    198. Question 198. What Is The Scripting Process In Winrunner?

      Answer :

      The testing process in winrunner or In any typical automation tools is

      1.  Learning of objects/Creating Object Repository
      2.  Record the Navigation Flow/Record The User Action
      3.  Edit Scripts/Placing user Check Points
      4.  Debug Scripts/For Syntax Check5. Run Scripts/Executed Scripts6. Analyze Results/Compare Expected, Actual/Analyze Reports

    199. Question 199. What Is A Gui Spy?

      Answer :

      GUI Spy enables you to view the properties of GUI objects in your application. Using the GUI Spy you can see how the merge tool identifies a particular object, such as a custom object. You can also use the GUI Spy to view properties and methods of ActiveX controls.

    200. Question 200. How Many Scripts Can We Generate For One Project?

      Answer :

      Depending on project and application many test scripts can be generated. The number of test scripts is not fixed.

    201. Question 201. What Is The Purpose Of Obligatory And Optional Properties Of The Objects?

      Answer :

      For each class, WinRunner learns a set of default properties. Each default property is classified “obligatory” or “optional”.

      1.  An obligatory property is always learned (if it exists).
      2.  An optional property is used only if the obligatory properties do not provide unique identification of an object. These optional properties are stored in a list. WinRunner selects the minimum number of properties from this list that are necessary to identify the object. It begins with the first property in the list, and continues, if necessary, to add properties to the description until it obtains unique identification for the object.

    202. Question 202. What Is The Use Of Get_lang() Function In Winrunner?

      Answer :

      Specifically, you can use the get_lang() function to obtain the current language setting.

    203. Question 203. What Is Use Of Gui Files In Winrunner?

      Answer :

      guimap:

      • winrunner reads the logical name in the test script and refers to the guimap
      • winrunner matches the logical name with the physical description
      • winrunner uses the physical description to find an object with the application

      here 2 guimap files we are using

      1. guimapfile for testmode: winrunner automatically creates guimap file for each test
      2. global guimap file: a single guimap for the entire application

    204. Question 204. What Are The Contents Of Framework?

      Answer :

      Framework means collection of rules, libraries is following on dependent on organization.

    205. Question 205. How Do You Handle Tsl Exceptions?

      Answer :

      • A TSL exception enables you to detect and respond to a specific error code returned during test execution.
      •  Suppose you are running a batch test on an unstable version of your application. If your application crashes, you want WinRunner to recover test execution. A TSL exception can instruct WinRunner to recover test execution by exiting the current test, restarting the application, and continuing with the next test in the batch.
      •  The handler function is responsible for recovering test execution. When WinRunner detects a specific error code, it calls the handler function. You implement this function to respond to the unexpected error in the way that meets your specific testing needs.
      •  Once you have defined the exception, WinRunner activates handling and adds the exception to the list of default TSL exceptions in the Exceptions dialog box. Default TSL exceptions are defined by the XR_EXCP_TSL configuration parameter in the wrun.ini configuration file.

    206. Question 206. How We Have To Use Regular Expressions In Winrunner?

      Answer :

      In winrunner we can use regular expression by doing updation in the GUI MAP EDITOR by adding *, $, etc..

    207. Question 207. How Do You Parse Xml? What Tool Do You Use?

      Answer :

      Winrunner is not support to XML. QTP is supported to XML. In QTP two types of checkpoints are there one is web Xml checkpoint, document checkpoint.

    208. Question 208. What Does Entry Criteria And Exit Criteria In The Test Plan Means?

      Answer :

      Entry criteria: sign off proposal document by the client.
      Exit criteria: sign off of test plan document by the client (test strategy document).

    209. Question 209. What Is Contained In The Test Scripts?

      Answer :

      It contains the statement in Mercury Interactive Test Script Language (TSL). These statements appear as a test script in a test window. You can then enhance your recorded test script, either by typing in additional TSL functions and programming elements or by using WinRunners visual programming tool, the Function Generator.

    210. Question 210. Is It Possible To Test An Pocket Pc Application Using Winrunner? Which Is Based On Visual Studio 2005 And Dot Net Compact Frame Work?

      Answer :

      The process to test the Pocket PC as follows:

      1.  Go through the specifications well and understand it.
      2.  As we are BlackBox testers and WinRunner helps us in doing Functional and Regression Testing.
      3.  Understand the functionality of the application.
      4.  Start generating script for checking the behavior of the application.

    211. Question 211. How Do You Edit The Expected Value Of An Object?

      Answer :

      We can modify the expected value of the object by executing the script in the Update mode. We can also manually edit the gui*.chk file which contains the expected values which come under the exp folder to change the values.

    212. Question 212. What Function You Use For Gui Map On Winrunner?

      Answer :

      GUI map is used to recognize object's in our application.

    213. Question 213. Difference Between Set_window And Win_activate?

      Answer :

      Set _window is used to set a particular window, where if we want to work with the window that window has to be changed from reset state to set state.

      Win_active is used like a window is already opened to activate the window which is on the status bar.

    214. Question 214. What Tests Do The Testers Conduct After Receiving Of Requirements?

      Answer :

      First they will conduct

      • Functionality Testing
      • Input Domain Testing
      • User Interface Testing

    215. Question 215. What Are The Additional Features Added In Winrunner 8.0?

      Answer :

      The additional features winrunner 8.0 supports

      1.  Support for Netscape 7.x
      2.  Support for power builder
      3.  Advance function viewer window
      4.  More printing options
      5.  support for windows 2003

    216. Question 216. How Do You Make The Configuration And Mappings Permanent?

      Answer :

      The mapping and the configuration you set are valid only for the current WinRunner session. To make the mapping and the configuration permanent, you must add configuration statements to your startup test script.

    217. Question 217. What Are Data Driven Tests?

      Answer :

      When you test your application, you may want to check how it performs the same operations with multiple sets of data.

    218. Question 218. How To Compile A Module In Winrunner?

      Answer :

      Go to File-> Test Properties->General, Select Compiled Module from the Test type list box and click Apply then OK Button.

    219. Question 219. What Are The Exceptions In Winrunner? Explain The Exceptions With An Example

      Answer :

      For Desktop Applications WinRunner Supports 3 Types of Exceptions i.e.,

      1. TSL--> Record Time Errors
      2. Object-->Expected And Actual object is same
      3. Pop Up-->Unwanted Windows Errors

    220. Question 220. What Do You Verify With The Sync Point For Screen Area And What Command It Generates, Explain Syntax?

      Answer :

      For screen area verification we actually capture the screen area into a bitmap and verify the application screen area with the bitmap file during execution.
      Syntax: obj_wait_bitmap(object, image, time, x, y, width, height);

    221. Question 221. What Are The Different Types Of Frameworks Involved In Winrunner?

      Answer :

      There are three frameworks in WinRunner like

      1. Data Driven framework
      2. Keyboard framework
      3. Hybid framework

    222. Question 222. What Is The Difference Between Simple Recovery And Compound Recovery Scenario?

      Answer :

      The difference between Simple recovery and compound recovery is that in compound recovery we can give Post recovery operations.

    223. Question 223. * Preceding L1 Of A Saved Gui Map File Indicates?

      Answer :

      * preceding indicates that the curing GUI file in L1 needs to be saved means some changes have been done to the file and those changes have not been saved yet.

    224. Question 224. What Is The Use Of Function Generator?

      Answer :

      • Function Generator: It is the library of TSL functions.Some testers uses this option to detect unknown TSL Statements.
      • The navigation is as follows: Go to create ----> Insert function ----> From Function Generator ----> Select Category ----> Select function name depending on Description ----> Fill Arguments ----> Click paste.
      • In this manner the unknown TSL Functions can be generated through this navigation.

    225. Question 225. In A Situation When Obligatory And Optional Both The Properties Cannot Uniquely Identify An Object What Method Winrunner Applies?

      Answer :

      In cases where the obligatory and optional properties do not uniquely identify an object, WinRunner uses a selector to differentiate between them. Two types of selectors are available:

      1.  A location selector uses the spatial position of objects.
      2.  An index selector uses a unique number to identify the object in a window.

    226. Question 226. Is It Possible In Winrunner To Handle Result Dir Path Through Winrunner Script?

      Answer :

      yes it’s possible to handle a results directory in winrunner.

    227. Question 227. How You Will Make Changes In Thousands Of Automated Scripts If Interface And Functionality Of Application Is Changing?

      Answer :

      If there are thousands of scripts and a CR forces all the scripts to modify accordingly, it's always better to create the GUI files again and record the scenarios, where the CRs affects.

    228. Question 228. How Do Perform Debugging Of The Scripts?

      Answer :

      For debugging, execute the script in the debug mode. We can also debug script using the Step, Step Into, Step out functionalities provided by the WinRunner.

    229. Question 229. How To Iterate Through Each Worksheet Of An Excel File In Win Runner Tsl?

      Answer :

      1.  Write code using one set of data or one complete cycle
      2.  go for tools and select data driven approach.
      3.  Their you will get a window asking existing database or create new go for existing and select exel sheet
      4.  press next it will ask which field to be replaced with which do it and complete

    230. Question 230. What Are The Data Types Can Be Used In Winrunner7.5?

      Answer :

      winrunner does not support data types instead it has class specifies Auto, Static, Public, Extern.

    231. Question 231. What Does In, Out And Inout Parameters Means?

      Answer :

      • in: A parameter that is assigned a value from outside the function.
      • out: A parameter that is assigned a value from inside the function.
      • inout: A parameter that can be assigned a value from outside or inside the function.

    232. Question 232. What Is Addwatch Option? How To Use It? Where ?

      Answer :

      Addwatch is used for the purpose of monitoring the variable. You can add variables, expressions and arrays to the watch list using the add watch dialog box.

    233. Question 233. How To Execute The Tsl Script Written In Notepad(flat File)?

      Answer :

      Yes, There is no command in Winrunner for executing the script in notepad but we can call the data from notepad using file functions. One more thing is there is a command for invoking the notepad application but there is no command to run the TSL statements in that notepad from winrunner.

    234. Question 234. What Type Of Variables Can Be Used With In The Tsl Function?

      Answer :

      auto and static variables.

      auto: An auto variable can be declared only within a function and is local to that function. It exists only for as long as the function is running. A new copy of the variable is created each time the function is called.

      static: A static variable is local to the function, test, or compiled module in which it is declared. The variable retains its value until the test is terminated by an Abort command. This variable is initialized each time the definition of the function is executed.

    235. Question 235. How The Tools Script Execution Speed Is Made To Match With That Of Aut?

      Answer :

      This is where the synchronization checkpoints come handy.
      You could synchronize the application with tool in two ways:

      1.  By waiting for a certain time period
      2.  By waiting for certain things to happens like waiting for appropriate status message to appear etc.

    236. Question 236. What Is The Difference Between Main Test And Compile Module?

      Answer :

      Main Test: This is executable
      Compile Module: This is not executable

    237. Question 237. How Do You Create Odbc Query?

      Answer :

      We can create ODBC query using the database checkpoint wizard. It provides with option to create an SQL file that uses an ODBC DSN to connect to the database. The SQL File will contain the connection string and the SQL statement.

    238. Question 238. What Is Database Checkpoint?

      Answer :

      Database check Points are used to check the data base if you are updating(adding/deleting/editing) the data from the frontend and in this case you need to check all these operations you have done from front end they are updating in the back end database or not for this purpose exactly we use database check points in winrunner there are 3 types of database check points are there:

      1.  Default check : It selects the Entire data table as database.
      2.  Custom Check : It will Counts total No. of rows and columns.
      3.  runtime : it will check in the run time.

       

    239. Question 239. What Is Class Mapping In Winrunner ?

      Answer :

      Class mapping is nothing but, mapping custom objects with standard objects.

    240. Question 240. What Are The Filters In Winrunner?

      Answer :

      GUI map editor has a Filter Option. This provides for filtering with 3 different types of options.

      1. Filter by Logical Name: GUI Map editor displays only objects with the specified Logical name
      2. Filter by physical description: GUI Map editor displays only objects that match the physical description Use any substring belonging to the physical description.
      3. Filter by Class:GUI Map editor displays objects of the specified class.

    241. Question 241. Can We Check Spell Check Using Winrunner If Yes? How?

      Answer :

      We can check the spellings in winrunner using GUIcheckpoints.
      create->GUI checkpoint

    242. Question 242. How Do You Edit Checklist File And When Do You Need To Edit The Checklist File?

      Answer :

      WinRunner has an edit checklist file option under the create menu. Select the “Edit GUI Checklist” to modify GUI checklist file and “Edit Database Checklist” to edit database checklist file. This brings up a dialog box that gives you option to select the checklist file to modify. There is also an option to select the scope of the checklist file, whether it is Test specific or a shared one. Select the checklist file, click OK which opens up the window to edit the properties of the objects.

    243. Question 243. What Is The Exact Difference Between Global And Gui Map File Per Test?

      Answer :

      Global GUImap file lode in winrunner at the time of winrunner invoked. global GUI contains files which will be use overall application testing. GUI map files use as per your requirement. per script or you can also use two different gui files in same split.

    244. Question 244. Where Do You Set Up The Search Path For A Called Test?

      Answer :

      The search path determines the directories that WinRunner will search for a called test.

    245. Question 245. How Do You Maintain The Document Information Of The Test Scripts?

      Answer :

      Before creating a test, you can document information about the test in the General and Description tabs of the Test Properties dialog box. You can enter the name of the test author, the type of functionality tested, a detailed description of the test, and a reference to the relevant functional specifications document.

    246. Question 246. How Can We Get The Day Of The Week For Specific Date In Winrunner? Is It Possible?

      Answer :

      Time_str([expression]) function will give the day of the week for specific date in winrunner.

    247. Question 247. What Is Recovery Scenario?

      Answer :

      Recovery scenario gives you an option to take some action for recovering from a fatal error in the test.

    248. Question 248. How Do You Comment Your Script?

      Answer :

      We comment a script or line of script by inserting a ‘#’ at the beginning of the line.

    249. Question 249. How Do You Handle Object Exceptions?

      Answer :

      During testing, unexpected changes can occur to GUI objects in the application you are testing. These changes are often subtle but they can disrupt the test run and distort results.
      You could use exception handling to detect a change in property of the GUI object during the test run, and to recover test execution by calling a handler function and continue with the test execution

    250. Question 250. When Will You Go To Automation?

      Answer :

      These are the Points for choosing automation

      • The Project should be long term
      • The Application should be Stable
      • If the Project face more regression test, then automation will be helpful, by ramping down the resources.

    251. Question 251. How Do Run The Test Scripts?

      Answer :

      Run tests in Verify mode to test your application. Each time WinRunner encounters a checkpoint in the test script, it compares the current data of the application being tested to the expected data captured earlier. If any mismatches are found, WinRunner captures them as actual results.

    252. Question 252. Why You Use Reload Function?

      Answer :

      The reload function removes a compiled module from memory, and then loads it again. In effect, reload combines the functions of unload and load.
      When you reload a module you can define the module type. The compiled module types are system and user.

    253. Question 253. What Is The Verification Bitmap Or Gui Checkpoints Are Used For?

      Answer :

      DO NOT use BitMap or GUI Checkpoints for dynamic verification. These checkpoints are purely for static verifications. There are of course, work-around, but mostly not worth the effort.

    254. Question 254. User-defined Function That Would Write To The Print-log As Well As Write To A File?

      Answer :

      function writeLog(in strMessage)
      {
      file_open("C:FilePath...");
      file_printf(strMessage);
      printf(strMessage);
      }

Winrunner Tutorial

Winrunner Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

WinRunner Tutorial