TCS HR Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

TCS HR Interview Questions & Answers

Are you a person who a degree in Business Administration? Do you want to enhance your professional skills and shape up your career then log onto www.wisdomjobs.com. TCS HR aims for respectable , excellent establishment of career with great credibility. He should have ability to communicate instantly on a global scale. HR plays a very important role in the unity of the firm, maintaining standards, knowledge and cohesion on a multi national scale and helping to TCS ‘s culture of openers. TCS is basically an information technology service, consultant and business oriented company. HR should provide proper training and development skills, assessment of employee by providing proper compensation and benefits, motivating, maintaining proper relation with customers. So place yourself in Human Resource sector by looking into TCS HR job interview question and answers given.

TCS HR Interview Questions

TCS HR Interview Questions
    1. Question 1. Introduce Yourself ?

      Answer :

      Start with the present and tell why you are well qualified for the position. Remember that the key to all successful interviewing is to match your qualifications to what the interviewer is

      looking for. In other words you must sell what the buyer is buying. This is the single most important strategy in job hunting.

      Suggestion: your answer to this question should cover your educational background very briefly. You should talk about your achievements, if any, either in your academic or in work or both.

      Then you can add a few details about what type of person you are, your likes, dislikes, etc. Giving details about your family background is not compulsory. Before interview frame a good answer and practice in front of a mirror.

    2. Question 2. Why Should I Take You In Tcs?

      Answer :

      Whether your interviewer asks you this question explicitly or not, this is the most important question of your interview because he must answer this question favorably in is own mind

      before you will be hired. So help him out! Walk through each of the position’s requirements as you understand them, and follow each with a reason why you meet that requirement so well.

    3. Question 3. Who Inspired You To Become An Engineer?

      Answer :

      Make pre preparation for such questions. Have a few heroes /Leaders of the industry in mind , who have achieved something extraordinary in their life.

      Know about their life history and mention one such name with his achievements. Cite some of his quotes or values possessed by such a personality that according to

      him has been the cause of his extraordinary success. Mention such qualities /Values that will be highly valuable in your success in the position you are being interviewed.

    4. Question 4. What Is Your Weakness?

      Answer :

      Do NOT mention key weaknesses here. This is not the place to say you are bad at meeting deadlines or you never mastered highschool mathematics etc. Turn this question around to your benefit. For example, you are 'over ambitious' or 'extremely attentive to detail' or 'like to take on too many projects'. Make it sound positive.

    5. Question 5. Extra Co-curricular Activities?

      Answer :

      Explain work you have done apart from your studies.

    6. Question 6. Are You A Team Player?

      Answer :

      You are, of course, a team player. Be sure to have examples ready. Specifics that show you often perform for the good of the team rather than for yourself are good evidence of your team attitude. Do not brag, just say it in a matter-of-fact tone. This is a key point.

    7. Question 7. Why Should We Hire You?

      Answer :

      Again, explain that you are very interested in the job and demonstrate what it is about your past experiences, education and qualifications that makes you ideal for the job. Show enthusiasm and support your answers with evidence wherever you can. Elaborate on all the past experiences and skill sets that make you suitable for the job. In cases where your past experience is not directly relevant, you can still find elements of it that can be useful. Play up team skills, computer skills, leadership roles, specific courses and independent research activities that can be useful to the job at hand to show your initiative even where you don't have directly relevant job experience.

    8. Question 8. Tell Me About Your Dream Job?

      Answer :

      Be honest. Also mention keywords such as challenging, steep learning curve, good work culture, demanding, rewarding, opportunities for advancement and growth, team environment, opportunity to build and maintain client relationships etc.

    9. Question 9. What Is More Important To You: The Money Or The Work?

      Answer :

      This one will reveal the real you. Money is always important, but the work is the most important.

    10. Question 10. Are You Willing To Work Overtime? Nights? Weekends?

      Answer :

      This is up to you. Be totally honest.

    11. Question 11. Would You Be Willing To Relocate If Required?

      Answer :

      You should be clear on this with your family prior to the interview if you think there is a chance it may come up. Do not say yes just to get the job if the real answer is no. This can create a lot of problems later on in your career. Be honest at this point and save yourself future grief.

    12. Question 12. Tell Me About The Recent Trends In It Industry?

      Answer :

      Be prepared with two or three trends that illustrate how well you understand your industry. You might consider technological challenges or opportunities, economic conditions, or even regulatory demands as you collect your thoughts about the direction in which your business is heading.

    13. Question 13. If You Are Rejected Today, Then What Will You Do?

      Answer :

      Well this question does not mean that they are rejecting you. So don’t get dishearten. This is more like a ‘stress question’ to judge how you react during a stress situation. This could also be because they want to know your other plans like if you have also applied for other companies or if you are very adamant about joining TCS. Either ways it does not mean that they are going to reject you. And make sure your answer is positive.

    14. Question 14. Where You’re Native Place Is And For What It Is Famous?

      Answer :

      You obviously know your native place right? But its better you also learn few things about the place as well. This is something about you, and you will be expected to know these little details.

    15. Question 15. Who Is The Founder Of Google?

      Answer :

      Mr. Larry Page and Mr. Sergey Brin

    16. Question 16. Who Are The Competitors Of Tcs In The World Market As Well As In Indian Market?

      Answer :

      A little study about the current market should certainly help. A good homework will reflect in your answer and that will really be impressive. This will show the interviewer that you are concerned about this interview and job.

      Infosys, Wipro, HCL Tech, Oracle Financ,Mahindra Satyam, Tech Mahindra, Mphasis, Patni Computer e.t.c

    17. Question 17. Who Is The Founder Of Tcs?

      Answer :

      Jamsetji Nusserwanji Tata established TATA Group in 1869. However it was under Mr. Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata (JRD Tata), that this group was expanded and hence TCS was established in 1968. Currently Mr.Natarajan Chandrasekaran is the Chairman of the group.

    18. Question 18. Who Is The Present Ceo?

      Answer :

      Mr.Rajesh Gopinathan is the Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director of the company. If you did not know this basic fact about TCS, then you have not done your homework well. Be ready for such questions.

    19. Question 19. What Is The Name Of The Award Tcs Recently Received?

      Answer :

      Tata Consultancy Services (TCS), has won six awards for outstanding HR leadership at Asia's Best Employer Brand Awards 2010, in Singapore.

      • Award for Talent Management
      • Award for Excellence in HR through Technology
      • Award for Continuous Innovation in HR Strategy at Work
      • Award for Innovation in Recruitment
      • Award for Innovative Retention Strategy
      • Award for Excellence in Training

    20. Question 20. What Is Your Aim?

      Answer :

      Be honest at this part, because all that the interviewer wants to know is whether your aim and goal match with the company’s objective or not.

    21. Question 21. You'll Be Sent To Any Part Of The Country For Work Will You Be Ok With That?

      Answer :

      First find out where you may have to relocate and how much travel may be involved.

    22. Question 22. Have You Discussed About Your Job With Your Family?

      Answer :

      This is up to you. Be totally honest

    23. Question 23. Why You Want To Join Tcs? Or Why Do You Want To Join Tcs And Not Any Other Company?

      Answer :

      Try to speak something about good work environment & growth

      Example : I heard from my friends that TCS has a very good work environment where employees get good respect. Moreover, TCS is one of the Top IT company in India and abroad. I want to be part of Asia's largest Software Company where I can also grow along with the company. For these reasons, I prefer TCS.

      Caution: Never tell the reasons such as ONSITE or SALARY. That gives a negative impression on you.

    24. Question 24. What Do You Know About Tcs As A Company?

      Answer :

      Best sources for researching your target company: annual reports, the corporate newsletter, contacts you know at the company or its suppliers, advertisements, articles about the company in the trade press.

      Tata Consultancy Services Limited (TCS) is an Indian multinational IT services, business solutions and outsourcing company headquartered in Mumbai- India and a subsidiary of the Tata Group conglomerate. It is the largest Asia based provider of business process outsourcing services. TCS has been ranked #20 in the list of top companies of India, by Fortune India 500 magazine. It is the largest IT service company in India by revenue and market capitalization.

      TCS has 142 offices across over 42 countries and generates around 30 per cent of India's IT exports. The company became the first Indian IT company to cross the ten billion dollar milestone posting annual revenues of $10.17 billion.

Hr Management Tutorial

Tcs Hr Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

HR Management Tutorial