Substance Abuse Counselor Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Substance Abuse Counselor Interview Questions & Answers

Do you have plans of becoming a mental health professional, then you can consider a specialization in Substance Abuse Counseling. As a Substance Abuse Counselor, you can help patients to overcome their dependency on a chemical drug or any addiction. With the increase in the creation and usage of harmful drugs in the large cities, there is an important need of Substance Abuse Counselors, who can help the clients to be safe from the negative effects of such substances. To know more about how to become a Substance Abuse Counselor, you can browse the wisdomjobs page. Here you will be given all the necessary information about the educational qualifications required, training centers and license needed to build a successful career in Counseling. Follow the Substance Abuse Counselor job interview questions and answers given on this page, to build a bright career and help the community.

Substance Abuse Counselor Interview Questions

Substance Abuse Counselor Interview Questions
    1. Question 1. What Therapy Will The Therapist Be Expected To Do?

      Answer :

      The Treatments used in the program include Psychotherapy, quite a bit of Behavior Management, Behavior Therapy , Cognitive Behavioral Therapy, Motivational Interviewing, Social Skills Training,Systemic Family Therapy , Anger Management , Specialized Treatment for anxiety, depression,Severe emotional disorders (e.g., desensitization). We do not micromanage the therapy you do,but you will report to our supervisors and consultants, who will make clinical recommendations.

    2. Question 2. What Population Would A Therapist In This Position Serve?

      Answer :

      • The SAC will treat a population of persons with Chemical Dependencies and Substance
      • Abuse problems, including alcohol, cocaine, heroin, marijuana, other opiates and pain meds, and other compulsive behaviors. Many have mental health disagnoses as well. We require  anyone working in our AODA program to have dual disorders skills, such as the ability to  make a psychiatric assessment and diagnosis, to make recommendations for mental health  treatment, and to integrate some mental health treatment with AODA treatment. Most of the clients are of lower income levels.

    3. Question 3. Who Is Eligible?

      Answer :

      There are essentially 3 standards.

      1. We treat CD and SA patients of all ages.
      2. The patient has a diagnosis of Substance Abuse or Chemical Dependency..
      3. The funding source will support AODA treatment.

    4. Question 4. What Are The Duties Of The Position?

      Answer :

      1. Assessment. The SAC schedules and assesses the client to determine if he or she meets the criteria for substance abuse treatment and/or mental health treatment, the specific needs of the patient, level of care recommended, and the likely service programs needed.
      2. Prior Authorization. The SAC procures the documents needed to obtain authorization. Then the therapist produces the authorization request document.. 
      3. The SAC orients the client to the program and provides counseling and psychotherapy in accordance with the treatment plan.
      4. The SAC who is also an ICS or Supervisor in training will provide some supervision.
      5. Treatment is collaborative with psychiatrist, case manager, family, school, and others in the client’s life. The SAC contacts the professionals involved and gathers records.
      6. The SAC follows up with the Consulting Psychiatrist and Consulting Psychologist, the Supervisor, the Director.
      7. The SAC documents all contacts regarding the case. The SAC supplies billing logs.
      8. The SAC provides for orderly termination of cases.
      9. While making contact in the community, the SAC is Shorehaven’s representative, the face of  the company. As such, we expect the SAC to represent all of our programs and help develop and nominate potential referral resources. The SAC is expected to foster a reputation for excellence, responsiveness, conscientious care, careful and timely reports and paperwork,personable and professional manner at all times.
      10. The SAC maintains and improves certifications, sets learning goals, maintains CEus.

    5. Question 5. How Would You Describe (needed Substance Abuse And Behavioral Disorder Counselor Or Your) Work Style?

      Answer :

      My work style matching exactlty what cashier job requires by: maintaining composure, keeping emotions in check, controlling anger, and avoiding aggressive behavior, even in very difficult situations, accepting criticism and dealing calmly and effectively with high stress situations, being sensitive to others' needs and feelings and being understanding and helpful on the job, being reliable, responsible, and dependable, and fulfilling obligations, being honest and ethical.

    6. Question 6. What Is The Role Of Substance Abuse Counsellor?

      Answer :

      The primary role of substance abuse counsellor is to help that patient who is addicted to drugs and advise them in fighting addiction.

    7. Question 7. Explain What Are The Duties Of A Substance Abuse Counsellor?

      Answer :

      Duties of a substance abuse counsellor includes

      • Organizing interview with potential patients
      • Advertising periodic drug test
      • Conducting counseling sessions
      • Reviewing records to assesses patient treatment
      • Recording treatment and progress details
      • Enhancing treatment plans according to individual requirement
      • Developing aftercare programs
      • Taking follow ups.

    8. Question 8. In Addition To Substance Abuse Treatment By Counsellor What Another Service They Might Require?

      Answer :

      The other services they might require other than treatment by counsellor includes

      • Detoxification
      • Screening and assessment
      • Treatment for psychological and mental disorder
      • Treatment for physical health issues
      • Legal assistance
      • Case management
      • Vocational skill development and employment
      • Family oriented services like re-unification, childcare, and visitation.

    9. Question 9. What Are The Main Challenges That Substance Abuser Faces?

      Answer :

      Main challenges they face are

      • Trouble managing negative emotions
      • Lacking problem-solving skills
      • Hampered moral reasoning
      • Cognitive distortions

    10. Question 10. Mention What Are The Behavioral Treatment Does Counsellor Use For Substance Abuse?

      Answer :

      The behavioral treatment that counsellor use to treat substance abuser includes

      Behavioral therapy: In this therapy, patient is thought how to avoid a situation where they are more prone to abuse drugs by positive reinforcement, modifications in feeling like anger & pain, breathing and relaxation methods, social skill training, etc.

      Multi-dimensional family therapy: In this therapy, patient’s family help is taken to support patient to recover from drug addiction. By various means like discussion with family members, motivating patient, participating with patient in drug abuse programs, etc.

      Motivational Interviewing: Motivating patient to change their behavior and enter treatment

      Motivational incentives: Positive reinforcement of patient from drugs  ID-100292929

    11. Question 11. Mention What Are The Psychological Signs Of Drug Abuse?

      Answer :

      • Unusual mood swing
      • Lack of motivation
      • Seems fearful for no reason
      • Paranoid thinking
      • Poor memory
      • Abnormal changes in personality and attitude
      • Anxiety and unexplained hyperactivity

    12. Question 12. What All Areas Does Substance Abuse Counsellor Works?

      Answer :

      They work in various sectors like

      • Detox centers
      • Halfway houses
      • Nursing and family services
      • Hospitals
      • Individual and family services
      • Substance abuse centers

    13. Question 13. What Counselors Are Expected When Treating A Patient Who Is Aggressive?

      Answer :

      Counselors must do things like

      • Rather than focusing on patient’s weakness, emphasize on its strength
      • Join rather than assault resistance
      • Avert aggressive discussion and power struggles
      • Focus on the patients personal responsibility for change

    14. Question 14. How Do Counsellor Monitor The Progress Of Treatment?

      Answer :

      • Counsellor monitors the progress of treatment by analyzing data of  Results of urine tests
      • Checking patient attendance record at scheduled sessions and rehabilitation programs
      • By rating the patient improvement towards achieving treatment goal
      • Patient’s self-rating of progress toward achieving treatment goals

    15. Question 15. What Do You Mean By “comprehensive Continuous Integrated System Of Care (ccisc)”?

      Answer :

      It is a theoretical method for bringing the mental health and substance abuse treatment system under single integrated planning process.

    16. Question 16. Explain What Slip Is And Relapse In Substance Abuse Patient?

      Answer :

      Slip: When a substance abuser is on a rehabilitation program and after a long period of abstinence, suddenly pick up alcohol or drugs and stops again right away is referred as slip. Slip is avoidable as it is just for that moment and patient can return back to its treatment.

      Relapse: It is more serious for the substance abuser compare to slip, as the patient goes back to the same situation. The patient starts consuming drugs or alcohol in full-fledged and stops attending rehabilitation programs.

    17. Question 17. How Counselor Treat Patient Falls To Slip Or Relapse?

      Answer :

      • For first and second slip, counselor formulates its abstinence program; that help them to enhance their decision-making, problem-solving and behavioral skills.
      • Further, they can also extend their stay in rehabilitation program by 2 to 4 weeks
      • For third slip, patient will be transferred to a stabilization group. In here, patient will go under intense care program for two weeks and once achieves complete abstinence; he can return to his early treatment program
      • In the case of relapse, the counsellor can alter its counseling schedule and induce individual counselling for a maximum of four weeks. Apart from that they can also recommend the patient for regular urine testing and attending clinic followed by in-house treatment.

    18. Question 18. How To Counsellor Deals With Crises Or In The Event Of Emergencies?

      Answer :

      In the event of emergencies or crisis, counselor can confront patient through 24-hour telephone answering service.  Further, they can implement supportive interventions to stabilize the crisis and stop relapse and dropout.  The patient is also provided with frequent individual counselling sessions until he is stabilized.

    19. Question 19. What Are The Major Factors That Pull Patient To Relapse Situation?

      Answer :

      Major factors that are responsible for pulling patient to relapse are

      Effect of Negative feelings: Exposure to drugs or alcohol is often an attempt to control the feeling like shame, loneliness, guilt other negative thoughts. And the likelihood to any of this feeling can push the patient towards relapse state

      Coping Mechanism: Patient who lack skills necessary to divert himself from substance abuse can go back to relapse

      Opportunity and availability of the drugs: Availability of abuse substance can persuade the patient for re-consumption of drugs and take them to relapse stage. Drugs and alcohol should be kept out of sight of the patient.

      Attitude: Mental strength and positive attitude of the patient play important role to stop him from substance abuse. A positive environment can prevent the patient to fall back in the mind frame of substance abuse.

    20. Question 20. Mention What Is The Difference Between Substance Abuse Treatment Program And Substance Abuse Treatment System?

      Answer :

      System abuse treatment program: It is an array of services and interventions, that deals with substance abuse disorder inpatient and provide them both ongoing treatment and acute stabilization

      System abuse treatment system: It also treat a patient with substance abuse disorder, but it has a broad array of services.

    21. Question 21. Mention How Relapse Prevention Therapy Can Be Categorized?

      Answer :

      Relapse Prevention Therapy (RPT) can be categorized into

      • Assessment Procedures
      • Awareness Raising Techniques
      • Coping Skill Training
      • Cognitive Strategies
      • Lifestyle Modifications

Pharmacology Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Pharmacology Tutorial