Social Media Manager Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Social Media Manager Interview Questions & Answers

Want to switch your career in Social Media Manager? Then here in Wisdomjobs we provide some complete details about the Social Media Manager interview question and answers to clear the job in very first attempt. Along with the interview question and answers we also provided the various job roles that we can apply in Social Media Manager. If you are familiar with all the concepts of Social Media Manager then there are various leading companies that offer job roles like Social Media Manager, Digital Marketing and Social Media Manager, Social Media Manager (SMM) , F&B Social Media Manager and many other roles too. To know more on Social Media Manager Jobs and Social Media Manager interview question and answers visit our site Wisdomjobs Social Media Manager page.

Social Media Manager Interview Questions

Social Media Manager Interview Questions
    1. Question 1. Tell Me How Can Social Media Help Create Value For Seo?

      Answer :

      SEO skills are important to have when you are working with social media. Talk about your SEO strategies, the tools you use and the way you measure and analyze the results.

      Google Analytics is a must here. Also, provide examples and be prepared to be tested by the recruiter.

    2. Question 2. Tell Me How Do You Stay Updated With The Latest Social Trends?

      Answer :

      If you are a social networking enthusiast, you surely follow some blogs and influencers. Let the recruiter know you are always up to date and share your favorites!

    3. Question 3. Explain What Are Relevant Metrics For Tracking Roi On Social Media?

      Answer :

      Engagement, brand reach, lead generation, and conversions. These are the essential measures of social media's return on investment (ROI). They should also be able to more specific in terms of Google Analytics, metrics from software they use, or metrics from a specific platform. Don't make the mistake of thinking that engagement on its own is success either. Without conversions that can be tracked back to that engagement, efforts have been unsuccessful.

    4. Question 4. Tell Me Besides Social Site How You Can Optimize Your Content?

      Answer :

      Besides social sites, there are a number of other communities like Social Buzz Club, Viral Content Buzz, Triberr, etc. that brings together content creators and enhance their social media promotion.

    5. Question 5. Explain How Do You Measure Social Return On Investment (roi)?

      Answer :

      Use tools like the Conversion Measurement tool on Facebook and Optimized CPM. Your website will also often have analytics used to measure social media ROI. Lastly, some of the platforms themselves such as LinkedIn have their own analytics. The fundamental measures are the same as in other areas of marketing: clicks, likes, shares, purchases, change in attitude, etc.

    6. Question 6. Tell Me Which Social Media Brand Strategy Has Inspired You Lately And Why?

      Answer :

      Talk about why the strategy inspired you but, more importantly, also detail how you would love to create an original strategy of the same caliber. Explain how you would do this and implement it in the context of the job you're interviewing for.

    7. Question 7. Tell Me What Are The First 3 Things You Do To Start Your Morning As A Social Media Manager?

      Answer :

      You're looking to see if they have habits in place for checking notifications of brand mentions, content shares, comments and other engagements, across the business's active social platforms.

    8. Question 8. Explain And List Out Some Tips To Increase Your Reach On Facebook?

      Answer :

      To increase your reach on Facebook you can consider following tips

      • Improve your Facebook EdgeRank -> It determines which of your post get most visibility in your fans newsfeed
      • Stop using third-party tools -> Don't use any third party tools for scheduling posts and posting to social media
      • Get your likes up -> Use like-gating in which likes are given in exchange for access to content such as free download
      • Buy some Ads -> Buying some ads can be a smart move
      • Keep building your own Email list and Website -> Make direct contact to fans by building your own e-mail list and website.

    9. Question 9. Explain Me What Social Media Campaigns Have You Produced And/or Managed?

      Answer :

      Social media employers often stress conversation, storytelling, and engagement. Give examples of how you have conversed with clients and consumers, created interesting stories, and increased measures of engagement such as clicks, likes, reach, etc. Any campaign you mention should have these three elements at the very least. Be sure to save dashboards and results from your campaigns so you can show them off later!

    10. Question 10. Tell Me What Social Media Tools Do You Use?

      Answer :

      Here you will need to drop some names. It's important you know how to use one or more Social Media Management platforms such as HootSuite, SproutSocial or TweetDeck. Be prepared to explain why you use them and what features you like from one or the other.

    11. Question 11. Explain Me What Are Our Competitors Doing In Social Media?

      Answer :

      Any social media manager who values your work opportunity will do initial research before sitting down with you. If they doesn't know what your competitors are doing, it should raise alarm bells. A social media manager should be able to give you insight into the way your competitors are using the major social networks like Facebook, Twitter, LinkedIn and YouTube right from the offset. This can always be researched fully later, but will give you an idea into their proactiveness and organisation.

    12. Question 12. Tell Us What Kinds Of Skills/qualities Do You Think You Need To Possess To Be A Community Manager?

      Answer :

      A great community manager should be proficient in most of the social media platforms and social media management tools we've mentioned so far. He/she should have unrivaled communications skills and be likeable and organized. Employers also value a background in analytics even if those analytics were not directly related to social media.

    13. Question 13. Explain And List Out The Tips To Promote Your Blog Or Content On Social Media Sites?

      Answer :

      You can promote your blog or content on the social media site using Co-Schedule.

      • Social Sharing Schedule can double your traffic
      • Use different title for same blog and schedule the blog post
      • Schedule posting differs for different social sites, for example, you cannot promote same post to Facebook twice in one day than is on Twitter
      • It allows you to create social messages at the time of post creation
      • Plan out your blog post promotion with simple strategy with a simple Timeline

    14. Question 14. Explain What Are The Two Most Important Social Marketing Metrics A Company Should Monitor Regularly?

      Answer :

      • Engagement. Whatever the channel, there needs to be measurable conversation around your company brand. Content is what drives social marketing success so if your content stinks, you won't see people engaging. Your candidate should be well-versed in writing and curating relevant content for your audience.
      • Leads. Have they run a social campaign that generated leads? What's their track record with Facebook ads? Organic (non-paid-for) leads from social media look very different than the ones you see from advertising. Listening and responding timely to social media leads is crucial. Just like in real life conversations, when people talk to you, they expect a response.

    15. Question 15. Tell Us How Do You Decide Which Social Platforms To Invest The Most Time In?

      Answer :

      Not all social platforms are created equally. A social media manager needs to figure out where their brand's audience actually is and invest there. The ideal candidate's answer should reflect that.

    16. Question 16. Tell Me What Is Your Understanding Of Edgerank?

      Answer :

      Social media managers that know their trade will be able to explain about EdgeRank to you. EdgeRank is basically what runs Facebook posts. Without knowledge of this, they will have little insights into how to properly optimise Facebook campaigns. EdgeRank determines who sees what, when they see it and how often it's seen. It also provides a good picture into their technical knowledge and understanding of social media.

    17. Question 17. Tell Us Should We Be On Every Social Platform?

      Answer :

      A social media manager who has done their research on your business should know your target audience. How this is answered is the key because it provides you with an instant understanding of their perceptions of your business. If a social media manager extends your business visibility to many networks, then your marketing efforts may spread too thin and mean some of the campaigns might suffer. They should pick where your target audience is already situated and focus on maximising performance on those platforms.

    18. Question 18. Tell Us How Much Seo Knowledge And Experience Do You Have?

      Answer :

      SEO is a desirable skill for social media marketers and marketers in general since companies always want their content to rank as high as possible on a Google search. Explain how social media helps make this happen by boosting Key Performance Indicators (KPIs…you should know what these are!), making content more share-worthy and perhaps even viral, stressing keywords, and by simply increasing the amount of content attached to a brand. Talk about how you always factor SEO into any social media strategy and detail exactly how you did it in the past.

    19. Question 19. Explain Me Which Social Media Channels Do You Recommend For Our Business?

      Answer :

      Make sure you study the business you're interviewing with, think about their target audience, industry they work in and possible strategies they could follow and then compare it to what each social network offers. You'll have no problem to tackle this question and other similar ones if you have done your homework and informed yourself about the business/brand beforehand.

    20. Question 20. Explain Me How Would You Handle A Social Media Crisis? Yet Again We Have To Highlight The Us Airways Social Media Crisis As An Example Of What Can Go Wrong And How Not To Respond?

      Answer :

      Make sure to respond promptly. The longer you take, the bigger the blunder looks to the consumer. Make sure any apology you give is honest and sincere. Otherwise, followers were rip it apart even more. Respond on all channels as well even if the incident only occurred on one.

    21. Question 21. Tell Me What's The Most Important Thing A Social Media Manager Should Be Doing?

      Answer :

      A solid answer would be monitoring and/or listening to the audience within the brand's Social channels. Engaging regularly with fans and followers is evidence that you're there – you care – and you're interested in having them as a customer.

    22. Question 22. Explain Me Some Tools That Social Media Manager Wants To Consider?

      Answer :

      The tools that Social Media Manager would consider would be

      • Zendesk: Collecting messages from e-mail voice, customer engagement platform, social into one collaborative inbox
      • HootSuite: Team management, social media dashboard, reporting, and search/monitoring
      • Sproutsocial: Manage multiple brands, pages, searches. Assign tasks to team members, reporting, competitor research and post analytics
      • Radian 6: Enterprise social media management application for campaigns, listening, research and post analytics
      • TweetDeck: Just like HootSuite, TweetDeck helps you to manage multiple social media accounts- such as MySpace, Facebook, Twitter, Foursquare and LinkedIn
      • Crowdbooster: It measures users engagement overtime and across multiple social media networks. It also suggests what kind of content are best for the business
      • WordPress Editorial Calendar Plugin: An editorial calendar plugin will give you a bird's eye view of your entire content publishing plan like publishing schedule, editorial task, blog post key topic, and ideas,

    23. Question 23. Tell Us What Tools Do You Use For Posting, Tracking And Measuring Social Media?

      Answer :

      You're trying to learn what their process is for publishing and what tools they are familiar with. You'll want them to mention how they tie social media activity to business KPIs.

    24. Question 24. Explain What Set Of Skills Required To Become A Social Media Manager?

      Answer :

      To become a Social Media Manager, you should have a

      • Native understanding of each social media network
      • Ability to connect corporate objectives to messaging, content and campaigns
      • Ability to write concisely
      • Ability to sympathize, engage and effectively communicate with a diverse range of people and opinions
      • Provide customer service and handle complaints
      • Deep understanding of the products or services the company renders
      • To intuitively know how your audience experience the brand, communicate online and how to leverage those opportunities

    25. Question 25. Explain And Give Us An Example Of A Limitation On A Social Platform That You Have Experienced? How Did You Overcome This?

      Answer :

      A social media manager should know that social networks come with limitations; API calls, bandwidth limitations, character limits etc… If a social media manager has never run into limitations and hasn't experienced how to overcome them, then this likely means that they are not very experienced. In fact, they will probably be completely new to the social media landscape. Asking how they overcome any hurdles with their past or current clients will give you a good indication of how they respond to adversity.

    26. Question 26. Explain What Online Communities Have You Managed In The Past?

      Answer :

      Creating profiles and pages and then posting content to them isn't the job – anyone can do that. The ability to build and engage with the community is the qualifying test of whether someone is a social media manager or a social media user.

    27. Question 27. Explain Would Google+ Be Worth Using For Our Business?

      Answer :

      This should highlight the extent of your potential social media managers Google+ knowledge. Google indexes Google+ content faster than content posted anywhere else. It's a platform that has grown rapidly since its launch in 2011 and is now one of the main social platforms. A social media manager should know this and should understand whether your target audience is present there, thus viable for your business, and how Google+ can be leveraged to fulfill your wider marketing objectives.

    28. Question 28. Explain What Are Relevant Metrics For Tracking Social Media Success?

      Answer :

      Engagement, brand reach and lead generation is what helps show the ROI of social media to a business, these measurements show the results of your job. Show the interviewer that you are an expert analyzing the metrics and have solutions to improve them.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Social Media Marketing Tutorial