Share Point 2010 Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Share Point 2010 Interview Questions & Answers

Share Point 2010 is a platform used to connect to Microsoft office and active directory. It is used as a central repository for storage of files, document and other important documents which can be shared among the organization. Documents are managed easily with Share Point. All organizations use Share Point for managing their documents. Developers are required to configure the database to secure data. Users should have proper access to work with Share Point. Good number of positions is available for the candidates. Good knowledge on Share Point will boost your confidence. Follow our Wisdomjobs page for Share Point 2010 job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt. Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in clearing interviews.

Share Point 2010 Interview Questions

Share Point 2010 Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sharepoint?

      Answer :

      Portal Collaboration Software.

    2. Question 2. What Is The Difference Between Sharepoint Portal Server And Windows Sharepoint Services?

      Answer :

      SharePoint Portal Server is the global portal offering features like global navigation and searching. Windows SharePoint Services is more content management based with document libraries and lists. You apply information to certain areas within your portal from Windows SharePoint Services or directly to portal areas.

    3. Question 3. What Is A Document Library?

      Answer :

      A document library is where you upload your core documents. They consist of a row and column view with links to the documents. When the document is updated  the link on your site. You can also track metadata on your documents. Metadata would consist of document properties.

    4. Question 4. What Is A Meeting Workspace?

      Answer :

      A meeting workspace is a place to store information, attendees, and tasks related to a specific meeting.

    5. Question 5. What Is A Document Workspace?

      Answer :

      Document workspaces consist of information surrounding a single or multiple documents.

    6. Question 6. What Is A Web Part?

      Answer :

      Web parts consist of xml queries to full SharePoint lists or document libraries. You can also develop your own web parts and web part pages.

    7. Question 7. What Is The Difference Between A Document Library And A Form Library?

      Answer :

      Document libraries consist of your core documents. An example would be a word document, excel, powerpoint, visio, pdf, etc… Form libraries consist of XML forms.

    8. Question 8. What Is A Web Part Zone?

      Answer :

      Web part zones are what your web parts reside in and help categorize your web parts when designing a page.

    9. Question 9. How Is Security Managed In Sharepoint?

      Answer :

      Security can be handled at the machine, domain, or sharepoint level.

    10. Question 10. How Are Web Parts Developed?

      Answer :

      Web parts are developed in Visual Studio .Net. VS.Net offers many web part and page templates and can also be downloaded from the Microsoft site.

    11. Question 11. What Is A Site Definition?

      Answer :

      It’s a methods for providing prepackaged site and list content.

    12. Question 12. What Is A Template?

      Answer :

      A template is a pre-defined set of functions or settings that can be used over time. There are many templates within SharePoint, Site Templates, Document Templates, Document Library and List Templates.

    13. Question 13. How Do You Install Web Parts?

      Answer :

      Web Parts should be distributed as a .CAB (cabinet) file using the MSI Installer.

    14. Question 14. What Is Caml?

      Answer :

      CAML stands for Collaborative Application Markup Language and is an XML-based language that is used in Microsoft Windows SharePoint Services to define sites and lists, including, for example, fields, views, or forms, but CAML is also used to define tables in the Windows SharePoint Services database during site provisioning.

    15. Question 15. What Is A Dwp?

      Answer :

      The file extension of a web part.

    16. Question 16. What Is The Gac?

      Answer :

      Global Assembly Cache folder on the server hosting SharePoint. You place your assemblies there for web parts and services.

    17. Question 17. What Are The Differences Between Web Part Page Gallery, Site Gallery, Virtual Server Gallery And Online Gallery?

      Answer :

      Web Part Page Gallery is the default gallery that comes installed with SharePoint. Site Gallery is specific to one site. Virtual Server gallery is specific to that virtual server and online gallery are downloadable web parts from Microsoft.

    18. Question 18. What Is The Difference Between A Site And A Web?

      Answer :

      The pages in a Web site generally cover one or more topics and are interconnected through hyperlinks. Most Web sites have a home page as their starting point. While a Web is simply a blank site with SharePoint functionality built in; meaning you have to create the site from the ground up.

    19. Question 19. What Is Microsoft Windows Sharepoint Services? How Is It Related To Microsoft Office Sharepoint Server 2007?

      Answer :

      Windows SharePoint Services is the solution that enables you to create Web sites for information sharing and document collaboration. Windows SharePoint Services — a key piece of the information worker infrastructure delivered in Microsoft Windows Server 2003 — provides additional functionality to the Microsoft Office system and other desktop applications, and it serves as a platform for application development.
      Office SharePoint Server 2007 builds on top of Windows SharePoint Services 3.0 to provide additional capabilities including collaboration, portal, search, enterprise content management, business process and forms, and business intelligence.

    20. Question 20. What Is Microsoft Sharepoint Portal Server?

      Answer :

      SharePoint Portal Server is a portal server that connects people, teams, and knowledge across business processes. SharePoint Portal Server integrates information from various systems into one secure solution through single sign-on and enterprise application integration capabilities. It provides flexible deployment and management tools, and facilitates end-to-end collaboration through data aggregation, organization, and searching. SharePoint Portal Server also enables users to quickly find relevant information through customization and personalization of portal content and layout as well as through audience targeting.

    21. Question 21. What Is Microsoft Windows Services?

      Answer :

      Microsoft Windows Services is the engine that allows administrators to create Web sites for information sharing and document collaboration. Windows SharePoint Services provides additional functionality to the Microsoft Office System and other desktop applications, as well as serving as a plat form for application development. SharePoint sites provide communities for team collaboration, enabling users to work together on documents, tasks, and projects. The environment for easy and flexible deployment, administration, and application development.

    22. Question 22. What Is The Relationship Between Microsoft Sharepoint Portal Server And Microsoft Windows Services?

      Answer :

      Microsoft SharePoint Products and Technologies (including SharePoint Portal Server and Windows SharePoint Services) deliver highly scalable collaboration solutions with flexible deployment and management tools. Windows SharePoint Services provides sites for team collaboration, while Share Point Portal Server connects these sites, people, and business processes—facilitating knowledge sharing and smart organizations. SharePoint Portal Server also extends the capabilities of Windows SharePoint Services by providing organizational and management tools for SharePoint sites, and by enabling teams to publish information to the entire organization.

    23. Question 23. Who Is Office Sharepoint Server 2007 Designed For?

      Answer :

      Office SharePoint Server 2007 can be used by information workers, IT administrators, and application developers.

    24. Question 24. What Are The Main Benefits Of Office Sharepoint Server 2007?

      Answer :

      Office SharePoint Server 2007 provides a single integrated platform to manage intranet, extranet, and Internet applications across the enterprise.

      • Business users gain greater control over the storage, security, distribution, and management of their electronic content, with tools that are easy to use and tightly integrated into familiar, everyday applications.
      • Organizations can accelerate shared business processes with customers and partners across organizational boundaries using InfoPath Forms Services–driven solutions.
      • Information workers can find information and people efficiently and easily through the facilitated information-sharing functionality and simplified content publishing. In addition, access to back-end data is achieved easily through a browser, and views into this data can be personalized.
      • Administrators have powerful tools at their fingertips that ease deployment, management, and system administration, so they can spend more time on strategic tasks.
      • Developers have a rich platform to build a new class of applications, called Office Business Applications, that combine powerful developer functionality with the flexibility and ease of deployment of Office SharePoint Server 2007. Through the use of out-of-the-box application services, developers can build richer applications with less code.

    25. Question 25. What Is The Difference Between Microsoft Office Sharepoint Server 2007 For Internet Sites And Microsoft Office Sharepoint Server 2007?

      Answer :

      Microsoft Office SharePoint Server 2007 for Internet sites and Microsoft Office SharePoint Server 2007 have identical feature functionality. While the feature functionality is similar, the usage rights are different.
      If you are creating an Internet, or Extranet, facing website, it is recommended that you use Microsoft Office SharePoint Server 2007 for Internet sites which does not require the purchase client access licenses. Websites hosted using an “Internet sites” edition can only be used for Internet facing websites and all content, information, and applications must be accessible to non-employees. Websites hosted using an “Internet sites” edition cannot be accessed by employees creating, sharing, or collaborating on content which is solely for internal use only, such as an Intranet Portal scenario. See the previous section on licensing for more information on the usage scenarios.

    26. Question 26. What Suites Of The 2007 Microsoft Office System Work With Office Sharepoint Server 2007?

      Answer :

      Office Outlook 2007 provides bidirectional offline synchronization with SharePoint document libraries, discussion groups, contacts, calendars, and tasks. Microsoft Office Groove 2007, included as part of Microsoft Office Enterprise 2007, will enable bidirectional offline synchronization with SharePoint document libraries. Features such as the document panel and the ability to publish to Excel Services will only be enabled when using Microsoft Office Professional Plus 2007or Office Enterprise 2007. Excel Services will only work with documents saved in the new Office Excel 2007 file format (XLSX).

    27. Question 27. How Do I Invite Users To Join A Windows Sharepoint Services Site? Is The Site Secure?

      Answer :

      SharePoint-based Web sites can be password-protected to restrict access to registered users, who are invited to join via e-mail. In addition, the site administrator can restrict certain members' roles by assigning different permission levels to view post and edit.

    28. Question 28. Can I Post Any Kind Of Document?

      Answer :

      You can post documents in many formats, including .pdf, .htm and .doc. In addition, if you are using Microsoft Office XP, you can save documents directly to your Windows SharePoint Services site.

    29. Question 29. Can I Download Information Directly From A Sharepoint Site To A Personal Digital Assistant (pda)?

      Answer :

      No you cannot. However, you can exchange contact information lists with Microsoft Outlook.

    30. Question 30. How Long Does It Take To Set Up The Initial Team Web Site?

      Answer :

      It only takes a few minutes to create a complete Web site. Preformatted forms let you and your team members contribute to the site by filling out lists. Standard forms include announcements, events, contacts, tasks, surveys, discussions and links.

    31. Question 31. Can I Create Custom Templates?

      Answer :

      Yes you can. You can have templates for business plans, doctor's office, lawyer's office etc.

    32. Question 32. How Can I Make My Site Public?

      Answer :

      By default, all sites are created private.If you want your site to be a public Web site, enable anonymous access for the entire site. Then you can give out your URL to anybody in your business card, e-mail or any other marketing material. The URL for your Web site will be: http:// yoursitename.wss.bcentral.com Hence, please take special care to name your site. These Web sites are ideal for information and knowledge intensive sites and/or sites where you need to have shared Web workspace. Remember: Under each parent Web site, you can create up to 10 sub-sites each with unique permissions, settings and security rights.

    33. Question 33. How Do The Sub Sites Work?

      Answer :

      You can create a sub site for various categories. For example:

      • Departments - finance, marketing, IT
      • Products - electrical, mechanical, hydraulics
      • Projects - Trey Research, Department of Transportation, FDA
      • Team - Retention team, BPR team
      • Clients - new clients, old clients
      • Suppliers - Supplier 1, Supplier 2, Supplier 3
      • Real estate - property A, property B

      You can keep track of permissions for each team separately so that access is restricted while maintaining global access to the parent site.

    34. Question 34. How Do I Make My Site Non-restricted?

      Answer :

      If you want your site to have anonymous access enabled (i.e., you want to treat it like any site on the Internet that does not ask you to provide a user name and password to see the content of the site), follow these simple steps:

      1. Login as an administrator
      2. Click on site settings
      3. Click on Go to Site Administration
      4. Click on Manage anonymous access
      5. Choose one of the three conditions on what Anonymous users can access:
      • Entire Web site
      • Lists and libraries
      • Nothing

      Default condition is nothing; your site has restricted access. The default conditions allow you to create a secure site for your Web site.

    35. Question 35. Can I Get Domain Name For My Web Site?

      Answer :

      Unfortunately, no. At this point, we don't offer domain names for SharePoint sites. But very soon we will be making this available for all our SharePoint site customers. Please keep checking this page for further update on this. Meanwhile, we suggest you go ahead and set up your site and create content for it.

    36. Question 36. What Are Picture Libraries?

      Answer :

      Picture libraries allow you to access a photo album and view it as a slide show or thumbnails or a film strip. You can have separate folder for each event, category, etc.

    37. Question 37. Can I Ask Users Outside Of My Organization To Participate In My Windows Sharepoint Services Site?

      Answer :

      Yes. You can manage this process using the Administration Site Settings. Simply add users via their e-mail alias and assign permissions such as Reader or Contributor.

    38. Question 38. Are There Any It Requirements Or Downloads Required To Set Up My Sharepoint Site?

      Answer :

      No. You do not need to download any code or plan for any IT support. Simply complete the on-line signup process and provide us your current and correct email address. Once you have successfully signed up and your site has been provisioned, we will send a confirmation to the email address you provided.

    39. Question 39. I Am Located Outside Of The United States. Are There Any Restrictions Or Requirements For Accessing The Windows Sharepoint Services?

      Answer :

      No. There are no system or bandwidth limitations for international trial users. Additionally language packs have been installed which allow users to set up sub-webs in languages other than English. These include: Arabic, Danish, Dutch, Finnish, French, German, Hebrew, Italian, Japanese, Polish, Portuguese (Brazilian), Spanish and Swedish.

    40. Question 40. Are There Any Browser Recommendations?

      Answer :

      Yes. Microsoft recommends using the following browsers for viewing and editing Windows SharePoint Services sites: Microsoft Internet Explorer 5.01 with Service Pack 2, Microsoft Internet Explorer 5.5 with Service Pack 2, Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.2 or later.

    41. Question 41. What Security Levels Are Assigned To Users?

      Answer :

      Security levels are assigned by the administrator who is adding the user. There are four levels by default and additional levels can be composed as necessary.

      • Reader - Has read-only access to the Web site.
      • Contributor - Can add content to existing document libraries and lists.
      • Web Designer - Can create lists and document libraries and customize pages in the Web site.
      • Administrator - Has full control of the Web site.

    42. Question 42. How Secure Are Windows Sharepoint Services Sites Hosted By Microsoft?

      Answer :

      Microsoft Windows SharePoint Services Technical security measures provide firewall protection, intrusion detection, and web-publishing rules. The Microsoft operation center team tests and deploys software updates in order to maintain the highest level of security and software reliability. Software hot-fixes and service packs are tested and deployed based on their priority and level of risk. Security related hot-fixes are rapidly deployed into the environment to address current threats. A comprehensive software validation activity ensures software stability through regression testing prior to deployment.

    43. Question 43. What Is The Difference Between An Internet And An Intranet Site?

      Answer :

      An internet site is a normal site that anyone on the internet can access. You can set up a site for your company that can be accessed by anyone without any user name and password.
      An intranet (or internal network), though hosted on the Web, can only be accessed by people who are members of the network. They need to have a login and password that was assigned to them when they were added to the site by the site administrator.

    44. Question 44. What Is A Workspace?

      Answer :

      A site or workspace is when you want a new place for collaborating on Web pages, lists and document libraries. For example, you might create a site to manage a new team or project, collaborate on a document or prepare for a meeting.

    45. Question 45. What Are The Various Kinds Of Roles The Users Can Have?

      Answer :

      A user can be assigned one of the following roles

      • Reader - Has read-only access to the Web site.
      • Contributor - Can add content to existing document libraries and lists.
      • Web Designer - Can create lists and document libraries and customize pages in the Web site.
      • Administrator - Has full control of the Web site.

    46. Question 46. How Customizable Is The User-to-user Access?

      Answer :

      User permissions apply to an entire Web, not to documents themselves. However, you can have additional sub webs that can optionally have their own permissions. Each user can be given any of four default roles. Additional roles can be defined by the administrator.

    47. Question 47. Can Each User Have Access To Their Own Calendar?

      Answer :

      Yes there are two ways to do this,

      • By creating a calendar for each user, or
      • By creating a calendar with a view for each user.

    48. Question 48. How Many Files Can I Upload?

      Answer :

      There is no restriction in place except that any storage consumed beyond that provided by the base offering may have an additional monthly charge associated with them.

    49. Question 49. Can Sharepoint Be Linked To An External Data Source?

      Answer :

      SharePoint data can be opened with Access and Excel as an external data source. Thus, SharePoint can be referenced as an external data source. SharePoint itself cannot reference an external data source.

    50. Question 50. Can Sharepoint Be Linked To A Sql Database?

      Answer :

      This is possible via a custom application, but it not natively supported by SharePoint or SQL Server.

    51. Question 51. Can I Customize My Windows Sharepoint Services Site?

      Answer :

      YES! Windows SharePoint Services makes updating sites and their content from the browser easier then ever.
      SharePoint includes tools that let you create custom lists, calendars, page views, etc. You can apply a theme; add List, Survey and Document Library Web Parts to a page; create personal views; change logos; connect Web Parts and more.
      To fully customize your site, you can use Microsoft FrontPage 2003. Specifically, you can use FrontPage themes and shared borders, and also use FrontPage to create photo galleries and top ten lists, utilize standard usage reports, and integrate automatic Web content.

    52. Question 52. Will Microsoft Office Sharepoint Server 2007 Run On A 64-bit Version Of Microsoft Windows?

      Answer :

      Windows SharePoint Services 3.0, Office SharePoint Server 2007, Office Forms Server 2007, and Office SharePoint Server 2007 for Search will support 64-bit versions of Windows Server 2003.

    53. Question 53. How Office Sharepoint Server 2007 Can Help You?

      Answer :

      Office SharePoint Server 2007 can help us:
      Manage content and streamline processes. Comprehensively manage and control unstructured content like Microsoft Office documents, Web pages, Portable Document Format file (PDF) files, and e-mail messages. Streamline business processes that are a drain on organizational productivity.
      Improve business insight. Monitor your business, enable better-informed decisions, and respond proactively to business events. Find and share information more simply. Find information and expertise where they are located. Share knowledge and simplify working with others within and across organizational boundaries.
      Empower IT to make a strategic impact. Increase responsiveness of IT to business needs and reduce the number of platforms that have to be maintained by supporting all the intranet, extranet, and Web applications across the enterprise with one integrated platform.
      Office SharePoint Server 2007 capabilities can help improve organizational effectiveness by connecting people, processes, and information.
      Office SharePoint Server 2007 provides these capabilities in an integrated server offering, so your organization doesn't have to integrate fragmented technology solutions itself.

    54. Question 54. What Are The Features That The Portal Components Of Office Sharepoint Server 2007 Include?

      Answer :

      The portal components of Office SharePoint Server 2007 include features that are especially useful for designing, deploying, and managing enterprise intranet portals, corporate Internet Web sites, and divisional portal sites. The portal components make it easier to connect to people within the organization who have the right skills, knowledge, and project experience.

    55. Question 55. What Are The Advanced Features Of Moss 2007?

      Answer :

      • User Interface (UI) and navigation enhancements
      • Document management enhancements
      • The new Workflow engine
      • Office 2007 Integration
      • New Web Parts
      • New Site-type templates
      • Enhancements to List technology
      • Web Content Management
      • Business Data Catalog
      • Search enhancements
      • Report Center
      • Records Management
      • Business Intelligence and Excel Server
      • Forms Server and InfoPath
      • The “Features” feature
      • Alternate authentication providers and Forms-based authentication.

    56. Question 56. What Are The Features Of The New Content Management In Office Sharepoint 2007?

      Answer :

      The new and enhanced content management features in Office SharePoint Server 2007 fall within three areas:

      • Document management
      • Records management
      • Web content management

      Office SharePoint Server 2007 builds on the core document management functionality provided by Windows SharePoint Services 3.0, including check in and check out, versioning, metadata, and role-based granular access controls. Organizations can use this functionality to deliver enhanced authoring, business document processing, Web content management and publishing, records management, policy management, and support for multilingual publishing.

    57. Question 57. Does A Sharepoint Web Site Include Search Functionality?

      Answer :

      Yes. SharePoint Team Services provides a powerful text-based search feature that helps you find documents and information fast.

    58. Question 58. Write The Features Of The Search Component Of Office Sharepoint Server 2007?

      Answer :

      The search component of Office SharePoint Server 2007 has been significantly enhanced by this release of SharePoint Products and Technologies. New features provide:

      • A consistent and familiar search experience.
      • Increased relevance of search results.
      • New functions to search for people and expertise.
      • Ability to index and search data in line-of-business applications and
      • Improved manageability and extensibility.

    59. Question 59. What Are The Benefits Of Microsoft Office Sharepoint Server 2007?

      Answer :

      • Provide a simple, familiar, and consistent user experience.
      • Boost employee productivity by simplifying everyday business activities.
      • Help meet regulatory requirements through comprehensive control over content.
      • Effectively manage and repurpose content to gain increased business value.
      • Simplify organization-wide access to both structured and unstructured information across disparate systems.
      • Connect people with information and expertise.
      • Accelerate shared business processes across organizational boundaries.
      • Share business data without divulging sensitive information.
      • Enable people to make better-informed decisions by presenting business-critical information in one central location.
      • Provide a single, integrated platform to manage intranet, extranet, and Internet applications across the enterprise.

    60. Question 60. Will Sharepoint Portal Server And Team Services Ever Merge?

      Answer :

      The products will come together because they are both developed by the Office team.

    61. Question 61. What Does Partial Trust Mean The Web Part Developer?

      Answer :

      If an assembly is installed into the BIN directory, the code must be ensured that provides error handling in the event that required permissions are not available. Otherwise, unhandled security exceptions may cause the Web Part to fail and may affect page rendering on the page where the Web Part appears.

    62. Question 62. Does Sharepoint Work With Nfs?

      Answer :

      Yes and no. It can crawl documents on an NFS volume, but the sharepoint database or logs cannot be stored there.

    63. Question 63. How Is Sharepoint Portal Server Different From The Site Server?

      Answer :

      Site Server has search capabilities but these are more advanced using SharePoint. SPS uses digital dashboard technology which provides a nice interface for creating web parts and showing them on dashboards (pages). SS doesn't have anything as advanced as that. The biggest difference would be SPS document management features which also integrate with web folders and MS Office.

    64. Question 64. What Would You Like To See In The Next Version Of Sharepoint?

      Answer :

      A few suggestions:

      1. SPS and STS on same machine
      2. Tree view of Categories and Folders
      3. General Discussion Web Part
      4. Personalization of Dashboards
      5. Role Customization
      6. Email to say WHY a document has been rejected for Approval
      7. More ways to customize the interface
      8. Backup and restore an individual Workspaces
      9. Filter for Visio
      10. Better way to track activity on SPS.

    65. Question 65. Why Sharepoint Is Not A Viable Solution For Enterprise Wide Deployments?

      Answer :

      Document management does not scale beyond a single server, but scales great within a single server. For example, a quad Xeon machine with 4GB of RAM works great for a document management server that has about 900,000 - 1,000,000 document, but if you need to store 50,000,000 document and want to have them all in one single workspace then it does not scale at all. If you need a scenario like this, you need to plan your deployment right and it should scale for you, it just does not right out of the box.
      If you are using your server as a portal and search server most for the most part it scales great. You can have many different servers crawl content sources and have separate servers searching and serving the content.
      If you have < 750,000 documents per server and fewer than 4 content sources and fewer than 50,000 users, SPS should scale just fine for your needs with the proper planning.

    66. Question 66. What Are The Actual Advantages Of Sharepoint Portal Services (sps) Over Sharepoint Team Services (sts)?

      Answer :

      SharePoint Portal Services (SPS) has MUCH better document management. It has check-in, check-out, versioning, approval, publishing, subscriptions, categories, etc. STS does not have these features, or they are very scaled back. SharePoint team Services (SPS) has a better search engine, and can crawl multiple content sources. STS cannot. STS is easier to manage and much better for a team environment where there is not much Document Management going on. SPS is better for an organization, or where Document Management is crucial.

    67. Question 67. How Does Sharepoint Work?

      Answer :

      The browser sends a DAV packet to IIS asking to perform a document check in. PKMDASL.DLL, an ISAPI.DLL, parses the packet and sees that it has the proprietary INVOKE command. Because of the existence of this command, the packet is passed off to msdmserv.exe, who in turn processes the packet and uses EXOLEDB to access the WSS, perform the operation and send the results back to the user in the form of XML.

Share Point 2010 Tutorial

Share Point 2010 Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Share Point 2010 Tutorial