Schengen Visa Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Schengen Visa Interview Questions & Answers

Getting prepared for Schengen Visa interview? Do not panic, we will guide you how and what to answer in your interview. If you are preparing for Schengen Visa interview then go through Wisdomjobs Schengen Visa interview questions and answers page. This visa is particularly to Schengen area. With this visa, one can go to 26 countries. It is the Europe Visa. If you are attending an interview for this, please be prepared on the famous locations to visit for tourist visa. If planning for work visa, get the proper documentation done by your employer. There are many benefits to the people with this Visa in Europe. Please have a look at our Schengen Visa interview questions and answers page to win your interview.

Schengen Visa Interview Questions

Schengen Visa Interview Questions
    1. Question 1. How Long Is My Schengen Visa Valid For?

      Answer :

      Each Embassy or Consulate has its own stance on for how long they issue visa. Some Embassies issue visa for specific dates (single entry), others issue multiple-entry visa. The duration of your visa will be provided in your passport.

    2. Question 2. Does The Schengen Visa Cover All Eu Countries?

      Answer :

      No. EU area is not the same as the Schengen zone. Schengen visa relates to the Schengen zone. Compare Schengen zone countries to EU member countries. Most notably Britain and Ireland ARE NOT part of the Schengen agreement and therefore a resident permit for these countries does not enable you to travel to the Schengen area.

    3. Question 3. How Long Do I Have To Wait To Re Enter A Schengen Country Without A Visa After My First 90 Days There?

      Answer :

      A Schengen visa category C is good for 90 days out of any 180 days. So, once your days in Germany add up to 90, you have to wait at least 3 months before you can come back.

    4. Question 4. What Is A Visa Invitation?

      Answer :

      Visa invitation is a document that authorises you to visit that country. This document typically states the dates and cities you are visiting, the name of a hosting organisation, as well as an reference number and seal of approval.

    5. Question 5. I Have Indefinite Permanent Residence In The Uk. Do I Still Need A Visa For Europe?

      Answer :

      Your permanent residence in the UK does not affect whether you require a visa or not as visa requirements are based on the passport that you travel on. UK is not part of the Schengen zone.

    6. Question 6. Can I Travel To Other Schengen Countries If I Have A Spanish Residence And Am India National?

      Answer :

      Spain is a bit different story than UK because Spain is part of the Schengen zone. The Residence Permit should be alternative to the visa. A valid residence permit from a Schengen State (together with your travel document) can substitute for a Schengen visa. When you travel (short stay), you have to present your passport and a valid Residence Permit issued by a Schengen State. 

      This equivalence does not apply to Residence Permits issued by the United Kingdom and Ireland because these countries have not signed the Schengen acquis.

    7. Question 7. How The Schengen Visa Works For An American?

      Answer :

      US citizens in possessions of a valid US passport are not required to apply for a Schengen visa if they travel for for airport transit, tourist or business trips (for stays up to 90 days). Their passport must not expire before the end of the scheduled trip.

    8. Question 8. How Long Can I Stay In The Schengen Area?

      Answer :

      The Schengen Area, sometimes called the Schengen Zone, allows those with visa-waivers and standard travel visas (if required of your nationality) to stay 90 days out of every 180; collectively in the Schengen member states. This is where most people unnecessarily complicate things – you get 90 days in every 180 total in the entire Schengen area (for example: 45 days in France, 10 in Iceland, 35 in Slovakia). If you’re already in the Schengen, count back 90 days on a calendar, then 89 days forward (today counts as number 90) – there’s your 180 days. Now, count the number of days you are or will be in any country that’s part of the Schengen area, making sure it’s 90 or less.

    9. Question 9. Is The European Union The Same Thing As The Schengen Area?

      Answer :

      Although it’s easy to confuse the two, it’s important to note that the European Union (EU) and Schengen Area countries don’t completely overlap. For example, the United Kingdom and Ireland are both EU nations but not a part of the Schengen Area. Norway and Iceland are the opposite, they signed the Schengen Agreement in 2001 however are not members of the EU. And there are European Union states outside of Europe altogether, like, French Guiana (in South America) which is not part of the Schengen Area.

    10. Question 10. What Happens If I Overstay My Schengen Area Visa?

      Answer :

      Well, like overstaying any travel visa, it depends; primarily on three things: your nationality (and corresponding visa), length of overstay, and what you did while you were there (e.g. find employment or learning onamonapia Italian). Generally speaking a modest overstay of a few days in the Schengen Area, while carrying fines and a possible ban, aren’t especially likely to invite either. Member states tend to vary in their strictness and it’s like playing the delinquent lottery with every passport control officer.

    11. Question 11. What Visa Do I Need For Job Interview In Europe?

      Answer :

      Schengen visa usually allows you to visit all Schengen countries as a tourist. You need to apply for Schengen visa category C (visitor) at the Embassy or Consulate of your main destination. This visa does not allow you to take up employment, but it allows you to look for a job in your destination. Once you have a job, you employer will have to apply on your behalf for Schengen visa category D+C.

    12. Question 12. Is This Your First Visit To A Schengen Area?

      Answer :

      If you have travelled to any Schengen area before, say “Yes” and give a few details about the last visit(s) including dates (does not have to be exact dates) and the places you visited, what you did when visiting those places, what you saw, etc.

    13. Question 13. Which Schengen Country Are You Planning To Visit, And Why?

      Answer :

      It’s good to be prepared. The interviewer basically wants to know that you’ve done some research and that you have a clear itinerary planned out for whatever you want to do on holiday.

    14. Question 14. What Do You Know About The Country You Have Planned To Visit?

      Answer :

      Doing some research beforehand always helps. If you’re planning a holiday to a foreign country, you'll obviously have done some research about the place – tell the interviewer this at this stage. Say that you know places of interest and explain why those places interest you – whether it’s because of historical significance, etc.

    15. Question 15. What Is The Purpose Of Your Visit?

      Answer :

      The interviewer wants to know here that you are not planning on illegally immigrating to a Schengen country under the guise of a tourist in order to seek employment. Be clear about why you wish to travel to a particular country in the Schengen area.

    16. Question 16. Are You Married? Is Your Spouse Travelling With You? If Not, Why Not?

      Answer :

      While it is common for people to forget their wedding anniversaries, it helps to memorize it for this interview. Tell the interviewer your exact marriage date and speak a little about your spouse. If your spouse is not travelling with you, explain the reasons clearly.

    17. Question 17. What Is Your Educational Qualification?

      Answer :

      State the highest degree you’ve earned in a formal educational institution. Don’t talk about every school you've attended unless the interviewer asks for this information.

    18. Question 18. Where Will You Stay When You’re On Holiday/studying In The Schengen Area?

      Answer :

      Tell the interviewer that you’ll be staying at campus provided accommodation if you’re a student, or the names of your planned hotels and recommended accommodations if you’re travelling on holiday. If you’re travelling on holiday, it’s expected that you’ve at least researched enough to know in which area of the holiday destination you’re planning on staying, and whether it is close by to the tourist attractions, etc.

    19. Question 19. Why Do You Need A Visa Valid For Three Months? Can’t You Plan A Shorter Trip?

      Answer :

      Explain that Schengen countries are many, and that your Visa can allow you to visit all these beautiful places and that an international holiday like this is a once in a lifetime opportunity to explore the world. Communicate your flexibility and willingness to shorten your trip, if that’s what’s necessary. It helps if you have a clear itinerary of your plans to visit multiple Schengen countries and what you intend to do there.

    20. Question 20. How Do We Know That You Will Return To Your Home Country Within The Allowed Time On The Visa?

      Answer :

      Explain to the interviewer about your relationships/employment responsibilities/personal or professional commitments, etc. that you have to attend to when you’re back from your vacation. Also explain that you understand that overstaying your Visa limit amounts to a criminal act and that you do not wish to break any laws.

    21. Question 21. What Will You Do If Your Visa Is Rejected?

      Answer :

      Mention here that you have other things to do in your home country itself – like work, prior engagements, etc. The official wants to basically know that you aren’t going to look for employment on a holiday Visa.

    22. Question 22. Do You Have A Leave Approval Letter From Your Employer?

      Answer :

      Chances are that this letter will be in the form of an email, so have it printed out before going for your interview. Simply hand the letter over to the interviewer and he/she will gather the required information from there.

    23. Question 23. What Types Of Eta Can Be Applied For Online?

      Answer :

      You can apply for a Visitor/Tourist ETA (if travelling for tourism or to visit friends or relatives) and for Short Validity Business ETA (if travelling for business purposes). The ETA is valid for 12 months with stays of up to 3 months on each visit, and can be used for single or multiple entry travel.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial