SAS BI Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAS BI Interview Questions & Answers

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. Prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. SAS BI is a tool to represent unstructured data in structured format. Based on the type of data it has, it generates a chart and gives us the outlook on the data in a group. Candidates should have basic knowledge on how this is done in order to get a job. Follow our Wisdomjobs page for SAS BI job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

SAS BI Interview Questions

SAS BI Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sas Business Intelligence?

      Answer :

      SAS business intelligence has analytical capabilities like statistics, reporting, data mining, predictions, forecasting and optimization. They help in getting data in the format desired. It helps in improving quality of data.

    2. Question 2. Where To Use Sas Business Intelligence?

      Answer :

      SAS BI provides the information about an enterprise when needed. It provides this information in customized format. SAS BI integrates data across the enterprise and delivers the self-service reporting and analysis. This consumes less time for responding requests and for business uses to view the information. An integrated, flexible and robust presentation layer for SAS Analytics with full breadth is also offered by SAS BI. All these are integrated within the context of business for better and faster decision making.

    3. Question 3. What Is Business Intelligence?

      Answer :

      As name suggests it’s the Intelligence one gains from the business; about the business. Typically, it is achieved by various Data warehousing, Data mining and reporting tools and techniques.

      These tools and techniques help the system to provide right information to right people at right time and right format. So, decision makers can more concentrate on their business of making decisions instead of wasting time in digging plies of enterprise data.

    4. Question 4. How Sas Deals With Business Intelligence?

      Answer :

      SAS has developed end to end business intelligence solution named as SAS Enterprise Intelligence Platform. It enables the users to extract and transform enterprise wide data into fully integrated reporting warehouse, leading to more usable business data and more effective decision making.

      With the way; the platform is structured and the way metadata (The metadata is explored in details at the below sections) is handled; it becomes feasible to represent the single version of truth to the intended users.

      SAS stores the data only once which and shares its metadata across all the applications dealing with that data which might be ETL tool trying to update that data or data mining tool trying to dig out that data for some ad-hoc queries or might be reporting tool producing monthly report for the business.

    5. Question 5. What Is Metadata?

      Answer :

      Metadata is often referred as “data about data”; but I would like to say it as it is nothing but additional information of your data.

      Usually many applications which deal with the DATA need some basic information about it from their perspective; for example, a database system where you are going to save the data needs to know how user wants the data to be saved? So, when you fire a create table command on the database is nothing but you give that information to the database system. In more specific term you define the table structure which is gets recognized as tables Metadata.

      In another example when some reporting application needs to produce the weekly report it needs the information about the fields on the report, format of those fields which are going to be represented to the user; what all database tables it’s going to deal with; in which library or schema they are located etc. etc. All those terms are referring nothing other than metadata.

      So, it is same with SAS as well; In the context of SAS; metadata is the information about all the resources used in the provision of BI. The name of the column rather than the actual values stored within it. Information about How to read in data from non-SAS location. Description of report content rather than the actual report itself. Details of the access rights of all users. A description of the source and target tables used in data integration jobs; as well as details of all the transformations.

    6. Question 6. What Is Sas Metadata Repository?

      Answer :

      It is the location where all this metadata is saved in some specific format. SAS stores its metadata in centralised repository; which in turn is managed by SAS Metadata Server. This metadata is then shared with all the applications under SAS Open Metadata Architecture. This helps SAS in achieving single storage of data and consistency of the information among all the applications using it.

    7. Question 7. What Is Sas Enterprise Intelligence Architecture?

      Answer :

      It is platform designed for Business intelligence solution. It has got different parts or tiers. The metadata sits alongside these tiers and works as glue to stick all these layers together.

      There are 4 different tiers; Data tier, Server tier, Client and Web tier.

      All tiers can have been installed on the same machine or might be on different machines; however, it is common practise to have server tier and web tier on one machine and data tier and client tier on different machines.

      Data tier – Is nothing but where the all Enterprise level data resides.

      It includes SAS Datasets, OLAP cubes, SAS SPDS (Special Performance Data Server), SAS SPDE, Other RDBMS tables like oracle, ERP systems etc. Using SAS/ACCESS we can connect to external databases like Oracle; DB2 etc.

      Server Tier – This includes all different types of SAS Servers. SAS Servers are similar to windows servers; which run in the background to serve the requests rose from client.

      SAS servers are usually installed on different machines. Various SAS servers all listed as below;

      SAS Workspace Server – The SAS Code generated by various client applications is sent to this server for execution. SAS Workspace server then access various datasets and libraries included in the code and executes them providing the output back to the end users. Each user has individual process allocated on the server.

      SAS Stored Process Server – This is place where all SAS Stored Process are executed. SAS stored processes are centrally stored SAS programs that can be accessed from different SAS client and web applications.

      Object Spawner – Its part of Server tier which is responsible for start up of SAS Work space server and connect them with the Metadata Server.

      SAS OLAP Server – This is used to access previously created OLAP cubes. It can read the cubes which have been created with other non-SAS applications. Process MDX queries. It is interesting to know that building the OLAP cubes is done by using SAS Workspace server while OLAP server can be used just for reading purpose.

      SAS/Connect Server – It used to submit SAS code from one machine to be executed on another. Provides Remote Library Services, Data transfer services etc.

      SAS/SHARE – Gives access to SAS files for multiple users at a time; and avoid connecting to the files thru different SAS/Connect remote logins.

      Apart from this there are some additional SAS servers like Batch Server, Grid Server, Platform suit for SAS etc. However most important of all are SAS Workspace Server, SAS Stored Process Server, SAS OLAP server and Object Spwaner.

    8. Question 8. What Are Sas Bi Dashboard Components?

      Answer :

      datamodel, dashboard, indicator, ranges

    9. Question 9. Where Are Dashboard Components Are Created And Maintained?

      Answer :

      sas BI dashboard web application

    10. Question 10. What Are The Component Of Range?

      Answer :

      code interval,interval, label, color

    11. Question 11. How Many Display Types Available In Sas Bi Dashboard?

      Answer :

      8

    12. Question 12. What Are The Types Of Interactive Display Types?

      Answer :

      • interactive summary chart and detail chart
      • interactive summary chart and detail plot

    13. Question 13. Explain About Sas Business Intelligence?

      Answer :

      SAS business intelligence has analytical capabilities like statistics, reporting, data mining, predictions, forecasting and optimization. They help in getting data in the format desired. It helps in improving quality of data.

      SAS BI provides the information about an enterprise when needed. It provides this information in customized format. SAS BI integrates data across the enterprise and delivers the self-service reporting and analysis. This consumes less time for responding requests and for business uses to view the information. An integrated, flexible and robust presentation layer for SAS Analytics with full breadth is also offered by SAS BI. All these are integrated within the context of business for better and faster decision making.

    14. Question 14. Explain The Concepts And Capabilities Of Business Object?

      Answer :

      A business object can be used to represent entities of the business that are supported in the design. A business object can accommodate data and the behavior of the business associated with the entity. A business object can be any entity of the development environment or a real person, place or process. Business objects are most commonly used and can be used in businesses with volatile needs.

    15. Question 15. What Is Broad Cast Agent?

      Answer :

      A broadcast agent allows automation of emails to be distributed. It allows reports to be sent to different business objects. It also users to choose the report format and send via SMS, fax, pagers etc. broadcast agents allows the flexibility to the users to receive reports periodically or not. They help to manage and schedule the documents.

    16. Question 16. What Are The Software’s And Applications That Are Used Most Frequently Used By Sas Bi Applications Developers?

      Answer :

      • SAS AppDev Studio
      • SAS A/F
      • SAS/Internet

    17. Question 17. What Are The Applications Primarily Used By Business Analyst?

      Answer :

      • SAS bi dashboard
      • SAS Enterprise Guide
      • SAS Information Map Studio
      • SAS OLAP Cube Studio
      • SAS Stored Process
      • SAS Visual BI

    18. Question 18. What Are Several Options For Creating Reports In Web Report Studio?

      Answer :

      There are three options:

      • Report wizard which consist of five steps
      • Templates that contain report layout information
      • Edit mode, which provide full control over all aspects of report creation

    19. Question 19. What Is The Primary Data Source For The Wrs?

      Answer :

      Information maps

    20. Question 20. How Many Types Of Prompts Are There?

      Answer :

      • Dynamic prompts
      • Cascading prompts
      • Relative date/Time prompts
      • Range prompts

    21. Question 21. What Are The Softwares And Applications That Are Used Most Frequently Used By Sas Bi Applications Developers?

      Answer :

      • SAS AppDev Studio
      • SAS A/F
      • SAS/Internet

    22. Question 22. How Will You Locate The Sas Platform Applications?

      Answer :

      Go to

      SAS >> All Programs>>SAS

    23. Question 23. How Will You Location Sas Platform Applications Available From Web Browser?

      Answer :

      Start>> internet

      View the links stored as favorites in internet explorer

    24. Question 24. What Is The Limit Of The Number Of The Rows And Columns Available In The Worksheet?

      Answer :

      1 million rows and 16000 columns

    25. Question 25. How Many Types Prompting Framework Can Be Broken Down To?

      Answer :

      Design time: creating the framework to ask questions and have the results passed to the application

      Run time: Displaying the prompt in an application and processing the user input

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Sas Bi Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial