SAP Web IDE Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAP Web IDE Interview Questions & Answers

Experienced in SAP technology? SAP Web IDE is an integration development environment which is very powerful and simplifies the development of applications. There are many components like templates, graphics editors, samples, wizards etc. Using them, applications are tested and deployed. SAP Web IDE will support the entire application lifecycle: design, development, testing to deployment and extensibility. Even though many other jobs are present, SAP Web IDE job is unique. Good hands on knowledge on IDE concepts will put you ahead in interview. Every where we can find job opportunities for this position. Wisdomjobs has interview questions which are exclusively designed for employees to assist them in clearing interviews. SAP Web IDE interview questions and answers are useful for employees who are good at SAP concepts, development.

SAP Web IDE Interview Questions

SAP Web IDE Interview Questions
    1. Question 1. What Is The Difference Between Sap Web Ide And Other Existing Development Tools (smp Appbuilder, Sap Appdesigner And Gateway Pa Tools) That Help Developers Build Sapui5/fiori Uis?

      Answer :

      SAP Web IDE embraces the capabilities of existing products (SAP Mobile Platform AppBuilder, SAP AppDesigner, Gateway PA tools and SAP Fiori toolkit) and provides a comprehensive tool designed to support the end-to-end development lifecycle for SAPUI5 and applications applying the SAP Fiori UX. The above mentioned products provide specific solutions for SAPUI5 and applications applying the SAP Fiori UX.

      The vision is to unite these products in order to simplify the end-to-end development story of SAP Fiori and SAPUI5 applications by providing one product for all

      • applications (simple and complex)
      • platforms (cloud and on premise)
      • channels (smartphone, tablet, desktop)
      • personas – developer, business expert and designer

    2. Question 2. What Is The Difference Between Sap Web Ide And Sap Hana Web-based Development Workbench?

      Answer :

      SAP Web IDE and SAP HANA Web-based Development Workbench are two different products that share a common framework and address different domains:

      SAP Web IDE enables the development of SAP Fiori and SAPUI5-based applications on top of ABAP and SAP HANA Cloud Platform services. The main focus at the moment is the UI layer development.

      SAP HANA Web-based Development Workbench provides the complete solution for developing SAP HANA native applications. The main focus is on creating SAP HANA data models and services

    3. Question 3. How Does Team Development And Version Management Work In Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE on HANA Cloud Platform is connected to GIT (free software used for distributed revision control and source code management).

    4. Question 4. How Can Customers Get Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE is available as part of the SAP HANA Cloud Platform offering.

      You can get free trial instance of SAP Web IDE when signing up to the free SAP HANA Cloud Platform.

    5. Question 5. Is It Possible To Install Sap Web Ide Locally On Your Computer?

      Answer :

      SAP recommends to work with cloud version of SAP Web IDE, as this allows you to work with the latest SAP versions without an installation effort. It also enables seamless integration with SAP HANA Cloud Platform services such as SAP Fiori launchpad, Git etc.

    6. Question 6. Is It Possible To Import A Project From Eclipse To Sap Web Ide And Vice Versa?

      Answer :

      Yes, this is possible.

      SAP Web IDE allows you to import and export your project as a ZIP file.

    7. Question 7. When Sap Recommends To Use Sap Web Ide And When Sap Eclipse Extensions?

      Answer :

      SAP Web IDE is the recommended tool for developing any SAP Fiori and SAPUI5 app. SAP will focus its investment in SAP Web IDE since it provides a simple development process with rich out-of-the-box capabilities.

      Eclipse tools are still supported and developed. Generally speaking, in the context of building SAP Fiori and SAPUI5-based applications, Eclipse should be used more on the server-side development (e.g. service creation).

       

    8. Question 8. What Kind Of Deployment Options Are Provided By Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE comes with integrated deployment options for

      SAP HANA Cloud Platform

      SAPUI5 ABAP Repository on a SAP ABAP Server

      SAP Fiori launchpad

      SAP HANA Cloud Platform mobile services

      SAP Mobile Platform.

      In addition to the integrated deployment options, manual upload to an on-premise ABAP system is also supported.

    9. Question 9. Can Sap Web Ide Be Used By Customers To Develop New Sap Fiori Apps?

      Answer :

      Yes, SAP Web IDE allows the generation of SAP Fiori starter apps based on wizards and templates that can be used to develop new SAP Fiori apps. These applications can then be changed via the layout editor and the code editors, and then previewed via the Instant Preview option.

    10. Question 10. How Enterprise Ready Is Sap Web Ide?

      Answer :

      Security:

      SAP Web IDE relies on SAP HANA Cloud Platform infrastructure for authentication and secure connectivity to different systems (SAP Gateway) or other components (Orion, Git). As part of the SAP HANA Cloud Platform the SAP Web IDE adheres to the SAP standards terms and conditions for cloud products related to data protections and privacy.

      SAP Web IDE could use any Identity provider (IdP) - including customer defined IdPs, or use the SAP HANA Cloud Connector for secure connection to on premise systems. For more information on SAP Cloud Connector, refer to SAP HANA Cloud Connector security whitepaper.

      SAP Web IDE relies on authorization checks done by other systems (SAP Gateway, Orion, and Git)

      Administration / Configuration:

      Settings for the developments environment can be easily maintained and are controlled centrally from the SAP HANA Cloud Platform cockpit.

      Develop Once, Run Everywhere:

      Applications developed with SAP Web IDE can run on different platforms like SAP HANA Cloud Platform, SAP ABAP using Business Server Pages (BSP), or SAP Mobile Platform (SMP).

      Lifecycle Management:

      SAP Web IDE will support the entire application lifecycle: starting from design, through development and testing to deployment and extensibility

      Installation/Supportability:

      SAP Web IDE hosted on the SAP HANA Cloud Platform provides a low TCO environment. Local installations are not required.

      Integration:

      SAP Web IDE seamlessly integrates with existing SAP ABAP systems and with SAP HANA on-premise systems (in the future) with regards to application extensibility, consumption, and application deployment.

    11. Question 11. How Does Licensing Work With Sap Web Ide?

      Answer :

      There are several ways for customers and partners to get access to SAP Web IDE:

      1. For SAP HANA Cloud Platform customers: 

      SAP Web IDE is included in several HCP packages:

      For more information, see http://hcp.sap.com/pricing.html

      2. SAP HANA AppServices, Web IDE Edition” package:

      In addition to the packages above SAP offers the “SAP HANA AppServices, Web IDE Edition” package (material no. 8003103) for productive purposes with no SAP HANA/HCP prerequisites. For more information, see https://www.sapstore.com/solutions/60009/Web-IDE

      3. For SAP HANA customers:

      Starting from SAP HANA SP09, SAP Web IDE code editor and application preview capabilities are part of SAP HANA Web-based Development Workbench.

      4. For partners:

      SAP Web IDE is included in the SAP PartnerEdge program for application development – Innovation Pack for SAP HANA Cloud Platform. Partners can alternatively purchase any of the mentioned customer packages.

       5. Trial versions:

      Cloud based available on HCP Trial (mentioned under Get Started) and Local version on SCN.

    12. Question 12. Does Hat Support Third Party Cordove Plugins?

      Answer :

      Yes, HAT supports build and package an app with custom plugins enabled or preview the custom plugins using SAP HAT Companion app.

    13. Question 13. Does Sap Web Ide Support The Smp Hybrid Sdk (kapsel)?

      Answer :

      Yes, SAP Web IDE HAT plugin supports the Kapsel SDK through code completion, code snippets, API reference documentation, user selective enablement of Kapsel or core Cordova plugins and additional capabilities.

    14. Question 14. What's Next For Sap Web Ide For Sap Hana?

      Answer :

      SAP keeps working on simplifying the development experience for SAP HANA XS advanced. Existing capabilities will be merged and new capabilities for an end-to-end native development process will be added.

    15. Question 15. What Happens To Sap Hana Studio And Sap Hana Web Based Development Workbench?

      Answer :

      Using SAP Web IDE for SAP HANA you might be required to use external editors and command line tools to develop for SAP HANA XS advanced. The existing tools for SAP HANA extended application services, classic model remain part of SAP HANA to provide 100% backwards capability until full migration will be possible.

    16. Question 16. What Is The Rationale Behind Introducing Sap Web Ide For Sap Hana?

      Answer :

      SAP is consolidating the development experience for SAP-based applications on the cloud and on premise. For this SAP Web IDE for SAP HANA comprises capabilities of SAP HANA Studio, SAP HANA Web-based Development Workbench and SAP Web IDE to develop with the SAP HANA XS advanced platform. It consolidates technologies, follows industry trends, and leverages industry standards where possible, while retaining a competitive innovation focus of SAP’s current tool offering

    17. Question 17. Can The Sap Web Ide Be Integrated With Other Services, Such As: Online Collaboration, Task Management, Bug Management, Etc.?

      Answer :

      Yes. SAP Web IDE architecture is based on plugins. This framework allows you to easily extend SAP Web IDE with new features and provide them to others. Following are some ideas on what you can do: create templates with customer-specific branding, connect to a service, such as: online collaboration and task management system, create a shortcut to a set of common operations and more. 

    18. Question 18. Is It Possible To Create Customer-specific Templates?

      Answer :

      Yes, this is possible.

      Yes, this is possible.

      The template gallery can be enriched with custom templates, be it

      customer-specific, LoB-specific, Industry-specific, etc.

      SAP Web IDE supports the full process of templates/plugins creation:

      • Out of the box wizards that assist with the creation of custom templates.
      • Ability to reuse existing and user created templates.
      • Auto complete option for editing template files in the code editor.
      • Ability to test plugin projects within SAP Web IDE

    19. Question 19. Can Sap Web Ide Be Used To Develop New Fiori Apps By Customers?

      Answer :

      Yes, SAP Web IDE allows generation of Fiori starter apps based on wizards and templates that can be used to develop new Fiori apps. These applications can then be changed via the Layout Editor, the code editor and previewed via the Instant Preview option.

    20. Question 20. Is There Any Debugging Feature Introduced With Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE provides no particular debugging features, but as this is a browser-based development environment debugging capabilities of the browser can be used.

    21. Question 21. What Kind Of Rapid App Development For Mobile Platform Comes With Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE offers WYSIWYG, wizards, templates and code editor with SAPUI5 and Kapsel code completion for rapid development.

      In addition HAT enables testing functionality within the SAP Web IDE to quickly validate hybrid app functionality without deploying the app to an emulator or device.

    22. Question 22. What Kind Of Mobile Deployment Options Are Provided By Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE comes with integrated deployment options for the following mobile platforms :

      • SAP Cloud Platform mobile service for development and operations.
      • SAP Mobile Platform.

       

    23. Question 23. Can We Do Native (mobile)development With Sap Web Ide?

      Answer :

      No, SAP Web IDE does not support native (mobile) development.

    24. Question 24. What Is Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE has several flavors that are available via different deliveries. 

    25. Question 25. What Does Sap Cloud Platform Web Ide Offer?

      Answer :

      • Build beautiful HTML5 based SAPUI5 applications applying SAP Fiori UX using wizards, templates, Sample Apps, WYSIWYG editor and a code editor with SAPUI5 code completion.
      • Extend SAP delivered applications using code editors and a visual extensibility pane
      • Enhance the IoT Developer Experience by offering the ability to create SAPUI5 application for IoT scenarios
      • Instantly preview application for any device screen size - desktop, tablet, or smartphone
      • Use the sophisticated mock service for decoupling front-end development from the server and for testing purposes
      • Create, test, build and deploy SAPUI5 hybrid mobile apps (Apache Cordova/Kapsel)
      • Deploy on SAP Cloud Platform, SAPUI5 ABAP Repository using Business Server Pages (BSP), SAP Fiori launchpad (FLP), SAP Portal, SAP Cloud Platform mobile service for development and operations, and SAP Mobile Platform (SMP). 
      • Team development via the SAP Web IDE integrated Git support.
      • Extend SAP Web IDE through features, plugins and templates leveraging its modular and extensible framework.

    26. Question 26. Is Sap Web Ide Available For Customer To Use?

      Answer :

      SAP Web IDE has been released for productive usage on SAP Cloud Platform. It can be reached via SAP Cloud Platform or SAP Store for productive or trial usage.

      SAP Web IDE is also available as a Personal Edition for productive or trial usage. 

    27. Question 27. What Offline-data Features Are Included (i.e. When Data Connection Is Temporarily Lost)?

      Answer :

      You need to be online to be able to work with SAP Web IDE on SAP Cloud Platform.

      SAP Web IDE has an automatic save (auto-save) feature that allows a user to have the changes in all open documents saved automatically at preset intervals.

      In addition, we enable session restore in case of session loss, session timeout and connectivity issues.

    28. Question 28. Is There Any Sap Hana Dependency (like In Runtime Or Design Time) For Sap Web Ide?

      Answer :

      • SAP Web IDE is running on the SAP Cloud Platform, which is SAP’s platform-as-a-service offering (PaaS). 
      • SAP Web IDE is a design time environment, it is not required in the runtime environment.
      • There are no dependencies to the HANA database.

    29. Question 29. Will The Ui Theme Designer Be Part Of Sap Web Ide?

      Answer :

      SAP Web IDE provides direct access to launch the UI Theme designer from SAP Web IDE (via the Welcome screen). In the future, we plan to support previewing apps using UI Theme Designer themes and define theme project resources in SAP Web IDE (w/Git integration).

    30. Question 30. Is It Possible To Leverage Build Prototypes To Jumpstart The Sap Fiori App Development?

      Answer :

      Based on Build prototypes, you can jumpstart your development in Web IDE by importing Build prototypes using the SAP Web IDE- Build integration. Because Build prototypes are created with real controls, the resulting Web IDE project will have the initial UI layout including interactions and sample data. This code is kind of like a specification for your app, which smooth the transition from design to development.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP Web Dynpro Tutorial