SAP SRM Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAP SRM Interview Questions & Answers

Do you like to switch your career? Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. SAP SRM is supplier relationship management used with ERP, PLM and SCM. SRM is the proper planning and managing the communications with the vendors which provides services so that the interactions are valued so much. Demand to this technology is increasing every day. There is huge demand for jobs related to SAP SRM anywhere. One can check the availability of the job across cities including Mumbai, Delhi, Bangalore, Pune and Hyderabad. It is a permanent job. Follow Wisdomjobs page for SAP SRM job interview questions and answers page to get through your job interview successfully.

SAP SRM Interview Questions

SAP SRM Interview Questions
    1. Question 1. What Is Srm And Why Should A Company Add This Module To Its Sap Application?

      Answer :

      SRM means supplier relationship management. Just as a robust company puts in an effort to develop customer relationships, the company should strengthen its procurement processes by automation and efficiency. SRM can examine and forecast the company’s purchasing pattern, work with vendors in real time, and shorten procurement cycles.

    2. Question 2. What Does Srm Handle?

      Answer :

      SRM handles analytics, supplier collaboration, operational contracts, service purchasing, self-service procurement, catalog content, supplier qualification, strategic sourcing, and plan-driven procurement.

    3. Question 3. What Are Srm Sub Modules?

      Answer :

      These would be  the Supplier self-services (SUS) service agent, the SUS  order processor, the SUS invoicing party, the SUS administrator supplier, the one-client invoice verification clerk, the survey reviewer, the strategic purchaser, the component planner, the employee and the invoice verification clerk. This is about one third of the sub modules in SRM.

    4. Question 4. How Is Srm Used?

      Answer :

      SRM can be used two ways. First, employees can purchase materials and services they need to complete the company’s goals. This process is simplified by a Web-based GUI that simultaneously filters by corporate spending and purchasing compliance. The second way is by an automated system which procures materials as part of a company’s supply-chain workflow.

    5. Question 5. What Is The Relationship Between Srm And Mm?

      Answer :

      The MM module manages the materials of the company. SRM issues purchase orders for MM only; it is where vendor information is managed.

    6. Question 6. What Is A Business Partner?

      Answer :

      Business partners cover all stakeholders in the company – employees, vendors/suppliers, customers. A partner function is any function related to these partners, such as invoicing a customer, purchase order issuance, authorization procedures, and so on.

    7. Question 7. What Is A Company Code For?

      Answer :

      Many large corporations actually consist of separate companies (plants) with separate functions and accounting. By assigning a code to each company, its financial and legal parameters and reports can remain separate.

    8. Question 8. What Are The Few Of The Tables Available In Srm?

      Answer :

      SRM has many tables. Among them, the product table, product category table, Web survey questionnaire, business address services, communication usages, account assignment, PO item confirmation, business transaction item purchasing, value limits, tax, tolerances, transactions, partners, links, chopping cart, invoice and credit memo, and SRM confirmations.

    9. Question 9. What Is The Import Status Tab For?

      Answer :

      When you are importing and customizing an import scenario, this tab will give you information on the status of the import – how many fields from the source have been mapped to the destination,  what source is involved, and what the destination is. It also will tell you what table joins and field look ups are being used.

    10. Question 10. Do You Have To Re-create Mappings Each Time?

      Answer :

      No, you can re-use mappings by exporting the mapping file and uploading it back for re-use. The next time you want to use it, use the QA System Import Manager, open the import file involved, and select the mapping file from Catalog Items Import Map.

    11. Question 11. Discuss About The Benefits That Sap Srm Brings To A Business?

      Answer :

      1. SAP SRM enables the organization to achieve the following business benefits: Sustainable cost savings- which enables the companies to achieve a closed loop from source-to-pay.
      2. Contract compliance – provides visibility into enterprise expenditures and enables the procurement organization to effectively demonstrate according to corporate guidelines.
      3. Competitive advantage –gives the tools to partner with key suppliers, define supplier management approach, and determine the key metrics.
      4. Entries should be created in the EBP system to link the EBP purchase orders, requisition and reservation to the backend R/3 system. The logical system ID should reflect that of the EBP application server and client in which the number ranges are being configured. PO, RQ, RS were used to easily distinguish each number range.

    12. Question 12. Why Do We Configure Number Ranges In Srm?

      Answer :

      Number ranges must be established for EBP shopping carts as well as any potential purchasing document so that unique numbers can be generated in the backend R/3 system from EBP. The EBP system needs a number range established that automatically takes the next available number and assigns it to the document which will be created in R/3.configuration must also be established in R/3 to correlate with the ranges in EBP so that conflict never arise when purchasing document.

    13. Question 13. What Purpose Does The Srm Org Structure Serve?

      Answer :

      Organizational attributes serve many purposes in EBP system. The primary purpose is to set attributes that define the users` shopping experience. Examples of such attributes are company code, plant and cost centers that the user can order against, etc.

    14. Question 14. Why Do We Create The Internal Number Range For Local Bid Invitation?

      Answer :

      An internal number range must be defined to build numerically local bid invitation for RFQ`s and Auction in the Bidding Engine and Live Auction application. These bids does not have a link to any R/3 purchasing document, they are completely local to the ERP system.

    15. Question 15. What Is The Difference Between A Business Partner And A Partner Function?

      Answer :

      Generally in SRM business, partner means the entire stake Holders. Example: suppliers, customers, vendors, employee, etc. The function of partner is to make the vendors as reference, and then there will be invoicing party, supplying party, etc. Business partner means those who supply the raw material to the customer i.e. buyer.

    16. Question 16. What Are The Key Business Process In Sap Srm?

      Answer :

      The key business process in SAP SRM includes:

      1. Procure to pay- we can integrate catalog based requisition and gain the benefits of e-procurement.
      2. Catalog management- manages catalog data as master data that is deeply integrated.
      3. Centralize sourcing- gain visibility into the demand for goods and services.
      4. Centralized contract management- consolidates contract information.
      5. Supplier collaboration- links supplier to our purchasing processes through the supplier portal

    17. Question 17. What Is A Purchasing Organization?

      Answer :

      A Purchasing Organization is the organizational unit within a business responsible for the procurement of goods and services for plants belonging to a particular region. It also negotiates terms and conditions of contracts and purchases from vendors and also assumes legal responsibility for those purchases for the Plants that PO is responsible for. Those Plants are dependent on its assignment.

    18. Question 18. What Are Different Types Of Log Records?

      Answer :

      V1 and V2. V1 must be processed before V2. But, we can have more than one V2 logs.

    19. Question 19. What Are The Types Of Update Requests?

      Answer :

      An update request can be divided into one primary (V1) and several Secondary update components (V2). Time-critical operations are placed in V1 component and those whose timing is less critical are placed in V2 components. If a V1 update fails, V2 components will not be processed.

    20. Question 20. Explain How Sap Gui Handles Output Screen For The User?

      Answer :

      The SAP front-end s/w can either run on the same computer or on different computers provided for that purpose. User terminal input is accepted by the SAP terminal program SAP GUI, converted to SAP proprietary format and sent to the SAP dispatcher. The dispatcher coordinates the information exchange between the SAP GUIs and the work processes. The dispatcher first places the processing request in request queues, which it then processes. The dispatcher dispatches the requests one after another, to the available work process. The actual processing takes place in the work process. When processing is complete, the result of a work process is returned via the dispatcher to the SAP GUI. The SAP GUI interprets the received data and generates the output screen for the user.

    21. Question 21. How Do We Define Its Url?

      Answer :

      Before the Internet Transaction Server (ITS) can process EBP requests, entries in table must be maintained to initiate a connection to a physical URL, which controls the menu on the left hand side of the screen that shows all of the transactions users have access to. The URL varies depending on which the EBP client the configuration is performed in and it also consists of base address for the integrated ITS instance. To enable EBP purchasing for each client, this configuration needs to be performed once.

    22. Question 22. Is There Anything In Particular That Needs To Be Done To A User Or A Vendor To Make Them A Valid Part Of Srm?

      Answer :

      A user or supplier record cannot be assigned to an organizational unit it has a business partner recorded. This means, if Business Partner relationships are not established, users cannot be imported into the organizational structure from the User_Gen Transaction. Then the following error occurs: “Business partner of organizational unit does not exist”.

    23. Question 23. If We Are Replicating From The Backend And Something Is Stuck In The Queue Of R/3 Then What Can We Do Then ?

      Answer :

      We use transaction SMQ1 in this case. The first thing that should be checked when downloading customizing objects is a possible stuck queue. The R/3 system uses the outbound queue (SMQ1) which is less likely to get stuck initially.

    24. Question 24. What Is Supply Management In Srm ?

      Answer :

      Supply management deals with the oversight and management of materials and services inputs, management of the suppliers, which provides vital inputs. The performance of supply management departments and professionals is measured in terms of amount of money saved for the organization. However, managing risk is one of the aspects of supply management; especially the risk of non-availability of quality goods and services important for an organization’s survival and growth.

    25. Question 25. What Is The Function Of Supply Management In An Organization?

      Answer :

      The supply management function of an organization is responsible for various aspects such as managing supplier performance, implementing technologies, processes, policies, and procedures to support the purchasing process. Also provide supplier relationship management process for providing the structure for how relationships with suppliers will be developed and maintained.

    26. Question 26. What Is The Difference Between A Partner And A Customer?

      Answer :

      If Stake reference of SRM then, In SRM all the stake holders are partners. eg vendor, employees etc.

    27. Question 27. What Is The Use Of Sap Supplier Relationship Management?

      Answer :

      SAP Supplier Relationship Management SRM is SAP product that facilitates the procurement of goods via a web based platform. Organizations can procure all type of products like direct and indirect material, services and this can be integrated with SAP ERP modules and other non-SAP back end systems for accounting and planning.

      SAP SRM allows you to optimize your procurement process to work effectively with suppliers to get long term benefits and also to perform forecasting, procurement cycle and to work with partners. You can reduce the time span and costing of procurement cycle using innovative methods to manage business processes with key suppliers.

      SAP Supplier Relationship Management supports the full procurement cycle i.e. starting from source and purchase to pay through complete procurement process with suppliers and effectively managing supplier to build long term relationship.

    28. Question 28. What Are The Key Functions That You Perform Under Sap Srm Module?

      Answer :

      Catalog Management: Suppliers can easily manage catalog data and can be easily integrated with business processes like accounting, finance and planning.

      Procure to Pay Optimization: Using SAP SRP product, you can streamline procure to pay life cycle and improve communication with supplier and cost management.

      Self Service Procurement: End users can search products using multiple product catalog and helps them to find and purchase product that are compliant with purchase and procurement policy of the company.

      Reporting Functionality: Using SAP Supplier Relationship management, you can create reports related to procurement activities, compliance and contract management, and managing costing in procurement process.

      Contract Management: You can manage contracts using centralize secure repository that helps to reduce compliance violations and allows end users to follow business processes during self-service procurement.

    29. Question 29. How Do You Perform Sap Erp Integration With Sap Srm To Perform Upload Of Contracts?

      Answer :

      To upload the central contracts and to schedule agreements from SAP ERP system to SAP SRM system, you can use program BBP_CONTRACT_INITIAL_UPLOAD. As per your configuration these contracts are loaded and scheduled from ERP to SAP SRM system.

    30. Question 30. Is It Possible To Integrate Procurement Function Between Sap Erp And Sap Srm Function?

      Answer :

      Yes, Procurement functions are seamlessly integrated between SAP ERP and SRM. There are various business functions that allow a fully integrated, end-to-end procurement management solution to improve both compliance and procurement management process as per business requirement. It helps in closing the gap in ERP sourcing functionality using SRM capabilities and provides a common UI for designing integrated procurement processes.

    31. Question 31. When You Convert Rfx To Live Auction, What Happens To Request For Quotation Rfx?

      Answer :

      When you convert RFx to an auction, RFx is set to the status Completed and there are no changes that you can make to RFx.

    32. Question 32. How Do You Create A Live Auction?

      Answer :

      To create a live auction, purchasers can use SAP Bidding engine and auction takes place in Live Auction cockpit. Purchasers can create live auction −

      • Using an Auction template
      • By copying an auction
      • In SRM portal from the Sourcing application

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP SRM Tutorial