SAP-PP Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAP-PP Interview Questions & Answers

Ready to face interview for SAP-PP? Do not worry, we are here to help you with job interview preparation. If you are preparing for SAP-PP interview and not sure which questions are likely asked in interview, we suggest you to go through Wisdomjobs SAP-PP interview questions and answers page to crack your job interview. PP is production planning which is implemented in SAP for the required demand in market and utilizing the components materials efficiently and finishing products. Based on the material type and number of goods, plan is executed to bring up the products. There are many jobs related to this across the globe. Below is the list of frequently asked SAP-PP interview questions and answers which gets you ready to face the interviews:

SAP-PP Interview Questions

SAP-PP Interview Questions
    1. Question 1. What Are Traffic Lights In Mrp?

      Answer :

      red = the stock is not available
      yellow = the stock is in average level stock
      green = the stock is available

    2. Question 2. What Is Mrp List And What Is The Use Of It?

      Answer :

      Definition of the MRP List:

      The system creates MRP lists during the planning run according to how you set the creation indicator. These lists contain the planning result for the material. The MRP list always displays the stock/requirements situation at the time of the last planning run and it also provides a work basis for the MRP controller. Changes that are made after the planning date are not taken into consideration, so the list is static.

      MRP lists are stored in the system until they are either deleted manually or replaced by new lists from a subsequent planning run.

    3. Question 3. What Is The Use Of Stock Requirement List?

      Answer :

      In the stock/requirements list, the most up-to-date stock and requirements situation is displayed.

      The main difference between the MRP list and the stock/requirements list is that each time the stock/requirements list is called up, the system selects the various MRP elements and displays the most up-to-date situation. You thus always see the current availability situation of the material in the stock/requirements list. Changes that are made after the planning date are displayed directly, so the list is therefore dynamic.

      Stock/requirements lists are not saved in a fixed state in the system, but are subject to change and only exist in the working memory.

      As stock/requirements lists are subject to change, they cannot be set with a processing indicator.

    4. Question 4. What Is Mrp Controller Means?

      Answer :

      The MRP controller is a person or a group of persons responsible for monitoring material availability. You can use the number entered here, for example, to select the planning results per MRP controller.

      Every material that is relevant to the planning run must be assigned an MRP controller number in the material master record.

      You can also determine a special person for back order processing who receives a mail if a goods receipt was posted for a missing part. You must enter the mail name of this person in the field entitled, recipient name.

      In addition, you can define a person or a group of persons, who are to informed if you send a mail from the MRP list or stock/requirements list to the MRP controller for the material displayed. Actions

    5. Question 5. What Is Mrp Group And What Is The Use Of It?

      Answer :

      MRP Groups

      In this step, you can carry out the total maintenance of the MRP groups and you can allocate a material type to an MRP group.

      The MRP group is an organizational object that can be used to allocate special control parameters for planning to a group of materials. You can maintain MRP groups if planning control per plant is not precise enough for your requirements and you want to allocate certain material groups different control parameters from the plant parameters. For this purpose, MRP groups are defined with these specific control parameters and are assigned to the material in the material master record (MRP 1 screen).

      For example, the following control parameters can be set for the total planning run:

      • the creation indicator for the plarequisitions, MRP lists, and so on)
      • the planning horizon
      • the consumption mode

      The following is valid for total planning and single-item planning:

      for all materials without an MRP group, the system uses the plant parameters, or the entries in the initial screen of the planning run for all materials with an MRP group, the system uses the parameters recorded in the MRP groupning run (creation of purchase

    6. Question 6. What Is Purpose Of Schedule Margin Key?

      Answer :

      In this step, you specify the floats for determining the basic dates of the planned orders. The floats are allocated to the material via the release period key in the material master record.

      Opening period

      The opening period represents the number of workdays that are subtracted from the order start date in order to determine the order creation date. This time is used by the MRP controller as a float for converting planned orders into purchase requisitions or into production orders.

      Float before production 

      The float before production represents the number of workdays that are planned as a float between the order start date (planned start date) and the production start date (target start date). On the one hand, this float is intended to guarantee that delays in staging a material do not delay the production start. On the other hand, the production dates can be brought forward by means of the float to cope with capacity bottlenecks.

      Float after production

      The float after production should provide a float for the production process to cope with any disruptions so that there is no danger that the planned finish date will be exceeded. You plan the float after production between order finish date (planned finish date) and scheduled end (target finish date).

      Release period

      The release period represents the number of workdays that are subtracted from the order start date in order to determine the production order release. The release period is only relevant for production order management.

    7. Question 7. What Is Opening Period?

      Answer :

      Opening period

      The opening period represents the number of workdays that are subtracted from the order start date in order to determine the order creation date. This time is used by the MRP controller as a float for converting planned orders into purchase requisitions or into production orders.

    8. Question 8. What Is Sla ? Service Level Agreements?

      Answer :

      Service Level Agreements (SLA) define the attributes for service products (for example, maintenance, Hotline) that have been agreed upon with the customer in service contracts. The SLA confirms different parameters, such as response time, availability time and system availability.

    9. Question 9. What Are Basic Dates?

      Answer :

      Earliest date for the execution of the production order. This date takes into account the float before production.

      If, on order creation, a planned order exists for the production order or process order, then the order dates are taken from the planned order. When scheduling the production order the system tries to adhere to the order dates (if necessary, with reduction measures).

      If it is not possible to adhere to the basic dates and if the control parameter in Customizing allows the basic dates to be adjusted, the system adjusts the basic dates of the order during the scheduling run. If the control parameter in Customizing does not allow the basic dates to be adjusted, the order keeps the basic dates of the planned order.

      If the production order is created manually, you must enter at least one order date manually. The scheduling type determines, which order dates you must enter.

    10. Question 10. What Is Planning Time Fence?

      Answer :

      The planning time fence specifies a period within which no automatic changes are to be made to the master plan.

      The planning time fence is maintained in workdays.

    11. Question 11. What Is Planning Horizon?

      Answer :

      In this step, you define the planning horizon. This planning horizon specifies the period for the "Net change planning in the planning horizon".

      In this kind of net change planning, only those materials that have undergone a change that is relevant to MRP within the planning horizon are included in the planning run. Such materials receive a net change planning indicator in the planning file.

      You make this specification for a plant. You can define an alternative planning horizon for MRP groups.

    12. Question 12. What Is Group Bom?

      Answer :

      Alphanumeric character string used to uniquely identify a BOM.

      Use:

      If you assign a "meaningful" number to a BOM group, this gives you an additional way of accessing the BOM.

      The system stores the following under a BOM group:

      • all the alternatives in a multiple BOM
      • all the BOMs entered for a variant BOM

    13. Question 13. What Is Costing? How It Is Affected The Pp?

      Answer :

      Determining the material costs of a product:

      When you calculate production costs using a quantity structure, the system automatically determines the BOM and all the BOM items that are relevant to costing, in order to calculate manufacturing costs.

    14. Question 14. What Is Meaning Of Customized Reports?

      Answer :

      The report which is not using SAP standard reports.

    15. Question 15. In Project The Customization Is Comes Under Which Phase?

      Answer :

      Realization.

    16. Question 16. How You Get The Ticket?

      Answer :

      After release order,the reservation will provide the ticke to pick production material.

    17. Question 17. What Are Gaps? Some Examples?

      Answer :

      The GAPS are some issue in blue print that SAP cannot capture or prividing the client bussiness process.

    18. Question 18. What Is Lsmw?

      Answer :

      The LSM Workbench is an SAP System tool that supports you when copying data from non-SAP systems.

    19. Question 19. After Doing Realization How We Will Check Whether It Is Working Or Not?

      Answer :

      Doing Final preparation to check using the test case from user.

    20. Question 20. What Do We Do In Realization Phase?

      Answer :

      Provide ARICEF, Configuration Documents, integration test, BPP, UAT, Unit Test and implements some SAP notes.

    21. Question 21. How To Move To The Realization Phase?

      Answer :

      You must have some blueprints to go in next phase.

    22. Question 22. In Lsmw Which Is Most Important Step?

      Answer :

      Maintain Object Attributes
      Maintain Source Structures
      Maintain Source Fields
      Maintain Structure Relations
      Maintain Field Mapping and Conversion Rules
      Maintain Fixed Values, Translations, User-Defined Routines.

    23. Question 23. Can Mrp Be Carried Out For One Particular Level Of A Bom ( Level Code : 0001/0002 Etc)?

      Answer :

      Yes it can be done by running for specific materials (Single Material Single Level).

    24. Question 24. How Requiements( Pir,sles Order, Customer Requirement) Are Reduced After They Are Produced?

      Answer :

      Reqmts are reduced automatically after Delivery is made to the Particular Order (In case of Strategy 11, the PIRs are consumed after the GR for Production Order)

    25. Question 25. Can't One Material Be Assigned To More Than One Operation In A Routing?

      Answer :

      One material from a BOM CANNOT be assigned to different Operations. It can be done by defining the material for so many times as required in the BOM

    26. Question 26. How To Insert An Inspection Checkpoint At The End Of An Operation?

      Answer :

      If in process sample is to be defined, assign inspection type 03 in the Material Master.

      Then create MICs and assign them in the Routings.

      System automatically generates the Inspection Lots

    27. Question 27. Where We Have To Specify The Teardown Time In One Operation?

      Answer :

      Teardown time can be defined as one of the Standard Parameters.

    28. Question 28. How The Process Time Is Calculated In A Wc When Both Labour, Machine Categories Exist?

      Answer :

      Scheduling is done based on the Capacity Category we define in the Work center.

    29. Question 29. How To Create Opbject Dependencies In A Bom For A Configurable Material?

      Answer :

      Go to Extras -> Object Dependency -> Assign

      For this U need to create Characteristics and Class (of Class Type 300) earlier

    30. Question 30. Can Any Body Explain Me Why Work Scheduling View Is Required For Semi Finished And Finished Products?

      Answer :

      We need to maintain working scheduling view in order to make that finished or semi finished goods available for production as we assign production scheduler and production scheduler profile in this view, if not maintained conversion of planned order to production will not be possible.

    31. Question 31. Can We Create Production Order Without Bom And Routing ?

      Answer :

      yes we can create a production order without BOM & routing. Change the Config in OPL8 (order type dependent parameters) as routing optional. But it may ask for a sales order when we try to create order using CO01

    32. Question 32. What Is The Difference Between Pp And Pp-pi? Which One Is Better And How ?

      Answer :

      •  PP--> Production Planning mostly used for discrete type of industries, where at the time of confirmation the output is sure to be fixed.
      • eg Automobile

      • PP- PI--> Production Planning for Process Industries , here mostly used for the typical chemical industries , as the Yield is not fixed due to chemical reaction yield values can be varied to noticeable extent.
      • Eg X+Y =Z some 10 kg of X and 1 KG of Y gives yield that is Z of 10 Kg only.

    33. Question 33. If There Are Some Errors In Goods Movements, And Less Stock Of Material Consumed, How Can I Solve That Problem In Sap ?

      Answer :

      According to me COGI is basically a SAP standardized system which will tell you that what is the error in some cases it can rectify it too. But if the entry is done manually by MB1A, MB1B, MB1C you have to bring back or cancel the movement or move the stock to desired material and then refresh COGI.

    34. Question 34. If There Are Some Errors In Goods Movements, And Less Stock Of Material Consumed, How Can We Solve That Problem In Sap ?

      Answer :

      First you have to do revoke Teco and then process the order, otherwise system won't allow.

    35. Question 35. What Are The Customer Activities Followed For Pp Module ?

      Answer :

      PP - Discrete Manufacturing.

      Production Planning / Master data: For Production planning, only master data shall be migrated to SAP. In the 1st Stage, there is no master data.

      Following is the master data elements relevant for PP:

      - Bill of materials - Routing. - Work Centres.

      Transaction data: As of the cut off date, ideally there should not be any work in process. All the open production orders should be closed and semi finished goods should be dismantled and should be added to Raw materials. This strategy should be followed for all production orders where lead time to complete the production order is not large. Since, the production orders are for longer duration and it is not possible to dismantle the product and add it to inventory, following can be the strategy for migrating the data to SAP:

      • Create a material master for the work in process and set the standard price as the cost incurred for that product (ie. Work in process)
      • Create a bill of material (which will be used only for this production order) including this material and other materials still to be consumed.
      • Create Routing for rest of the production process.
      • Bring the work in process material into inventory as of the cut off date.
      • Create the production orders in SAP for the Work in process and issue materials to production order. Complete the production process after the cutoff date of the project.

    36. Question 36. What Happens To Planned After It Has Been Converted Into Production Order ?

      Answer :

      When you convert Planned order to Production order. the planned order are offset by production order. Reference of planned order can be seen in the production order.

    37. Question 37. How To Attach A Drawing For A Material To Bom ? Is It Possible ?

      Answer :

      Yes, you can attach a drawing. First create a document using Transaction Code "CV01N - Create Document". Attach your drawing in that document. The system will generate a document number. Assign this document in the BOM with item category D. Report in Long Term Planning - You use long term planning for your customers, what they need are very simple, just to calculate future requirements for 1 or 2 years.

    38. Question 38. Are There Any Reports In Sap To List Of Material Requirement From Ltp ?

      Answer :

      You need a list of material requirement from long term planning result for each item. Use MS70 then use MCEC.

    39. Question 39. Scheduling Planned Order - How Can You Get Planned Orders Scheduled So That You Can Do Capacity Leveling ?

      Answer :

      MD11 and then Schedule works fine but ideally you would want the planned order scheduled automatically on creation? You have tried setting up an action to schedule the orders but cannot get that to work either.

      When running MRP, try selecting "2" in the scheduling box this will bring planned orders into CM01 and CM21 Capacity planning CM01 - When you run capacity planning T-code:

      CM01, you found the plan orders are not included in the pegged requirement, you checked the profile, the check box for order and plan order are all active. Guess that planned orders have been created without capacity requirement indicator in MRP ("2" - Lead Time scheduling), if this is the case, then when converted to process orders they will have impact on the Resource.

      If you want to see them as planned orders, re-run the MRP or change in every planned order, going to the Menu:

      Edit --> Scheduling Another couple of possibilities are to do with the routing/work centers used and whether it is actually calculates consumption of capacity of the category at the work centre being displayed in CM01 (it might consume a capacity pool or it might not consume the category). MPS in Background/Online - You want to run MPS for a plant either online or in the background, but you do not get any results. If you run MPS for a single material/plant, then everything is 100% OK. You need to run a planning file and a consistency check first, transaction OMDO and MDRE respectively you'll need to set up two jobs to do it but it is straight forward, once you've done this set up the background job for MPS to run and do it in NEUPL first time round and then change to NETCH after that.

    40. Question 40. What Is The Output Of Mps Run ?

      Answer :

      From MPS run you plan the materials which are of 'A' type in the abs analysis (80% dollar value) that have to be planned before hand. MPS is also a type of MRP only in which components just below the materials on which MPS run is taken place, are planned.

      Table for production order status - What is the table for finding status (for Ex TECO end prod orders). We are not able to find from AFKO and AFRU tables the status of production orders or at least the link tables if known can be mentioned. You are unable to link the structure cuffed and IOHEADER WITH AFKO and AFRU. JEST is the table.

      Data dictionary table for SOP planning data - You are using Standard SOP (Info structure S076), in which table can you see the planning values that you maintained in MC93 transaction? You looked under table "S076" and did not see any values there. Use Tcode MC95 to display your entries under the version which maintained the table S076.

      Production order operation's component allocation - How does SAP know that an operation has components as indicated by the component allocation indicator? Tcode CO08. Component allocation is done via routing maintenance or BOM maintenance for the assembly. This is master data maintenance. As soon as a PO is created, the master data is read into the PO.

    41. Question 41. How To Delete A Group Of Products That Was Created In Screen Mc84 ?

      Answer :

      Delete the members in the product group and then archive the product group in transaction SARA, object=MM_MATNR. (The product group is created as a material master record with material type PROD and this record is deleted in SARA.)

    42. Question 42. Can We Create Production Order Without Bom And Routing?

      Answer :

      yes we can create a production order without BOM & routing.Change the Config in OPL8 ( order type dependent parameters)as routing optional. But it may ask for a sales order when we try to create order using CO01

    43. Question 43. If There Are Some Errors In Goods Movements, And Less Stock Of Material Consumed, How Can I Solve That Problem In Sap?

      Answer :

      According to me COGI is basically a SAP standardised system which will tell you that what is the error in some cases it can rectify it too.

      But if the entry is done manually by MB1A, MB1B, MB1C you have to bring back or cancell the ovement or move the stock to desired material and then refresh COGI.

    44. Question 44. If There Are Some Errors In Goods Movements, And Less Stock Of Material Consumed, How Can We Solve That Problem In Sap?

      Answer :

      First you have to do revoke Teco and then process the order, otherwise system won’t allow.

    45. Question 45. Explain Why There Is Need Of Production Version?

      Answer :

      In production version, we assign the BOM and ROUTING combination. And in case of alternate BOMs , it clears which alternative bom has to be selected automatically.

    46. Question 46. Explain What Is The Meaning Of Exploding A Bom?

      Answer :

      it is the process of multiplying the requirement by the usage quantity and recording the appropriate requirements throughout the product tree

    47. Question 47. What Are All The Different Manufacturing Scenarios In Pp?

      Answer :

      There are different scenarios in SAP PP module.

      1. Make to stock
      2. Make to order
      3. External processing (Subcontracting)
      4. Rework processing
      5. Prodcution in another plant

    48. Question 48. In Which Context Do You Use Bills Of Material?

      Answer :

      [ ] Material Requirements Planning
      [ ] Execute Production
      [ ] Goods Movements (to Help Data Entry)
      [ ] Product Costing
      [ ] Development/Engineering/Design
      [ ] Documentation
      [ ] Others?

      Product Costing :in order to observe the different cycle times on the particular product in the bom,for the process capability&for the costing of that particular product

    49. Question 49. Do You Have Different Boms For A Material In Different Plants?

      Answer :

      generally we have following BOMs0

      1. Product Tree
      2. Parent- component relationship
      3. Multilevel Bill
      4. Multiple Bill
      5. Single Level Bill
      6. Indented bill
      7. Summarized parts list
      8. Planning bill
      9. where- used report
      10. Pegging report

       

    50. Question 50. What Structure Do Your Boms Have? How Many Levels Are There? How Many Components Are There On Each Level?

      Answer :

      • BOM IS A multilevel,
      • we can assign bom level by level cs11,
      • level 1 bom header material assembly level,

      contains components which also have bom contains

      • level 2 bom sub assembly level
      • last lower level is
      • level 3 components level

    51. Question 51. Which Bom Maintenance Functions Do You Require (copy Functions, Mass Changes, And So On)?

      Answer :

      CS20 with this transaction code we can able to do Mass changes to BOM such as:

      • Change Item Data
      • New material
      • Number of the material that is to be created or that is to
      • replace another material.
      • Dependencies
      • You can only replace a material with another material that
      • has the same values in the following fields:
      • base unit of measure
      • issue unit
      • material type

    52. Question 52. Do You Have Products With A Large Number Of Variants? Do You Need Variant Configuration?

      Answer :

      We can have any number of varaint product. It is optional you can configurate it or at the timne of slaes order with will be ask for features and options. Every varraint has unique indentificatin number.

    53. Question 53. Do You Have Several Alternative Boms For A Material, Depending On The Manufacturing Procedure Or Lot Size, For Example (multiple Bom)?

      Answer :

      yes you can have several alternative BOMs for a material, only thing is you need to define every BOM with deiffrent product structure type.

    54. Question 54. What We Will Do After The Marking And Releasing Of Standard Price In Product Costing?

      Answer :

      Price update and the same reflects in the accounting view of the material master.

    55. Question 55. Tell Me The Planning Steps For 100 Products?

      Answer :

      CK11n is used for standard cost estimation. to run that we have to run ck24 also. Use CK40N f0r 100 products

    56. Question 56. What Is The Difference Between Stock Transfer Order And Stock Transport Order?

      Answer :

      Stock transfer is the transfer of stock for the usage in the same company whereas stock transport is meant for change of title of stock in the name of the buyer.

    57. Question 57. What Are The Costing Parameter?

      Answer :

      The costing Parameters are the following

      Work center : Activity types and the formulaes, cost center

      Routing : the time ,activity types

      In Production order dependent parameters we are defining the Variant, result analysis key, settlement profile In the controlling i.e in KP 26 we will be defining the rates per hour depending on the rates it will reflect the cost calculating from the routing.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Sap-pp Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial