SAP Netweaver Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

SAP Netweaver Interview Questions & Answers

Are you searching for SAP Netweaver job? Then you are at the right place for getting good interview questions that can land your dream job. SAP Netweaver is the integrated technology platform in SAP and in itself it is not a product. In detail, Netweaver is the new version of basis. SAP Netweaver makes access to SAP data possible with the help of HTTP protocol. This avoids the requirement for installing and more importantly training in SAP's client-side software. SAP Netweaver jobs are available in various positions like SAP Basis Consultant, System Engineer, SAP Basis Administrator, Software Engineer, Team Leader, Application Developer, SAP EP Consultant, Software Developer etc. To know more about SAP Netweaver questions please visit our SAP Netweaver job interview questions and answers page designed by wisdom jobs professional experts.

SAP Netweaver Interview Questions

SAP Netweaver Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sap Enterprise Portal?

      Answer :

      SAP EP offers users role-specific, Web-based and secure access to all relevant information, applications and services. Employees only need a desktop and a Web Browser, and can begin work once they have been authenticated in the portal.

    2. Question 2. What Components Does Sap Enterprise Portal Contain?

      Answer :

      SAP Enterprise Portal contains the NetWeaver components Portal, Knowledge Management, and Collaboration. In addition, SAP provides pre-defined content. At the moment the portfolio contains more than 100 business packages, which are shipped in multiple languages.

    3. Question 3. What Is The Relationship Between Web Dynpro And Sap Enterprise Portal? Are Iviews And Web Dynpro Competing Technologies?

      Answer :

      Web Dynpro is Sap’s programming model for developing professional and interactive Web user interfaces for business applications.

      An iView is a logical portal content module representing a visual application or part of one. One or more iViews are combined on a portal page, which is then assigned to users by the role definition. Web Dynpro UIs are integrated in SAP Enterprise Portal with iViews.

    4. Question 4. What Personalization Functions Does Sap Enterprise Portal Provide?

      Answer :

      Portal roles are a central element of SAP Enterprise Portal. They structure the content and are defined for specific end users.

      A role is a collection of task-specific content. Roles are defined based on responsibilities and areas of interest, and are created by a role administrator. A user can be assigned one or more roles (for example, the roles employee and staff). The roles define the content of the portal navigation as well as the content of the portal. Role assignment can therefore be seen as a pre-personalization of the portal - a personalization that is performed by the administrator and not by the user. Depending on their permissions, users can also adjust the look and feel of the portal, maintain user-specific attributes, change portal pages by adding or deleting iViews, and personalize individual iViews.

    5. Question 5. What Tools Does Sap Provide For Creating Portal Content?

      Answer :

      SAP provides tools for creating and developing portal content – depending on the target group and the complexity of the applications.

      One distinguishes between

      Portal Content Studio: An administration environment integrated in SAP Enterprise Portal that is used for code-free development of portal content using wizards.

      SAP NetWeaver Visual Composer: Model-based development of portal content by simply using graphic tools.

      SAP NetWeaver Developer Studio (Web Dynpro perspective): Based on the powerful Web Dynpro programming model, application developers can develop Web user interfaces for professional business applications.

      SAP NetWeaver Developer Studio (J2EE + PDK perspective): The SAP NetWeaver Developer Studio offers complete support when developing Java projects.

      SAP ABAP Workbench: The ABAP Workbench provides the Business Server Page (BSP) technology for creating Web user interfaces.

      All the portal content created using these tools can be seamlessly integrated in SAP Enterprise Portal using the portal services already presented.

    6. Question 6. What Are The Key Features Of The Portal?

      Answer :

      Typical examples for the integration technology are:

      Client Eventing: Enables iViews to communicate with one another at the client side and to communicate with the portal itself.

      Work Protect: Function providing an infrastructure for handling unsaved data in portal applications, for example if users navigate in the portal without first having stored their entries in an application.

      Session Management: Contains in particular the session persistence to retain the last session status of the user (for example when navigating to another portal page) as well as a server session termination function for releasing resources on the backend system (for example when closing the browser).

      Portal Navigation: SAP Enterprise Portal offers more than simply navigation between individual portal pages, in particular.

      Object-based navigation (OBN): It provides users with a navigation feature based on the actual business objects from productive backend systems.

      Drag & Relate: iViews can contain objects representing business elements of a backend application (for example customer). If users pull such an object, as with Drag & Drop, and relate it to another object in the Drag&Relate target object area, they can navigate between different applications containing similar, but not identical business objects.

      Dynamic Navigation: The portal enables you to assign navigation objects to pages and iViews as context-sensitive dynamic navigation iViews. This means that navigation targets are provided dynamically depending on the action selected.

    7. Question 7. Which Security Features Does Sap Enterprise Portal Offer?

      Answer :

      The portal offers the following security features to help keep your portal secure.

      Authentication: When users access the portal, they must provide some form of identification in the form of user ID and password, client certificates, and so on. The portal supports authentication with user ID and password, X.509 certificates, integrated Windows authentication, external Web access management tools.

      Single Sign-On: Once users have successfully logged on to the portal, they can access all information, applications, and services without repeatedly having to log on.

      Authorization: ACL-based permissions ensure that users can only access portal objects for which they have the required authorization. Authorization for applications integrated in the portal is handled by the systems on which the applications run.

      User Management: Existing corporate LDAP directories in your system landscape can be leveraged by the portal. Alternatively user data can be retrieved from a SAP Web Application Server ABAP or from a database.

      Secure Communications: Secure Sockets Layer (SSL) and Secure Network Communications (SNC) can be used to build a secure channel between the user’s Web browser, the portal server, and backend systems.

      Secure network architecture: Recommendations for secure network architecture for the portal are available in the Portal Security Guide.

      Security logging: Security-relevant events such as user logon, or changes to permissions, are logged.

    8. Question 8. How Is User Management Implemented In Sap Enterprise Portal?

      Answer :

      The portal uses the ‘User Management Engine’ (UME) which is an integral part of SAP Web Application Server Java. The UME manages user and user-related data (roles, groups) which can be retrieved from an LDAP directory, a SAP Web Application Server Java, a database, or a combination of these. Administration tools allowing you to manage users, groups, and roles are integrated in the portal user administrator role. A configuration tool for configuring the UME is integrated in the portal system administrator role.

      In addition, the UME provides many features such as self-registration with approval workflow, notification emails, and so on.

    9. Question 9. How Can I Integrate The User Management Of The Portal With That Of Other Systems?

      Answer :

      The portal user management is very flexible and allows you to use a variety of repositories for storing and retrieving user data. In particular, it allows you to leverage existing user repositories in your system rather than having to set up a new user repository.

      For example: if you are using your portal in a system landscape that includes many non-SAP systems, you can provide a central user base using an LDAP directory and configure the portal to use the LDAP directory as its user repository.

      On the other hand, if you are using your portal in a system landscape that consists of SAP systems only, you can set up Central User Administration (CUA) on one of the ABAP-based systems and configure your portal to use the ABAP user management as its user repository.

    10. Question 10. What Is The Transaction Code To Be Used To View Your Own Spool Requests In Sap ?

      Answer :

      SP02 is the transaction code to view your own spool requests. 
      Please note that SP01 is used for viewing all spool requests where as SP02 is used to view only own spool requests.

    11. Question 11. Apart From Update Work Processes What Are The Other Work Processes That Can Do The Update Task ?

      Answer :

      Apart from update workprocesses, dialog and background workprocesses can do the update activity.

      Hint :

      Please note dialog and background workprocesses can themselves do the update activity locally without depending on update workprocesses. This concept is known as “local update”. However for this to happen an ABAP clause to be specified during programming saying LOCAL UPDATE.

    12. Question 12. What Is The Tool To Be Used To Perform Java Support Pack Upgrade ?

      Answer :

      JSPM is the tool used to perform Java support pack upgrade in SAP. JSPM stands for Java Support Pack Manager.

    13. Question 13. How To You Apply License For An Abap Stack Of An Sap System ?

      Answer :

      SLICENSE is the transaction code used to apply license for an ABAP stack of an SAP system

    14. Question 14. How Do You Monitor Livecache In Scm Or Apo Systems (or) What Is The Transaction Code Used To Monitor Livecache In Scm Or Apo Systems?

      Answer :

      LC10 is the transaction code used to monitor livecache in SCM or APO systems.

    15. Question 15. What Is Trex ? What Does Trex Stands For ? What Is Trex Used For ?

      Answer :

      TREX is a search engine in the SAP netweaver technology platform. It can be used in various system environments primarily as an integral part of SAP products like Enterprise portal, Knowledge Warehouse and Business Intelligence(BI).

      TREX stands for “Text Retrieval and Information Extraction”.

    16. Question 16. What Is The Name Of The Database On Which Your Trex Runs In Your Landscape?

      Answer :

       TREX is a standalone component that can be used in a range of system environments and it doesnot depend on any particular database.

    17. Question 17. What Is The Need Of Trex In Biw System?

      Answer :

      In SAP Netweaver BI, the TREX engine powers the BI Accelerator, which is a plug in appliance for enhancing the performance of Online analytical processing.

    18. Question 18. What Are The Functions Of Trex?

      Answer :

      Functions of TREX

      1. Supports various kinds of text search which includes boolean search, exact search, wild card (*, &) search, linguistic search and fuzzy search
      2. Supports text mining and classification
      3. Supports structured data search not only for document meta data but also for mass business data
      4. Supports structured data search in SAP Business Objects

    19. Question 19. What Is The Tool Provided By Sap For Performing Sizing Of A Project ?

      Answer :

      Quick Sizer is the tool provided by SAP for performing sizing of a project.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP Netweaver Tutorial