SAP MDG Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

SAP MDG Interview Questions & Answers

SAP MDG is the master data governance is the data management solution that provides out of box solutions to master data that is created centrally, changed and distributed across enterprise. Master data is referred to the data that is shared across enterprise. It consists of unstructured, transactional, meta data and etc. MDM tool is used to perform the data management. Having experienced in SAP MDG is very helpful in giving preference to you. There are number of positions available across all the locations. Wisdomjobs focus on providing interview questions and answers to help you in clearing the interview with ease. SAP MDG interview questions and Answers are useful to attend job interviews and get shortlisted for job position. Check out interview questions page to get more information.

SAP MDG Interview Questions

SAP MDG Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sap Mdg?

      Answer :

      SAP Master Data Governance (MDG) is a state-of-the-art master data management solution, providing out-of-the-box, domain-specific master data governance to centrally create, change, and distribute, or to consolidate master data across your complete enterprise system landscape.

    2. Question 2. What Is An Erp ?

      Answer :

      ERP stands for Enterprise Resource Planning Software and is a integrated computer based system used to manage a company’s resources effectively. It ensures smooth information amongst various departments in an enterprise or a company and manages workflows.

    3. Question 3. What Are The Different Sap Products ?

      Answer :

      SAP R/3 – It succeds SAP R/2 and is market leader in ERP. R/3 stands for three tier architecture i.e. Presentation, Logic and Data tier. It has many modules like SD , FI , HR etc which encompass almost all enterprise departments.

      mySAP – It is a suite of SAP products which apart from SAP R/3 also includes SRM, PLM, CRM, SCM.

    4. Question 4. What Is Netweaver ?

      Answer :

      Netweaver is an integrated technology platform such that all the products in the mySAP suite can run on a single instance of netweaver known as SAP Web Application Server (SAP WEBAs).

      The advantage of using Netweaver is you can access SAP data using the web (http protocol) or even mobile.  Thus you can save on costs involved in training users on SAP Client side GUI.

    5. Question 5. List The Different Modules In Sap?

      Answer :

      • FI (Financial Accounting)
      • CO(Controlling)
      • EC(Enterprise Controlling)
      • TR(Treasury)
      • IM (Investment Management)
      • HR (Human Resource)
      • SD (Sales and Distribution)
      • MM (Materials Management)
      • PM (Plant Maintenance)
      • PP (Production Planning)
      • QM – Quality Management
      • BW (Business Warehousing

      There are many industry specific solutions that SAP provides apart from the list of modules above which is ever growing.

    6. Question 6. What Is Meta Data, Master Data And Transaction Data?

      Answer :

      Meta Data: Meta Data is data about Data. It tells you about the structure of data or MetaObjects.

      Master Data: This Data is key business information like Customer information , Employee , Materials etc. This is more like a reference data. For Ex. If a customer orders 10 units of your product instead of asking customer for his shipping address 10 times , the same can be referenced from the Customer Master Data.

      Transaction Data: This is data related to day to day transactions.

    7. Question 7. Can We Run Business Warehouse Without Sap R/3 Implementation?

      Answer :

      Yes, you can run business warehouse without R/3 implementation. You have to simply transfer structures associated with business warehouse data sources (ODS table, Infocube) to the inbound data files or use third party tools to connect your flat files and other data sources.

    8. Question 8. What Are Variables?

      Answer :

      Variables are parameters of a query that are set in the parameter query definition and are not filled with values until the queries are entered into the workbooks.

    9. Question 9. What Are The Different Types Of Variables?

      Answer :

      Variables are used in different application:

      • Characteristics variable
      • Hierarchies
      • Hierarchy nodes
      • Text
      • Formulas
      • Processing Types
      • Replacement Path
      • User entry/default type

    10. Question 10. Mention Some Of The Set-backs Of Sap?

      Answer :

      • It is expensive
      • Demands highly trained staff
      • Lengthy implementation time
      • Interfaces are a little bit complex
      • Does not determine where master data resides

    11. Question 11. What Is The Difference Between Olap And Data Mining?

      Answer :

      OLAP: OLAP stands for Online Analytical Processing it is a reporting tool configured to understand your database schema, dimensions and composition facts

      Data Mining: It is an analytic process to explore data in search of consistent patterns or systematic relationship between variables.

    12. Question 12. What Are The Three Stages Of Data-mining?

      Answer :

      Three stages of data-mining includes:

      • Initial Exploration
      • Model building
      • Deployment

    13. Question 13. What Are The Different Layers In R/3 System?

      Answer :

      Different layers in R/3 system includes:

      • Presentation Layer
      • Database layer
      • Application layer

    14. Question 14. What Is The Process To Create A Table In The Data Dictionary?

      Answer :

      To create a table in the data dictionary, you have to follow these steps:

      • Creating domains (data type, field length, range)
      • Creating data elements (Properties and type for a table field)
      • Creating tables (SE 11)

    15. Question 15. What Is Awb?

      Answer :

      AWB stands for Administrator Workbench. It is a tool for monitoring, controlling and maintaining all the processes connected with data staging and processing in the business information warehousing.

    16. Question 16. Explain What Is Bex?

      Answer :

      Bex means Business Explorer. It allows end user to locate reports, analyze information, view reports and can execute queries. The queries in workbook can be saved to their respective roles in the Bex browser. It has following components Bex analyzer, Bex Map and Bex web.

    17. Question 17. What Is The Importance Of Ods In Biw?

      Answer :

      An ODS object serves to store debugged and consolidated transaction data on a document level. It defines a consolidated dataset from one or more info-sources. This data-set can be evaluated with a Bex query or Infoset query. The data of an ODS object can be updated with a delta update into InfoCubes or other ODS object in the same system or across systems. In contrast to multi-dimensional data storage with InfoCubes, the data in ODS object is stored in transparent, flat database tables.

    18. Question 18. What Is The Difference Between Domain And Data Element?

      Answer :

      • Data Element: It is an intermediate object between domain and table type
      • Domain: It defines the attributes such as length, type, and possible value range

    19. Question 19. What Are Set Parameters And Get Parameters?

      Answer :

      To use parameter IDs, you need to “set” values in the global memory area and then “get” values from this parameter ID memory area. In the case of the online program, you have to “Set” values from screen fields, and you will “get” these values for screen fields.

    20. Question 20. What Is Ale, Idoc, Edi, Rfc?

      Answer :

      ALE: Application Linking enabling

      IDOC: Intermediatary documents

      EDI: Electronic data interchange

      RFC: Remote function call

    21. Question 21. What Is Bdc Stand For? How Many Methods Of Bdc Are There?

      Answer :

      BDC stand for Batch Data Communication. The methods of BDC are:

      • Direct Input Method
      • Batch Input Session Method
      • Call transaction Method

    22. Question 22. What Is Meant By A “baseline Data” In Sap Ar And Ap?

      Answer :

      The baseline date is the date from which the payment terms apply. Usually, it is the document date on the invoice but can also be the date of entry or posting date from the ledger.

    23. Question 23. What Do You Mean By One-time Vendors?

      Answer :

      In certain industries, it is not possible to create new master records for every vendor trading partner. One-time vendor enables for a dummy vendor code to be used on invoice entry and the information that is normally stored in the vendor master, is keyed on the invoice itself.

    24. Question 24. What Are The Standard Stages Of The Sap Payment Run?

      Answer :

      While executing the SAP Payment Run the standard stages of SAP includes:

      Entering of parameters: It includes entering company codes, vendor accounts, payment methods, etc.

      Proposal Scheduling: The system proposes list of invoices to be paid

      Payment booking: Booking of the actual payments into the ledger

      Printing of Payment forms: Printing of payment forms.

    25. Question 25. What Is The Difference Between The “residual Payment” And “partial Payment” Methods Of Allocating Cash In Account Receivable?

      Answer :

      The difference between the residual and partial payment includes:

      Partial payment: For example, let say invoice A456 exits for $100 and customer pay $70. With the partial payment, it offsets the invoice leaving a remaining balance $30

      Residual Payment: While in residual payment, invoice A456 is cleared for the full value $100 and a new invoice line item is produced for the remaining balance of $30.

    26. Question 26. What Are Internal Tables, Check Tables, Value Tables, And Transparent Table?

      Answer :

      It is the standard data type object; it exists only during the run time of the program.

      Check the table will be at field level checking

      Value table will be at domain level checking

      Transparent table will exist with the same structure both in the dictionary as well as in the database exactly with the same data and fields.

    27. Question 27. Define Application, Presentation And Database Servers In Sap R/3?

      Answer :

      The application layer of a R/3 system is made up of the application server and the message server. Application programs in an R/3 system run on application servers. Using the message server, the application servers communicate with presentation components, the database and also with each other. All the data are stored in a centralized server, which is known as a database server.

    28. Question 28. Explain What Is A Company In Sap?

      Answer :

      Company in SAP is the highest organizational unit for which financial statements like profit and loss statements, balance sheets can be drawn according to the requirement of organizations. A single company contains one or many company codes. All the company codes in SAP must use same COA (chart of accounts) and fiscal year.

    29. Question 29. What Is The Difference Between Sap Basis And Sap Abap?

      Answer :

      SAP ABAP is the programming language used within SAP to customize, generate forms, generate reports, etc. While SAP basis is, the administration module of SAP used to control code changes, upgrades, database admin, network setup, etc.

    30. Question 30. List Out The Different Types Of Source System In Sap?

      Answer :

      The different types of source system in SAP are:

      • SAP R/3 source system
      • SAP BW
      • Flat files
      • External Systems

    31. Question 31. What Is Extractor?

      Answer :

      In the SAP source system, extractors are a data retrieval mechanism. It can fill the extract structure of a data source with the data from the SAP source system datasets.

    32. Question 32. What Is Extended Star Schema?

      Answer :

      The star schema consists of the fact tables and the dimension tables. The master data related tables are kept in separate a table, which has reference to the characteristics in the dimension tables. These separate tables for master data are termed as the Extended Star Schema.

    33. Question 33. What Should Be The Approach For Writing A Bdc Program?

      Answer :

      The approach to writing BDC program is to

      • Create recording
      • Convert the legacy system data to a flat file into the internal table referred as “Conversion.”
      • Transfer the Flat file into the SAP system called “SAP Data Transfer.”
      • Depending upon the BDC type call transaction or create sessions.

    34. Question 34. Mention The Major Benefits Of Reporting With Bw Over R/3?

      Answer :

      Business Warehouse uses a data warehouse and OLAP concepts for analyzing and storing data While the R/3 was intended for transaction processing. You can get the same analysis out of R/3, but it would be easier from a BW.

    35. Question 35. Mention The Two Types Of Services That Are Used To Deal With Communication?

      Answer :

      “Reason Codes” are tags that can be allocated to describe under/overpayments during the allocation of incoming customer payments. They should not be mixed up with “void reason codes” used when outgoing cheques are produced.

    36. Question 36. What Are Pooled Tables?

      Answer :

      Pooled tables are used to store control data. Several pooled tables can be united to form a table pool. Table tool is a physical table on the database in which all the records of the allocated pooled tables are stored.

    37. Question 37. What Is An Update Type With Reference To A Match Code Id?

      Answer :

      If the data in one of the base tables of a matchcode ID changes, the matchcode data has to be updated. The update type stipulates when the match-code has to be updated and how it has to be done. The update type also defines which method is to be used for building match-codes.

    38. Question 38. What Is Meant By “business Content” In Sap?

      Answer :

      Business Content in SAP is a pre-configured and pre-defined models of information contained in the SAP warehouse which can be used directly or with desired modification in different industries.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial