SAP CRM Functional Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

SAP CRM Functional Interview Questions & Answers

Experienced in SAP CRM? SAP CRM Functional is divided into three areas, Sales – Orders, quotation, tasks etc, Service – Service requests, orders, resource planning, confirmation, billing etc, Marketing – Campaign, targeting groups, lead etc. SAP CRM achieves customer expectations with services. CRM functional is purely on maintaining customer relations. SAP CRM is easily integrated, user-friendly, customizable and flexible. Even though many other jobs are present, SAP CRM Functional job is unique. Good hands on knowledge on these concepts will put you ahead in interview. Every where, we can find job opportunities for this position. Wisdomjobs has interview questions which are exclusively designed for employees to assist them in clearing interviews. SAP CRM Functional interview questions are useful for employees who are good at SAP technology.

SAP CRM Functional Interview Questions

SAP CRM Functional Interview Questions
    1. Question 1. What Is Sap Crm?

      Answer :

      SAP CRM (Customer Relationship Management) is a software tool provided by SAP to support end to end customer related supports. It handles various activities like invoicing, delivery, decision making, accounts receivable and so on.

    2. Question 2. Mention What Are The Master Data In Sap Crm?

      Answer :

      In SAP CRM, the Master Data is basic data about your customer which can be shared amongst different modules.

    3. Question 3. How To Enhance Bp?

      Answer :

      You can enhance the business partner from Easy Enhancement Workbench (EEW) Key features of the Easy Enhancement Workbench include the following:

      • Wizard for adding new fields and new tables to business
      • partner master data
      • No required detailed knowledge of the development environment and data model Wizards for the extension process

    4. Question 4. What Is The Action Profile In Sap Crm? How To Use Complaints And Returns Life Cycle In Service Process?

      Answer :

      Action Profile is a Post Processing Frame work (PPF) which gives some output (like as smart form, fax, document ) on given conditions. And this is used in every place in SAP CRM where we define the Conditions for the successful implementation of the activity. like in Opportunity Management, Monitoring the Activity of the enterprise employees etc.

    5. Question 5. Explain What Is Activity Journal?

      Answer :

      You can record and update information from customer visit or telephone call in Activity Journal.

    6. Question 6. Mention What Is The Standard Transaction Type For Quotation?

      Answer :

      The standard transaction type for quotation is AG, and the item category is AGN.

    7. Question 7. What Is The Relation Between Crm And Sapr3 Architecture?

      Answer :

      • IBM employees , later on 2 nd & 3 rd tier had come in the form of advanced . Now latest is My SAP CRM.
      • R 3 actual Nomeneclature is ( ECC – Enterprise Central Component )CRM acts as a central server attached to its external systems such as ( BIW , ECC & Third party systems , etc ).
      • Eg : If a client has already had installed SAP ECC ( R3 ) and wants to upgrade with SAP CRM , in this scenario , we have to integrate or fetch some data related to Sales , Pricing Conditions etc thru R 3 / ECC

    8. Question 8. Explain What Is Text Determination In Sap Crm?

      Answer :

      In CRM, text can be used to exchange and information between the customers, partners or between the users. Text can be created for customer master, sales document header and item, billing document header and item and so on.

    9. Question 9. Explain What Is Partner Function In Sap Crm?

      Answer :

      As the name indicates partner function describes the organization and people with whom the business is done, which includes any kind of business transaction. Partner function includes information like

      • Sold to party
      • Ship to party
      • Bill to party
      • Payer

    10. Question 10. Explain What Is Actions In Sap Crm?

      Answer :

      “Actions” in SAP CRM are a way to add functionality to objects. For example, to send quotation to the customers from the quotation document, you can use Actions. Another use of actions is, for instance, creating in follow on document.

    11. Question 11. List Out The Standard Transaction Types For Sales?

      Answer :

      Some of the standard transaction types for sales are
      • LEAD- lead
      • AG- Quotation
      • Opt-Opportunity
      • OPSM- Sales Methodology
      • TA- Tele Sales, etc.

    12. Question 12. Explain What Is The Prerequisites To Create An Opportunity?

      Answer :

      Lead is the pre-requisites for creating an opportunity. Once it is qualified as a hot lead then, it is send through workflow and then opportunity is created.

    13. Question 13. Explain What Is The Difference Between A Crm Lead And An Opportunity?

      Answer :

      •  Lead: It is an account or contact with very little information.
      •  Opportunity: It is a contact or account which has been qualified.

    14. Question 14. Explain What Is Logical Links In Sap Crm?

      Answer :

      The navigational bar in SAP CRM has two level menu structure. The top level menus are referred as work centers, and these work centers contain logical links that point to the actual CRM application. Below the two-level menu system, there is a set of logical links which enables the CRM user to directly create the CRM business object. These links are referred as direct links. Logical link allows navigation to different pages.

    15. Question 15. Mention How Crm Assign The Business Roles?

      Answer :

      To assign business roles, SAP CRM uses two basic ways

      • Indirect assignment of business roles PPOMA_CRM
      • Directly through security roles assigned to user masters in SU01

    16. Question 16. What Is The Package That You Use To Save The Od Profile?

      Answer :

      To save the OD profile, we use $tmp.

    17. Question 17. Explain How You Can Display The Error Message In Web Ui When The User Has Not Entered A Specific Field?

      Answer :

      To display the error message in web UI, you have to call message class in even EH_onSave. The message class is created in SE91.

    18. Question 18. Explain What Are Adapters?

      Answer :

      A CRM middleware is used for the exchange of data between the CRM system and connected ERP system. It is also used to assign data and convert it into various formats and to connect with external systems.

    19. Question 19. Explain What Is Bdoc In Crm? What Are The Types Or Classes Of Bdoc?

      Answer :

      BDOC or business documents consist of all data’s or information used by CRM middleware to transfer or exchange data with mobile clients.

      The BDOC classes or types are

      •  Messaging BDocs
      •  Synchronization BDocs
      •  Mobile Application BDocs

    20. Question 20. How Crm Can Handle E-mails From Customers?

      Answer :

      SAP CRM provides workflow enabled email processing capabilities. It can retrieve e-mails sent from your customers, route e-mails automatically to appropriate users based on workflow rules, manage multiple attachments in emails, send automatic replies to your customer and so on

    21. Question 21. What Is The Difference Between Crm And Erp?

      Answer :

      CRM combines sales, contact, marketing, management and customer support. ERP stands for Enterprise Resource Planning; it standardizes and streamline business processes across services, sales, finance, HR management, etc.

    22. Question 22. Explain What Is Ipc?

      Answer :

      IPC stands for “Internet Pricing and Configurator.” The IPC carries a set of engines that execute pricing and product configuration functionality in a variety of scenario and sap applications.

    23. Question 23. What Are The Important Components Of Ipc?

      Answer :

      The important components of IPC are

      •  Sales Pricing Engine (SPE)
      •  Sales Configuration Engine (SCE)
      •  Free Goods Engine
      •  Listing
      •  Free Goods Engine

    24. Question 24. In Real Time What Sap Crm Consultant To?

      Answer :

      In real time, SAP CRM consultant analyse the business requirements and then configure the ERP.

    25. Question 25. Is It Possible To Change Or An Organizational Attribute Within The Organization Model Functionality?

      Answer :

      Via the transaction code 00ATTRICUST, you can change the transaction code. This area is a core SAP configuration screen from here any deleted items cannot be recovered.

    26. Question 26. How To Delete Business Partner?

      Answer :

      To delete business partner you can use BUPA_DEL and BUPA_PRE_DA.

    27. Question 27. Mention Where In The Table You Can Find The Internet E-mail Addresses For Business Partners Stored?

      Answer :

      It is in the table ADR6 that you will find the e-mail addresses for business partners stored.

    28. Question 28. How To Integrate R/3 With Crm?

      Answer :

      To exchange data between ECC ( R3 ) and CRM systems we need to maintain connectivity for both systems. Please ask your Basis consultant to do the following configuration. Maintain Logical Systems in both systems and link with respective clients. Maintain RFC destinations in both systems pointing to each other system. Maintain Number ranges as mirror images in both systems. Ex: Maintain same number range in ECC as Internal and in CRM as External or vice versa. Below are the steps for the integration between R 3 & CRM :

      SAP ECC :
      1) Define logical system for ECC ( Name ) .
      2) Define logical system for CRM ( To establish the cross connection ).
      3) Identify the data which you wanted to copy to crm.
      4)Assign logical system to the client.

      SAP CRM :
      1) Define logical system for CRM.
      2) Define logical system for ECC.
      3) Assign logical system to client.
      4) Copy the required data from ECC.

    29. Question 29. What Is Master Data In Sap Crm?

      Answer :

      Master Data is org & CP basic data which are mandatory for creating org & CP in CRM system.EX: Org Name & address details & Contact details and CP related Names and contact details.

    30. Question 30. We Are An Existing Sap Crm Customer Upgrading To Sap Crm 7.0 And Are Debating Whether To Convert All Of Your Pending Interaction Center (ic) Service Tickets To The New Crm Web Client Service Request Format. What Would Be Your Advice?

      Answer :

      • Prior to SAP CRM 7.0, the service ticket was the business transaction recommended by SAP for service issues related to the Help Desk in the IC.
      • However, as of SAP CRM 7.0, SAP introduced a new business object type called the service request, which can be used in the Interaction Center, as well as in other CRM business roles such as the Service Professional role.
      • New customers should use the service request rather than the service ticket.Existing customers who are already using the service ticket should migrate to the new service request when possible (although you can still continue to utilize the IC service ticket). 
      • In order to facilitate the migration, it may be necessary to create a custom report to handle the conversion of open (pending) service tickets to service requests.

    31. Question 31. What Are The Difference Between Interaction Record And Other Business Activities?

      Answer :

      • When an interaction record is created the system creates an ‘anchor’ document flow link (relationship type INTO with object type CRMCICANCH). This differentiates an interaction record from all other Activity Business Objects (BUS2000126).
      • This additional anchor is used in navigation: when navigating from the interaction history or inbox to an interaction record, the system will use this anchor to determine whether an activity is of type interaction record or not. 
      • An interaction record typically has other screens than a normal business activity.The BW extractor makes also use of this anchor object to differentiate interaction record related statistics from regular business activities.

    32. Question 32. Whether Sap Consultant Work On Development Server Or Testing Server?

      Answer :

      It depends on the Landscape of your environment Example: Sandbox – Development – Testing or Quality ­Production In support process usually you replicate the issue that the user has got in the testing or quality environment and then try for a solution.In Implementation, sandbox is used as a rough book to try implementing and doing experiments, later you do a clean configuration in Development and then transport the same to Testing or Quality and finally go live to the production environment.

       

    33. Question 33. How Many Types Of Campaign Are Their?

      Answer :

      There are different types of campaigns like E­mail campaigns, Call list can be generated, Campaigns can be run to create leads etc.,

    34. Question 34. What Type Of Business Scenario You Are Following In You Project? Business Scenario Means What?

      Answer :

      Business scenario is nothing but what is the process,like for example how is the CRM application used by your client.Example: for us the sales reps from different location in US raise the sales orders in the CRM system and they flow to R/s and we also implemented the marketing module to run the e­mail campaigns for the product promotions.

       

    35. Question 35. What Are The Prerequisites To Create An Opportunity?

      Answer :

      Lead is the perquisites for opportunity after qualifying it as a hot lead then it is send through workflow and then opportunity is created.or For opportunity, we can create 2 ways one for follow­up transaction: For lead or direct opportunity, in follow up transaction for lead you should maintain copy control for lead to opportunity, then if lead is qualify respective levels for the workflow, automatically opportunity will creates .For opportunity, you should maintain sales cycle and phases, and all profile proper way and then follow up for opportunity you should maintain copy control.

    36. Question 36. What Is The Significance Of Billing Relevance Field?

      Answer :

      There is no relevance of the Billing field in the Opportunity

    37. Question 37. How Can You Maintain Links Between An Opportunity And Other Sub Opportunity?

      Answer :

      This can be maintained with the help of project profiles.They are defined in the IMG settings

    38. Question 38. What Is Task & Activity ?

      Answer :

      There are two kinds of Activities, which are called as Tasks and Business activities.A Business activity contains information about business partner interaction on a particular date A Task contains information about what one or more employees have to complete by a particular date.In very simple words Tasks are activities in which the BP is not involved and activities are in which the BP data is involved.

       

    39. Question 39. What Is The Rule Of Organizational Determination?

      Answer :

      There are two types of Organizational determination rules.

      • Organization determination rule: The respective organization is determined based on the organization or general attributes assigned to the organization in the organizational model.
      • Responsibility rule: In this rule, the Org attributes are not considered and the responsible Organization unit is assigned directly.

    40. Question 40. What Is Activity Journal?

      Answer :

      With activity journals, you can record and update information gathered from customer visit or telephone calls.For example activity journals can contain:

      • Products or product categories
      • Product­related information such as what products were Discussed with the customer or the number of samples given to the customer

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

SAP CRM Tutorial