Protocol Testing Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Protocol Testing Interview Questions & Answers

Finding another job can be so cumbersome that it can turn into a job itself. Prepare well for the job interviews to get your dream job. Here's our recommendation on the important things to need to prepare for the job interview to achieve your career goals in an easy way. Protocol Testing is used to test the structure of the packets with the help of various tools. Protocol testing also includes switches and routers, routers are for routing the traffic and switches for on/off. It test the functionality, interoperability, performance and more. It checks the correctness, latency and Bandwidth. Follow our Wisdomjobs page for Protocol Testing job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

Protocol Testing Interview Questions

Protocol Testing Interview Questions
    1. Question 1. What Is A Protocol?

      Answer :

      When computers or networking devices (like routers, switches) communicate, they use different languages like humans do. The rules and regulations followed by these devices to communicate are called as protocols.

      Protocols are proposed and standardized by organizations like IETF, IEEE, W3C, ISO, ANSI, ITU etc.

    2. Question 2. What Is Protocol Testing?

      Answer :

      Protocol testing is a branch of software testing which deals with the testing of programs (protocols) used in networking and telecom devices.

      When a protocol is accepted, a software program is developed which obeys these rules and work as mentioned in the standard. This software program is then integrated with other programs to form operating system (of routers/switches/firewall etc) . Verification of the rules mentioned in standard, packet structure, functionalities, performance , use cases etc of this software program is called as protocol testing

      This is like a Manager validating if the assistant has drafted the letter in a proper format and with correct grammar and approves or rejects the communication.

      Protocol testing is also known as datacom testing or L2 L3 communication protocol testing.

    3. Question 3. What Are Protocol Categories?

      Answer :

      Category:

      • Routing or L3 Protocols
      • Switching or L2 protocols
      • Security protocols
      • VoIP protocols
      • Application layer protocols
      • Transport layer protocols
      • Wireless Protocols

      Protocols:

      • OSPF, BGP, RIP, EIGRP, ISIS
      • STP, RSTP, MSTP, VTP, IEEE 802. 1q, LACP, LAGP
      • IPSec, GRE, IEEE 802.1x, SSL
      • SIP, H323, h348, MGCP, RTP, RTCP
      • DHCP, DNS, FTP, SNMP, SMTP, SSH, NTP
      • TCP, UDP, SCTP, DCCP, RSVP
      • IEEE 802.11g, 802.11n, 802.11ac

    4. Question 4. Which Are The Different Types Of Protocol Testing?

      Answer :

      • Conformance testing
      • Functional testing
      • Performance testing
      • Scalability testing
      • Load testing
      • Negative testing
      • User sceanario testing
      • Interoperability testing
      • Interoperability testing
      • Competitive testing

    5. Question 5. What Is The Difference Between Datacom Testing And Telecom Testing?

      Answer :

      Datacom testing:

      Datacom testing deals with testing of protocols and features of devices used in data communication such as routers, switches, firewalls etc.

      Telecom testing:

      Telecom testing deals with testing of protocols used in telecommunication like 3G, 4G, and LTE etc.

    6. Question 6. What Is The Difference Between Manual Testing And Automation?

      Answer :

      In datacom testing, if a tester is carrying out tasks like configuring the routers/switches, capturing packets using tools like wire shark, generating traffic using tools like Ixexplorer, router tester etc we can consider that as manual testing.

      Automated Testing is carried with the help of scripting languages like TCL, Python, Perl or any automation software’s like I automate, Spirent Test Center etc.

    7. Question 7. What Is The Difference Between Protocol Testing And Software Testing?

      Answer :

      Protocol testing and software testing cannot be treated as two streams, protocol testing is indeed a subdomain of software testing . Though the testing types (functional, performance, negative etc) are same, the tools used and the method of testing are different.

      When a tester is testing a router or a switch, he /she is infact testing a program which is part of the operating system of that device. So protocol testing is not the testing of physical device , but it is testing of a software in it.

    8. Question 8. Which Are The Testing Tools Used In Datacom Testing?

      Answer :

      Traffic generators:

      Traffic generators are used to create and send customized packets. Customization includes changing the contents of the headers, setting the size, speed, number of packets, generating different streams of packets etc. IxNetwork, Spirent Smart Bits, Ostinato, Scapy, Hping, IPerf etc are some of the traffic generators used in the protocol testing industry.

      Capturing tools:

      Capturing tools are used to capture and analyze the packets send/received in the interfaces. Tools like Wire shark, Tshark, Scapy, TcpDump can be used to check the header structure, size the contents of the captured packets.

      Simulators:

      Simulators are used to create virtual routers/switches to setup topologies with many devices which will be difficult to setup if we are using physical devices. IxNetwork, Spirent Test Center etc can be used to simulate virtual device.

    9. Question 9. What Is Regression Testing?

      Answer :

      Regression testing is normally done when a program or software is modified; this is to check the modifications are not creating new bugs. Repeated execution of test scripts is a common way of doing regression testing in most of the companies. Regression testing also had done when a testing project starts and when it ends. Regression testing using test scripts from automation framework at the beginning of project helps in finding bugs in initial phase.

    10. Question 10. What Is The Difference Between Unit Testing And System Testing?

      Answer :

      Unit testing is software testing method by which individual units of source code is tested. This could also be testing of an entire module or a set of functions.

      System testing is performed on the entire system after integrating all the modules or functions. Protocol testing is normally done part of system testing process.

    11. Question 11. What Is Agile Testing Method?

      Answer :

      Rather than doing the testing process after software is completely developed, Agile testing process does testing along with development process. This helps in finding bugs during the development phase itself and helps in reducing the overall time of the project.

    12. Question 12. What Is The Difference Between White Box, Black Box And Grey Box Testing?

      Answer :

      White box testing involves testing of internal working of an application rather testing the functionality or performance of the application. This requires programming skills as the tester is supposed to walk through the code and the test complete program flow.

      Black box testing is a software testing method where the overall functionality of the software is tested without considering the internal working. A black box tester need not know the internal structure and need not have programming skills.

      In grey box testing, tester will be partially aware about internal working and overall functionalities of the application. Tester will try to find bugs related with improper internal structure or improper usage of software.

    13. Question 13. What Do These Acronyms Stand For Dut, Sut, Uut, Aut, Rut, Put, Pr, And Ut?

      Answer :

      • DUT – Device under Test
      • SUT – System under Test
      • UUT – Unit under Test
      • AUT – Application under Test
      • RUT – Router under Test
      • PUT – Port under Test
      • PR – Problem Report
      • UT – Unit Test

    14. Question 14. What Is A Test Plan?

      Answer :

      Test plan is a document detailing test coverage, target, features to be tested or not tested, approach, test methods, software/hardware requirements etc.

    15. Question 15. What Is A Test Case?

      Answer :

      A test case is a document detailing a set of test inputs, preconditions, topology, execution steps and expected result.

    16. Question 16. What Is Software Bug?

      Answer :

      A software bug is coding error or a flaw in computer program. If a bug is present in the code, test case execution will fail and we will not get expected results.

    17. Question 17. What Is The Difference Between Bug Severity And Bug Priority?

      Answer :

      Bug severity represents how bad the bug has affected the code. It is expressing the intensity of the impact of bug in the normal working of software.

      When bugs are raised, developers will fix them according to the bug priorities. Bug priority represents how important and urgent it is to fix a bug.

    18. Question 18. What Is A Functional Specification Document?

      Answer :

      Functional specification document (or just Spec in short) is document that describes the detailed working of all features, performance, capabilities and every function that the application must perform.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Internet Protocol version 4 (IPv4) Tutorial