Project Coordinator Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Project Coordinator Interview Questions & Answers

Are you a person with excellent administration and organising skills? Are you a person with a bachelor’s degree in Business Administration then log onto www.wisdomjobs.com. Project Coordinator is a person who coordinates project schedules, resources, equipment and information. He should identify and deti e project requirements, scope and objectives. He should work closely with Project Manager to prepare comprehensive action plans, including resources, timeframe and budget fir projects. He should perform various coordinating tasks, like schedule and risk management along with administrative duties, like maintaining project documentation and handling financial queries. So place yourself as a Project Coordinator and explore your career by looking into Project Coordinator job interview question and answers given by wisdom jobs.

Project Coordinator Interview Questions

Project Coordinator Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Skills And Qualifications Needed For Project Coordinator?

      Answer :

      Project Coordinator Skills and Qualifications:

      • Performance Management
      • Project Management
      • Foster Teamwork
      • Supervision
      • Quality Management
      • Tracking Budget Expenses
      • Results Driven
      • Delegation
      • Time Management
      • Proactive
      • Staffing

    2. Question 2. What Was A Fairly Challenging Project You Managed?

      Answer :

      During the first year of my career, I was assigned a conference coordination involving 50 local delegates. Just a week before the big day, number of delegates was doubled and international speakers and facilitators were included in the guest list. The budget was raised but due to pressing time it was very challenging to arrange travel and stay including visa clearances of international partners. However I managed it and the conference went exactly the way client wanted.

    3. Question 3. What Are The Duties Of A Project Coordinator?

      Answer :

      Project Coordinator Job Duties:

      • Accomplishes work requirements by orienting, training, assigning, scheduling, and coaching employees.
      • Meets work standards by following production, productivity, quality, and customer-service standards; resolving operational problems; identifying work process improvements.
      • Meets cost standards by monitoring expenses; implementing cost-saving actions.
      • Updates job knowledge by participating in educational opportunities; reading professional publications.
      • Enhances department and organization reputation by accepting ownership for accomplishing new and different requests; exploring opportunities to add value to job accomplishments.

    4. Question 4. What Are Some Of The Things That You And Your Supervisor Have Disagreed About?

      Answer :

      Shifting priorities is usually the main reason for any type of disagreement. I may be working on a project that has a tight deadline and my supervisor may pull me from that project to work on something else. It can be frustrating to stop working on a project after I have built up a great deal of momentum only and to switch gears on the fly and start on something completely different.

    5. Question 5. How Do You Plan A Project?

      Answer :

      The first thing I do when making a plan for a said project is to create a feasibility study. The next step is to plan how a project will progress - this includes setting targets and milestones. Distributing responsibilities and allocating resources is next, followed by taking measures to ensure that deadlines are met.

    6. Question 6. How Do You Handle The Uncertainty In A Project Coordinator's Role?

      Answer :

      It is important to apply quick and creative thinking when dealing with uncertainties in a project. Team members may not get along and funding may stop - it is up to us to ensure the efficacy of a project by employing tolerance, tact and flexibility.

    7. Question 7. What Level Of Expertise Do You Have In Getting Bills Cleared By External Vendors?

      Answer :

      I have been in the field for a while now and most commonly needed vendors are on my personal contract panel. I have never had clearance issues with vendors since being a professional, I never commit or deliver any service on credit.

    8. Question 8. What Are The Main Steps Involved In Planning A Project?

      Answer :

      Project management has three main phases. The preliminary phase involves understanding the project requirements after meeting with the clients and setting a budget. The second phase is that of planning and time line development and the final phase involves implementation of the plan.

    9. Question 9. What Are The Personal Strengths That Aid You As A Project Coordinator?

      Answer :

      Remarkable interpersonal skills, ability to negotiate and working out conflict resolution in a win-win manner are three positives that have always supported me in this role.

    10. Question 10. Name The Accounting And Administrative Tasks That A Project Coordinator Has To Accomplish?

      Answer :

      Budget management, discrepancy balancing, timeline development and implementation are the core accounting and administrative tasks a project manager needs to master.

    11. Question 11. Which Internal Consulting Tools Are You Familiar With?

      Answer :

      I am well versed in Oracle, EBS and SalesForce. I am a tech savvy and computer friendly person and can adapt to any software preferred by the company or client.

    12. Question 12. What Are The Three Main Purposes Of A Project Coordinator Position?

      Answer :

      The position mainly exists to serve as a liaison among client and service providers, to develop the client's idea on a fixed budget and to support the clients and organization throughout the project planning till operational implementation.

    13. Question 13. How Would You Define The Typical Working Conditions Of A Project Coordinator?

      Answer :

      Busy, complex, involved with cross company teams and many levels of the organization management, its affiliates, and customers, all at once. Do not hesitate to say that because of the breadth of your field of work, a typical day is characterized by uncertainty and surprise. This requires quick and creative thinking, flexibility, tolerance, adaptability, and formidable multi-tasking skills.

    14. Question 14. What Is Involved In Planning A Project?

      Answer :

      A coordinator typically produces feasibility studies for project ideas. He then plans project progress: sub targets and tasks, goals, milestones, etc. Personnel planning means distributing responsibilities between the assigned employees in the most effective way.

    15. Question 15. Give An Example Of Working In A Team With Specialists As A Project Coordinator?

      Answer :

      If, for example, you have worked in a development company, an obvious example is working closely with the development team to define goals, coordinate resources, solve conflicts, and minimize risks. Project coordinators direct resources and are thus connected to resource managers and the procurement. They work to satisfy quality, deadlines, and budget limitations, and might also work closely with specialists like quality engineers.

    16. Question 16. What Is A Project Coordinator?

      Answer :

      The Project Coordinator is an integral member of the project team responsible for delivering building development projects of varying size and complexity.

Project Management Tutorial

Project Coordinator Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Project Management Tutorial