Portlet Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Portlet Interview Questions & Answers

Portlet is is a Web-based component that will process requests and generate dynamic content. The end-user would essentially see a portlet as being a specialized content area within a Web page that occupies a small window in the portal page. To create a portlet application, one should be a J2EE developer with a background in JavaServer Pages (JSP), JavaScript and HTML. One should have prior experience to make themselves ready for interview. Good number of positions is available for the candidates. Good knowledge on Portlet will boost your confidence. Follow our Wisdomjobs page for Portlet interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt. Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in interviews.

Portlet Interview Questions

Portlet Interview Questions
    1. Question 1. What Is A Portlet? Explain Its Capabilities.

      Answer :

      Portlets are UI components that are pluggable and are managed, displayed in a web portal. Markup code fragments are produced by the portlets which are aggregated into a portal page.

      A portlet resembles an application that is web based and is hosted in a portal. Email, discussion forums, news, blogs, weather reports are some of the examples of portlets.

    2. Question 2. What Is Horizontal Portals?

      Answer :

      These are the portals are of type general interest. Yahoo!,Lycos,AOL,Freeserve,Sympatico are examples of horizontal portals.

    3. Question 3. Explain The Concepts And Capabilities Of Portal Structure Markup Language, Psml?

      Answer :

      PSML was created to allow abstraction and content structure within Jetspeed. It has two markups:

      1. Registry markup: Describes the availability of resources to the Jetspeed engine. It supports multiple portlet registries.
      2. Site markup: The availability of portlets are described by this markup, which is displayed for a given user.

    4. Question 4. Explain Portal Architecture?

      Answer :

      The core implementation of the portal is UI, hosted by a Portal server. The HTTP requests, HTML responses, and returning appropriate portal pages are handled by the Portal UI. Enterprise Web application also can be handled by the Portal Server.

      The portal architecture has the following:

      • Automaton Server: This server performs the management of job scheduling and implementation of a portal. It accesses all remote crawlers and profile services retrieved and stored from a remote database.
      • Image Server: This server hosts images and other web page content used by web services and a portal. With this configuration, large static files are to be sent directly to the browser without portal server impacts.
      • Search Server: This server indexes and searches all the information, applications, communities, documents, web sites through portal.
      • Collaboration Server: Web content publication and management for portals and web applications are supported by this server. Its functionality can be accessed by a remote web services through Enterprise Web Development kit.
      • Content Server: Publication and management of web content for portals and web applications along with form based publishing, branding, templates, content expiration is allowed by this server.
      • Authentication Server: This server handles the portal authentication for users and remote services can be accessed through EDK.
      • Remote Servers: Web services written using the EDK are hosted by remote servers. The servers can be in different countries, on different platforms and domains.

    5. Question 5. What Is Vertical Portals?

      Answer :

      They provide a gateway to the information pertaining to a specific industry such as insurance, banking, finance, automobile, telecom etc.

    6. Question 6. What Are Jboss Portal Server Features?

      Answer :

      • Highly integrated web applications’ costs reduce by portals. JBoss enables the reusability of branding and deploying new applications of composite nature.
      • The users and the industry can be customized, personalized their experiences in a secure and well governed manner by using JBoss portal.
      • JBoss incorporate components into a portal as reusable and standardized portlets, as Jboss is platform independent.
      • Performance and scalability is ensured.

    7. Question 7. What Is Content Server In Portal Architecture?

      Answer :

      Publication and management of web content for portals and web applications along with form based publishing, branding, templates, content expiration is allowed by this server.

    8. Question 8. What Is Portletsession Interface?

      Answer :

      User identification across many requests and transient information storage about the user is processed by PortletSession interace. One PortletSession is created per portlet application per client.

      The PortletSession interface provides a way to identify a user across more than one request and to store transient information about that user.

      The storing of information is defined in two scopes- APPLICATION_SCOPE and PORTLET_SCOPE.

      APPLICATION_SCOPE: All the objects in the session are available to all portlets,servlets, JSPs of the same portlet application, by using APPLICATION_SCOPE.

      PORTLET_SCOPE: All the objects in the session are available to the portlet during the requests for the same portlet window. The attributes persisted in the PORTLET_SCOPE are not protected from other web components.

    9. Question 9. What Is B2b Portals?

      Answer :

      The enterprises extend to suppliers and partners by using B2B portals.

    10. Question 10. Explain About B2e Portals?

      Answer :

      The enterprise knowledge base integration and related applications into user customizable environment is done with B2E portals. This environment is like one stop shop.

    11. Question 11. What Is Collaboration Server In Portal Architecture?

      Answer :

      Web content publication and management for portals and web applications are supported by this server. Its functionality can be accessed by a remote web services through Enterprise Web Development kit.

    12. Question 12. What Is Portletcontext Interface?

      Answer :

      The portlet view of the portlet container is defined by PortletContext. It allows the availability of resources to the portlet. Using this context, the portlet log can be accessed and URL references to resources can be obtained. There is always only one context per portlet application per JVM.

    13. Question 13. What Is B2e Portals?

      Answer :

      The enterprise knowledge base integration and related applications into user customizable environment is done with B2E portals. This environment is like one stop shop.

    14. Question 14. Why Portals?

      Answer :

      The following are the reasons to use portals:

      • Unified way of presenting information from diverse sources.
      • Services like email, news, infotainment, stock prices and other features are offered by portals.
      • Provides consistent look and feel for enterprise. Eg. MSN, Google sites.

    15. Question 15. What Is Search Server In Portal Architecture?

      Answer :

      This server indexes and searches all the information, applications, communities, documents, web sites through portal.

    16. Question 16. Explain The Types Of Portals, Function-based Portals And User-based Portals?

      Answer :

      Function-based portals

      • Horizontal Portals: These are the portals are of type general interest. Yahoo!,Lycos,AOL,Freeserve,Sympatico are examples of horizontal portals.
      • Vertical Portals: They provide a gateway to the information pertaining to a specific industry such as insurance, banking, finance, automobile, telecom etc.

      User-Based Portals

      • B2B Portals : The enterprises extend to suppliers and partners by using B2B portals.
      • B2C Portals : The enterprises extend to customers for ordering, billing, services by using B2C portals.
      • B2E Portals : The enterprise knowledge base integration and related applications into user customizable environment is done with B2E portals. This environment is like one stop shop.

    17. Question 17. What Is B2c Portals?

      Answer :

      The enterprises extend to customers for ordering, billing, services by using B2C portals.

    18. Question 18. What Is Image Server In Portal Architecture?

      Answer :

      This server hosts images and other web page content used by web services and a portal. With this configuration, large static files are to be sent directly to the browser without portal server impacts.

    19. Question 19. Do You Know What Is Portletcontext Interface?

      Answer :

      The portlet view of the portlet container is defined by PortletContext. It allows the availability of resources to the portlet. Using this context, the portlet log can be accessed and URL references to resources can be obtained. There is always only one context per portlet application per JVM.

    20. Question 20. What Is Automaton Server In Portal Architecture?

      Answer :

      This server performs the management of job scheduling and implementation of a portal. It accesses all remote crawlers and profile services retrieved and stored from a remote database.

    21. Question 21. What Is The Concepts And Capabilities Of Portal Structure Markup Language, Psml?

      Answer :

      PSML was created to allow abstraction and content structure within Jetspeed.

      It has two markups:

      • Registry markup: Describes the availability of resources to the Jetspeed engine. It supports multiple portlet registries.
      • Site markup: The availability of portlets are described by this markup, which is displayed for a given user.

    22. Question 22. Can You Explain Why We Use Portals?

      Answer :

      The following are the reasons to use portals:

      • Unified way of presenting information from diverse sources.
      • Services like email, news, infotainment, stock prices and other features are offered by portals.
      • Provides consistent look and feel for enterprise. Eg. MSN, Google sites.

Ibm Websphere Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

IBM Websphere Tutorial