Orthopaedics Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Orthopaedics Interview Questions & Answers

Orthopedics is one of the good medical streams that medical professionals in India would like to join into. The rise in the orthopedic issues in the country raised the need for orthopedic professionals and physicians. The scarcity of the professionals has created a lot of demand for the profile, however, you need to be aware of basic dynamics of orthopedics to get a place in the reputed hospitals and nursing homes. Wisdomjobs.com portal gets you there with the big list of job interview questions and answers. These orthopedics interview questions and answers are framed in a way to give basic to expert knowledge to the jobseeker during the interview for the profile. Kickstart your preparation for a job in the field of orthopedics with the job interview questions answers on the portal.

Orthopaedics Interview Questions

Orthopaedics Interview Questions
    1. Question 1. What Is Orthopedics?

      Answer :

      Orthopedics (alternatively, orthopaedics) is a medical specialty focused on the diagnosis and treatment of conditions, disorders, and injuries of the muscles, bones, joints, tendons, ligaments, and nerves.

      A doctor who specializes in this medical specialty is called an orthopedic (alternatively, orthopaedic) surgeon or orthopedist.

    2. Question 2. What Is Arthritis?

      Answer :

      The word arthritis literally means "joint inflammation." Arthritis refers to a group of more than 100 rheumatic diseases and other conditions that cause pain, stiffness, and swelling in joints.

      Rheumatoid arthritis is a disease that damages the lining surrounding our joints while also destroying our bones, tissue, and joints over time.

      Osteoarthritis is a progressive condition that slowly damages the cartilage surrounding the ends of bones and is common in the hip, knee, and spine.

    3. Question 3. What Is Bursitis?

      Answer :

      Bursitis is an inflammation or irritation of a bursa, which is a fluid-filled sac located around joints. Bursitis causes a reduction in or a loss of motion at the affected joint. Bursitis typically occurs in the heel, hip, knee, shoulder, and thumb.

    4. Question 4. What Is Cartilage?

      Answer :

      Cartilage is a soft, rubbery, gel-like coating on the ends of bones, where they articulate, that protects joints and facilitates movement.

    5. Question 5. What Is A Ligament?

      Answer :

      A ligament is an elastic band of tissue that connects bone to bone and provides stability to the joint.

    6. Question 6. What Is A Tendon?

      Answer :

      A tendon is a band of tissue that connects muscle to bone.

    7. Question 7. What Is Tendonitis?

      Answer :

      Tendonitis, medically spelled tendinitis, is an inflammation or irritation of a tendon. Chronic strain, overuse or misuse of a tendon leading to a repetitive stress injury, or a serious acute injury can lead to a weakness, tear, or swelling of the tendon tissue, resulting in pain and stiffness near the tendon. Tendonitis usually occurs in the elbow, hip, knee, shoulder, thumb and wrist, but can occur in any tendon.

    8. Question 8. Do I Use Ice On My Injury? Do I Use Heat On My Injury?

      Answer :

      The general rule of thumb is to use ice in the acute stage of an injury (within the first 24 – 48 hours) or whenever swelling is showing. Ice helps to reduce inflammation and swelling by decreasing blood flow to the area that is injured. The general guideline is to apply ice indirectly (not directly on the skin) for 20 minutes, remove the ice for at least 20 minutes, and repeat as necessary.

      Heat is used to increase blood flow, which helps promote pain relief after inflammation and swelling subside. Heat is also used to assist in warming muscles up prior to exercise, any physical activity, or physical therapy.

    9. Question 9. What Is An Orthopedic Doctor? What Is An Orthopedic Surgeon?

      Answer :

      An orthopedic doctor, also known as an orthopedist, is a medical doctor (MD) or a doctor of osteopathy (DO) who specializes in the musculoskeletal system—bones, joints, muscles, ligaments, tendons, and nerves. 

      Orthopedic surgeons are specialized in the musculoskeletal system; many orthopedists specialize in certain areas of the body, such as foot and ankle, hand and wrist, back, or neck and spine. Additionally, orthopedic doctors may focus on a specific field of orthopedics, like pediatrics, sports medicine, and trauma.

    10. Question 10. What Is The Educational Training Of An Orthopedic Surgeon?

      Answer :

      Board-certified orthopedic surgeons have successfully completed a minimum of 13 years of formal education:

      • Undergraduate: Four years of study in a college or university
      • Medical School: Four years of study in a school of medicine
      • Orthopedic Residency: Five years of study at a major medical institution

      Board-certified, fellowship-trained orthopedic surgeons have completed:

      Undergraduate: Four years of study in a college or university

      Medical School: Four years of study in a school of medicine

      Orthopedic Residency: Five years of study at a major medical institution

      Fellowship Training:  One year of specialized education in an accredited fellowship program

       All orthopedic surgeons continue their medical education yearly to stay current in orthopedic knowledge and skills.

    11. Question 11. What Is A Board-certified Orthopedic Surgeon?

      Answer :

      Once a doctor has completed an orthopedic residency at a major medical institution, the American Board of Orthopaedic Surgery offers a written test to become board-eligible. If the written test is passed, the doctor becomes “eligible” to take the oral test, after two years in practice. When the doctor passes the oral exam, the doctor becomes “board-certified” and is considered a diplomat of the American Board of Orthopaedic Surgery.

      The intent of the certification process, as defined by the board members of the American Board of Medical Specialties, is to provide assurance to the public that a certified medical specialist has successfully completed an approved educational program and an evaluation, including an examination process designed to assess the knowledge, experience, and skills requisite to the provision of high-quality patient care in that specialty.

    12. Question 12. What Is A Fellowship-trained Orthopedic Surgeon?

      Answer :

      A fellowship-trained orthopedic surgeon is a doctor who has completed a minimum of 13 years of education and has completed an additional year of specialty training in a specific field of orthopedic surgery in an accredited fellowship program.

      There are fellowships in all areas of orthopedics, including foot and ankle, hand and wrist, back, and neck and spine. Additionally, orthopedic surgeons may focus on a specific field of orthopedics, like pediatrics, sports medicine, or trauma.

    13. Question 13. What Is A Physiatrist (physical Medicine & Rehabilitation Physician)?

      Answer :

      A physiatrist is a medical doctor specializing in non surgical pain management, physical medicine and rehabilitation, and neurological studies.

    14. Question 14. What Is A Primary Care Sports Medicine Doctor?

      Answer :

      A primary care sports medicine doctor is a leader in the field of sports medicine. Either through advanced fellowship training or through years of clinical experience, a primary care sports medicine doctor has learned the skills to take care of athletes of all ages, sports, and levels of competition. Primary care sports medicine doctors often serve as team doctors to professional sports teams or are personal doctors to elite-level athletes.

    15. Question 15. What Is A Physician Assistant?

      Answer :

      A physician assistant, commonly referred to as a PA, is a healthcare professional licensed to practice medicine under doctor supervision. Physician assistants can treat patients and write prescriptions. PAs are trained to recognize when patients need the attention of a supervising doctor or specialist. Physician assistants see patients in the office as well as assist the doctors in surgery.

    16. Question 16. What Is A Physical Therapist?

      Answer :

      A physical therapist is licensed by the state, specializing in therapy programs for musculoskeletal injuries and disorders, sports injuries, post-operative rehabilitation, and massage therapy.

    17. Question 17. What Is An Occupational Therapist?

      Answer :

      An occupational therapist is licensed by the state and specialized in the treatment of the upper extremity (hand, wrist, elbow, and shoulder) and work injuries. The services provided by occupational therapists include patient education, joint range of motion, adaptive techniques, splinting, and workplace evaluations.

    18. Question 18. What Is Arthroscopic Surgery?

      Answer :

      Arthroscopic surgery is a surgical procedure that is commonly performed to diagnose and treat problems within the joint. By using high-tech cameras, the orthopedic surgeon inserts a small instrument, called an arthroscope, into the joint.

      The arthroscope contains a fiber optic light source and small television camera that allow the surgeon to view the joint on a television monitor and diagnose the problem, determine the extent of injury, and make any necessary repairs.

    19. Question 19. What Is A Bone Density Scan?

      Answer :

      A bone density test is used to diagnosis osteoporosis, which is a disease that causes weakening of the bones that can ultimately results in fractures.  In the past, osteoporosis could only be detected after a person’s bone broke. However, by using a bone density test, it is possible to know one’s individual risk of breaking bones before one breaks.

      A bone density test uses X-rays to measure the amount of calcium and other bone mineral packed into the segment of bone. Common areas that are tested using a bone density scan include the spine, hip, and forearm.

    20. Question 20. What Is A Cortisone Injection?

      Answer :

      Corticosteroids, more commonly referred to as, cortisone, is a steroid that is produced in the body naturally. Synthetically produced can also be injected into soft tissues and joints to help decrease inflammation.

      While cortisone is not a pain reliever, pain may diminish as a result of reduced inflammation. In orthopedics, cortisone injections are commonly used as a treatment for chronic conditions such as bursitis, tendonitis (medically referred to as tendinitis), and arthritis to reduce swelling, pain, and joint stiffness.

    21. Question 21. What Is A Ct Scan?

      Answer :

      A computed tomography (CT) scan, also known as CAT scan, produces images that are similar in detail and in quality to an MRI. However, the CT scan takes a 360-degree picture of internal organs and the spine and vertebrae. CT scans provide cross-sectional views of the body and provide clearer imaging than an MRI.

    22. Question 22. What Is An Epidural?

      Answer :

      An epidural is a steroid injection used to help decrease the inflammation of spinal nerves to help relieve pain in the neck, back, arms, and legs from conditions such as herniated discs, spinal stenosis, and radiculopathy. Cortisone is injected directly into the spinal canal, and some patients only need one injection to relieve pain. However, it normally requires two or three injections to provide significant pain relief.

    23. Question 23. What Is A Fusion?

      Answer :

      A fusion is a procedure in which bones are fused together with bone grafts and internal devices (such as metal rods and screws) to heal into a single solid bone.

    24. Question 24. What Is Internal Fixation?

      Answer :

      Internal fixation is a treatment to hold pieces of a broken bone in the correct position with metal plates, pins, or screws while the bone is healing.

    25. Question 25. What Is Joint Replacement Surgery?

      Answer :

      Joint replacement surgery is a surgical procedure that is performed to replace an arthritic or damaged joint with a new, artificial joint, called a prosthesis. Joint replacements can be performed on every joint in the body, but most commonly performed in the knee, hip, shoulder, and elbow.

      Joints contain cartilage, a soft, rubbery gel-like coating on the ends of bones, where they articulate, that protects joints and facilitates movement and over time, or if the joint has been injured, the cartilage wears away and the bones of the joint start rubbing together. As the bones rub together, bone spurs may form, and the joint becomes stiff and painful. Most people have joint replacement surgery when they can no longer control the pain with medication and other treatments and the pain is significantly interfering with their lives.

    26. Question 26. What Is An Mri?

      Answer :

      Magnetic resonance imaging, commonly referred to as a MRI, is an advanced technology that uses magnetic fields and radio waves (like microwaves and the AM and FM bands on your radio) to visualize the inner workings of the body.

      The pictures produced by MRI help the radiologist clearly and accurately detect and define the differences between healthy and diseased tissues, especially in the soft tissues. It can reveal many health problems at their earliest, most treatable stages.

    27. Question 27. What Are Nsaids?

      Answer :

      Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are non-prescription, over-the-counter pain relievers, such as aspirin, ibuprofen, and naproxen sodium. They are popular treatments for muscular aches and pains as well as arthritis and help in reducing swelling, pain, and joint stiffness.

    28. Question 28. What Is Osteotomy?

      Answer :

      Osteotomy is a procedure to correct bone deformity by cutting and repositioning the bone.

    29. Question 29. What Is Outpatient Surgery?

      Answer :

      An outpatient surgery is a surgery that does not require the patient to stay in the hospital overnight; it is commonly known as an ambulatory surgery. Outpatient surgery has grown in popularity due to the improvement in technology and the rise in outpatient surgery centers, known as ambulatory surgery centers (ASC).

    30. Question 30. What Is Soft Tissue Repair?

      Answer :

      Soft tissue repair is a treatment to mend or fix soft tissues, such as tendons or ligaments.

    31. Question 31. What Is An X-ray?

      Answer :

      An X-ray is a procedure performed that uses a safe form of radiation to provide a two-dimensional picture of your body to use as a screening tool to evaluate for causes of many common disorders, such as bone breaks, joint and spine injuries or conditions, and arthritis or osteoporosis.

    32. Question 32. What Is An Ambulatory Surgery Center (asc)?

      Answer :

      An ambulatory surgery center (ASC), also known as outpatient surgery centers or same-day surgery centers, are healthcare facilities where surgical procedures not requiring an overnight hospital stay are performed. The type of procedures performed in ASCs are broad in scope; however, several orthopedic procedures done today are performed in ASCs.

Medical Terminology(adaptive*) Tutorial

Orthopaedics Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial