Organizational Culture Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Organizational Culture Interview Questions & Answers

Organizational culture is all about rites and rituals of corporate life. It includes company’s experience, expectation, and values to guide the behavior of the person. A job seeker in the stream needs to have knowledge on different aspects of behavioral talking, leadership skills, reward structures of the organization to fetch the job in the company and sustain your profile there. It is important for you as a job seeker to go through a good list of organizational culture interview questions and answers to find out if they are able to fit in the specific organization. www.wisdomjobs.com displays a list of job interview questions and answers that helps to know the right way of answering the trickiest questions asked by the interviewer.

Organizational Culture Interview Questions

Organizational Culture Interview Questions
    1. Question 1. What Is Organizational Culture?

      Answer :

      Organizational culture is a system of shared assumptions, values, and beliefs, which governs how people behave in organizations. These shared values have a strong influence on the people in the organization and dictate how they dress, act, and perform their jobs.

    2. Question 2. What Is The Definition Of Espoused Values?

      Answer :

      Corporate values and morals important to an organization. Espoused values contribute to the development of normal standards of the organization for how it conducts business now and in the future.

    3. Question 3. What Are The Policies Of An Organization?

      Answer :

      Organizational policies are guidelines that outline and guide actions within an business or agency. The exact types of policies will vary depending on the nature of the organization. and can include policies such as directions, laws, principles, rules or regulations.

    4. Question 4. What Is A Strong Culture?

      Answer :

      Organizational culture is a system of shared assumptions, values and beliefs that governs how people behave in organizations. The culture of an organization is determined by the values placed on a set of characteristics, such as risk orientation and attention to detail.

    5. Question 5. What Is Organisational Procedure?

      Answer :

      Organisational policies and procedures. Firstly, let's define policy and procedures. A policy is a course of action or guidelines to be followed whereas a procedure is the 'nitty gritty' of the policy, outlining what has to be done to implement the policy.

    6. Question 6. What Is A Clan Culture?

      Answer :

      A clan culture is a family-like or tribe-like type of corporate environment that emphasizes consensus and commonality of goals and values. Clan cultures are the most collaborative and the least competitive of the four main corporate culture models.

    7. Question 7. What Is A Adhocracy Culture?

      Answer :

      Adhocracy is a flexible, adaptable and informal form of organization that is defined by a lack of formal structure. It operates in an opposite fashion to a bureaucracy.

    8. Question 8. What Is A Hierarchical Culture?

      Answer :

      A hierarchical corporate culture is an organizational model based on clearly defined corporate levels and structures. Hierarchy is a type of organizational structure in which items are ranked according to levels of importance.

    9. Question 9. What Is Adhocracy In Management?

      Answer :

      "Adhocracy is a type of organization being an opposite of bureaucracy. The term was first popularized in 1970 by Alvin Toffler and has since become often used in the theory of management of organizations (particularly online organizations), further developed by academics such as Henry Mintzberg.

    10. Question 10. What Is The Meaning Of Hierarchical Structure?

      Answer :

      A hierarchical organization is an organizational structure where every entity in the organization, except one, is subordinate to a single other entity. This arrangement is a form of a hierarchy. 

    11. Question 11. What Is The Competing Values Framework?

      Answer :

      Quinn and Rohrbaugh (1983) The Competing Values Framework of Quinn, Rohrbaugh is a theory that was developed initially from research conducted on the major indicators of effective organizations.

    12. Question 12. What Is A Flat Structure In An Organization?

      Answer :

      A flat organization (also known as horizontal organization or delayering) has an organizational structure with few or no levels of middle management between staff and executives.

    13. Question 13. What Is A Hierarchy Of Authority?

      Answer :

      Organization power structure. The amount of authority increases with each level higher a person or organization is in hierarchy. The ultimate power remains with the person or organization at the very top of the hierarchy, with that position holding the authority to make final decisions in all matters.

    14. Question 14. What Are Organizational Culture Types?

      Answer :

      Organizational Culture Types :

      From the Competing Values Framework 4 organizational culture types emerged:

      • Clan culture
      • Adhocracy culture
      • Market culture
      • Hierarchy culture.

    15. Question 15. Explain Hierarchy Culture?

      Answer :

      Hierarchy Culture : This is a formalized and structured work environment. Procedures decide what people do. Leaders are proud of their efficiency-based coordination and organization. Keeping the organization functioning smoothly is most crucial. Formal rules and policy keep the organization together. The long-term goals are stability and results, paired with efficient and smooth execution of tasks. Trustful delivery, smooth planning, and low costs define success. The personnel management has to guarantee work and predictability.

      • Leader Type: Coordinator, monitor, organizer
      • Value Drivers: Efficiency, timeliness, consistency, and uniformity
      • Theory of Effectiveness: Control and efficiency with capable processes are effective
      • Quality Improvement Strategy: Error detection, measurement, process control, systematic problem solving, quality tool

    16. Question 16. What Is Market Culture?

      Answer :

      Market Culture : This is a results-based organization that emphasizes finishing work and getting things done. People are competitive and focused on goals. Leaders are hard drivers, producers, and rivals at the same time. They are tough and have high expectations. The emphasis on winning keeps the organization together. Reputation and success are the most important. Long-term focus is on rival activities and reaching goals. Market penetration and stock are the definitions of success. Competitive prices and market leadership are important. The organizational style is based on competition.

    17. Question 17. What Is The Ocai?

      Answer :

      The Organizational Cultural Assessment Instrument (OCAI) is a psychometric tool developed by Cameron and Quinn (2006). Its purpose is to help organizations identify their current and preferred culture.

    18. Question 18. What Is Meant By Policies And Procedures?

      Answer :

      Policies. Policies are clear, simple statements of how your organisation intends to conduct its services, actions or business. They provide a set of guiding principles to help with decision making.

    19. Question 19. What Is The Definition Of Cultural Attributes?

      Answer :

      An organization's culture consists of the values, beliefs, attitudes, and behaviors that employees share and use on a daily basis in their work. The culture determines how employees describe where they work, how they understand the business, and how they see themselves as part of the organization.

    20. Question 20. What Is The Meaning Of Bureaucratic Culture?

      Answer :

      A bureaucratic culture is a hierarchical and formal organization that has several levels where tasks, authority and responsibilities are delegated between departments, offices or people. This structure is held together by a central or main administration, and it has led to the development of modern civilization.

    21. Question 21. What Is An Adaptability Culture?

      Answer :

      Cultural Adaptability is an individual's willingness and ability to adapt their manner of communicating, motivating, and managing, across countries and cultures. In an increasingly interconnected world, cultural adaptability is both a key skill and a necessary personal commitment for any leader.

    22. Question 22. What Is A Culture And Subculture?

      Answer :

      Culture is defined as an expression of society through material things and beliefs. Culture encompasses ideology, values, religion and artistic works. Subcultures are values and norms distinct from the societal majority. A variety of subcultures can exist under one overriding culture.

    23. Question 23. What Is The Contingency Approach?

      Answer :

      The contingency approach is a management theory that suggests the most appropriate style of management is dependent on the context of the situation and that adopting a single, rigid style is inefficient in the long term.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Organizational Design Tutorial