Orbix (software) Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Orbix (software) Interview Questions & Answers

Orbix is a software from the microfocus that helps the programmers to build distributed applications. It is an implementation of CORBA specifications. Most of the world phone calls are touched by CORBA products. Three-fourths of the financial institutions across the world have micro focus products in their IT systems so, is the demand for the profile in multinational companies. Attending the interviews for the job profile needs you to be skilled in various aspects and the job interview questions and answers framed at www.wisdomjobs.com will provide you the gateway. These job interview questions and answers framed by the experts will guide you in all the aspects that you need to learn to get the job in the desired profile in the right company.

Orbix (software) Interview Questions

Orbix (software) Interview Questions
    1. Question 1. What Is Orbix?

      Answer :

      Orbix is a CORBA ORB (Object Resource Broker) - a commercial software product which helps programmers build distributed applications. Orbix is an implementation of the OMG's (Object Management Group) CORBA Specification.

    2. Question 2. How Are Connections Managed In Orbix Connect?

      Answer :

      The Orbix Connect resource adapter is packaged as a standard J2EE Connector Architecture resource adapter archive (RAR) file, corbaconn.rar. The corbaconn.rar file contains all the classes and resources that Orbix Connect needs to manage the connections between J2EE applications and CORBA systems. CORBA capabilities are embedded within this RAR file and include a fully functional, pre-configured standalone client instance of Orbix, IONA's market-leading ORB.

    3. Question 3. How To Limit The Connections To From A Service?

      Answer :

      Orbix provides the following configuration settings to limit the number of connections to and from a service:

      • plugins:iiop:incoming_connections:soft_limit
      • plugins:iiop:incoming_connections:hard_limit
      • plugins:iiop:outgoing_connections:soft_limit
      • plugins:iiop:outgoing_connections:hard_limit

    4. Question 4. How To Increase The Internal Logging In Orbix Configure?

      Answer :

      The itconfigure utility uses Log4J logging. This is configured in the properties file:

      <ORBIX_INSTALL_DIR>asp6.3 emplatesetclog4jlog4j.properties.

      To configure debug logging level, change the first line of the properties file from:

      log4j.rootLogger=ERROR, A1
      to
      log4j.rootLogger=DEBUG, A1

      The above change writes debug logging to the console. The logging output can be redirected to a file by adding the following lines to the log4j.properties file:

      logDir = C:/temp
      log4j.appender.A1.File=${logDir}/itconfigure.log

    5. Question 5. How You Can Configure Orbix Logging?

      Answer :

      Orbix logging is configured through the event_log filters. These sequences of variables set the logging level for each of Orbix's subsystem. For example, the following configures the IT_POA subsystem to display only error messages:

      event_log:filters = ["IT_POA=ERROR"];

      Similarly, the following sets the IT_POA subsystem to display only error messages and also the IT_PSS_DB subsystem to display only warning, error and fatal messages:

      event_log:filters = ["IT_POA=ERROR", "IT_PSS_DB=WARN+ERROR+FATAL"];

      An asterisk can be used as a wildcard character, either to specify all subsystems, or all message levels. For example, the following configures the IT_POA subsystem to display all messages:

      event_log:filters = ["IT_POA=*"];

      Similarly, the following configures all subsystems to display all messages:

      event_log:filters = ["*=*"];

      If unconfigured, a subsystem will display no messages.

    6. Question 6. How To Configure The License Of Orbix 3.3?

      Answer :

      Orbix 3.3 uses a license code, not a license file. 

      There are three product sets for Orbix 3.3, each with it's own license code: Java, C++, or OTS. 

      The licenses codes have the form: 00000000-11111111-22222222-33333333-44444444

      When prompted, provide the codes to the installer. 

      If licensed Orbix commands like idl or orbixd fail to run, the license may have been entered incorrectly. 

      To reinstall a license code after the initial installation is completed, run:

      UNIX:  Install_license <app> <license code>

      Windows:  License.exe <app> <license code>

    7. Question 7. How You Can Configure An Orbix Domain To Use The Dns Network Alias Hostname In Iors For Orbix Services?

      Answer :

      When configuring the Orbix domain provide the "-multihome" switch to itconfigure command followed by the DNS network alias of the hostname,

      e.g:

      it configure -multihome <network alias hostname>

      The IORs generated for the Orbix services configured in the Orbix domain will contain the "network alias hostname" rather than the physical hostname.

    8. Question 8. How You Can Configure An Orbix Domain To Use Fully Qualified Host Names Rather Than Short Host Names Or Ip Addresses?

      Answer :

      When running itconfigure and creating the Orbix domain in non-GUI mode use the "-hostnamePolicy" parameter to specify the address mode policy for IORs.

      The hostnamePolicy value can be one of the following:

      ip (IP addresses)
      localhost ('localhost'),
      localhost_ip ('127.0.0.1'),
      long (fully qualified hostname),
      short (unqualified hostname-the default).

      When running itconfigure and creating the Orbix domain in GUI mode use the "Address Mode Policy for Object References" setting in the first step (Domain Defaults) of itconfigure one of the above values can be selected.

      Use the hostnamePolicy "long" for generating fully qualified hostnames in IORs.

    9. Question 9. How You Can Configure An Orbix Domain To Contain Corbaloc References Instead Of Iors For The Orbix Services?

      Answer :

      Orbix can be instructed to publish corbaloc style references instead of IORs for the Orbix services through the "-corbalocs true" switch to the itconfigure command line tool when configuring an Orbix domain.

      When using the itconfigure GUI ensure to check the "Use Corbalocs" check-box in the itconfigure GUI. This setting is only available in the "Domain Details" step when running the itconfigure GUI tool in expert mode (File->New->Expert).

    10. Question 10. How You Can Close The Client Connection To The Orbix 3 Daemon?

      Answer :

      Orbix 3 clients do not automatically close the connection to the Orbix daemon. These connections need to be closed explicitly.

      Orbix 3 Java provides the IT_KEEP_ALIVE_FORWARDER_CONNECTION configuration variable which can be set to false in order to close the connection to the Orbix daemon.

    11. Question 11. How To Change The Default Orbix Client Timeout?

      Answer :

      The variable that sets the timeout Orbix config is:

      relative_roundtrip_timeout

    12. Question 12. How To Download The Orbix Products?

      Answer :

      Product downloads are available through the Micro Focus EPD (Electronic Product Delivery) portal.

    13. Question 13. Does Orbix Support Oracle Jrockit Java Virtual Machine?

      Answer :

      Any versions of Orbix do not support Oracle JRockit Java Virtual Machine.

    14. Question 14. Tell Me Does Orbix Web Services Provide Locator Functionality For Web Services Endpoints?

      Answer :

      Orbix Web Services does not include locator functionality for web services endpoints.

    15. Question 15. How To Developed The Event Service Consumers And Suppliers?

      Answer :

      An event service supplier program performs the following actions:

      1. Instantiates suppliers using the appropriate interface in module CosEventComm
      2. Connects suppliers to the event channel
      3. Sends event messages to the event channe
      4. Disconnects from the event channel

    16. Question 16. Does The Orbix Have Size Limit For Corba Messages?

      Answer :

      Orbix does not impose a size limit on the messages sent from Client to Server. The size of the message is influenced by how the application has defined the message in the Interface Definition Language (IDL) used by the server and client.

    17. Question 17. Tell Me Does Orbix Provide Tool To Remove Surplus Empty Lines From An Orbix Configuration File?

      Answer :

      Orbix does not provide any tools to remove empty or surplus empty lines from an Orbix configuration file.

      Using a text editor for example Notepad++ (http://notepad-plus-plus.org/) with the TextFX plugin installed (Plugins->Plugin Manager->Show Plugin Manager and install TextFX plugin), you can simply load the configuration file, mark all text (Ctrl+A), then select menu TextFX->TextFX Edit->Delete Surplus Blank Lines.

      This removes all surplus empty lines.

    18. Question 18. Will Orbix 6 Support I/o Callback Feature?

      Answer :

      Because Orbix 6 has no equivalent to the Orbix 3 I/O Callback functionality, you must migrate any code that uses it. Orbix 6 does not allow access to TCP/IP sockets or transport-level information, this is not compatible with the Orbix 6 architecture.

    19. Question 19. Does Orbix 3 And 6 Support Java 7?

      Answer :

      Orbix 6.3.6 is the first Service Pack of Orbix to include support for Java 7. Support for Java 7 is provided for Orbix 3.3.12 in Q2 2013.

    20. Question 20. Does Orbix 3 Support Vos (virtualization Operating Systems)?

      Answer :

      Currently Orbix 3 (release 3.3.10) is not supported on any virtualization platforms.

    21. Question 21. Does Interceptor Capture Ssl Handshaking Errors?

      Answer :

      It is not possible to capture SSL handshaking errors programatically in Orbix as this is handled by the SSL toolkit and will fail before the connection is established and Orbix begins to pass the request through the interceptors in the binding list.

    22. Question 22. What Soft_limit And Hard_limit Configuration Settings Apply For Each Orbix Process Or For A Sum Of Orbix Processes Running In An Orbix Domain?

      Answer :

      These settings apply to each Orbix process for which these settings have been configured and not to the sum of Orbix processes running in an Orbix domain.

      If these settings have been configured in the global configuration scope then these settings will apply to each process started in your Orbix domain.

    23. Question 23. Does Server Migration To New Physical Ip Address Also Impact On Orbix?

      Answer :

      By default IORs will contain the hostname of a machine. Using such an IOR will succeed without any problems since a hostname lookup will return the new IP address.

      Ensure IORs of the CFR, Locator, etc. contain hostnames rather then IP addresses. Use the iordump tool shipped with Orbix in order to inspect the hostname/port contained in the IOR.

    24. Question 24. Does Clients Using Orbix 3.x Talk To Servers Using Orbix 2000?

      Answer :

      Orbix 3 and later versions of Orbix (such as Orbix 6) have "on the wire" compatibility. Orbix 3 uses IIOP (Internet Inter-Orb Protocol) as it's default protocol. Hence an Orbix 3 client can speak to an Orbix 6 server and vice-versa.

    25. Question 25. Were Java Applets Supported In Orbix 6.3?

      Answer :

      Orbix 6.3 has not been tested to run with Java Applets and is unsupported.

    26. Question 26. How We Can Access To Corba Objects In Orbix?

      Answer :

      Clients can locate CORBA objects through the OrbixNames, which is Orbix's implementation of the CORBA Naming Service. 

      "OrbixNames allows you to set up groups of objects that can provide particular services to a client. When a client requests an object from a group, OrbixNames selects an object using a random or a round-robin load-balancing algorithm. You choose the algorithm associated with each group".

    27. Question 27. How To Set The Orb Properties?

      Answer :

      The ORB properties can be set in one of the following ways:

      1. Using the iona.properties file
      2. Using Java interpreter arguments

    28. Question 28. What Do You Recommended For Clients Using The Jdk Orb?

      Answer :

      As SUN's ORB runtime cannot be used with Orbix applications, configure the JDK to use the Orbix ORB runtime instead by setting system properties org.omg.CORBA.ORBClass and org.omg.CORBA.ORBSingletonClass to the appropriate values.

    29. Question 29. Can A Client Use Jdk Orb To Communicate With Orbix Domain?

      Answer :

      As SUN's ORB runtime cannot be used with Orbix applications, configure the JDK to use the Orbix ORB runtime instead by setting system properties org.omg.CORBA.ORBClass and org.omg.CORBA.ORBSingletonClass to the appropriate values.

    30. Question 30. How You Can Retrieve The Local Ip Address On Client Side Within An Interceptor?

      Answer :

      OAccessing the local address on the client-side, e.g. in an interceptor can be achieved by using the following code:

      CORBA::Object_var obj = orb->resolve_initial_references("IT_IPTransport");
      if (CORBA::is_nil(obj))
      {
      self_addr = (const char*) 0;
      return;
      }
      IT_ATLI2_IP::IPTransport_ptr ip_transport = IT_ATLI2_IP::IPTransport::_narrow(obj);
      if (CORBA::is_nil(ip_transport))
      {
      self_addr = (const char*) 0;
      return;
      }
      CORBA::String_var hostname = ip_transport->local_node_name();
      IT_ATLI2_IP::IPAddressSeq_var ip_addresses =
      ip_transport->name_to_addresses(
      hostname,
      0,
      IT_ATLI2_IP::PROTOCOL_TCP,
      IT_UtcT::never()
      );
      IT_ATLI2_IP::IPAddress_var ip_address = ip_addresses[0];
      self_addr = ip_address->node_literal();

    31. Question 31. How To Change The Port Of The Orbix Notification Service?

      Answer :

      Yes, the port of the Orbix Notification service can be changed easily during the Orbix domain deployment process. Running itconfigure in expert mode allows you to change the IIOP port of the Orbix Notification Service. For further information please see the chapter "Creating a Domain in Expert Mode" in the Orbix Deployment Guide and the chapter "Managing the Notification Service" in the Enterprise Messaging Guide.

    32. Question 32. Are Orbix 6 Libraries Thread Safe?

      Answer :

      Orbix 5 and Orbix 6 is designed to write multi-threaded (and single threaded) application from the ground up.

      However, the following describes in more details about Orbix thread safety:

      • All Orbix library public APIs are thread safe.
      • Per CORBA specification, add_ref/remove_ref operations in the idl generated code is thread safe.
      • Regarding the rest of the generated code, Orbix IDL -> C++ code generator generates mappings for user-defined IDL types, as well as client-side proxy invocation code (-base switch) and server-side servant dispatch code (-poa switch). The client-side invocation code and server-side dispatch code are thread-safe. The mappings generated for user-defined IDL types are not thread safe for concurrent modification but are thread-safe for concurrent reads.

    33. Question 33. How You Dump The Orbix Configuration?

      Answer :

      To get all the Orbix configuration for a domain, run the following command:

      • it admin config dump
      • This will work in both CFR and file based domains.

      The output will look something like:

      • plugins:it_arm_interceptors:shlib_name = "it_arm_interceptors"
      • plugins:itrp:shlib_name = "it_itrp"
      • plugins:itrp:live_time = "2"
      • plugins:it_mbean_monitoring:shlib_name = "it_mbean_monitoring"
      • plugins:it_mbean_monitoring:ClassName = "com.iona.management.logging.mbean_monitoring.MBeanMonitoringPlugIn"
      • plugins:basic_codeset:shlib_name = "it_basic_codeset"
      • plugins:basic_codeset:ClassName = "com.iona.corba.codeset.BasicCodeSetPlugIn"
      • plugins:iiop_tls:ClassName = "com.iona.corba.iiop.tls.IIOPTLSPlugIn"
      • plugins:iiop_tls:shlib_name = "it_iiop_tls"

Android Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Android Tutorial