Oracle Reports Builder Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Oracle Reports Builder Interview Questions & Answers

Oracle Reports Builder is the tool for building reports against data source very fast. Tool is very simple to use. Sql query is needed to pull the report. Using JDBC and XML, data is accessed on the go. There are default templates for reports and can be modified. Reports are made dynamic by including custom JSP pages to a HTML document. Reports are pulled even for events, event-based report generation is configured. Good number of positions is available for the candidates. Good knowledge on Oracle Reports Builder will boost your confidence. Follow our Wisdomjobs page for Oracle Reports Builder interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt. Interview questions are exclusively designed for job seekers to assist them in clearing interviews.

Oracle Reports Builder Interview Questions

Oracle Reports Builder Interview Questions
    1. Question 1. What Are The Different Types Of Reports?

      Answer :

      • Tabular
      • Master Detail Reports
      • Form Reports
      • From Letter Reports
      • Mailing Labels Reports
      • Matrix Reports

    2. Question 2. What Are Anchors In Reports Builder?

      Answer :

      An anchor defines the actual position of an object. Anchors are used to determine the vertical and horizontal positioning of a child object relative to its parent.

    3. Question 3. What Are The Different Types Of Anchors In Reports?

      Answer :

      A There are two types of anchors in Oracle Reports:

      • Implicit (Created when a report will run)
      • Explicit (Anchors you create)

    4. Question 4. What Are Different Types Of Report Triggers Also Define Their Order Of Firing?

      Answer :

      There are five reports trigger with order:

      1. Before Parameter Form
      2. After Parameter Form
      3. Before Report
      4. Between Pages
      5. After Report

      Before Form Trigger: It wills Fires before the Run time Parameter Form that will displayed on screen. By using this trigger you can change the value of the parameters.
      After Form Trigger: Fires after the Run time Parameter Form is displayed. From this trigger, you can access parameters and check their values. This trigger can also be used to change parameter values or, if an error occurs, return to the Runtime Parameter Form.
      Before Report Trigger: It will Fires before the report is executed but after queries are parsed and data is fetched.
      Between Pages Trigger: Fires before each page of the report are formatted, except the very first page. This trigger can be used for customized page formatting. (Note: In the Previewer, this trigger only fires the first time that you go to a page. If you subsequently return to the page, the trigger does not fire again.)
      After Report Trigger: Fires after you exit the Previewer, or after report output is sent to a specified destination, such as a file, a printer, or an Oracle*Mail userid. This trigger can be used to clean up any initial processing that was done, such as deleting tables. Note, however, that this trigger always fires, whether or not your report completed successfully.

      Format Triggers: Format Triggers are PL/SQL functions executed before the object is formatted. The trigger can be used to dynamically change the formatting attributes of the object.

    5. Question 5. What Are Placeholder Columns?

      Answer :

      A placeholder is a logical column for which you can conditionally set the datatype and value via PL/SQL or a user exit. Placeholder columns are useful when you want to selectively populate a column with a value.

    6. Question 6. What Are The Different Page Layout Sections In Oracle Reports?

      Answer :

      A report has three main sections:

      1. Report header pages
      2. Report body/margin pages
      3. Report trailer pages

    7. Question 7. What Are Different Types Of Parameters?

      Answer :

      There are two types of parameters:

      1. System Parameters
      2. User defined (bind and lexical) parameters

    8. Question 8. What Is The Difference Between Bind And Lexical Parameter?

      Answer :

      1. Bind parameters are used to replace a single value in SQL or PL/SQL, such as a character string, number, or date.
      2. Lexical parameters are placeholders for text that you embed in a SELECT statement. Use Lexical reference when you want the parameter to substitute multiple values at runtime. You can use lexical references to replace the clauses appearing after SELECT, FROM, WHERE, GROUP BY, ORDER BY, HAVING, CONNECT BY, and START WITH.

    9. Question 9. Define Different Types Of Matrix Report?

      Answer :

      1. Single query
      2. Multi query
      3. Nested Query
      4. Matrix Break

    10. Question 10. How Can You Print One Record Per Page In The Output?

      Answer :

      You can set the maximum records per page property of the Repeating frame to.

    11. Question 11. What Is ‘page Protect’ Property In Report Builder?

      Answer :

      Page protects property for an object indicates whether to try to keep the entire object and its contents on the same logical page. Checking Page Protect means that if the contents of the object cannot fit on the current logical page, the object and all of its contents will be moved to the next logical page.

    12. Question 12. What Is The ‘print Condition Type’ Property?

      Answer :

      ‘Print Condition Type’ property specifies the frequency with which you want the object to appear in the report. The Print Condition Type options indicate the logical page(s) on which the object should be triggered to print with regard to the Print Condition Object.

    13. Question 13. What Are The Various Values Of The ‘print Condition Type’ Property In Reports?

      Answer :

      The various values are:

      1. All: All means the object and all of its contents will be printed on all logical pages of the Print Condition Object. The object will be repeated on any overflow pages of the Print Condition Object and will be truncated at the logical page boundary, if necessary.
      2. All but First: All but First means the object and all of its contents will be printed on all logical pages of the Print Condition Object except the first logical page. The object will be formatted only on overflow pages of the Print Condition Object and will be truncated at the logical page boundary, if necessary.
      3. All but Last: All but Last means the object and all of its contents will be printed on all logical pages of the Print Condition Object except the last logical page. The object will be repeated on any overflow pages of the Print Condition Object except the last one and will be truncated at the logical page boundary, if necessary.
      4. Default: Default means that Oracle Reports will use object positioning to set the Print Condition Type to either *First or *Last for you.
      5. First: First means that the object and all of its contents will only be printed on the first logical page of the Print Condition Object. The object will be formatted and will overflow to subsequent pages, if necessary.
      6. Last: Last means that the object and all of its contents will only be printed on the last logical page of the Print Condition Object. The object will be formatted after the Print Condition Object and will overflow to subsequent pages, if necessary.

    14. Question 14. What Is The Difference When Flex Mode Is Mode “on” & When It Is “off”?

      Answer :

      When we set flex mode is ON then reports automatically resize the parent when the child is resized.

    15. Question 15. What Is The Difference When Confine Mode Is “on” And When It Is “off”?

      Answer :

      When we set confine mode is “ON” then object cannot be moved outside its parent in the report layout.

    16. Question 16. What Is The Minimum Number Of Groups That Is Required In Matrix Report?

      Answer :

      Four groups are required for a matrix reports.

    17. Question 17. What Is The Lock Option In Reports Layout In Oracle Reports Builder?

      Answer :

      When we set lock option we cannot move the fields in the layout editor outside the frame. This is very useful for maintaining the fields.

    18. Question 18. What Are Different Types Of Column In Reports?

      Answer :

      There are 3 types of columns in the reports builder:

      1. Placeholder Column
      2. Formula Column
      3. Summary Column

Popular Interview Questions

All Interview Questions

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial