Optician Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Optician Interview Questions & Answers

Need an optician job? Looking for the ways to prepare well for the interviews? An optician, or dispensing optician, is a technical practitioner who designs, fits and dispenses corrective lenses for the correction of a person's vision. Opticians determine the specifications of various ophthalmic appliances that will give the necessary correction to a person's eyesight. Some registered or licensed opticians can also design and fit special appliances to correct cosmetic, traumatic or anatomical defects. Some of its jobs are dispensing optician, store in charge, marketing, optometrist, content writer, area manager, assistant manager, sales executive, showroom sales executive and lab technician. Please have a look at our www.wisdomjobs.com in optician job. optician job interview questions and answers page to find a suitable job for you.

Optician Interview Questions

Optician Interview Questions
    1. Question 1. Mention What Are The Duties Of An Optician?

      Answer :

      • Measure, design, fit and frames according to the optical prescription
      • Help the customer in selecting frames
      • Ensuring that the lenses are according to the specifications
      • Prepare instructions and work orders for grinding lenses and fabricating eyeglasses
      • Maintaining record of customers work orders, prescription, and payments
      • Performing duties like submitting patient insurance information, performing simple book-keeping and tracking inventory & sales
      • Demonstrate customers about how to insert and remove lenses
      • Train the fellow student opticians

    2. Question 2. Explain The Meaning Of The Term “amblyopia”?

      Answer :

      Amblyopia is a condition where one of the two eyes has poor vision or Amblyopic.  This condition is also referred as lazy eyes.

    3. Question 3. Mention What Is The Difference Between Ophthalmologist, Optometrist, And Optician?

      Answer :

      Ophthalmologist: It is a medical practitioner, who diagnose and treats all eye diseases, perform surgeries and treats all eye diseases

      Optometrist: It is a health care professional who gives primary vision care. Their primary role includes performing eye and vision test, prescribing correct lenses, diagnosis certain eye abnormalities and prescribing medication for certain eye diseases

      Optician: They are trained professionals who design, verify and fit eyeglass frames and lenses.  They do not operate or dispense prescription or perform any kind of vision test; they only work with eye lenses and frames to correct eyesight.

    4. Question 4. What Are The Tools Used By An Optician?

      Answer :

      Tools used by an optician are

      • Bracing tools
      • Angling pliers
      • Bridge adjustment tools
      • Lens adjustment pliers
      • Frame warmers
      • Files
      • Screwdrivers and wrenches
      • Ophthalmoscope
      • Lens clock
      • Lens thickness calipers
      • Corneal refraction pupillometer

    5. Question 5. Explain What Is Intraocular Pressure?

      Answer :

      Intraocular pressure is used to refer the pressure exerted inside the eyeball, which keeps the wall taut.

    6. Question 6. What Is The Condition Known Where The Person Can See The Object Far Away And Not Which Are Close Them?

      Answer :

      Such condition is referred as Hyperopia, where a person can’t see nearby object.

    7. Question 7. Explain What Is Cataract?

      Answer :

      A cataract is a medical condition where person’s eye lens becomes opaque due to the aging or disease like diabetes or hypertension.

    8. Question 8. Explain Where Polycarbonate Is Used?

      Answer :

      Polycarbonate is a lens material that is characterized by its lightness, high refractive index, impact resistance and U.V absorption.

    9. Question 9. Explain What Is Detached A Retina?

      Answer :

      Detached retina is a condition in which part of the retina detached from the inside of the eye. The early symptoms of this condition include falling curtains in front of eyes followed by new flashing lights.

    10. Question 10. List Out The Types Of Lenses?

      Answer :

      The types of lenses available are

      • Polycarbonate lenses
      • Trivex lenses
      • High index plastic lenses
      • Aspheric lenses
      • Photochromic lenses
      • Polarized lenses

    11. Question 11. Explain What Are Bifocal Lenses?

      Answer :

      Bifocal lenses are designed into two separate parts, which gives the user the freedom of seeing objects nearby and farsighted without changing the glasses.

    12. Question 12. Explain What Is The Difference Between Bifocal Lenses And Progressive Lenses?

      Answer :

      The usage of both these lenses are same but, progressive lenses with their multiple focal distances easily adapt to the environment or adjust your eyes for the vision.  While, the bifocal lenses will take some time to adjust the vision from a distance to nearby or vice versa.  One setback with progressive lens is that it creates a vision that is slightly distorted compared to Bi-focal lenses.

    13. Question 13. Explain How To Protect Your Lens From Damaging?

      Answer :

      • Don’t wear contact lenses overnight, it increases the risk of infection and damaging cornea
      • Don’t wear contact lenses while swimming or taking shower, the micro-organism or chemical present in them may cause infection
      • Don’t reuse contact lens solution, it may increase the risk of eye infection
      • Make sure every two or three months you are replacing your contact lenses
      • If contact lens brings irritation to the eye, then see doctor immediately
      • Never use saliva as a lubricant for your contact lenses.

    14. Question 14. Who Are All Not Recommended To Use Contact Lenses?

      Answer :

      • People who are working in industries like construction site or heavy engineering, where there is a lot of debris, should avoid wearing contact lenses
      • People who are having dry eye problems
      • People who are compromising the safety measures for using contact lens

    15. Question 15. What Are The Different Types Of Chemical Solution Used While Handling Contact Lenses?

      Answer :

      • Lubricants for eye dryness: Many people have eye dryness problem, they can use lubricants to keep their eye wet
      • Use preservative-free solution: Certain people are sensitive to the chemical used in the eye lens as preservative, for them they can use preservative free solution
      • Saline solution: It is used for storing and rinsing contact lenses
      • Daily cleaner: It is used as a disinfectant
      • Multipurpose solution: This solution can be used for all purposes like rinsing, cleaning, disinfecting and storing
      • Enzymatic cleaner: This solution is used to take away the protein accumulated from the surface of the contact lenses.

    16. Question 16. Explain What Is Astigmatism?

      Answer :

      Astigmatism is a medical condition where the image created on the retina is not equal in all meridians, causing blurring.

    17. Question 17. Explain What Is The Function Of Lensometer?

      Answer :

      Lensometer is a device used to characterized the properties of lens like

      • Power of the lens
      • Optical center location
      • Major reference point location
      • Cylinder axis orientation
      • Prism power/ direction

    18. Question 18. Mention What Are The Different Types Of Lens Meters?

      Answer :

      Lens are classified into two

      Manually operated: Vertometer, Lensometer

      Computerized: Topcon 2000, Humphrey.

    19. Question 19. What Is 1 Diopeter Equal To?

      Answer :

      1 diopeter= 1/focal length.

    20. Question 20. Mention The Reason Due To Which Short Sightedness Or Myopia May Occur? How It Can Be Corrected?

      Answer :

      Myopia is a condition where person is unable to see far objects, and it may cause due to

      • When eyes crystalline lens becomes too convex
      • When the eyeball lengthens from front to back
      • It can be improved by using a concave lens.

    21. Question 21. Mention What Is The Formula For Calculating The Decentration Per Lens?

      Answer :

      Formula for calculating decentration per lens is

      Decentration per lens = FPD ( Frame pupillary Distance) – (PPD) Patient pupillary distance/ 2

    22. Question 22. What Happens When Ppd Is Smaller Than The Fpd?

      Answer :

      When PPD is smaller than FPD

      • Decentration per lens is a positive number
      • The lenses are decentered inward towards the nasal

Pharmacology Tutorial

All Tutorials

All Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Pharmacology Tutorial