NTPC Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

NTPC Interview Questions & Answers

Being ready to find a career in electric generating and relevant field and to lay a strong career? Look on to wisdom jobs which show a number of jobs as per your qualifications. NTPC jobs are the best way to grab an opportunity with skills. Jobs based on various projects including thermal power, railway, wind power etc. job seekers have to be best in technical skills to prove yourself. There are different streams of the posts that you know what the job profile is and how you are going to shape your career. Go on to NTPC jobs interview questions and answers page to get more information and details. Log on to our site you may get notifications and offers based on your profile.

NTPC Interview Questions

NTPC Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Know About Ntpc?

      Answer :

      NTPC Ltd., formerly known as National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and a “Government Company” within the meaning of the act. The headquarters of the company is situated at New Delhi. NTPC’s core business is generation and sale of electricity to state-owned power distribution companies and State Electricity Boards in India. The company also undertakes consultancy and turnkey project contracts that involve engineering, project management, construction management and operation and management of power plants.

    2. Question 2. Where Is The Company Headquarter?

      Answer :

      The headquarters of the company is situated at New Delhi. The address is NTPC Bhawan, SCOPE Complex, Institutional Area, Lodhi Road, New Delhi, India.

    3. Question 3. When This Company Was Established?

      Answer :

      The Company was founded on 7 November 1975 as “National Thermal Power Corporation Private Limited”. It started work on its first thermal power project in 1976 at Shaktinagar in Uttar Pradesh. In the same year, its name was changed to “National Thermal Power Corporation Limited”.

    4. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

      Answer :

      NTPC appointed Gurdeep Singh, currently head of Gujarat State Electricity Corp, as the chairman and managing director of NTPC Ltd, India’s biggest power producer.

    5. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

      Answer :

      The revenue of NTPC of 2015-16 is INR 71696.07 Crores (US$ 10.73 billion)

      The profits was INR 10242.91 Crores (US$ 2.31 billion).

    6. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

      Answer :

      NTPC’s core business is generation and sale of electricity to state-owned power distribution companies and State Electricity Boards in India. The company also undertakes consultancy and turnkey project contracts that involve engineering, project management, construction management and operation and management of power plants. The company has company in India with an electric power generating capacity of 51,410 MW.

    7. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government This Company Function?

      Answer :

      NTPC works under Central Electricity Regulatory Commission (CERC), a key regulator of power sector in India.

    8. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

      Answer :

      The competitors of NTPC are Adani Power Ltd., BF Utilities Ltd., CESC Ltd., Energy Development Company Ltd. etc.

    9. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

      Answer :

      In India, it has 8 regional manufacturing units naming Delhi, Patna, Bhubaneshwar, Lucknow, Secunderabad, Mumbai, Raipur and Delhi.

    10. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

      Answer :

      This Company was in news because NTPC raised Rs. 2,000 crore through issuance of rupee- denominated bonds under its USD 4 billion medium term note program for capital expenditure.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Ntpc Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial