Mobile Testing Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Mobile Testing Interview Questions & Answers

Mobile Testing Interview Questions

Mobile Testing Interview Questions
    1. Question 1. What Does A Test Plan For Mobile App Contain?

      Answer :

      Test plan for mobile app is very similar to software app
      1.Objective
      2.Automation tools required
      3.required features to be tested:
                  • network
                  • security
                  • performance
                  • size
                  • battery
                  • memory
      4.features not to be tested
                  • display size
                  • resolution
      5.Test cases
      6.Test Strategy
      7.Tested by
      8.Time required
      9.No. of resources required

    2. Question 2. Why Mobile Phone Has 10 Digit Numbers?

      Answer :

      The number of digits in a mobile phone number decide the maximum mobile phones we can have without dialing the country code.

    3. Question 3. Name Mobile Application Testing Tools?

      Answer :

      • Android
      • Android Lint
      • Find Bugs
      • iPhone
      • Clang Static Analyzer
      • Analyze code from XCode

    4. Question 4. Full Form Of The Various Extensions

      Answer :

      • apk – Android Application Package File
      • exe – Executable Files
      • iPA –iOS App Store Package
      • prc – Palm Resource Compiler
      • jad – Java Application Descriptor
      • adb – Android Debug Bridge
      • Aapt – Android Asset Packing Tool

    5. Question 5. What Is The Difference Between Mobile Device Testing And Mobile Application Testing?

      Answer :

      Mobile device testing means testing the mobile device and mobile application testing means testing of mobile application on a mobile device.

    6. Question 6. What Are The Types Of Mobile Applications?

      Answer :

      Mobile applications are of three types:
      Native Application– Native app installed from application store like Android’s google play and apple’ app store. The application which can be installed into your devices and run are known as native application for E.G. whats App, Angry birds etc.
      Web Application– Web applications runs from mobile web browsers like Chrome, Firefox, Opera, Safari etc using mobile network or WIFI. E.G. of web browser applications are m.facebook.com, m.gmail.com, m.yahoo.com, m.rediffmail.com etc.
      Hybrid Application- Hybrid apps are combinations of native app and web app. They can run on devices or offline and are written using web technologies like HTML5 and CSS. For E.G. ebay, flipkart etc

    7. Question 7. How To Test Cpu Usage On Mobile Devices?

      Answer :

      There are various tools available in the market like google play or app store from where you can install apps like CPU Monitor, Usemon, CPU Stats, CPU-Z etc these are an advanced tool which records historical information about processes running on your device.

    8. Question 8. What Are The Defects Tracking Tools Used For Mobile Testing?

      Answer :

      You can use same testing tool which you use for web application testing like QC, Jira, Rally and Bugzilla etc.

    9. Question 9. What All Major Networks To Be Considered While Performing Application Testing?

      Answer :

      You should test the application on 4G, 3G, 2G and WIFI. 2G is a slower network, its good if you verify your application on slower network also to track your application performance.

    10. Question 10. When Performing Sanity Test On Mobile Application What All Criteria Should Be Taken Into Consideration?

      Answer :

      • Installation and uninstallation of the application
      • Verify the device in different available networks like 2G, 3G, 4G or WIFI.
      • Functional testing
      • Interrupt testing- Able to receive the calls while running the application.
      • Compatibility testing – able to attach the photo in message from gallery
      • Test application performance on different handset.
      • Make some negative testing by entering the invalid credentials and test the behavior of the application.

       

    11. Question 11. Which Things To Consider Testing A Mobile Application Through Black Box Technique?

      Answer :

      • By testing your application on multiple devices.
      • By changing the port and IP addresses to make sure the device is getting connected and disconnected properly.
      • By making calls and sending messages to other devices.
      • By testing your web application on different mobile browsers like chrome, Firefox, opera, dolphin etc.

       

    12. Question 12. What Is The Latest Version Of Ios?

      Answer :

      iOS 8. (This changes quite often, so please check the apple site for most recent info)

    13. Question 13. What Is The Extension Of Android Files?

      Answer :

      .apk (Android application package)

    14. Question 14. What Are Mt And Mo In Sms?

      Answer :

      Sending message is known as MO (Message originate) and receiving the message is known as MT(Message Terminate)

    15. Question 15. What Is Wap?

      Answer :

      WAP is Wireless Application Protocol used in network apps.

    16. Question 16. What Is Gprs And How It Works?

      Answer :

      GPRS is General Packet Radio Service which works on mobile network with the help of IP transmissions. GPRS provides the transmission of IP packets over existing cellular networks. It provides you internet services on mobile.

    17. Question 17. What Do You Mean By Streaming Media?

      Answer :

      Streaming is a process of downloading the data from the server. Streaming media is the multimedia that is transferred from server or provider to the receiver

    18. Question 18. What Are The Automation Tools Available For Mobile Application Testing?

      Answer :

      There are many automation tools available in the market for mobile application testing but iPhone Tester is the one of the best tool to test the application on iPhones and screenfly for android devices.

    19. Question 19. What Is The Basic Difference Between Emulator And Simulator?

      Answer :

      Emulator is based on hardware and software wherein simulator is based on software. Simulation is system that behaves similar to something else while emulation is system that exactly behave like something else.

    20. Question 20. What Are The Tools Based On Cloud Based Mobile Testing?

      Answer :

      Seetest, Perfecto Mobile, BlazeMeter, AppThwack, Manymo, DeviceAnywhere etc.

    21. Question 21. What Web Services Are Used By Mobile App?

      Answer :

      They are many depend upon the application. SOAP and RESTweb services are used but RESRful is more common now.

    22. Question 22. How To Create Emulator On Android?

      Answer :

      •  Give a name in name field 
      •  select target API from the list
      •  enter the size 
      •  select the required skin section 
      •  click on create AVD 
      •  select the required AVD 
      •  click on start button 
      •  launch it

    23. Question 23. Does Selenium Support Mobile Internet Testing?

      Answer :

      Yes it does, Opera browser is used for Mobile internet testing.

    24. Question 24. Does Selenium Support Google Android Operating System?

      Answer :

      Yes, Selenium 2.0 supports Android Operating System.

    25. Question 25. Name Debugging Tools For Mobile?

      Answer :

      Errors can be verified by the generated logs. We can use configuration utility on iOS and android monitor.bat on android. Here are few to name Android DDMS, Remote Debugging on Android with Chrome, Debugging from Eclipse with ADT, Android Debug Bridge, iOS simulator etc.

    26. Question 26. What Is The Strategy Used To Test New Mobile App?

      Answer :

      • System integration testing
      • Functional testing
      • Installation and uninstallation of the app
      • Test HTML control
      • Performance
      • Check in multiple mobile OS
      • Cross browser and cross device testing
      • Gateway testing
      • Network and Battery testing

       

    27. Question 27. List Out Some Iphone And Ipad Testing Tools?

      Answer :

      iPhone tester: Test your web interface in an i-phone sized frame
      Appium: It is a test automation tool used with native and hybrid ios application
      iPad Peek: Test your web application using an iPad interface
      Test Studio: It enables you to record, build and run automated tests for your iPad and iPhone applications.

    28. Question 28. Mention What Should Be The Selecting Criteria For Test Automation Tool For Mobile Testing?

      Answer :

      For mobile testing, the test automation tool should have following criteria
      Multi-platform support: Ensure that the tool does support your current and future target platform
      Script Usability: Object-based tools provides a high degree of the script usability
      Jailbreak Requirement: If the tool uses rooted devices, it may not support latest OS version and may be incompatible with MDM policies
      Source Code Changes: Sharing source code may not be possible always
      Lead time for New OS version: How soon tool can support new iOS/android/other OS version

    29. Question 29. When To Choose Automation Testing And When Manual Testing?

      Answer :

      Manual Testing

      • If the application has new functionality
      • If the application requires testing once or twice

      Automate Testing

      • If the regression tests are repeated
      • Testing app for complex scenarios

       

    30. Question 30. List Out The Most Common Problem That Tester Faces While Doing Mobile Testing In Cloud Computing?

      Answer :

      Challenges that tester faces while doing mobile testing are

      • Subscription model
      • High Costing
      • Lock-in
      • Internet connectivity issues
      • Automation is image based and time-consuming
      • Automation cannot be used outside the framework

    31. Question 31. Explain What Does Mobile Security Testing Includes?

      Answer :

      Mobile security testing includes

      • Checks for multi-user support without interfering with the data between them
      • Checks for access to files stored in the app by any unintended users
      • Decryption or Encryption method used for sensitive data communication
      • Detect sensitive areas in tested application so that they do not receive any malicious content

    32. Question 32. List Out Mobile App Testing?

      Answer :

      • Testing in all web browsers
      • Browsers very significantly across the devices
      • May support xHTML,HTML,WML,AJAX
      • Difficulty in Benchmarking the performance due to highly fragmented Market
      • Emulators do not capture all the attributes or characteristics of a device
      • Implementation of the specification may not be consistent across vendors and devices
      • In some situation, transcoder may not respect user experience factors

    33. Question 33. Explain What Is Port Testing?

      Answer :

      This testing is done to test the same functionality on different devices with different platforms. It is classified into two categories

      • Device Testing
      • Platform Testing

    34. Question 34. List Out Some Of The Automated Mobile Testing Tools?

      Answer :

      For mobile testing, two kinds of automation tools are available to test mobile apps
      Object based mobile testing tools: Jama solution, Ranorex,
      Image based mobile testing tools: RoutinBot, Egg Plant, Sikuli

    35. Question 35. How To Do Blue Tooth Setting?

      Answer :

      1. Initially check the visibility of the device to others while trying to search your device (Master)
      2. Try to pair with device.
      3. Change the visibility time (Ex: On, 1min, 3 min etc)
      4. Rename the device (Slave)and try to pair with same (Master)device and check for the name update in Master
      5. Transfer of files from Master to slave and slave to master
      6. Connect the call via BT headset
      7. Try to pair with maximum devices allowed to pair 
      8. Try to share the files with all the maximum paired devices at a time
      9. Check that BT can be invoked from Multimedia applications while trying to send the media/files
      10. Try to send the contact via BT

    36. Question 36. What Is Mt Sms Message?

      Answer :

      In general terms, if you send any SMS message and if you get SMS response for that message, then the sending message is called Message Originate(MO) and the response SMS message you receive is Message Terminate(MT).

       

    37. Question 37. What Is Mo Sms Message?

      Answer :

      Mo SMS Message means mobile originated SMS, i.e. the sms is composed and sent from the Handset Under Test

    38. Question 38. Explain What Is Actual Mobile Testing And In Real Time How This Testing Happens?

      Answer :

      Mobile Testing: Now a days,mobile market is growing with a great speed.So many of the vendors is starting developing the applications which runs on a mobile device.The people in countries like U.S,U.K,Europe are using smart phones which have similar functionality like the PC.If we want to login into Yahoo messenger we should have a PC,but now Yahoo messenger is developed for the mobiles also.So it is very comfortable to the users who wants to use this kind of applications from their place on the mobile device,instead using a PC.Now how yahoo is working on different mobile phones,n how the UI should be tested by the testers.

    39. Question 39. What Is The Difference Between User Agent And Simulator?

      Answer :

      User Agent identifies the mobile internals i.e.Make,Model,Resolution ect.User Agent is mandatory while downloading appropriate contents onto mobile, whereas a simulator is used to test the downloading process using various user agents to check whether a device is recognized and specific content/build is sent through OTA.

    40. Question 40. What Is The Difference Between Wap Testing And Web Testing?

      Answer :

      WAP Testing: Is testing the WAP (Wireless Application Protocol) used in network applications.
      Web Testing: Is mainly related to testing the web applications such as portals and websites.

    41. Question 41. What Are The Different Classes Of Gprs? What Is The Use Of This Gprs Classes?

      Answer :

      There are three classes:
      Class A
      Class B
      Class c
      Class A : Can be connected to GPRS service and GSM service (voice, SMS), using both at the same time. Such devices are known to be available today. 
      Class B Can be connected to GPRS service and GSM service (voice, SMS), but using only one or the other at a given time. During GSM service (voice call or SMS), GPRS service is suspended, and then resumed automatically after the GSM service (voice call or SMS) has concluded. Most GPRS mobile devices are Class B. 
      Class C :  Are connected to either GPRS service or GSM service (voice, SMS). Must be switched manually between one or the other service.

    42. Question 42. What Are The Common Critical, Blocker, Major, Minor Bug Founds While Testing A Mobile?

      Answer :

      CRITICAL BUG: This is nothing but a crash...suppose when you are trying to play a song from media player of MIDI format,or when a incoming call comes to your mobile when u r testing a particular feature in your device it may crash.They r many examples like this.
      BLOCK: Unable to boot your device or unable to go back to previous screen or unable to go to ur main menu when you are testing particular feature.unable to invoke anything untill and unless you reboot your device
      Major: Unable to funtion or misfunctionality of a particular feature 
      Minor: Usually GUI bugs comes under minor bugs. These bugs wont affect functionality. Example overlapping of letters in message compose screen.

       

    43. Question 43. What Is Another Name Of Peer Review Meeting?

      Answer :

      The Peer review meeting is also called as " Technical Review " meeting.

       

    44. Question 44. Tell Me How Gprs Works?

      Answer :

      GPRS work because of your mobile Sim, it receives the single from the nearby cellular tower and provide you the internet services

    45. Question 45. Where Is The Apn Stored?

      Answer :

      • APN's are used in establishing packet data connections, most commonly to the Internet over 2G and 3G mobile networks. 
      • APN's can be stored in contexts, which are identified by number, and specify information on how to establish a data session (packet orientation, c.f. circuit switched).


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Mobile Testing Tutorial