Mobile Developer Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 1 votes

Mobile Developer Interview Questions & Answers

If you are a mobile developer with Hybrid Mobile App Developer/ Lead - Android & iOS - Javascript/ XML experience then number of jobs are awaiting for you. Want a job on mobile developer? Troubling to take an interview? Then you are at the right place. Here you can find solutions for your problem. Development of mobile apps is used to denote the act or process by which a mobile app is developed for mobile devices example personal digital assistants, enterprise digital assistants or mobile phones. Mobile developer is also a good courier for your future. There are many mobile developer jobs such as mobile game developer 2D and 3D, mobile application developer; android mobile application developer, android developer and PHP developer etc. please have a look at our mobile developer job interview question and answers page to get success in your first interview.

Mobile Developer Interview Questions

Mobile Developer Interview Questions
    1. Question 1. Described Anr?

      Answer :

      ANR stands for "Application Not Responding". It's a dialog box that appears when an application doesn't respond for more than 10 seconds (sometimes it can be less than 10 seconds). The ANR dialog box offers the user the option of either closing the app or waiting for it to finish running.

    2. Question 2. How To Avoid An Anr?

      Answer :

      A follow-up to the previous question, there are a number of possible answers here. What you want to hear is that you want as little work done as possible on the main thread, also known as the "UI thread".

      Since that is the core single thread that your application runs on, you would want to keep activities that require more complex computations or network and database connections, for example, on separate worker threads so as not to slow down the main thread.

    3. Question 3. How The Mobile Applications Scoped And Specified?

      Answer :

      Scoping starts with a long, hard look at the device. Mobile devices offer different form factors, screen size and resolution, computing power and functionality. They run different operating systems and have other methods of retrieving data such as wifi or 3G.

      The challenge is to understand the device and how it will be used to the best advantage: focus on the benefits of the device, such as size and portability, and ensure that the user experience will be optimised.

    4. Question 4. Which Information Do You Need Before You Begin Coding An Android App For A Client?

      Answer :

      You want to find out that this person will seek to truly understand what you are trying to accomplish with your app, and the functionality.

      The following items are good to hear:

      • Objective statement or purpose of the app for the app publisher
      • Description of the target audience or user demographics
      • Any existing apps that it might be similar to
      • Wireframes
      • Artwork; The best developers will say they require the artwork to be completed before development. This avoids delays, and helps the developer understand the look, feel and branding you are trying to achieve.

    5. Question 5. How To Respond To State Transitions On Your App?

      Answer :

      On state transitions can be responded to state changes in an appropriate way by calling corresponding methods on app's delegate object.

      Example: 

      1. applicationDidBecomeActive method can be used to prepare to run as the foreground app. 
      2. applicationDidEnterBackground method can be used to execute some code when app is running in the background and may be suspended at any time. 
      3. applicationWillEnterForeground method can be used to execute some code when your app is moving out of the background 
      4. applicationWillTerminate method is called when your app is being terminated.

    6. Question 6. When We Say That An App Is In Active State?

      Answer :

      An app is said to be in active state when it is running in foreground and is receiving events.

    7. Question 7. Described Scenarios When An Application Goes Into Inactive State?

      Answer :

      An app can get into InActive state when the user locks the screen or the system prompts the user to respond to some event e.g. SMS message, incoming call etc.

    8. Question 8. Tell Me When An App Is Said To Be In Not Running State?

      Answer :

      An app is said to be in 'not running' state when: 

      • It is not launched. 
      • It gets terminated by the system during running.

    9. Question 9. Which Framework Is Deliver Event To Custom Object?

      Answer :

      The UIKit infrastructure takes care of delivering events to custom objects. As an app developer, you have to override methods in the appropriate objects to process those events.

    10. Question 10. How An Operating System Improve Battery Life While Running An App?

      Answer :

      An app is notified whenever the operating system moves the apps between foreground and background. The operating system improves battery life while it bounds what your app can do in the background. This also improves the user experience with foreground app.

    11. Question 11. When Running In Foreground Than In Background Why An App On Ios Device Behaves Differently?

      Answer :

      An application behaves differently when running in foreground than in background because of the limitation of resources on iOS devices.

    12. Question 12. Which Api Is Used To Write Test Scripts?

      Answer :

      UI Automation API is used to automate test procedures. Tests scripts are written in JavaScript to the UI Automation API. This in turn simulates user interaction with the application and returns log information to the host computer.

    13. Question 13. Tell Me The Name Of That Application Thread From Where Uikit Classes Should Be Used?

      Answer :

      UIKit classes should be used only from an application's main thread. Note: The derived classes of UIResponder and the classes which manipulate application's user interface should be used from application's main thread.

    14. Question 14. Which Framework Is Used To Construct Application's User Interface For Ios?

      Answer :

      The UIKit framework is used to develop application's user interface for iOS. UIKit framework provides event handling, drawing model, windows, views, and controls specifically designed for a touch screen interface.

    15. Question 15. Which Tools Required To Develop Ios Applications?

      Answer :

      iOS development requires Intel-based Macintosh computer and iOS SDK.

    16. Question 16. Tell Me Which Json Framework Is Supported By Ios?

      Answer :

      SBJson framework is supported by iOS. It is a JSON parser and generator for Objective-C. SBJson provides flexible APIs and additional control that makes JSON handling easier.

    17. Question 17. Tell Me Does Ios Support Multitasking?

      Answer :

      iOS 4 and above supports multi-tasking and allows apps to remain in the background until they are launched again or until they are terminated.

    18. Question 18. Where Test Apple Iphone Apps If Don't Have The Device?

      Answer :

      iOS Simulator can be used to test mobile applications. Xcode tool that comes along with iOS SDK includes Xcode IDE as well as the iOS Simulator. Xcode also includes all required tools and frameworks for building iOS apps. However, it is strongly recommended to test the app on the real device before publishing it.

    19. Question 19. Which Data Types Does Aidl Support?

      Answer :

      AIDL supports charSequence, list, map, string, and all types of native java data types.

    20. Question 20. Explain Folder, File & Description Of Android Apps?

      Answer :

      src: 

      This contains the .java source files for your project.

      gen: 

      contains the .R file, a compiler-generated file that references all the resources found in your project. You should not modify this file.

      bin: 

      contains the Android package files .apk built by the ADT during the build process and everything else needed to run an Android application.

      res/drawable-hdpi

      This is a directory for drawable objects that are designed for high-density screens.

      res/layout

      This is a directory for files that define your app's user interface.

      res/values

      This is a directory for other various XML files that contain a collection of resources, such as strings and colors definitions.

      AndroidManifest.xml

      This is the manifest file which describes the fundamental characteristics of the app and defines each of its components.

    21. Question 21. What Is Aidl?

      Answer :

      Android Interface Definition Language. It offers to define the client's interface requirements and moreover a service in order to communicate at same level with the help of inter process communications.

    22. Question 22. Described App Widgets?

      Answer :

      Also referred to simply as Widgets, App Widgets in the Android world are miniature views that are embedded within Android apps and typically display periodic updates. Music players, weather updates, sports scores, and stock price changes are all examples of data that can be displayed in an App Widget.

    23. Question 23. Which You Like Better, Ice Cream Sandwich Or Kitkat?

      Answer :

      These are code names for Android releases, and are well known throughout the Android community. Your developer should be familiar with them. Ice Cream Sandwich was Android version 4.0 (API level 14) released on October 18, 2011. KitKat refers to Android version 4.4 (API level 19), released on October 31, 2013.

      This question is really to weed out the beginners who may not be as familiar with the different Android releases and that changes within each. You really want your developer to be in tuned to the Android updates so they know what's possible, how to best implement what you are asking, and where things are headed in general.

    24. Question 24. Described Containers?

      Answer :

      Containers holds objects and widgets together, depending on which items are needed and in what arrangement they need to be in. Containers may hold labels, fields, buttons, or even child containers, as examples.

    25. Question 25. Which Items Or Folders Are Important In Every Android Project?

      Answer :

      The developer should name at least 4 of these 6 items below, as these are essential within each Android project:

      1. AndroidManifest.xml
      2. build.xml
      3. bin/
      4. src/
      5. res/
      6. assets/

    26. Question 26. How Android Allows You To Store Data?

      Answer :

      Any of the following 5 possible options are acceptable:

      • SharedPreferences
      • Internal Storage
      • External Storage
      • SQLite Database
      • Network connection

    27. Question 27. Which Any Other Advice You Have For The App Developer?

      Answer :

      Pick the platform you want to develop on wisely; focus only on one or two platforms in the beginning; and start simple. Focus on core functionality first and add features in subsequent versions as you gain insight and experience.

    28. Question 28. What Is Manifest File And How We Used?

      Answer :

      Every Android app must have this manifest file in its root directory named 'AndroidManifest.xml'. The file includes critical information about the app, including the Java package name for the application.

    29. Question 29. What Is First Element In Androidmanifest File, Right After The Encoding Declaration?

      Answer :

      'manifest' Note: The 'permissions' element is the next best answer if the developer assumed you meant the first element within the 'manifest' structure.

    30. Question 30. What Are The Advance Features Of Android Os?

      Answer :

      • Google now (voice assistant)
      • NFC (Near Field Communication)
      • Unlock your phone by your face
      • Use your phone with joystick to enjoy gaming experience
      • Connect your phone with LED TV via MHL or micro HDMI cable
      • Screen Capture
      • Multitasking Future (Task Switcher)
      • Data Usages (Check and also set limit from device)

    31. Question 31. What Is Intent?

      Answer :

      An Intent is exactly what it describes. It's an "intention" to do an action.

      An Intent is basically a message to say you did or want something to happen. Depending on the intent, apps or the OS might be listening for it and will react accordingly.

      There are two types of intents in android:

      • Implicit Intent
      • Explicit Intent

    32. Question 32. Described Tech Challenges?

      Answer :

      Platform fragmentation is the biggest, the need to develop and maintain separate apps on each of the different platforms.

      Others include: varying levels of maturity of software developer kit and technical documentation; different user interface guidelines; different specs for processor and RAM; differences between mobile platforms in terms of how security is handled, multi-tasking is supported, and content is rendered.

    33. Question 33. What Is Different About The Mobile App Development?

      Answer :

      Some of the unique challenges are: designing for a small screen size and resolution; energy management that focuses on optimization of battery life; managing data access in an environment of variable and potentially inconsistent network access; working with devices that offer limited processor power and RAM in comparison to a PC.

    34. Question 34. How To Port Applications To Multiple Platforms?

      Answer :

      We have created a single unified architecture that covers all platforms, so that we can ensure a common user experience across devices. However, different platforms utilise different operating systems and system tools, so we have to create a unique client code base for each platform - iOS, Android, and Blackberry. It is possible to reuse some code across Blackberry and Android.

    35. Question 35. Which Special Skills And Roles Are Required?

      Answer :

      The important ones are flexibility, speed, and a keen understanding of the user experience. Mobile development jobs require you to work quickly and be ready to respond to lots of changes, such as hardware and software updates, patches and design changes. The tablet is a great example - we have entered into a 'post PC era' and the types of things that a tablet will be used for is still evolving.

    36. Question 36. Which Languages Are The Mobile Apps Programmed In?

      Answer :

      Cisco WebEx develops mobile meeting applications for a host of devices. The apps are developed in the programming language best suited to the device and OS we are approaching. So, we develop using C++ for Apple devices running on iOS, Java for BlackBerry devices, Java for Android devices and so on.

    37. Question 37. Define Avd?

      Answer :

      AVD Stand for Android Virtual Device (emulator), The Android SDK includes a mobile device emulator - a virtual mobile device that runs on your computer.

    38. Question 38. How To Start Another Activity?

      Answer :

      Note: you need to past this code on onClick method.

      Intent i = new Intent(getApplicationContext(), Activity2.class); 

      startActivity(i);

    39. Question 39. Define Android Application Content Providers Components?

      Answer :

      They handle data and database management issues.

    40. Question 40. What Are Activities?

      Answer :

      An activity is a single, focused thing that the user can do. when ever user click on GUI the next Activity will be start and new GUI set base on coding.

    41. Question 41. Define Android Application Services Components?

      Answer :

      They handle background processing associated with an application.

    42. Question 42. Define Android Application Broadcast Receivers Components?

      Answer :

      They handle communication between Android OS and applications.

    43. Question 43. Define Android Application Activities Components?

      Answer :

      They dictate the UI and handle the user interaction to the smartphone screen.

    44. Question 44. Which Are The Advantages Of Android?

      Answer :

      • Open-source
      • Platform-independent
      • Supports various technologies (having number of native application like: camera, bluetooth, wifi, speech, EDGE)

    45. Question 45. Which Language Need To Know To Develop Android Apps?

      Answer :

      1. Java
      2. XML

    46. Question 46. Sdk Stands For?

      Answer :

      Software Development Kit.

    47. Question 47. Adt Stands For?

      Answer :

      Android Developer Tools.

    48. Question 48. Which Tools Required For Developing Android Apps?

      Answer :

      • JDK
      • Eclipse + ADT plugin
      • SDK Tools.

    49. Question 49. What Are The Features Of Android Os?

      Answer :

      • Most of us are aware of features like 
      • Live wallpaper
      • Camera
      • Messaging
      • Bluetooth
      • WIFI
      • Web Browsing
      • Music
      • Alarm etc. etc….

    50. Question 50. Who Are The Inventors Of Android?

      Answer :

      Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears.

    51. Question 51. What Is Android Mobile?

      Answer :

      An open-source operating system used for smartphones and tablet computers.

    52. Question 52. What Is Meaning Of Android?

      Answer :

      It means a robot with a human appearance.


Face Book Twitter Google Plus Instagram Youtube Linkedin Myspace Pinterest Soundcloud Wikipedia

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Mobile Learning Essentials Tutorial