Medical Coding Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 4 votes

Medical Coding Interview Questions & Answers

Do you have a certificate in Medical coding? Are you a person with an experience in health care industry? Want to become a specialist in medical coding then log on to wisdomjobs online site and reward your career. Medical Coding is a specialized language for the medical and insurance industries. Medical coding is transformation of health care diagnosis, procedures, medical services and equipment into universal medical alphanumeric codes. The diagnosis and procedure codes are taken from medical record documentation . It includes patient’s condition, doctor’s diagnosis , prescription and turn that into a set of codes which make up a crucial part of the medical claim. The scope of work is seen in Healthcare administration, as medical coder, insurance sector, medical billing professionals, govt and private health care sectors etc., so grab on your chance and discover how to become a medical coding specialist by looking at Medical Coding job interview question and answers given below.

Medical Coding Interview Questions

Medical Coding Interview Questions
    1. Question 1. What Is Medical Coding?

      Answer :

      Medical coding professionals provide a key step in the medical billing process. Every time a patient receives professional health care in a physician’s office, hospital outpatient facility or ambulatory surgical center (ASC), the provider must document the services provided. The medical coder will abstract the information from the documentation, assign the appropriate codes, and create a claim to be paid, whether by a commercial payer, the patient, or CMS.

    2. Question 2. What Are The Three Ways To Organize Bill Paying?

      Answer :

      1. Paper
      2. Folder or Binder
      3. Digital Bill Paying

    3. Question 3. What Are Medical Billing Codes?

      Answer :

      Medical billers take the coded medical record, and bill the insurance company. Medical billers work in doctors' offices, clinics, and hospitals. It is possible for a medical biller to work at home as well. If you enjoy working in front of a computer, data entry, and keeping up with the latest health insurance rules and regulations, then this would be a great career choice for you.

    4. Question 4. What Is A "j" Code In Medical Billing?

      Answer :

      A J Code is part ot the HCPCS Code Set and represents a medicinal substance for billing and report. 

      example, if a patient receives a shot of local anesthetic for pain, the drug would be reported using a J code - that is a J followed by four numbers JXXXX.

    5. Question 5. What Is Medical Billing Code 045.00?

      Answer :

      ICD 9 Cm Code 045.00- Acute paralytic poliomyelitis specified as bulbar, poliovirus, unspecified type.

    6. Question 6. What Are The Types Of Medical Billing Coding Systems Specific To Health Care?

      Answer :

      • Diagnostic codes,
      • Pharmaceutical codes,
      • Topographical codes

      Are types of medical coding. Diagnostic codes  are used to determine decease, pharmaceutical codes are used for  identifying medicines. Medical coders will convert the notes of  physician into appropriate codes.

    7. Question 7. In Medical Terms, Which Is More Serious: A Code Red Or A Code Blue?

      Answer :

      There are no standard definitions or conventions for the use of "Code" designations. While "Code blue" does refer to a cardiopulmonary arrest at many hospitals, it doesn't necessarily mean the same thing everywhere.

    8. Question 8. Which Type Of Software Have You Used?

      Answer :

      Epic

    9. Question 9. What Is Principal Diagnosis?

      Answer :

      The principal diagnosis is defined as the condition, after study, which occasioned the admission to the hospital.

    10. Question 10. What Is Icd-10-am, Achi And Acs?

      Answer :

      • The International Classification of Diseases (ICD) is published by the World Health Organisation (WHO) for worldwide use in translating the narrative descriptions of diseases, injuries and procedures contained in medical records into alphanumeric codes
      • In Australia the classification system is ICD-10-AM, ACHI and ACS (International Classification of Diseases 10th revision Australian Modification Australian Classification of Health Interventions and Australian Coding Standards)
      • The National Casemix and Classification Centre (NCCC) is the Australian body which prepares, updates and publishes new editions of the coding volumes in book and electronic format.

    11. Question 11. What Is A Clinical Coder?

      Answer :

      Clinical coders convert information from a patient’s medical record into alphanumerical codes according to a health classification system. The health classification system used in Australia is the International Classification of Diseases 10th Revision Australian Modification (ICD-10-AM), the Australian Classification of Health Interventions (ACHI) and the Australian Coding Standards (ACS).

      These codes form part of a data collection that is used for research, funding and health care planning. The use of a classification system makes it easier to store, retrieve and analyse data.

    12. Question 12. What Are The Three Classifications Of Wound Repair?

      Answer :

      1. Simple
      2. Intermediate
      3. Complex

    13. Question 13. What You Think About Medical Billing Future?

      Answer :

      With the advent of healthcare reform, many people are looking into medical billing careers. The Occupational Outlook  Handbook says this career field is expected to grow through 2018, which means it is a solid and stable career choice. The great thing about most medical careers is that they remain steady even during an economic down turn. Medical billers take the coded medical record, and bill the insurance company. Medical billers work in doctors' offices, clinics, and hospitals. It is possible for a medical biller to work at home as well. If you enjoy working in front of a computer, data entry, and keeping up with the latest health insurance rules and regulations, then this would be a great career choice for you.

    14. Question 14. Define Write-off In Medical Billing?

      Answer :

      Write off is the difference between total charge and the allowable amount by the insurance. Write off is the difference between total charge and the allowable amount by the insurance.

    15. Question 15. What Is The Full Form Of Eor?

      Answer :

      Explanation Of Review.

    16. Question 16. Name Some Good Electronic Billing Software Systems?

      Answer :

      Some of the best electronic billing systems include Sage and QuickBooks. These have been the industry leaders for a number of years. Both offer free trial versions to potential customers.

Medical Terminology(adaptive*) Tutorial

Medical Coding Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial