Mechanical Interview Questions & Answers

Are you expert in fixing machines? Do you have experience in handling machinery and tools then browse on wisdomjobs online portal where you find all jobs at one place. Mechanical is the manual work done by the person using machinery and tools. It is a system that controls the power of forces and movements to perform given task. They are the tools that direct and controls energy frequently in the form of movement or electricity. Candidates who are enough to put hard work, and able to handle the tools and machines are eligible for this post. So, all the job seekers who wanted to explore in this field can try their luck by choosing the given below mechanical Job interview questions and answers.

Mechanical Interview questions

Mechanical Interview Questions

  1. Question1. What Parameters Influence The Tool Life ?

    Answer :

    1. Tool material
    2. Work material
    3. Speed, feed and depth of cut
    4. Tool geometry work system
    5. Cutting fluid 6. Built up edge
    6. Vibration behaviour of the machine tool.

  2. Question2. Mention The Function Of Intermediate Stage In A Generalised Measurement System?

    Answer :

    1. Amplify signal without affecting its waveform
    2. Remove unwanted noise signals that tend to obscure the input
    3. Capable of doing other conditioning like differentiation/integration, A/D conversion etc.

  3. Question3. What Is A Signal Flow Graph ?

    Answer :

    A signal flow graph of a system is a graphical model in which nodes represent the system variables and directed branches between the nodes represent relationship between the variables. In a signal flow graph, a forward path originates from the input mode and terminates at output mode without encountering any mode more than once.

  4. Question4. Explain The Difference Between Rotational And Irrotational Flow?

    Answer :

    In rotational flow the vorticity is non zero and in irrotational flow it is zero. In irrotational flow the net rotation of a fluid element about its own mass centre is zero as it moves from one place to another. For it, dv/dx = du/dy.

  5. Question5. Define The Term Stability Of A Feed Back Control System ?

    Answer :

    A system is said to be stable if the output of a system after fluctuations, variations or oscillations, settles at a reasonable value for any change in input.

  6. Question6. What Is Meant By Precision ?

    Answer :

    Precision is defined as the ability of instrument to reproduce a certain set of readings within a given accuracy.

  7. Question7. What Is Boundary Layer ?

    Answer :

    Boundary layer is the fluid layer in the neighbourhood of a solid boundary where the effects of fluid friction are predominant.

  8. Question8. On What Account The Boundary Layer Exists ?

    Answer :

    Boundary layer m fluid flow exists on account of fluid density.

  9. Question9. Explain The Difference Between Laminar Flow And Turbulent Flow?

    Answer :

    In laminar flow the fluid particles move along smooth, regular paths which can be predicted in well advance. Turbulent flow is characterised by random and erratic movements of fluid particles resulting in formation of eddies. For flow to be laminar in a pipe, the Reynold's number is less than 2000 and for flow to be turbulent it is greater than 4000.

  10. Question10. What Is The Difference Between Path Line And Stream Line ?

    Answer :

    A path line is a curve traced by a single fluid particle during its motion. A stream line is an imaginary line drawn in a flow field such that a tangent drawn at any point on this line represents the direction of the velocity vector. There is no flow across the stream line.

  11. Question11. What Is The Difference Between Steady And Unsteady Flow ?

    Answer :

    In steady flow the velocity at a given point does not change with time whereas in unsteady flow it changes with time.

  12. Question12. What Is Stagnation Point And Stagnation Pressure ?

    Answer :

    A stagnation point is one at which velocity is zero. Stagnation pressure is the sum of static pressure and dynamic pressure.

  13. Question13. What Is The Hydraulic-grade Line ?

    Answer :

    It is the line which shows the variation of piezometric head.

  14. Question14. Under What Condition The Thickness Of Thermal Boundary Layer And Hydrodynamic Boundary Layer Is Same ?

    Answer :

    When Prandtl number is equal to unity.

  15. Question15. What Keeps The Shaft In Floating Condition In Hydrodynamic Journal Bearing ?

    Answer :

    Hydrodynamic pressure developed in the lubricant.

  16. Question16. Why The Elements Of Higher Pairs Must Be Force Closed ?

    Answer :

    This is necessary to provide completely constrained motion.

  17. Question17. What Is The Value Of Coefficient Of Friction For Ball Bearing ?

    Answer :

    0.1 to 0.25.

  18. Question18. Why Belts Are Subject To Creep ?

    Answer :

    Due to uneven extension and contraction of belt.

  19. Question19. What Is The Ratio Of Damping Coefficient To Critical Damping Coefficient Called ?

    Answer :

    Damping factor.

  20. Question20. In Which Type Of Lubrication The Starting Friction Is Low ?

    Answer :

    In hydrostatic lubrication.