Mechanical Fitter Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 11 votes

Mechanical Fitter Interview Questions & Answers

Searching for jobs now a days is a very hard task. One must have idea to which company he should I apply for the desired job role. Finding Dory job roles has become tough nowadays, so to make it simple and we in wisdomjobs have provided you all type of interview question and answers on our site. If you are familiar with mechanical fitter then there are many leading companies that offer jobs in different positions like ITI Fitter, Mechanical Fitter / Welder, Assembly Piping Fitter and Assembly Mechanical Fitter along with that there are many other roles too. If you are trying to shift your career in mechanical fitter then we Wisdomjobs have provided you the complete details about Mechanical fitter interview question and answers along with the Mechanical fitter job roles.

Mechanical Fitter Interview Questions

Mechanical Fitter Interview Questions
    1. Question 1. Define Valve?

      Answer :

      Valve is a Mechanical flow control element in the process.

    2. Question 2. What Are Types Of Valves?

      Answer :

      • Gate Valve
      • Globe Valve
      • Ball valve
      • Butterfly Valve
      • Needle Valve
      • Plug Valve
      • Diaphragm Valve
      • Non-Return Valve
      • Knife Edge Valve
      • Drain Valve
      • Float Valve
      • Flush Bottom Valve
      • Pinch Valve
      • Pen Stack Valve etc.

    3. Question 3. Explain The Valve Parts?

      Answer :

      Gate Valve – Body, Bonnet, Seat, Gate, Stem, Hand Wheel, Gland Bush, Gland Flange, Gland Bolt and Nuts. Hand Wheel lock nut.

      Ball Valve – Body , End Piece , Ball , Stem , Seal , Seal Follower , Seat , Lock Nut , Handle Gland Packing , Gland Flange , Gland Stud and nut.

      Globe Valve – Body , Bonnet , Seat , Plug , stem ,  Hand Wheel , Lock Nut ,Gland Packing , Gland Flange , Gland Stud and nut.

      Butterfly – Body , Disc , Stem , Seat ring , Seat ring holder , Bush , End cover , Hand Wheel  or Gear Box , Gland Bush , Gland Packing , Gland Flange , Gland Stud and nut.

    4. Question 4. What Are The Types Of Gaskets?

      Answer :

      • CAF – Compressed Asbestos Fiber Filled Gasket
      • Semi Metallic Gasket 
      • Metallic Gasket
      • Rubber Gasket
      • Teflon Gasket
      • Spiral Wound Gasket
      • RTJ – Ring Type Joint
      • Graphite Gasket
      • Impregnated Gasket
      • Graf oil Gasket

    5. Question 5. What Is Gasket? Where It Is Used?

      Answer :

      It is sealing member between two flanges.

      Uses:

      1. Water Line, Gas Line, Air Line used CAF Gasket.
      2. RTJ – High Pressure Line.
      3. Chemical Line – Rubber Gasket and Teflon Gasket.
      4. Steam Line – Semi Metallic, Metallic and Graphite.
      5. Impregnated Gasket – Valve Sealing Gasket.
      6. Spiral Wound – Steam Line.

    6. Question 6. What Is Flange? Types Of Flanges?

      Answer :

      Flanges used to connect both lines (Fluid, Gas, Oil, Water….)

      • Thread Type Flange
      • Modified Flange
      • Weld Neck Flange
      • Slip On Flange
      • Goose Neck Flange
      • Socket Weld Flange
      • Stepped Flange
      • Spade Flange
      • Spectacle Flange
      • Blind Flange

    7. Question 7. What Is Gland Packing? Uses Of Gland Packing?

      Answer :

      Gland packing is a Sealing member between two moving parts or stationary.

      It is used for arrest the leak through shaft various lines.

      1. Teflon Gland packing
      2. Graphite Gland packing
      3. Carbon Gland packing
      4. Virgin PTFE Gland packing
      5. Graf oil Gland packing

    8. Question 8. What Are Prv And Psv?

      Answer :

      • PRV (Pressure Relief valve) release excessive more than set point, released fluid re circulated.
      • PSV (Pressure Safety Valve) released pressure more than set point to safe the equipments.

    9. Question 9. Give The Parts Name Of Psv?

      Answer :

      • Body
      • Bonnet
      • Nozzle
      • Disc
      • Disc Holder
      • Stem
      • Blow down ring
      • Blow down ring lock screw
      • Spring Bottom Plate
      • Spring
      • Spring Top Plate
      • Control Screw
      • Lock Nut
      • Cap
      • Gasket

    10. Question 10. What Is The Use Of Spade, Spectacle, And Blind?

      Answer :

      SPADE- Give space between two flanges and give flow through the spade.

      SPECTACLE – Combination of SPADE and BLIND and both option done in one flange.

      BLIND – Used for close the line.

    11. Question 11. What Is Ppe?

      Answer :

      PPE- Personal Protective Equipment

      E.g.) Helmet, Boiler Shout, Safety Goggles, Safety Shoe, Gloves, Dust Mask etc...

    12. Question 12. What Is Heat Exchanger? What Are The Types Of Heat Exchanger?

      Answer :

      It is an Equipment to use for Exchange the heat(Cooling or Heating purpose)

      Types:

      • Fixed Tube Heat Exchanger
      • Floating Tube Heat Exchanger
      • U Tube Exchanger
      • Plate Type Exchanger
      • Fin Fan Cooler Heat Exchanger
      • Bridge Lock Exchanger

    13. Question 13. Explain The Following Valves Shell And Seat Testing?

      Answer :

      • Ball Valve
      • Gate Valve
      • Globe Valve
      • Butterfly valve
      • Plug valve

      Shell Test of above valves:- 

                   Testing flange to be fixed on both sides. Pressurized one side under the valve partial open condition as per the standard. Check the leakage through body, Bonnet sealing area, Gland packing area.

      Seat Test of above valves:-

                  Testing flange to be fix on one side of the valve. Pressurized the valve under fully closed condition as per the standard. Check the leakage through Seat in opposite side. Follow the same procedure while checking the another seat except Globe and Butterfly.

    14. Question 14. What Are The Testing Mediums Used For Testing?

      Answer :

      Water, DM Water, Air, Kerosene, Oil, Soap water.

    15. Question 15. What Is Steam Trap And Gas Trap?

      Answer :

      Steam trap using for removal of Water from Steam.

      Gas trap using for removal of water from gas.

    16. Question 16. What Is The Use Of Vacuum Breaker?

      Answer :

      It is used to remove Vacuum (Air Bubbles) from Water line.

    17. Question 17. What Is The Use Of Ejector?

      Answer :

      Ejector is used to create Vacuum for process.

    18. Question 18. Define Non Sparking Tools?

      Answer :

      Non Sparking tools used in Gas, Oil and Chemicals.

      E.g. Brass hammer, Brass Wedge, Brass Spanner, Copper hammer, Copper rod , Brass rod , Brass chisel  , Rubber hammer , Nylon hammer.

    19. Question 19. What Is Strainer?

      Answer :

      Strainer is a control element to arrest dust from flowing fluids.

    20. Question 20. What Is Work Permit System?

      Answer :

      Work Permit is an Authority for doing work in a process plant.

      Types:

      Cold Work Permit- Without Sparking, Without Heat etc.

      Hot Work Permit- With heat (Grinding, Cutting, Welding).

      Note: Two times only extend the permit after the normal valid of permit.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Power Electronics Tutorial