Management Information systems Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Management Information systems Interview Questions & Answers

Want to play a main role in managing the big organizations by using computer technology, then you can build your career in Management Information systems. Wisdomjobs gives you a brief idea of developing a successful career in Management Information systems. Here you can know about the educational requirements, the certificate courses available, the employment opportunities and expected salaries related to your skill set. A specialization in Management Information systems will help you to grab a job such as that of a business analyst, business intelligence leader, systems application developer and so on. To search for an appropriate job, you can check the wisdomjobs page and apply for the best. A set of Management Information systems job interview questions and answers are available for you to develop a bright career in Management Information systems.

Management Information Systems Interview Questions

Management Information systems Interview Questions
    1. Question 1. What Do You Mean By Mis Executive?

      Answer :

      MIS Means Management Information System. According to Telecom MIS Executive he/she has to take care of enitre retail outlet operations & Preparation of Graphs, Progress & Program bar charts, Finanicial Reports and excel pivot tables for detailed understanding of Financial / Progress Charts.

    2. Question 2. What Is The Meaning Of Mis Report?

      Answer :

      MIS stands for management information system. Business managers at all levels of an organization, from assistant managers to executives, rely on reports generated from these systems to help them evaluate their business' daily activities or problems that arise, make decisions, and track progress.

    3. Question 3. What Is Meant By Mis?

      Answer :

      Management information system, or MIS, broadly refers to a computer-based system that provides managers with the tools to organize, evaluate and efficiently manage departments within an organization.

    4. Question 4. What Is A Degree In Management Information Systems?

      Answer :

      The Bellevue University Management Information Systems (MIS) degree enables information technology professionals the opportunity to strengthen current technology, business, and management skills, as well as broaden their understanding of information technology industry trends.

    5. Question 5. What Is A Technology Manager?

      Answer :

      Technology management can also be defined as the integrated planning, design, optimization, operation and control of technological products, processes and services, a better definition would be the management of the use of technology for human advantage.

    6. Question 6. What Is A Major In Management Information Systems?

      Answer :

      If you major in management information systems (MIS), you'll learn how to put technology to work. MIS majors study information systems and their use in business and other organizations. They learn about computer databases, networks, computer security, and more.

    7. Question 7. What Is The Purpose Of A Management Information System?

      Answer :

      The primary purpose of a management information system, or MIS, is to assist managers in making strategic, tactical and operational decisions in an efficient and productive manner.

    8. Question 8. What Are Mis Reporting Tools?

      Answer :

      MIS reporting tools:

      Ubiq seamlessly reports data from various Management Information Sytems in your organization into a single MIS report directly in your web browser. It enables middle and high level managers to monitor departments and processes directly from one place, instantly get actionable information and take decisions.

    9. Question 9. Why Use Ubiq?

      Answer :

      Ubiq is an easy-to-use MIS Reporting Tool. You can quickly build custom reports from various Management Information Systems in the organization. Access MIS Reports using web browser and securely share them with others. Export reports in multiple formats. Easily create summary and detailed reports from all levels and departments in organization. Managers and executives can monitor their departments and teams through MIS reporting and improve business processes quickly.

    10. Question 10. What Are The Activities Of Management Information System?

      Answer :

       "An integrated user-machine system for providing information to support operations, management and decision making functions in an organization. The system utilizes computerized and manual procedures; models for analysis, planning, control and decision making; and a database."

    11. Question 11. What Is Databank Information Systems?

      Answer :

      Databank information systems refer to creation of a database by classifying and storing data which might be potentially useful to the decision-maker. The information provided by the databank is merely suggestive. The decision-maker has to determine contextually the cause and effect relationships. MIS designs based on the databank information system are better suited for unstructured decisions.

    12. Question 12. What Are Mis Principal Concerns?

      Answer :

      MIS principal concerns :

      Facilitate decision making by supplying the information needed in an up-to-date and accurate form

      • to the people who need it.
      • on time.
      • in a usable form.

    13. Question 13. What Are The Information Requirements For Mis?

      Answer :

      INFORMATION REQUIREMENTS FOR MIS :

      1. Assessing information requirements
      2. Levels of information requirements
        • Organizational level.
        • Application level.
        • Technical.
        • Database.

    14. Question 14. What Are The Implications Of Organizational Structure For Mis?

      Answer :

      IMPLICATIONS OF THE ORGANIZATIONAL STRUCTURE FOR MIS :

      Concepts:

      • Hierarchy of authority.
      • Specialization.
      • Formalization.
      • Centralization.
      • Modification of the basic model.
      • Information model of organization.
      • Organizational culture.
      • Organizational power.
      • Organizational growth cycle.
      • Goal displacement.
      • Organizational learning.
      • Project model of organizational change.
      • Case for stable system.
      • Systems that promote organizational change.
      • Organizations as socio-technical systems.

    15. Question 15. What Are The Levels And Elements Of Decision Making?

      Answer :

      Levels of decision making :

      • Strategic.
      • Tactical.
      • Technical.

      Elements of decision making :

      •  Model.
      • Constraints.
      • Optimization.

    16. Question 16. What Are The Steps Involved In Planning?

      Answer :

      STEPS IN PLANNING :

      1. Selecting objectives.
      2. Identifying activities required to achieve the stipulated objectives.
      3. Describing the resources or skills, or both, necessary to perform the activities.
      4. Defining the duration of each activity to be undertaken.
      5. Determining the sequence of the activities.

    17. Question 17. What Are The Requirements During The Planning Process?

      Answer :

      Requirements during the planning process :

      1. Supplying the information needed by the planner at each step.
      2. Establishing procedures for procuring the information at each step (including the means to view alternatives).
      3. Arranging for storage of the approved plans as information for the control process.
      4. Devising an efficient method for communicating the plans to other members in the organization.

    18. Question 18. What Are The Types Of Mis?

      Answer :

      TYPES OF MIS :

      1. Databank information system.
      2. Predictive information system.
      3. Decision making information system.
      4. Decision taking information system.

    19. Question 19. What Are The Strategies For Determining Mis Design?

      Answer :

      Strategies for determining MIS design :

      1. Organization-chart approach.
      2. Integrate-later approach.
      3. Data-collection approach.
      4. Database approach.
      5. Top-down approach.

    20. Question 20. What Are The Methodologies For Implementing Mis?

      Answer :

      THE MIS PROCESS:

      1. Understand the organization.
      2. Analyse the organization's information requirements.
      3. Plan overall strategy.
      4. Review.
      5. Preliminary analysis.
      6. Feasibility assessment.
      7. Detailed fact finding.
      8. Analysis.
      9. Design.
      10. Development.
      11. Cutover.
      12. Obtain conceptual schema.
      13. Recruit database administrator.
      14. Obtain logical schema.
      15. Create data dictionary.
      16. Obtain physical schema.
      17. Create database.
      18. Modify data dictionary.
      19. Develop sub-schemas.
      20. Modify database.
      21. Amend database.

    21. Question 21. What Are The Levels Of Information Requirements?

      Answer :

      Levels of information requirements :

      There are three levels of information requirements for designing an MIS (Davis and Olson 1984). They are:

      1. At the organizational level, information requirements define an overall structure for the information system and specific applications and database.
      2. Application level requirements include social or behavioural - covering work organization objectives, individual roles and responsibility assumptions, and organizational policies - and technical, which are based on the information needed for the job to be performed. A significant part of the technical requirement is related to outputs, inputs, stored data, structure and format of data and information processes.
      3. At the user level, database requirements can be classified as perceived by the user or as required for physical design of the database.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Management Information systems Tutorial