Interpersonal Skills Interview Questions & Answers

3 avg. rating (60% score) - 2 votes

Are you preparing for Interpersonal Skills interview? Interpersonal skills are the skills we use every day when we communicate and interact with other people, both individually and in groups. People with strong interpersonal skills are often more successful in both their professional and personal lives. Candidates should have minimum knowledge on how Interpersonal Skills work in order to get the interview cracked. Many certifications are available to make oneself comfortable in this specification. Every organization has opportunities in this field. There is huge demand for this technology in the market. Opportunities are everywhere for this technology. Good knowledge on how the process is done will fetch you the job. Wisdomjobs framed Interpersonal Skills interview questions and answers to make it easier for your interview preparation.

Interpersonal Skills Interview Questions

    1. Question 1. What Is Definition Of Interpersonal Skills?

      Answer :

      Interpersonal skills are the skills we use every day when we communicate and interact with other people, both individually and in groups. People with strong interpersonal skills are often more successful in both their professional and personal lives.

      The seven types of interpersonal skills that are needed to succeed in an organizational environment are:

      • Verbal communication.
      • Non-verbal communication.
      • Listening skills.
      • Negotiation.
      • Problem-solving.
      • Decision-making.
      • Assertiveness.

    2. Question 2. What Are Examples Of Intrapersonal Skills?

      Answer :

      Examples: intrapersonal skills include attributes such as planfulness, self-discipline, delay of gratification, the ability to deal with and overcome distractions, and the ability to adjust one's strategy or approach as needed.

    3. Question 3. What Is The Importance Of Interpersonal Skills?

      Answer :

      Interpersonal skills are not just important in the workplace, our personal and social lives can also benefit from better interpersonal skills.

      People with goodinterpersonal skills are usually perceived as optimistic, calm, confident and charismatic  qualities that are often endearing or appealing to others.

    4. Question 4. What Are The Interpersonal Skills?

      Answer :

      Interpersonal skills are the skills used by a person to interact with others properly. In the business domain, the term generally refers to an employee's ability to get along with others while getting the job done.

      Good interpersonal skills are a prerequisite for many positions in an organization.

    5. Question 5. How Important Are Interpersonal Skills In The Workplace?

      Answer :

      The Importance of Interpersonal Skills in the Workplace. Effective interpersonal skills ensure your success as a team player at work and promote a positive work environment.

      Communication, cooperation and empathy are keys to developing strong relationships with clients and co-workers.

    6. Question 6. What Is The Meaning Of Intrapersonal Skills?

      Answer :

      Intrapersonal communication is a self-talk conversation, while interpersonal is the one between many people. Emotions, feelings, perceptions and attitude within a person are called interpersonal skills. e.g. self confidence, self-esteem, being patient, straightforward, etc.

      8 Tips to Help You Be an Effective Interpersonal Communicator:

      1. Don't Show Negative Body Language.
      2. Do Not Interrupt the Other Person.
      3. Think Before You Speak.
      4. Listen Well.
      5. Don't be Defensive or Attacking  Be Neutral.
      6. Don't Deviate. 
      7. Be Confident of Your Ideas. 
      8. Be Open to Receiving Feedback.

    7. Question 7. What Is The Difference Between Intrapersonal Skills And Interpersonal Skills?

      Answer :

      The difference is that "interpersonal" refers to relationships or actions that take place between two or more people while "intrapersonal" refers to things that go on exclusively within one person. "Inter" is a prefix meaning "between."

    8. Question 8. Are Communication Skills And Interpersonal Skills The Same?

      Answer :

      Interpersonal skills refer to the ability of a manager to communicate with and understand his team.

      Communication skills, on the other hand, involve your ability to take an idea or set of instructions and convey them to your audience in a manner that is comprehensible.

    9. Question 9. What Are The Interpersonal Relationship?

      Answer :

      An interpersonal relationship is a strong, deep, or close association or acquaintance between two or more people that may range in duration from brief to enduring.

      This association may be based on inference, love, solidarity, regular business interactions, or some other type of social commitment.

    10. Question 10. What Is Intrapersonal Communication Skills?

      Answer :

      Intrapersonal communication is a communicator's internal use of language or thought.

      It can be useful to envision intrapersonal communication occurring in the mind of the individual in a model which contains a sender, receiver, and feedback loop.

    11. Question 11. What Are Some Examples Of Interpersonal Skills?

      Answer :

      The seven types of interpersonal skills that are needed to succeed in an organizational environment are:

      • Verbal communication.
      • Non-verbal communication.
      • Listening skills.
      • Negotiation.
      • Problem-solving.
      • Decision-making.
      • Assertiveness.

    12. Question 12. How Do You Develop Interpersonal Skills?

      Answer :

      Improving and developing your interpersonal skills is best done in steps, starting with the most basic,but vital:

      1. Identify areas for improvement.
      2. Focus on your basic communication skills.
      3. Improve your more advanced communication skills. 
      4. Look inwards.
      5. Use and practise your interpersonal skills.

    13. Question 13. What Is The Characteristics Of Intrapersonal?

      Answer :

      People with intrapersonal intelligence are adept at looking inward and figuring out their own feelings, motivations and goals. They are quintessentially introspective.

      They analyze themselves and seek understanding.

    14. Question 14. Tell Me About A Time When You Had To Work With A Coworker You Did Not Like Or Trust?

      Answer :

      The key to this question is not to focus on the negative or blame your coworker. Instead, focus on being professional.

      Tell the employer that you recognize not all coworkers will be best friends, but it's necessary to be able to collaborate with everyone. Highlight how you set aside personal differences.

    15. Question 15. How Do You Describe A Conflict At Work?

      Answer :

      Again, do not place blame on anyone. Highlight where the disagreement came from, what the issue was, and what your rationale was. Emphasize how you worked proactively to resolve the issue and what the final results were.

    16. Question 16. If You Have Staff That Reports To You, How Would They Describe You?

      Answer :

      Focus your answer on concrete examples, such as a time you gave your team autonomy or the freedom to come up with creative solutions.

    17. Question 17. When You've Started A New Job, How Did You Build Relationships?

      Answer :

      Employers want to see that you will be proactive about fitting into the company culture.

      Emphasize how you've volunteered for projects, joined employee clubs, or invited coworkers to lunch to learn more about their role.

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Interpersonal Skills Tutorial