Illustrator Interview Questions & Answers

5 avg. rating (100% score) - 2 votes

Illustrator Interview Questions & Answers

Are you a person with excellent drawing and IT skills? Are you a person with diploma in graphic design or illustration? Do you have artistic flair than log on to www.wisdomjobs.com. An Illustrator is an artist who specializes in enhancing writing or elucidating concepts by providing a visual representation that corresponds to the content of the associated text or idea. Illustration is the making images that work with something and add to it without needing direct attention and without distracting from what they illustrate. Illustration have advertisements, business, magazines, graphics novels. So grab the opportunity of working in the field of architecture, graphics, magazines, videogames by looking into Illustrator job interview question and answers given below for better future.

Illustrator Interview Questions

Illustrator Interview Questions
    1. Question 1. Explain What Is Adobe Illustrator?

      Answer :

      Adobe Illustrator is a program used often by graphic designers to create vector images.

    2. Question 2. Mention What Are The Latest Features In Adobe Illustrator Cc 2014?

      Answer :

      New features in Adobe Illustrator CC 2014 includes

      • Creative cloud libraries: It includes creative cloud libraries so you can always have the files access when you need them
      • Curvature tool: You can create refined curves and straight line using this tool
      • Area type Auto sizing: Now text box can re-size automatically as you add, delete or edit text
      • Touch workspace: It provides a touch environment for drawing and editing with a pen or your finger
      • Join Tool: Easily join paths that overlap, cross or have open ends. It also trims unwanted segment simultaneously

    3. Question 3. Explain What Is Rasterize?

      Answer :

      Rasterize is an effect that transforms vector work into rastered images. Often used to make artwork for import into another program.

    4. Question 4. Explain What Is Scatter Graph Tool Is Used For?

      Answer :

      A graph style that avails only points to show a group of data and the relationship of the variables to one another.  It is useful for showing sets of information relating to individuals.

    5. Question 5. Explain How You Can Create A Table In Adobe Illustrator?

      Answer :

      To create a table in Adobe Illustrator, you have to follow the steps

      • Run illustrator and open new window, now select any paper size and click on OK
      • Create a shape with any dimension as you want a table from the tool pallet, for example, rectangle shape
      • Now, select your rectangle form stage and go to Object menu, choose the path and then choose split into Grid
      • Type the number in Column & Row as you wanted for table and set the number in Gutterbox as 0px. Now you have a table, and you can set any background colour, stroke colour,
      • Logo chuyen vien thiet ke he thong nhan dien thuong hieu

    6. Question 6. Explain What Does The Pucker And Bloat Tool Does?

      Answer :

      Pucker and Bloat tool create the distortion effect that converts an object by curving its edges towards the Center or pushing them away from the Center (Bloat) all the while maintaining the anchor points in position.

    7. Question 7. Explain How You Can Revert The Last Saved Version In Adobe Illustrator?

      Answer :

      Adobe illustrator can revert a file to the last saved version but not if you have closed and then re-opened the file.  You cannot undo this action, Choose File -> Revert.

    8. Question 8. Explain How You Can Create An Artboard In Adobe Illustrator?

      Answer :

      To create an artboard in Adobe Illustrator you have to follow the steps like

      • Create a custom artboard, choose the Artboard tool, and move it into the workspace to define the size, shape and location
      • To use a preset Artboard, you have to double click on the Art-board tool, and then choose a preset in the Artboard option dialog box and click ok. Drag the Artboard to the position you want
      • To copy an existing Artboard, choose the Artboard tool, then click the Artboard you have to duplicate and tap on the new Artboard button in the control panel, then tap on the button where you want to place the duplicated Artboard
      • To duplicate an Artboard with the contents, choose the Artboard tool, click to choose the move/copy Artboard rectangle to accommodate the bleed

    9. Question 9. List Out Some Useful Plugins In Illustrator?

      Answer :

      Some of the useful plugins used in illustrator are

      • VectorScribe: It gives complete freedom for editing and customization without a ton of excess work
      • CADtools 5: With this plugin user can create special grids and draw isometric project even in 3D
      • Phantasm CS2: It allows you to change the curves, hue and saturation efficiently and effectively
      • SymmetryWorks 4: It allows you to work on greeting cards, vectors, symbols and patterns to incorporate into your artwork

    10. Question 10. Explain How You Can Export Icns Icon From Adobe Illustator?

      Answer :

      To export ICNS icon from Adobe Illustrator, you have to use the script adobe illustrator.icns exporter. This script will directly export the icons to .icns file.

    11. Question 11. Explain The Difference Between A Layer And A Group?

      Answer :

      Technically there is very less difference between a Layer and a Group.  They both create a parent object that may contain one or more child objects.  Groups are used to bundle artwork that you want to keep together when scaling or moving. While Layers are normally used for managing visibility and stacking order.

    12. Question 12. Explain How You Can Access Font Stylistic Sets In Illustrator Cs6?

      Answer :

      Font stylistic sets in illustrator can vary considerably depending on the Illustrator version. However for CS6,

      • First select your text with appropriate font
      • Then open the OpenType window by going to WINDOW->TYPE->OPENTYPE
      • Here you will account numerous options like “Stylistic Alternates” , “ Contextual Alternates”,
      • To view various characters, you might usefully go to WINDOWS>TYPE>GLYPS

    13. Question 13. Explain How You Can Add Transparency Features To Your Existing Diagram In Illustrator?

      Answer :

      You can add transparency in illustrator by reducing the opacity of objects so that underlying artwork becomes visible.  In order to do that

      Go to Window-> Transparency-> This will open up your transparency window, you can lower opacity percentage to 50% to see through the object or your diagram

    14. Question 14. Explain How To Make A Template Layer In Adobe Illustrator Cs6?

      Answer :

      To make a template Layer in Adobe illustrator in CS6, you have to follow these steps

      • Save an image or logo and save it in a format that an illustrator can import from your image editing program like PhotoShop. Usually, you save the image as a.tif, an .eps or a native, .psd (Photoshop) file,
      • Choose Fileà Place to open the place dialog box
      • In the place dialog box, locate the store image, then choose the template check box and tap on place
      • Re-create the image by tracing over it with the Pen tool
      • When it’s done, turn off the visibility of the placed image by selecting the visibility icon to the left of the template layer

    15. Question 15. Explain What Is The Main Difference Between Adobe Illustrator And Design?

      Answer :

      The main difference between Adobe illustrator and design is that the illustrator is a vector design program while indesign is used for desktop publishing.

    16. Question 16. Which Is The Latest Version And Its New Features Of Adobe Illustrator?

      Answer :

      The latest version of Adobe Illustrator is Adobe Illustrator CC 2015.3.1 and it was updated on Aug 10, 2016.

      New features of Adobe Illustrator CC 2015 are

      • Linked assets in Libraries, Adobe Stock integration, Faster [zoom/pan/scroll], Safe mode, file data recovery, GPU performance, tool and workspace enhancements.
      • Enhanced Creative Cloud Libraries, Shaper tool, new Live Shapes, Dynamic Symbols, Smart Guides, new SVG Export options, Touch Workspace enhancements
      • Updated and better collaboration with libraries, Work more efficiently with Adobe stock, Live shapes and transform panel updates, Adobe experience design CC (Preview) integration, fast export of assets and Artboards
      • New search for Adobe Stock assets 

    17. Question 17. Is Adobe Illustrator A Raster Based Or Vector Based Software? Please Explain?

      Answer :

      Adobe Illustrator is a vector based software. Vector images are made up of thin lines and curves, we know as paths. It uses mathematical formulas, allowing them to be clean & clear scaled and rescaled, it does not lose any image quality. The edges of each object or shape are stay smooth, clean and clear, this feature makes ideal for companies logo, brochures, infographics, portraits, stationery, and packaging.

      While raster images are made up of tiny squares called pixels, which can be easily seen by zooming the image. Raster images are known as bitmap images.

    18. Question 18. How We Can Create Table In Adobe Illustrator? Please Explain.

      Answer :

      We can create table in Adobe Illustrator with five easy simple steps which are as follows:

      Click on File menu and open the New window or (Ctrl+N).

      1. You can select any size of paper as you want, click on OK button.
      2. Make a rectangle with any size as you want for the table from the Tool pallet or by pressing 'M' can activate the rectangle tool.
      3. Now we select the rectangle and go to Object menu, select Path then select Split Into Grid, when you select this option, a panel opens automatically.
      4. You can type number in Rows and Columns as per your wish, and set the number in the gutter box as '0px'. As we have taken 5 rows and columns so a table will be created accordingly.
      5. Now our table is ready to use, we can give any background colour, stroke colour or type a text in each cell.

    19. Question 19. What Are The Most Important Tools In Adobe Illustrator And Their Uses?

      Answer :

      Most important tools in Adobe Illustrator are as follows:

      Selection Tool: It is used to select entire objects or groups.

      Pen Tool: We can draw a path or shape with the help of this tool. It will make a straight line or a curved line and it will create two anchor points.

      Shapes Tool: It is used to make shapes of a rectangle, circle, ellipse, triangle, polygon, and star. We can also draw an exact value of these shapes by clicking the mouse.

      Line Segment Tool: It is used to draw a perfectly straight line in any direction, we drag the mouse. We can also draw an exact value of line by clicking the mouse.

      Type Tool: It is a very important tool. We can insert text in different ways like individually, vertically or with the path into our designs.

      Gradient tool: It is used to apply, create, modify and multiple colors gradients. This tool gives colourful shading effect to our designs.

      Blend Tool: This tool is extremely useful since it can be joined to create repeating shape patterns, color palettes or, as the name implies, color blends between two or multiple objects.

      It can be found under the Object > Blend submenu, and select (Blend Options) and trigger it (Make or Alt-Control-B) to create whatever you are trying to achieve.

      This tool is precise since it can control how many steps (colors or repeating objects) it makes.

    20. Question 20. Can We Create Art Board In Adobe Illustrator? If Yes Explain Please?

      Answer :

      Yes, we can create many Artboards at the same time. It gives us flexibility in our work. This approach is especially useful when we know in advance that we want a set number of equally sized pages, laid out in a grid in the document.

      To create an artboard:

      1. You can click on Artboard tool (Shift+O) given in the tool box or click on the window in the menu bar and press the Artboards. A panel opens automatically.
      2. In this, you can create new Artboards, move your Artboard up and down and delete your Artboards.
      3. If you want to make a copy of your Artboard, by pressing Alt key and drag the Artboard.

    21. Question 21. Please Explain What Are Plugins In Adobe Illustrator And How They Help Us?

      Answer :

      Adobe Illustrator has already plenty of tools and features, but advanced users will always find something new and more so plug-in helps to solve their various problems. Plug-ins help to create designs in a more advanced and beautiful way. Plugin means to add a specific feature to your software or an application. Plug-in applications can easily be installed on your computer.

      Example: CAD Tool 9

      This tool adds Cad tools (Architectural Swatches) to the Illustrator Tool box. With the help of this tool, we can make Architectural designs.

    22. Question 22. What You Understand By Layer And Group? Please Explain Difference Between Both?

      Answer :

      Layer: When creating multiple artworks, it’s a task to keep track of all the items in your document window. Small items get unseen under larger items, and selecting artwork becomes problematic. Layers offer a way to arrange all the items that make up your artwork. Layers work as folders that contain artwork. If you reorganize the folders, you change the stacking order of the items in your artwork. You can interchange items between folders and create subfolders within folders.

      By default, all items are organized in a single, parent layer. However, you can create new layers and move items into them, or move elements from one layer to another anytime. The Layers panel provides an easy way to select, hide, lock, and change the appearance features of artwork.

      Group: You can combine numerous objects into a group so that the objects are treated as a single unit. One move or transform a number of objects without affecting their attributes or relative positions. For example, a grouping of the objects in a logo design can be done with a motive so that we can move and scale the logo as one unit.

      Grouped objects are arranged in a sequence on the same layer of the artwork and behind the front most object in the group; therefore, the grouping may modify the layering of objects and their stacking order on a given layer. If you select objects in different layers and then group them, the objects are grouped in the layer of the topmost selected object.

      The layer is like a single paper of sheet, you can do anything that you want to make.

      The group is a collection of two or many layers together.

    23. Question 23. Explain How Can We Create A Clipping Mask?

      Answer :

      Clipping mask is one of the most important tools in Adobe Illustrator. It works very beautifully in designs. It is a great option to insert an image in the path, object or shapes. Find below some easy steps to learn clipping mask:

      1. First,we make a path with the help of pen tool or make shapes with Rectangle Tool. Then we place our image on it, and selected image will be sent back to the object or a path.
      2. Now we select both (image and object) by pressing the Shift key and press Ctrl+7 to make the clipping mask.

    24. Question 24. What Is Scope And Uses Of Adobe Illustrator?

      Answer :

      Adobe Illustrator is an advanced basic graphic vector software which is generally used for making vector based designs like Logos, illustrations, infographics, portraits, cartoon, brochures, packaging, and stationery. This program is used by both artists and graphic designers to create vector illustrations and designs.

      There is a lot of scope of Adobe Illustrator because it is one of the greatest vector graphics designing applications in the industry. We can do many things with the help of Illustrator. It uses mathematical formulas, allowing them to be scaled clearly and rescaled, it does not lose any image quality, which makes this feature ideal for companies. New features have made this software more demanding day by day for the designing Industries.

    25. Question 25. What Do You See As The Three Key Advantages Of Illustrator Over, Say, Corel, Xara Or Newcomers Such As Artboard?

      Answer :

      • Illustrator's integration and strong workflows with other Adobe products
      • Illustrator's ubiquity in the creative world
      • Illustrator's flexibility. While Illustrator's feature set more than meets the needs of the majority of our customers, thanks to independent plugin developers, like yourselves, the application can be expanded for a wide range of customers with specialized needs.

    26. Question 26. What Is The Best Part About What You Do?

      Answer :

      I have always been interested in art and drawing. I enjoy the process of making art and I love to be in this field because my career allows me to spend my time doing these things.

    27. Question 27. You Can Change The Width And Length Of A Artboard After You Create It?

      Answer :

      Yes, Yu can change the width and length of a artboard after you create it.

    28. Question 28. How Do I Create A Realistic-looking Flare?

      Answer :

      Because Illustrator’s Flare tool simulates the reflection of a camera lens, you can use the Flare to create cool effects, such as the reflection in an eye. Photographers tend to like the actual reflection only if it enhances the photo, such as the perfect sparkle on the hood of a car. Illustrator gives you the power to put that reflection exactly where you want it.

      To add a flare to an eye:

      • Zoom in to the area to which you want to add a reflection or flare. In Figure 1, the painterly cat’s eye is dull and black.
      • Using the Flare tool (found in the Toolbox housed with the Rectangle tool), click and drag out a flare in the area you want to see the reflection. If you like what you see by using the default settings, then you are finished.

Adobe Photoshop Tutorial

Illustrator Practice Tests

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Adobe Photoshop Tutorial