Human Resources Concepts Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 1 votes

Human Resources Concepts Interview Questions & Answers

Are you a professional at managing Human resources? Do you want to escalate your career in a business organization? Wisdom jobs is the best leading jobs portal that helps you to heighten your skills and to design your dream career. Human Resources Concepts is the process of binding people with business organizations so that both of them achieve each other goals. HRM concepts in an organization include acquiring people, developing their skills and motivating them in order to accomplish higher goals. Human resources Concepts consist of specialists that are responsible for recruiting, screening, interviewing and handling employee relations, payroll and benefits, and training. Human Resources Concepts jobs need excellent communication skills and offer various job positions in many MNC's across India. www.wisdomjobs.com has designed the required Human Resources Concepts job interview questions and answers page to help you understand and improve your abilities.

Human Resources Concepts Interview Questions

Human Resources Concepts Interview Questions
    1. Question 1. Tell Me About Yourself?

      Answer :

      The most often asked question in interviews. You need to have a short statement prepared in your mind be careful that it does not sound rehearsed. Limit it to work-related items unless instructed otherwise. Talk about things you have done and jobs you have held that relate to the position you are interviewing for. Start with the item farthest back and work up to the present.

    2. Question 2. What Do Co-workers Say About You?

      Answer :

      Be prepared with a quote or two from co-workers. Either a specific statement or a paraphrase will work. Jill Clark, a co-worker at Smith Company, always said I was the hardest workers she had ever known. It is as powerful as Jill having said it at the interview herself.

    3. Question 3. Do You Consider Yourself Successful?

      Answer :

      You should always answer yes and briefly explain why. A good explanation is that you have set goals, and you have met some and are on track to achieve the others.

    4. Question 4. What Experience Do You Have In This Field?

      Answer :

      Speak about specifics that relate to the position you are applying for. If you do not have specific experience, get as close as you can.

    5. Question 5. Why Did You Leave Your Last Job?

      Answer :

      Stay positive regardless of the circumstances. Never refer to a major problem with management and never speak ill of supervisors, co-workers or the organization. If you do. you will be the one looking bad. Keep smiling and talk about leaving for a positive reason such as an opportunity, a chance to do something special or other forward-looking reasons.

    6. Question 6. Do You Know Anyone Who Works For Us?

      Answer :

      Be aware of the policy on relatives working for the organization. This can affect your answer even though they asked about friends not relatives. Be careful to mention a friend only if they are well thought of.

    7. Question 7. Why Do You Want To Work For This Organization?

      Answer :

      This may take some thought and certainly, should be based on the research you have done on the organization. Sincerity is extremely important here and will easily be sensed. Relate it to your long-term career goals.

    8. Question 8. Are You Applying For Other Jobs?

      Answer :

      Be honest but do not spend a lot of time in this area, Keep the focus on this job and what you can do for this organization. Anything else is a distraction.

    9. Question 9. What Have You Done To Improve Your Knowledge In The Last Year?

      Answer :

      Try to include improvement activities that relate to the job. A wide variety of activities can be mentioned as positive self-improvement. Have some good ones handy to mention.

    10. Question 10. What Do You Know About This Organization?

      Answer :

      This question is one reason to do some research on the organization before the interview. Find out where they have been and where they are going. What are the current issues and who are the major players.

    11. Question 11. What Is Your Philosophy Towards Work?

      Answer :

      The interviewer is not looking for a long or flowery dissertation here. Do you have strong feelings that the job gets done? Yes. That’s the type of answer that works best here. Short and positive, showing a benefit to the organization.

    12. Question 12. Have You Ever Had To Fire Anyone? How Did You Feel About That?

      Answer :

      This is serious. Do not make light of it or in any way seem like you like to fire people. At the same time, you will do it when it is the right thing to do. When it comes to the organization versus the individual who has created a harmful situation, you will protect the organization. Remember firing is not the same as layoff or reduction in force.

    13. Question 13. How Long Would You Expect To Work For Us If Hired?

      Answer :

      Specifics here are not good. Something like this should work: I’d like it to be a long time. Or As long as we both feel I’m doing a good job.

    14. Question 14. Are You A Team Player?

      Answer :

      You are, of course, a team player. Be sure to have examples ready. Specifics that show you often perform for the good of the team rather than for yourself are good evidence of your team attitude do not brag, just say it in a matter-of-fact tone. This is a key point.

    15. Question 15. What Kind Of Salary Do You Need?

      Answer :

      A loaded question. A nasty little game that you will probably lose if you answer first. So, do not answer it. Instead, say something like, That’s a tough question. Can you tell me the range for this position? In most cases, the interviewer, taken off guard, will tell you. If not, say that it can depend on the details of the job. Then give a wide range.

    16. Question 16. Tell Me About A Suggestion You Have Made?

      Answer :

      Have a good one ready. Be sure and use a suggestion that was accepted and was then considered successful. One related to the type of work applied for is a real plus.

    17. Question 17. Why Should We Hire You?

      Answer :

      Point out how your assets meet what the organization needs. Do not mention any other candidates to make a comparison.

    18. Question 18. Explain How You Would Be An Asset To This Organization?

      Answer :

      You should be anxious for this question. It gives you a chance to highlight your best points as they relate to the position being discussed. Give a little advance thought to this relationship.

    19. Question 19. Have You Ever Been Asked To Leave A Position?

      Answer :

      If you have not, say no. If you have, be honest, brief and avoid saying negative things about the people or organization involved.

    20. Question 20. If You Had Enough Money To Retire Right Now, Would You?

      Answer :

      Answer yes if you would but since you need to work, this is the type of work you prefer. Do not say yes if you do not mean it.

    21. Question 21. What Are You Looking For In A Job?

      Answer :

      Stay away from a specific job. You cannot win. If you say the job you are contending for is it, you strain credibility. If you say another job is it, you plant the suspicion that you will be dissatisfied with this position if hired. The best is to stay genetic and say something like: A job where I love the work, like the people, can contribute and can’t wait to get to work.

    22. Question 22. Why Do You Think You Would Do Well At This Job?

      Answer :

      Give several reasons and include skills, experience and interest.

    23. Question 23. Tell Me About Your Dream Job?

      Answer :

      Stay away from a specific job. You cannot win, if you say the job you are contending for is it, you strain credibility. If you say another job is it, you plant the suspicion that you will be dissatisfied with this position if hired. The best is to stay genetic and say something like: A job where I love the work, like the people, can contribute and can’t wait to get to work.

    24. Question 24. What Is Your Greatest Strength?

      Answer :

      Numerous answers are good, just stay positive. A few good examples: Your ability to prioritize, Your problem-solving skills, Your ability to work under pressure, Your ability to focus on projects, Your professional expertise, Your leadership skills, Your positive attitude.

    25. Question 25. What Irritates You About Co-workers?

      Answer :

      This is a trap question. Think real hard but fail to come up with anything that irritates you a short statement that you seem to get along with folks is great.

    26. Question 26. What Has Disappointed You About A Job?

      Answer :

      Don’t get trivial or negative. Safe areas are few but can include: Not enough of a challenge. You were laid off in a reduction Company did not win a contract, which would have given you more responsibility.

    27. Question 27. Tell Me About A Problem You Had With A Supervisor?

      Answer :

      Biggest trap of all. This is a test to see if you will speak ill of your boss. if you fall for it and tell about a problem with a former boss, you may well below the interview right there. Stay positive and develop a poor memory about any trouble with a supervisor.

    28. Question 28. What Would Your Previous Supervisor Say Your Strongest Point Is?

      Answer :

      There are numerous good possibilities: Loyalty, Energy, Positive attitude, Leadership, Team player, Expertise, Initiative, Patience, Hard work, Creativity, Problem solver.

    29. Question 29. What Is More Important To You: The Money Or The Work?

      Answer :

      Money is always important, but the work is the most important. There is no better answer.

    30. Question 30. What Kind Of Person Would You Refuse To Work With?

      Answer :

      Do not be trivial. It would take disloyalty to the organization, violence or lawbreaking to get you to object. Minor objections will label you as a whiner.

    31. Question 31. How Would You Know You Were Successful On This Job?

      Answer :

      Several ways are good measures: You set high standards for yourself and meet them. Your outcomes are a success. Your boss tell you that you are successful.

    32. Question 32. Are You Willing To Work Overtime? Nights? Weekends?

      Answer :

      This is up to you. Be totally honest.

    33. Question 33. What Motivates You To Do Your Best On The Job?

      Answer :

      This is a personal trait that only you can say, but good examples are: Challenge, Achievement, and Recognition.

    34. Question 34. Do Your Skills Match This Job Or Another Job More Closely?

      Answer :

      Probably this one. Do not give fuel to the suspicion that you may want another job more than this one.

    35. Question 35. Tell Me About Your Ability To Work Under Pressure?

      Answer :

      You may say that you thrive under certain types of pressure. Give an example that relates to the type of position applied for.

    36. Question 36. Do You Have Any Blind Spots?

      Answer :

      Tricky question. if you know about blind spots, they are no longer blind spots. Do not reveal any personal areas of concern here. Let them do their own discovery on your bad points. Do not hand it to them.

    37. Question 37. What Have You Learned From Mistakes On The Job?

      Answer :

      Here you have to come up with something or you strain credibility. Make it small, well intentioned mistake with a positive lesson learned. An example would be working too far ahead of colleagues on a project and thus throwing coordination off.

    38. Question 38. Describe Your Management Style?

      Answer :

      Try to avoid labels. Some of the more common labels, like progressive, salesman or consensus, can have several meanings or descriptions depending on which management expert you listen to. The situational style is safe, because it says you will manage according to the situation, instead of one size fits all.

    39. Question 39. Are You Willing To Put The Interests Of The Organization Ahead Of Your Own?

      Answer :

      This is a straight loyalty and dedication question. Do not worry about the deep ethical and philosophical implications. Just say yes.

    40. Question 40. Would You Be Willing To Relocate If Required?

      Answer :

      You should be clear on this with your family prior to the interview if you think there is a chance it may come up. Do not say yes just to get the job if the real answer is no. This can create a lot of problems later on in your career. Be honest at this point and save yourself future grief.

    41. Question 41. Tell Me About A Time When You Helped Resolve A Dispute Between Others?

      Answer :

      Pick a specific incident. Concentrate on your problem solving technique and not the dispute you settled.

    42. Question 42. What Qualities Do You Look For In A Boss?

      Answer :

      Be generic and positive. Safe qualities are knowledgeable, a sense of humor, fair, loyal to subordinates and holder of high standards. All bosses think they have these traits.

    43. Question 43. How Do You Propose To Compensate For Your Lack Of Experience?

      Answer :

      First, if you have experience that the interviewer does not know about, bring that up: Then, point out (if true) that you are a hard working quick learner.

    44. Question 44. Do You Think You Are Overqualified For This Position?

      Answer :

      Regardless of your qualifications, state that you are very well qualified for the position.

    45. Question 45. If You Were Hiring A Person For This Job, What Would You Look For?

      Answer :

      Be careful to mention traits that are needed and that you have.

    46. Question 46. Do You Have Any Questions For Me?

      Answer :

      Always have some questions prepared. Questions prepared where you will be an asset to the organization are good. How soon will i be able to be productive? and What type of projects will I be able to assist on’? are examples.

    47. Question 47. Tell Me About The Most Fun You Have Had On The Job?

      Answer :

      Talk about having fun by accomplishing something for the organization.

    48. Question 48. What Has Been Your Biggest Professional Disappointment?

      Answer :

      Be sure that you refer to something that was beyond your control. Show acceptance and no negative feelings.

    49. Question 49. Describe Your Work Ethic?

      Answer :

      Emphasize benefits to the organization. Things like, determination to get the job done and work hard but enjoy your work are good.

    50. Question 50. What Position Do You Prefer On A Team Working On A Project?

      Answer :

      Be honest. If you are comfortable in different roles, point that out.

    51. Question 51. What Are The Good Qualities Of An Effective Human Resource Manager?

      Answer :

      An effective Human Resource Manager has to be very organized, articulate and analytical in his working. He should be a well coordinated manager whose primary objective is to hire the best possible talent for the respective department. He should be proactive in his thinking regarding possible upcoming recruitments of the departments. He should always ensure that the employees are aware of the current policies and procedures of the company.

    52. Question 52. How Would You Constantly Motivate And Guide The Employees?

      Answer :

      It is very essential to constantly motivate and train the employees in order to be productive in their working. It is an ongoing process with valuable inputs from the seniors for the fine tuning of the employees. It is of uttermost importance to build the required confidence of an employee when he is loosing his focus or when he is overstrained with his work.

    53. Question 53. What Hiring Procedures Will You Adopt?

      Answer :

      I will adopt a very straight forward recruitment procedure without any complications. I would ask aptitude and attitude based questions which will give me a clear idea of a particular employee. Any layman can be brought into the organization and if he or she has the correct attitude and inclination, that same employee can be molded into a well crafted asset to the company.

    54. Question 54. Who Is An Ideal Worker According To You?

      Answer :

      An ideal worker will be one who would constantly adhere to company’s strict policies and procedures, who would try to improve its skills and techniques which could lead to better productivity and thus benefit the company as well. An ideal worker should be go better, highly organized with excellent communication and competitive skills.

    55. Question 55. What Do You Look For In A Job?

      Answer :

      I will look for an opportunity to use my skills, to perform and be recognized.

    56. Question 56. Where Do You See Yourself Five Years From Now?

      Answer :

      Reassure your interviewer that you’re looking to make a long-term commitment…that this position entails exactly what you’re looking to do and what you do extremely well. As for your future, you believe that if you perform each job at hand with excellence, future opportunities will take care of themselves.

      Example: “I am definitely interested in making a long-term commitment to my next position. Judging by what you’ve told me about this position, it’s exactly what I’m looking for and what I am very well qualified to do. In terms of my future career path, I’m confident that if I do my work with excellence, opportunities will inevitable open up for me. It’s always been that way in my career, and I’m confident I’ll have similar opportunities here.”

    57. Question 57. Why Do You Want To Work At Our Company?

      Answer :

      This question is your opportunity to hit the ball out of the park, thanks to the in-depth research you should do before any interview. Best sources for researching your target company: annual reports, the corporate newsletter, contacts you know at the company or its suppliers, advertisements, articles about the company in the trade press.

    58. Question 58. What Are Your Career Options Right Now?

      Answer :

      Prepare for this question by thinking of how you can position yourself as a desired commodity.If you are still working, describe the possibilities at your present firm and why, though you’re greatly appreciated there, you’re looking for something more (challenge, money, responsibility, etc.). Also mention that you’re seriously exploring opportunities with one or two other firms. If you’re not working, you can talk about other employment possibilities you’re actually exploring. But do this with a light touch, speaking only in general terms. You don’t want to seem manipulative.

    59. Question 59. Would You Lie For The Company?

      Answer :

      Try to avoid choosing between two values, giving a positive statement which covers all bases instead.

      Example: “I would never do anything to hurt the company.”

      If aggressively pressed to choose between two competing values, always choose personal integrity. It is the most prized of all values.

    60. Question 60. Why Are Not You Earning More Money At This Stage Of Your Career?

      Answer :

      You like to make money, but other factors are even more important.

      Example: “Making money is very important to me, and one reason I’m here is because I’m looking to make more. Throughout my career, what’s been even more important to me is doing work I really like to do at the kind of company I like and respect.

    61. Question 61. Are You Willing To Relocate Or Travel?

      Answer :

      First find out where you may have to relocate and how much travel may be involved. Then respond to the question. If there’s no problem, say so enthusiastically. If you do have a reservation, there are two schools of thought on how to handle it. One advises you to keep your options open and your reservations to yourself in the early going, by saying, “no problem”. You strategy here is to get the best offer you can, then make a judgment whether it’s worth it to you to relocate or travel.

      Also, by the time the offer comes through, you may have other offers and can make a more informed decision. Why kill of this opportunity before it has chance to blossom into something really specials And if you’re a little more desperate three months from now, you might wish you hadn’t slammed the door on relocating or traveling. The second way to handle this question is to voice a reservation, but assert that you’d be open to relocating (or traveling) for the right opportunity. The answering strategy you choose depends on how eager you are for the job. If you want to take no chances, choose the first approach. If you want to play a little harder-to-get in hopes of generating a more enticing offer, choose the second.

    62. Question 62. How Could You Have Improved Your Career Progress?

      Answer :

      You’re generally quite happy with your career progress. Maybe, if you had known something earlier in life (impossible to know at the time, such as the booming growth in a branch in your industry…or the corporate downsizing that would phase out your last job), you might have moved in a certain direction sooner. But all things considered, you take responsibility for where you are, how you’ve gotten there, where you are going…and you harbor no regrets.

    63. Question 63. How Many Hours A Week Does You Normally Work?

      Answer :

      If you are in fact a workaholic and you sense this company would like that: Say you are a confirmed workaholic, that you often work nights and weekends. Your family accepts this because it makes you fulfilled.

      If you are not a workaholic: Say you have always worked hard and put in long hours. It goes with the territory. It one sense, it’s hard to keep track of the hours because your work is a labor of love, you enjoy nothing more than solving problems. So you’re almost always thinking about your work, including times when you’re home, while shaving in the morning, while commuting, etc.

    64. Question 64. What Do You Worry About?

      Answer :

      Keep this answer, like all your answers, positive. A good way to answer this question is to identify a cutting-edge branch of your profession (one that’s not essential to your employer’s needs) as an area you’re very excited about and want to explore more fully over the next six months.

    65. Question 65. What Do You Think About The College You Studied?

      Answer :

      Do not say any bad things about the college. Put forward a positive point.

    66. Question 66. Why Are You Leaving Your Present Job? (or, Why Did You Leave)?

      Answer :

      Stay positive regardless of the circumstances. Never refer to a major problem with management and never speak ill of supervisors, co-workers or the organization. If you do, you will be the one looking bad. Keep smiling and talk about leaving for a positive reason such as an opportunity, a chance to do something special or other forward-looking reasons.

    67. Question 67. Why Did You Choose Your College Major?

      Answer :

      The interviewer is likely fishing to see if you are interested in your field of work or just do a job to get paid. Explain why you like it. Besides your personal interests, include some rock-solid business reasons that show you have vision and business sense.

    68. Question 68. Which Adjectives Would You Use To Describe Yourself?

      Answer :

      Answer with positive, work-oriented adjectives, such as conscientious, hard-working, honest, and courteous, plus a brief description or example of why each fits you well.

    69. Question 69. What Has Prompted You To Apply For This Position?

      Answer :

      Explain why you are interested in the organization. If you have had a long-term interest in them, say so. If location is significant, you could mention this after talking about your interest in the firm. Try not to focus on what you will get from the organization, but the qualities you will bring to them. You could mention that you see the position as offering challenge, a chance to learn new things and to enhance and develop skills and abilities necessary for the position.

    70. Question 70. What Do You Want From Us?

      Answer :

      This is a good time to talk about training or promotion opportunities giving some idea of long-term career plans. There may be aspects of the organization’s work that really interest you, and you may wish to move into another area of that organization later on. The interviewer is probably trying to assess your enthusiasm and ambition.

    71. Question 71. At The End Of The First Year, If You Got This Job, How Would You Measure Your Success?

      Answer :In your preparation for the interview you would have developed a good understanding of the duties and personal attributes listed in the job description, as well as finding out about the goals and objectives of the organization. Think about tangible results you might be able to achieve on the job that contribute to those goals and objectives. The interviewer is not so interested here in what tasks or duties you plan to have completed, but how you go about planning and assessing your own performance. Are there any practical ways you currently measure your success in part-time work or study e.g. sales figures, grades, feedback from your supervisor or lecturer.

    72. Question 72. What Appeals To You About This Job?

      Answer :

      You have to focus more closely on the specific duties outlined in the job description or what your understanding of typical tasks for this kind of job would be. Again, cover the kinds of skills, interests, or knowledge from previous study or work that you would bring to the position.

    73. Question 73. What Are Your Long-term Plans?

      Answer :

      If you are flexible about your long-term plans say so, however, it pays to give a general picture of what interests you now, and how you see that developing. You should not commit yourself to a long-term period with an employer if you do not honestly feel that you can do so. At this stage you may not be in a position to know how long you would see yourself staying in any one job. On the other hand, you are keen to put to work the skills that you have developed. Avoid ‘I don’t know’ and a shrug of the shoulders, as an employer is usually trying to assess how motivated and interested you are.

    74. Question 74. What Do You See Yourself Doing In Five Years From Now?

      Answer :

      Your answer will give evidence of whether or not you are the sort of person who plans ahead. Remember that fewer and fewer employers expect all their employees to make a life-long career in their organization. You may want to express a desire to progress as rapidly as ability and opportunities allow within the organization, or what you would like to do on a broader scale.

    75. Question 75. How Long Do You Expect To Stay With Us?

      Answer :

      Do not commit yourself to a specific time unless you are quite clear on this. Indicate you anticipate staying in the position for as long as it takes to learn the job and to gain experience in it, and that you then hope to move on within the organization. After making a comment yourself, you can always turn this question back to the employer and ask how long they would expect you to stay with them.

    76. Question 76. Are Not You Over Qualified For This Position?

      Answer :

      This is a leading question. If you have been called for an interview it is unlikely the employer considers you greatly over qualified. Otherwise they could not justify the time spent interviewing you. Do not apologies for your degree. Rather state your willingness to start at the bottom and work your way up, your enthusiasm for the organization and your desire to develop a broader range of skills. Emphasize skills such as fact finding, analysis, your capacity to acquire new knowledge quickly, rather than the specific content of your degree. Some employers are more interested in what you can offer in the ‘practical hands-on’ sense than in the ‘academic’ sense.

    77. Question 77. What Are Your Major Strengths And Weaknesses?

      Answer :

      Once again the employer is seeking to ascertain how mature you are and your awareness of yourself as a person. If you have a job description, you may find it useful to focus on where you see your strengths and weaknesses in relation to the tasks listed. Remember weaknesses can be turned into strengths. Talk about the strategies you use for dealing with that weakness, or its positive side e.g. taking time to make decisions may slow you down, but on the other hand you are not impulsive. Listing too many weaknesses will type you as very negative. You may have to admit that you do not have a particular type of experience called for however you may be able to give evidence of your ability to determine the skills required. Don’t bring up too many weaknesses - one or two will suffice.

    78. Question 78. How Much Do You Know About Our Organization?

      Answer :

      Your answer will reveal the amount of homework you have done before the interview. For example, if the company has products in the market place look for these at points of sale. Use your initiative to find out as much as you can about the organization and during the interview cite ways in which you have gone about finding out this information.

    79. Question 79. How Much Do You Expect To Be Paid?

      Answer :

      This question is generally more common in the private sector when you have applied for a position with no identified salary scale. Where the salary range is unknown it is very important to investigate comparable rates else where before you attend the interview. Never discuss salary until the end of the interviewing procedure, when they have actually offered you the position. If the question is asked before the offer, reply along the lines that until an offer is made, you feel any discussion of salary is premature. You might also add that as a reputable organization, you expect that they will be paying a fair and competitive salary for the position. Please note that when an offer is made talk about a range rather than a fixed figure. Since the employer created the position, they will already have some figure in mind. Find out what that is, use your salary research, and don’t undersell you.

    80. Question 80. What Do You Do In Your Spare Time?

      Answer :

      This is generally asked by employers seeking a fuller picture of you or to help you relax during the interview. Finding out about your other interests and leisure activities gives employers another opportunity to uncover skills and abilities which may not have been discussed. Other activities also give employers a chance to assess your enthusiasm, curiosity, and quality of life.

    81. Question 81. What Are The Most Important Considerations For You In Choosing A Job?

      Answer :

      Answer in terms of job objectives, training, and experience available or future prospects. Do not answer in terms of pay or overseas travel or other indications of self rather than job interest.

    82. Question 82. How Do You Get On With Other People?

      Answer :

      This question is asked to find out more about your social and interpersonal skills. Quote examples of past participation in teams, committees, or community organizations. Avoid discussing reasons why you do not get on with certain people. This is a good opportunity to give evidence of any situations which you may have had to use skills of negotiation, motivation or conflict resolution.

    83. Question 83. What Do You Think The Employees Responsibilities Are To The Company?

      Answer :

      As an employee you have several responsibilities to your employer. They are as follows: to perform a good day’s work to be loyal to act as part of the team to value the relationship to earn the employer’s trust to grow with a passion for the product/service.

    84. Question 84. Why Are Not You Earning More At Your Age?

      Answer :

      Say that this is one reason that you are conducting this job search. Don’t be defensive.

    85. Question 85. What Do You Think Of Your Boss?

      Answer :

      Be as positive as you can. A potential boss is likely to wonder if you might talk about him in similar terms at some point in the future.

    86. Question 86. In Your Current (last) Position, What Features Do (did) You Like The Most?

      Answer :

      Be careful and be positive. Describe more features that you liked than disliked. Don’t cite personality problems. If you make your last job sound terrible, an interviewer may wonder why you remained there until now.

    87. Question 87. How Do You Feel About Leaving All Your Benefits To Find A New Job?

      Answer :

      Mention that you are concerned, naturally, but not panicked. You are willing to accept some risk to find the right job for yourself. Don’t suggest that security might interest you more than getting the job done successfully.

    88. Question 88. What Important Trends Do You See In Our Industry?

      Answer :

      Be prepared with two or three trends that illustrate how well you understand your industry. You might consider technological challenges or opportunities, economic conditions, or even regulatory demands as you collect your thoughts about the direction in which your business is heading.

    89. Question 89. What Do You Think Is The Most Difficult Thing About Being A Manager Or Executive?

      Answer :

      Mention planning, execution, and cost-control. The most difficult task is to motivate and manage employees to get something planned and completed on time and within the budget.

    90. Question 90. What Do You Look For When You Hire People?

      Answer :

      Think in terms of skills, initiative, and the adaptability to be able to work comfortably and effectively with others. Mention that you like to hire people who appear capable of moving up in the organization.

    91. Question 91. Are You A Good Manager? Can You Give Me Some Examples? Do You Feel That You Have Top Managerial Potential?

      Answer :

      Keep your answer achievement and ask-oriented. Rely on examples from your career to buttress your argument. Stress your experience and your energy.

    92. Question 92. Your Resume Suggests That You May Be Over-qualified Or Too Experienced For This Position. What Is Your Opinion?

      Answer :

      Emphasize your interest in establishing a long-term association with the organization, and say that you assume that if you perform well in his job, new opportunities will open up for you. Mention that a strong company needs a strong staff. Observe that experienced executives are always at a premium. Suggest that since you are so well qualified, the employer will get a fast return on his investment. Say that a growing, energetic company can never have too much talent.

    93. Question 93. What Do You Find Most Attractive About This Position? What Seems Least Attractive About It?

      Answer :

      List three or four attractive factors of the job, and mention a single, minor, unattractive item.

    94. Question 94. What Can You Do For Us That Someone Else Cannot?

      Answer :

      Here you have every right, and perhaps an obligation, to your own horn and be a bit egotistical. Talk about your record of getting things done, and mention specifics from your resume or list of career accomplishments. Say that your skills and interests, combined with this history of getting results, make you valuable. Mention your ability to set priorities, identify problems, and use your experience and energy to solve them.

    95. Question 95. Why Do You Want To Work For Us?

      Answer :

      Don’t talk about what you want; first, talk about their needs: You would like to be part of a specific company project; you would like to solve a company problem; you can make a definite contribution to specific company goals.

    96. Question 96. How Long Would You Stay With Us?

      Answer :

      As long as we both feel I’m contributing, achieving, growing, etc.

    97. Question 97. Why Do Recruiters Ask For Your Salary?

      Answer :

      Let’s face it most of us wouldn’t work for anyone else if we didn’t need the money. So money is an important part of the employment relationship. If your current salary is far below the salary range of the job that you are interviewing for, the hiring manager will want to understand why. Perhaps your current employer pays below market rates Or, it could mean that your skill set isn’t as developed as the job requires. If you are selected for a job that pays significantly more than you are currently making an employer may make you a salary offer that falls near the bottom of the salary range. The reason that some employers do this is so that they have more atitude to reward you for good performance with merit increases and promotions than if they had paid you at the top of the salary range. If your current salary is higher than the range for the job you are interviewing for, you may not want to interview for a job that pays so much less. On the other hand, maybe you are willing to take a pay cut to join a really elite team. If that is the case this topic needs to be discussed in an interview.

    98. Question 98. Are You Manageable?

      Answer :

      Knowing the technical aspects of your job isn’t enough to convince an interviewer you are the best person for the job. Interviewers evaluate your candidacy in a broader sense. They assess you who are as a person and whether you are manageable—that is, whether you have the traits that make you an easygoing and effective team member.

      To make this determination, interviewers ask questions geared to your manageability. 

    99. Question 99. Why Are You Here?

      Answer :

      Before you walk into any interview or take any phone screen, you absolutely MUST learn something about the company. Do your research. Check out the company’s website, especially their PR or Recent News section where you’ll find interesting information on your target. They want to be flattered that you picked their company to interview. So tell them what you like or what impresses you about this company.

    100. Question 100. Do You Have Any Friends Or Relatives Working With Us?

      Answer :

      You need to know the employee policy towards relatives working in the company. If you are there through a reference, you need to know how you have been introduced by the referencing person.

    101. Question 101. How Do You Feel About Your Last Manager?

      Answer :

      You should not say anything negative or demeaning about your last manager. No one wants to be associated with a back biter.

    102. Question 102. What Are Your Expectations From This Job?

      Answer :

      The answer should be a mix of points that show personal and professional growth as an individual while being the part of an organization.

    103. Question 103. Where Do You See Yourself Ten Years From Now?

      Answer :

      Do not sound too ambitious... 'Starting my own company' is NOT the right answer. You need to come across as a balanced individual who takes their career path seriously. Growing and handling more responsibility in the present work stream is probably a safer bet.

    104. Question 104. If I Was To Call Your Previous Hr Department, What Would They Have To Say About You?

      Answer :

      Credential checks are common. You need to sound confident and let the interviewer know that they will hear good things during these checks.

    105. Question 105. Have You Any Experience In Handling A Team?

      Answer :

      If the role you are going in for is of Team Management, you need to emphasize on how good you are as a leader and mentor. In case the role is that of a team member and not a team leader, let the interviewer know that you are comfortable as a team leader as well as in a team member role, after all, every team leader is the member of another team.

    106. Question 106. How Does Your Experience Justify You For This Post?

      Answer :

      You should have understood the expectations from this new post and need to give specific points as to how you qualify for the same. After all, when an employer is ready to pay for a candidate with a certain experience, he needs to ensure the candidate understands what is expected as a result of that experience.

    107. Question 107. Why Do You Want To Leave Your Present Organization?

      Answer :

      Never put down your past or present organization. Personal and professional growth are good reasons for a job change, but back them up with the right points that the new job brings. Otherwise, these points look like normal reactions and will not leave a post impact on the interviewers.

    108. Question 108. Are You A Team Player Or An Individual Performer?

      Answer :

      You need to be both. If the job involves you being a team member, make sure your immediate past experience justifies the same.

    109. Question 109. Have You Ever Had To Report Someone For Poor Performance?

      Answer :

      When you present the instance, do not mention the individual by name.

    110. Question 110. What Is The Most Difficult Part Of Your Present Job?

      Answer :

      Make sure that you do not negate an individual or the organization. Try and put across a point that is tough to execute but is managed well by you.

    111. Question 111. What Was The Last Book You Read?

      Answer :

      Be sure you have read and understood the book you mention. It does not need to be about self growth or related to your field of work. What is important is that you come out as a progressive individual. You also need to mention why you chose this book and the author.

    112. Question 112. How Do You Spend Your Time After Work?

      Answer :

      Please mention something more than Facebook, Twitter and television. An activity that takes your mind off work and help in your growth as an individual is worth mentioning.

    113. Question 113. Describe Yourself?

      Answer :

      It is a very common question which is asked by the interviewers. If it is a first question which is asked by the recruiter then he wants to check your personality. What kind of person you are, are you focused at your goals or not. So give the answers smartly and in constructive manner.

    114. Question 114. What Is Your Education Background?

      Answer :

      This is not a tough question and you can give the answer very easily, but the interview panel wants to know your extra curricular activities during your college time. This will make them clear that are you an active person or not? So tell them about your degrees and from where you completed your management course and also tell them about your extra curricular activities.

    115. Question 115. Rate Yourself On A Scale Of 10?

      Answer :

      This is very toughest question because the candidate has to rate himself and sometime they rate them 10/10, but don’t rate yourself 10/10. Give 9 or 8 marks out of 10. The main aim of asking this question is to check whether the candidate is confident or not. If he scales himself low then he is not a confident person and cannot bear the responsibilities. So here you have to give the answer very carefully. You can take few seconds before answering to this question.

    116. Question 116. What Kind Of A Person You Are?

      Answer :

      Again the recruiter is measuring your attitude. Never highlight your skills so much in this type of questions. Make a balance and give your positive skills and lastly you can add your one small negative skill also.

    117. Question 117. Are You Willing To Travel?

      Answer :

      For HR job person has to go for meetings at different places. So you must say that yes I am willing to travel.

    118. Question 118. What Are Your Hobbies?

      Answer :

      Here the recruiter wants to know that whether are you an interesting person or not, you take interests in other works or not? So tell them your hobbies in order to show that you take interests in other activities also.

    119. Question 119. Why Do You Think You Are The Best Candidate?

      Answer :

      As I have potential to work hard and give better growth to the organisation financially as well as in achieving targets.

    120. Question 120. What Is Ergonomics?

      Answer :

      Ergonomics: The science of designing the job, equipment, and workplace to fit the worker.

    121. Question 121. Tell Me About Your Dream Job?

      Answer :

      A job which is challenging and satisfies me as well as organizational goals is my dream job.

    122. Question 122. Being An It Graduate, Why You Want To Join A Bpo?

      Answer :

      I would like to join the bpo because as i'm a fresher so that i'm not much have interaction with the industry so by joining this i can gain knowledge about the market and people which will help me in future.

    123. Question 123. Difference Between Hard Work And Smart Work?

      Answer :

      Hard Working :- Hard Working comprise skills which are accomplished through physical capabilities.

      Smart Working :- Smart Working requires mental capabilities to get the work done.

    124. Question 124. What Are Your Weak Points?

      Answer :

      when any new work is assign to me, i forget all other things around me at that time.

    125. Question 125. What Is The Main Role Of Hr In An Organization?

      Answer :

      HR stands for Human Resource, who conducts the interviews for different posts on different times in an organization.

    126. Question 126. Where Do You See Yourself After 10 Years From Now?

      Answer :

      i can see myself as a higher position in your company after 10 years.

    127. Question 127. What Motivates You To Do Good Job?

      Answer :

      Appreciation and good environment has motivated the employee in the organization.

    128. Question 128. What Would You Most Like To Accomplish If You Had This Job?

      Answer :

      I would like to understand the working methodology of the organization in which i would work and then accordingly I would utilize my skills to render the most effective service to it.

    129. Question 129. What Is Your Favorite Color?

      Answer :

      say which color is pleasant and which makes peaceful and deliver success. eg: blue, green..

    130. Question 130. What Is The Difference Between Confidence And Over Confidence?

      Answer :

      Confidence is when you say "yes i can do this job".

      over confidence is "i only can do this job".

    131. Question 131. Why Have You Taken Hr As Your Major And Marketing As Minor Subject?

      Answer :

      The carrier i choosed M.B.A is because of Hr only. Hr is the only area we can able to know the behavior, attitude, psychology of a individual. i have to work for the human problem, issues their values and thoughts. marketing also deals with the customer of different types but their solving of problems will come under Hr.

    132. Question 132. What Is Meant By Hr?

      Answer :

      HR is Human Resources. Normally this is the department of a company that manages anything to do with the employment of its workforce; i.e. payroll, medical benefits, 401k savings, retirement, and profit sharing. They are also responsible for the hiring and firing of employees.

    133. Question 133. How Will You Handle Confidential Company Matters?

      Answer :

      I will behave so normally that no one suspects or even imagine that I have such data/matter is with me. even if anybody knows by chance also, I have my own ways either to avoid answering or to avoid that person. I have full confidence on my communication skills.

    134. Question 134. What Is The Amount Of Pf And Esi For Employee To Deducted?

      Answer :

      In calculating the deduction part of the salary, in terms of PF ,12% of basic+DA is deducted, & it can be equally contributed by employee & employer. In term of ESI, 6.50% of basic+DA is being deducted from employees salary & employer contributed 4.75% and employee contributed 1.75%.

    135. Question 135. Why Did You Choose This Career?

      Answer :

      According to me I can enhance my skill and knowledge in this career and I feel that I have more opportunities here to express myself. Therefore I choose this as career.

    136. Question 136. How Do You Handle Stress Or Pressure?

      Answer :

      You could answer this question by saying that stress is an important issue to you. While high levels of stress can be negative, I use stress in a productive way that can allow me to work harder. It is important for me to make sure I have the correct balance of positive stress and negative stress. You could also answer this question by saying you perform better when you are under reasonable levels of stress.

    137. Question 137. What Do You Find Motivates You The Most?

      Answer :

      This is a question that does not require an answer that is right or wrong. The employer is trying to see how you are motivated. It is also a method they will use to determine if you are compatible for the job. It doesn't make much sense to put you in a position where you will not be motivated by the work you do. The best way to answer this question is to be honest. Let the interviewer know what motivates you the most. Don't tell them what they want to hear because you are trying to get the job. While this may help you in the short term, it can hurt you in the long run.

    138. Question 138. Do You Prefer To Work Alone, Or Do You Work Better In Groups?

      Answer :

      This is a question that you will want to answer carefully. If the position you are applying for requires you to work alone, it doesn't make much sense to answer it by saying you enjoy working in groups. If the position requires you to work in groups, telling the interviewer you like working alone can keep you from being hired. However, the answer you give should be an honest one.

    139. Question 139. Give Us An Example Of A Challenging Situation You've Overcome?

      Answer :

      This is a request that will require you to know a lot about yourself. If you've prepared for the interview beforehand, you should be able to answer this question without any problems. You should reflect on your past work experience. You must quickly be able to think about any challenges you've overcome. It doesn't have to be something that is related to employment. If you were in the military, you could describe a challenge you overcame. If you are a college graduate, you can give an example of an academic challenge you successfully overcame.

    140. Question 140. What Do You Find Interesting About This Job?

      Answer :

      The answer that you give better be more than just the salary. You should be able to give detailed reasons for why you are interested in being hired for a certain position. Answering this question correctly may require you to do your research on the company. This is something that must be done before the interview starts.

    141. Question 141. Why Does This Role Interest You? Or Why Have You Applied For This Job?

      Answer :

      Keep the focus of the answer to this question on your skills, experience and personal qualities. Link the job requirement to your skills rather than talking about the challenges, career and progression.

    142. Question 142. Why Do You Think Should We Take You For This Job?

      Answer :

      Don't panic if you are asked this question. Make sure that you have understood the job profile well before you go for the interview. Relate your qualifications and work experience with the job requirements. If there are any new things that you are expected to perform in the new job, say that you are always open to learn the new things and take up the new challenges.

    143. Question 143. What Is Your Greatest Achievement?

      Answer :

      The underlying agenda is to know what personal qualities were required to achieve it. Don’t go back too far to answer this question as this might give an impression that you have not achieved anything since then. Find a relevant answer in the recent past for this question. If you are a fresher and have been a topper of your college or university, you can say that during the interview.

    144. Question 144. What Kind Of A Culture Are You Comfortable With?

      Answer :

      It is better to be frank about your preferences. Your interviewer will get a clear idea about your expectations.

    145. Question 145. How Much Do You Expect?

      Answer :

      If you have done your homework, you would know how much other people in similar jobs are paid. Quote the range upfront.

    146. Question 146. How Much Do You Think You Are Worth?

      Answer :

      Work out how much you should be paid, given the market value of the job and your skills. If you can bring some extra skills to the table, do not hesitate to ask for more than the market value.

    147. Question 147. Which Is More Important To You-salary, Perks Or Growth Opportunities?

      Answer :

      This one will reveal the real you. So be sure what you are going to say. Above all, be true to yourself. If you think this is a negotiation move, then say clearly that you will never sell yourself short.

    148. Question 148. Do You Prefer To Work In A Group?

      Answer :

      Be honest and give examples how you've worked by yourself and also with others. Prove your flexibility.

    149. Question 149. Tell Me Something Negative Youve Heard About Our Company?

      Answer :

      TRAPS: This is a common fishing expedition to see what the industry grapevine may be saying about the company. But its also a trap because as an outsider, you never want to be the bearer of unflattering news or gossip about the firm. It can only hurt your chances and sidetrack the interviewer from getting sold on you.

      BEST ANSWER: Just remember the rule never be negative and youll handle this one just fine.

    150. Question 150. Who Has Inspired You In Your Life And Why?

      Answer :

      Be prepared to give examples of how their words, actions or teachings have helped inspire your achievements. As always, prepare an answer which highlights qualities that would be highly valuable in the position you are seeking.

    151. Question 151. Do You Have Plans To Continue Your Education?

      Answer :

      Yes, but not immediately. I plan to continue part time with either an MBA or an environmental engineering masters, depending on which will be more beneficial to my work.

    152. Question 152. Given The Chance, How Would You Alter Your Education?

      Answer :

      Knowing now what I like the most, I would have used my electives for extra math and psychology classes, since I tend to be well-rounded enough that a variety of classes are unnecessary; my personal reading is diverse enough. I have found that mathematics and psychology are helpful to all career and life paths.

    153. Question 153. Which Part-time Job Did You Enjoy The Most And Why?

      Answer :

      Working for PM Environmental was most enjoyable to me, since I felt like I was significantly contributing to the company, and I enjoyed learning on my own.

    154. Question 154. Which Is More Important To You, Your Salary Or Your Job?

      Answer :

      Salary is important, but I couldn't stay with a job that brought me misery when I could support myself doing something else; hence, my job is more important.

    155. Question 155. What Qualities Should A Successful Supervisor Possess In Regard To Job Requirements And Those Who Report To Him/her?

      Answer :

      A successful supervisor should be able to tactfully give criticism, guide, motivate, encourage and foster a positive work environment.

    156. Question 156. How Would You Develop Team Spirit Among The People That You Supervise?

      Answer :

      My experience in student groups has taught me that people work best when their friends (teammates) are counting on them to do well; therefore, I believe that bonding motivates people. I would also foster team pride by promoting our team's assets.

    157. Question 157. What Kind Of Work Environment Do You Like The Best?

      Answer :

      I enjoy working with friendly co-workers who can share a laugh while working hard and overachieving.

    158. Question 158. In What Ways Have You Learned From Your Mistakes?

      Answer :

      Upon getting myself overwhelmed with involvement in too many projects, I changed my approach. When possible, I now start with less than I can handle and add more only as time allows, and in small increments.

    159. Question 159. In What Areas Do You Need To Improve Your Skills?

      Answer :

      I would like to improve my public speaking skills.

    160. Question 160. How Many Of My Skills And Experiences Will I Be Able To Use And Learn?

      Answer :

      Make sure your unique skills and talents will be used and that training and promotion are open in the future. When you decide to move on, you'll want to have a new crop of experiences to sell to your next employer. Your goal is to perform well at work while constantly growing and learning.

Popular Interview Questions

All Interview Questions

Human Resources Concepts Practice Test

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

Tutorial