HTML 5 Interview Questions & Answers

4 avg. rating (80% score) - 2 votes

HTML 5 Interview Questions & Answers

Looking for HTML 5 job? Want to change your career to HTML 5 Developer? Then wisdom jobs is the right platform to land your dream job. HTML5 has been created to carry almost everything you'd like to do online without the requirement of any other additional software such as browser plugins. It performs everything from music to movies, animation to apps, and can also be used to design extremely complicated applications that run in your browser. There is a huge demand for HTML 5 Jobs in reputed organizations for top positions like HTML5 Developer, UI Developer, HTML Developer, Front End Developer, Graphic & Web Designer, HTML Programmer, UX Designer, Software Developer etc. Visit our HTML 5 job interview questions and answers page designed by professionals will that can help you to get ready to answer job-related interview questions.

HTML 5 Interview Questions

HTML 5 Interview Questions
    1. Question 1. What Is Html5?

      Answer :

      HTML or Hypertext Markup Language is a formatting language that programmers and developers use to create documents on the Web. The latest edition HTML5 has enhanced features for programmers such as <video>, <audio> and <canvas> elements. You view a Web page written in HTML in a Web browser such as Internet Explorer, Mozilla Firefox or Google Chrome. The HTML5 language has specific rules that allow placement and format of text, graphics, video and audio on a Web page. Programmers use these programming tags or elements to produce web pages in unique and creative ways. Tags such as <section>, <article>, <header> enable the creator to make a more efficient and intelligent web page. Users will not have to use a Flash plug-in for video and audio content. Visual Studio users typically write code in HTML5 when creating web site content.

    2. Question 2. Describe Any Two New Features Of Html5?

      Answer :

      HTML 5 comes up with many new features including video/audio elements for media playback and better support for local offline storage.

    3. Question 3. What Does A <hgroup> Tag Do?

      Answer :

      It is used for heading sections. Header tags used are from <h1> to <h6>. The largest is the main heading of the section, and the others are sub-headings.

    4. Question 4. Which Video Formats Are Used For The Video Element?

      Answer :

      Ogg, MPEG4, WebM.

    5. Question 5. How Can We Embed Video In Html5?

      Answer :

      <video src="movie.ogg" controls="controls"></video>

    6. Question 6. Which Video Format Is Supported By Ie?

      Answer :

      IE supports MPEG4 and WebM.

    7. Question 7. Name The Audio Formats Supported In Html5?

      Answer :

      Ogg Vorbis, MP3, WAV.

    8. Question 8. What Will The Following Code Do?
      <audio Src="song.ogg" Controls="controls"></audio>

      Answer :

      It will play the audio file named song.ogg.

    9. Question 9. How Will You Define Canvas With Reference To Html5?

      Answer :

      It is a rectangular area, where we can control every pixel.

    10. Question 10. Give An Example Of Adding Canvas In Html5?

      Answer :

      <canvas id="myCanvas" width="200" height="100"></canvas>

    11. Question 11. What Is The Difference Between Html And Html5 ?

      Answer :

      HTML5 is nothing more then upgreaded version of HTML where in HTML5 Lot of new future like Video, Audio/mp3, date select function , placeholder , Canvas, 2D/3D Graphics, Local SQL Database added so that no need to do external plugin like Flash player or other library.

    12. Question 12. What Is The < !doctype > ? Is It Necessary To Use In Html5 ?

      Answer :

      The <!DOCTYPE> is an instruction to the web browser about what version of HTML the page is written in. AND The <!DOCTYPE> tag does not have an end tag and It is not case sensitive.

      The <!DOCTYPE> declaration must be the very first thing in HTML5 document, before the <html> tag. As In HTML 4.01, all <! DOCTYPE > declarations require a reference to a Document Type Definition (DTD), because HTML 4.01 was based on Standard Generalized Markup Language (SGML). WHERE AS HTML5 is not based on SGML, and therefore does not require a reference to a Document Type Definition (DTD).

    13. Question 13. How Many New Markup Elements You Know In Html5?

      Answer :

      Below are the New Markup Elements added in HTML5

    14. Question 14. What Are The New Media Elements In Html5? Is Canvas Element Used In Html5?

      Answer :

      Below are the New Media Elements have added in HTML5

      yes we can use Canvas element in html5 like below
      <canvas>.

    15. Question 15. Do You Know New Input Type Attribute In Html5?

      Answer :

      Yes we can use below new input type Attribute in HTML5

      Type	                    Value
      tel	        The input is of type telephone number
      search	        The input field is a search field
      url	        a URL
      email	        One or more email addresses
      datetime	A date and/or time
      date	        A date
      month	        A month
      week	        A week
      time	        The input value is of type time
      datetime-local	A local date/time
      number	        A number
      range	        A number in a given range
      color	        A hexadecimal color, like #82345c
      placeholder	Specifies a short hint that describes the expected value 
                      of an input field
      

    16. Question 16. How To Add Video And Audio In Html5?

      Answer :

      Like below we can add video in html5

         <video  width="320" height="240" controls="controls">
        <source src="pcds.mp4" type="video/mp4" />
        <source src="pcds.ogg" type="video/ogg" />
        </video>

      And audio like this 

        <audio controls="controls">
        <source src="song.ogg" type="audio/ogg" />
        <source src="song.mp3" type="audio/mpeg" />
        </audio>

    17. Question 17. What The Use Of Canvas Element In Html5?

      Answer :

      The canvas element is used to draw graphics images on a web page by using javascript like below

      <canvas id="pcdsCanvas" width="500" height="400"></canvas> 
      <script type="text/javascript">
      var pcdsCanvas=document.getElementById("pcdsCanvas");
      var pcdsText=pcdsCanvas.getContext("2d");
      pcdsText.fillStyle="#82345c";
      pcdsText.fillRect(0,0,150,75);
      </script>

    18. Question 18. What Is The Use Of Localstorage In Html5 ?

      Answer :

      Before HTML5 LocalStores was done with cookies. Cookies are not very good for large amounts of data, because they are passed on by every request to the server, so it was very slow and in-effective. 

      In HTML5, the data is NOT passed on by every server request, but used ONLY when asked for. It is possible to store large amounts of data without affecting the website's performance and the data is stored in different areas for different websites, and a website can only access data stored by itself.

      And for creating localstores just need to call localStorage object like below we are storing name and address

      <script type="text/javascript">
      localStorage.name="PCDS";
      document.write(localStorage.name);
      </script> 
      <script type="text/javascript">
      localStorage.address="Mumbai India..";
      document.write(localStorage.address);
      </script>

    19. Question 19. What Is The Sessionstorage Object In Html5 ? How To Create And Access ?

      Answer :

      The sessionStorage object stores the data for one session. The data is deleted when the user closes the browser window. like below we can create and access a sessionStorage here we created "name" as session:

      <script type="text/javascript">
      sessionStorage.name="PCDS";
      document.write(sessionStorage.name);
      </script>

    20. Question 20. What’s New Html 5 Doctype And Charset?

      Answer :

      Normally for HTML files first line of code is DocType which basically tells browser about specific version of HTML. HTML5 is now not subset of SGML. As compared to previous version/standards of HTML, DocType is simplified as follows:
                        <!doctype html>
      And HTML 5 uses UTF-8 encoding as follows:
                       <meta charset=”UTF-8″>

    21. Question 21. How Can We Embed Audio In Html5?

      Answer :

      HTML 5 comes with a standard way of embedding audio files as previously we don’t have any such support on a web page. Supported audio formats are as follows:
      •MP3
      •Wav
      •Ogg.

      Below is the most simple way to embed an audio file on a web page.
      <audio controls>
          <source src=”jamshed.mp3″ type=”audio/mpeg”>
          Your browser does’nt support audio embedding feature.
      </audio>

      In above code, src value can be relative as well as absolute URL. We can also use multiple <source> elements pointing to different audio files. There are more new attributes for <audio> tag other than src as below:
      •controls – it adds controls such as volume, play and pause.
      •autoplay – it’s a boolean value which specifies that audio will start playing once it’s ready.
      •loop – it’s also a boolean value which specifies looping (means it automatically start playing after it ends).
      •preload – auto, metadata and none are the possible values for this attribute.
           •auto means plays as it loaded.
           •metadata displays audio file’s associated data
           •none means not pre-loaded.

    22. Question 22. What Are The New Media Element In Html 5 Other Than Audio And Video?

      Answer :

      HTML 5 has strong support for media. Other than audio and video tags, it comes with the following tags:

      <embed> Tag: <embed> acts as a container for external application or some interactive content such as a plug-in. Special about <embed> is that it doesn’t have a closing tag as we can see below:

      <embed type=”video/quicktime” src=”Fishing.mov”>

      <source> Tag: <source> is helpful for multiple media sources for audio and video.

      <video width=”450″ height=”340″ controls>
           <source src=”jamshed.mp4″ type=”video/mp4″>
           <source src=”jamshed.ogg” type=”video/ogg”>
      </video>

      <track> Tag: <track> defines text track for media like subtitles as:

      <video width=”450″ height=”340″ controls>
           <source src=”jamshed.mp4″ type=”video/mp4″>
           <source src=”jamshed.ogg” type=”video/ogg”>
           <track kind=”subtitles” label=”English” src=”jamshed_en.vtt” srclang=”en” default></track>
            <track kind=”subtitles” label=”Arabic” src=”jamshed_ar.vtt” srclang=”ar”></track>
      </video>

    23. Question 23. What Are The Different Types Of Storage In Html 5?

      Answer :

      HTML 5 has the capability to store data locally. Previously it was done with the help of cookies. Exciting thing about this storage is that its fast as well as secure.

      There are two different objects which can be used to store data.
      •localStorage object stores data for a longer period of time even if the browser is closed.
      •sessionStorage object stores data for a specific session.

    24. Question 24. What Are The Deprecated Elements In Html5 From Html4?

      Answer :

      Elements that are deprecated from HTML 4 to HTML 5 are:
      •frame
      •frameset
      •noframe
      •applet
      •big
      •center
      •basefront

    25. Question 25. What Are The New Apis Provided By Html 5 Standard?

      Answer :

      HTML 5 standard comes with a number of new APIs. Few of it are as follows:

      •Media API
      •Text Track API
      •Application Cache API
      •User Interaction
      •Data Transfer API
      •Command API
      •Constraint Validation API
      •History API
      •and many more

    26. Question 26. What Is The Difference Between Html 5 Application Cache And Regular Html Browser Cache?

      Answer :

      One of the key feature of HTML 5 is “Application Cache” that enables us to make an offline version of a web application. It allows to fetch few or all of website contents such as HTML files, CSS, images, javascript etc locally. This feature speeds up the site performance. This is achieved with the help of a manifest file defined as follows:
      <!doctype html>
      .....

      As compared with traditional browser caching, Its not compulsory for the user to visit website contents to be cached.

      In order to achieve Application Cache feature in HTML5, a manifest file is used as follows: 
      <!doctype html>
      …..

      Manifest file is basically a text file that dictates what needs to be cache or not if Application Cache is enabled. Followings are the four main sections of a manifest file where CACHE MANIFEST is the only required section: 

      •CACHE MANIFEST
      •CACHE
      •NETWORK
      •FALLBACK

    27. Question 27. What Is Web Forms 2.0 In Html5?

      Answer :

      Forms Section in HTML5 is known as Web Forms 2.0. It’s basically an extension to HTML4 forms features. Web Forms 2.0 in HTML5 provides comparatively a greater degree of semantic markups than HTML4 as well as removing the need of lengthy and tedious scripting and styling, as a result making HTML5 more richer but simpler in use.

    28. Question 28. Briefly Explain Cache Manifest File In Html5 With An Example?

      Answer :

      Cache manifest file is simply a text file that dictates the browser, what to store for offline access? It basically list down the required resources for offline access.

      </> Following is an example of a simple manifest file:

      CACHE MANIFEST
      /decorate.css
      /work.js
      /amazing.jpg

      So, the resources mentioned in above manifest file (decorate.css, work.js, and amazing.jpg) will be downloaded and cached locally for offline access.

    29. Question 29. What Is An Html5 Web Worker?

      Answer :

      Normally if some script is executing in an HTML page, the page remains unresponsive until the scripts execution stops. But an HTML5 web worker is a script (i.e. JavaScript) that keeps executing in background. At the same time user can interact with the page and will not feel any performance degradation.HTML5 Web Worker

      HTML5 web worker normally exists in external files and used for long-running CPU intensive tasks but without affecting the User Interface or other scripts.

    30. Question 30. What Are The Limitations Of Html5 Web Worker?

      Answer :

      HTML5 Web worker seems to be very handy in many scenarios (especially for CPU intensive tasks) but it has certain limitations. Few JavaScript objects are not accessible to HTML5 web worker as:
      •parent object
      •window object
      •document object

All rights reserved © 2018 Wisdom IT Services India Pvt. Ltd DMCA.com Protection Status

HTML 5 Tutorial